Seksueel misbruik, doorbreek het zwijgen

Seksueel misbruik is één van de meest grensoverschrijdende dingen die je kan overkomen in je leven. Of je nou twintig, dertig, achttien of twaalf jaar bent op het moment dat het seksueel misbruik plaatsvindt, of het nou een eenmalige gebeurtenis is geweest of stelselmatig voor is gekomen, de sporen die seksueel misbruik achterlaat zijn gigantisch. Op sociaal vlak, op psychisch vlak maar ook zeker op emotioneel vlak is de schade vaak amper te overzien.

Seksueel misbruik is een zeer schokkende gebeurtenis met ingrijpende gevolgen; Eetstoornissen, dwangklachten, angststoornissen (waaronder PTSS), flashbacks, herbelevingen, nachtmerries, persoonlijkheidsproblematiek, negatief zelfbeeld, schuldgevoelens, schaamte, depressie, verdriet, automutilatie, dissociatie, zelfmoordneigingen, buikpijn, hoofdpijn en andere psychische en lichamelijke klachten kunnen voortkomen uit seksueel misbruik.

_MG_8869 copy
bron foto: Laulau Chan CC 2.0

Paniekaanvallen zijn aan de orde van de dag, vertrouwen hebben in mensen gaat je bijzonder moeilijk af en het innerlijke evenwicht is zwaar verstoord. Los van het feit dat de gebeurtenis van het seksueel misbruik an sich een gigantische impact heeft op het slachtoffer, is het praten over het seksueel misbruik vele malen moeilijker. Het roept een gevoel van intense schaamte, afschuw en schuld op. Van binnen word je verscheurd door emoties van verdriet, angst, onmacht en woede. Ook ben je bang voor de reacties van anderen. Je bent bang dat anderen denken dat het jouw eigen schuld was, dat je aandacht zoekt, ze je niet geloven of vinden dat het niet zo erg was als dat jij doet voorkomen en dat je je aanstelt. 

Juist door deze gedachten blijf je zwijgen en zeg je maar niets. Tegen niemand. Je wilt wel praten, maar het lukt je niet. Er zijn geen woorden die kunnen omschrijven wat voor traumatische ervaring(en) jij hebt meegemaakt en wat voor impact dit op je heeft.

Je kunt niet beschrijven hoe hoog de angst oploopt op het moment dat je vast zit in een herbeleving, dat het plotseling lijkt dat je voor je gevoel en beleving opnieuw seksueel misbruikt wordt. Hoe overweldigend de paniek is die je voelt, je lichaam die hierop reageert en je opnieuw alle emoties en pijn van toen laat voelen; de angst, machteloosheid en afschuw.  Vastzitten in het cirkeltje van jezelf niet kunnen verweren, wel weg willen maar niet weg kunnen,  hoe het lijkt en voelt alsof je wederom de touwtjes niet in handen hebt, niet zelf aan het roer staat en hoe het lijkt alsof de grond onder je voeten vandaan wordt geslagen.

seksueel misbruik

Je kunt niet uitleggen wat er gebeurd op het moment dat je iets ruikt wat je doet herinneren aan het seksueel misbruik, hoe alle alarmbellen telkens hysterisch afgaan met een constant onveilig gevoel tot gevolg. Hoe je hyperalert bent en overal van schrikt.

Hoe leg je uit dat je vastzit in een aanrakingparadox; Je wil wel aangeraakt worden, liefde, warmte en genegenheid voelen en ontvangen, maar zodra er een aanraking komt je lichaam compleet verkrampt, blokkeert en verstijft en er een  gevoel van agressie, onmacht, angst en paniek bij je opkomt.

Hoe vertel je dat je ‘s nachts badend in het zweet wakker wordt van de nachtmerries die je hebt. Hoe door en door intens verraden en in de steek gelaten je je voelt door je eigen lichaam omdat je niet in staat was om op te staan en weg te lopen. Omdat je lichaam seksueel reageerde op de aanrakingen van de dader, terwijl je dit helemaal niet wilde en hoe zo’n diepgewortelde afschuw, zelfhaat en enorme walging dit met zich meebrengt.

Hoe vertel je je familie, geliefde en vrienden dat je denkt aan zelfmoord. Dat de littekens op je arm komen van zelfbeschadiging omdat je je lichaam wilt straffen, jezelf wilt straffen en zelfbeschadiging de enige manier lijkt om weer in contact te komen met je eigen lichaam en je gevoel.. Hoe het een wanhopige manier is om je zelfbeschikkingsrecht terug te krijgen en je naast alcohol en drugs geen andere manier hebt om om te gaan met de extreme spanning die het seksueel misbruik met zich meebrengt.

Hoe maak je duidelijk dat de flashbacks die je hebt van het seksueel misbruik te goor, te naar en te allesoverheersend voor woorden zijn.  Dat er triggers zijn die dit alles uitlokken, je alles doet om die triggers te vermijden om maar geen flashbacks te krijgen en dat je het allerliefst gewoon het leven wil vermijden.

Hoe leg je uit dat je toch telkens weer terug bleef gaan naar de dader en hoe onwijs dom en schuldig je jezelf daarover voelt en hoe je jezelf niet kan vergeven of begrijpen dat je niet hebt ingegrepen? Hoe leg je uit dat je jezelf vervloekt, schuldig acht aan hetgeen dat je is overkomen? Hoe breng je onder woorden dat datgeen wat je absoluut niet wilde, toch stelselmatig opnieuw gebeurde?

Hoe moet je omschrijven aan je partner, dat elke keer als jullie seks hebben, het voelt alsof de dader van het seksueel misbruik opnieuw bovenop je ligt? Hoe moet je vertellen dat elke keer als je je ogen sluit de beelden van het seksueel misbruik zich constant als een film aan je op blijft dringen?

Je kunt niet beschrijven hoe emotioneel geblokkeerd je bent omdat je niet de emoties van toen wil voelen, je kunt niet duidelijk maken dat je niet selectief emoties kunt wegstoppen en hoe je vervolgens maar “gewoon” alle emoties diep hebt weggedrukt, omdat dat duizend keer makkelijker en hanteerbaarder is dan te moeten voelen wat voor impact het seksueel misbruik op je heeft.

Er worden allerhande copingmechanismen ontwikkeld, een eetstoornis is hier één van. 45% van de slachtoffers die seksueel zijn misbruikt ontwikkelen een eetstoornis. Emoties zijn namelijk prima te onderdrukken door te veel of  juist door te weinig te eten. In plaats van je te richten op de emoties die er zijn naar aanleiding van de traumatische gebeurtenis(sen) omtrent het seksueel misbruik, richt je alle aandacht op wat je wel of niet eet. Dat is namelijk iets waar je wel “controle” over kunt uitoefenen.

seksueel misbruik

Door te blijven zwijgen blijf je er alleen voor staan. Alleen met je gedachten, ervaringen en emoties. Omdat je het niet durft te vertellen worden je gevoelens en je onmacht niet gehoord.

Zelf heb ik 15 jaar lang gezwegen en onlangs heb ik besloten dat zwijgen te doorbreken. 15 jaar lang heb ik niemand verteld over wat mij was overkomen. Ik had het diep weggestopt, zand erover gegooid en goed afgedekt. “Niet meer aan denken, dan is het ook niet gebeurd” was mijn motto. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het helaas niet zo werkt. Hoe diep je ook iets weg stopt en hoe hard je ook je best doet om het bestaan te ontkennen, vroeg of laat komt barst het uit zijn voegen, komt alles naar boven en beginnen de dijken van je copingmechanismen scheuren te vertonen.

Ongeacht wat je is overkomen op seksueel gebied, of het eenmalig of meermaals is gebeurd, het is enorm belangrijk dat je hier niet alleen mee blijft rondlopen. Zoek hulp bij een therapeut, neem een vriend of vriendin in vertrouwen, praat erover met een coach of begeleider. Leer om te gaan met de lastige  tegenstrijdigheid van je gedachtens en gevoelens. Leer dat je controle kunt krijgen over het trauma, in plaats van dat het trauma de controle over jou heeft

Praat over wat je is aangedaan en leer dat wat er is gebeurd, nooit jouw schuld is geweest en je je hier nooit voor hoeft te schamen.

Fotografie: Lau Lau Chan

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

14 reacties op “Seksueel misbruik, doorbreek het zwijgen”

  1. Onlangs heb ik mijn hoofdbehandelaar over het misbruik geweest. Ikzelf ben nooit (bewust) teruggekeerd naar de dader aangezien dat mijn vader is en ik destijds tussen de 2 en 4 was. Ondanks de leeftijd herinner ik mij nog alles. Alle kleine dingetjes.
    Het zwijgen is vreselijk, maar het erover hebben is soms nog lastiger. Het voelt als mijn schuld.
    Ik heb nog nooit een vriendje gehad of gezoend met een jongen. Ik mis al die tienerervaringen doordat ik er te bang voor ben. Het maakt mij bang. Wat als ik het nooit ga kunnen?

  2. Wow, zo herkenbaar. Dankjewel voor deze mooie blog.

  3. Mensen snappen het jarenlang zwijgen meestal niet. Ik heb ook jarenlang niets gezegd en alles voor mijzelf gehouden. Totdat ik het wel durfde. En daar ben ik nog trots op. Het heeft opgelucht enorm en voelde als overwinning.

  4. Het heeft me gebroken, iets in mij totaal verwoest. Ik weet niet hoe ik ooit weer zal helen, het mag niemand aan worden gedaan. @hope4, het is niet jouw schuld, komt niet door jezelf of door iets wat je wel of niet deed. Vreselijk dat het je als zo een klein meisje aan is gedaan, en de dader je vader was. Ik wens je veel kracht toe, je bent het waard om voor jezelf te vechten! xx

  5. Waaw, elke zin die hier beschreven staat. Dat kan ik geschreven hebben. Knap dat je dit online gezet hebt zo. Ik heb er tranen van in mijn ogen.

    Ik wens je onwijs veel kracht toe en ik vind je nu al een topper terwijl ik je niet eens ken. Hou vol en houd hoop, je bent super sterk als je dit zo op kan schrijven!

  6. Wauw, dit is heel herkenbaar. Pijnlijk om te lezen.

  7. Ik zou het graag eens hebben met iemand over de seksuele reacties van je lijf tijdens het misbruik. Ik vind dat een vd moeilijkste dingen en ik durf er met mn therapeut niet over praten. Ik weet niet goed waar of met wie ik het daar (liefst annoniem ) eens over kan hebben. Het is net dat deel dat de enorme afkeer ,walging ,haat naar mezelf zo groots maakt, mn lijf dat reageerde ,ook al wilde ik dit niet.

    1. Dapper dat je het met iemand wilt delen! Ik denk dat je therapeut heel goed begrijpt dat dit soort reacties ontstaan terwijl je het niet zelf wilde. Het is eigenlijk een natuurlijke reactie van je lichaam, hoe naar dat ook is in het geval van misbruik! Hoewel ik begrijp dat het erg moeilijk is, hoop ik dat je het met je therapeut durft te bespreken, om zo te ervaren dat het spreken erover je vrij maakt en je kunt (en zult) herstellen.

    2. Ik wil er best een keer met je over spreken. Over mijn ervaringen hierin. Maar ik denk ook zeker dat het goed is om er ook met je therapeut over te spreken. Dit heb ik ook gedaan. Vond ik spannend maar heeft mij ook erg geholpen.

  8. Pomme dat je nat word bv. heeft alles met spanning te maken niks met opwinding.

  9. Zo ontzettend herkenbaar….

  10. Wauw, wat een prachtige blog. Het raakt me enorm, juist omdat ik mezelf er zó in herken. Jarenlang gezwegen, totdat ik niet verder kwam in mijn herstel tegen mijn eetstoornis en mijn therapeute (gelukkig) elke sessie bleef vragen of er iets was dat ik achterhield. Verwerken is ontzettend zwaar, moeilijk en heftig maar is wel mogelijk. Stapje voor stapje durf ik het.. Ik kijk vooral naar de langere termijn doelen, dat helpt mij

  11. Tranen.. Met ingehouden adem heb ik het gelezen… jeetje, bijna elke zin, elk woord.. ik zou het geschreven kunnen hebben. Het is zo herkenbaar, herkenbaar en pijnlijk. Het voelt zo verschrikkelijk dat dit alles voor zovelen herkenbaar is, maar tegelijkertijd..voelt het ‘fijn’ om te lezen dat ik hierin niet de enige ben. Dat mijn gevoel van schaamte, schuld en walging door anderen herkent wordt, waarin het voor zovelen zo lastig te begrijpen is. En het copinggedrag, snijden om weer in contact met je lichaam te komen, als zelfstraffing, als pijn die je jezelf aandoet in plaats van dat hij dat doet, je eigen ‘controle’.. Het voelt voor mij zo vanzelfsprekend en is m’n overlevingsgedrag geworden. Maar daarom ook zo verschrikkelijk eng en moeilijk om los te laten, net als m’n eetstoornis. Want was als ik stop met automutilatie en m’n eetstoornis los laat, ik ben zo bang dat ‘hij’ (en mensen van andere trauma) me in hun greep krijgt (krijgen). Het is zo verschrikkelijk beangstigend om de herbelevingen, flashbacks, nachtmerries en paniek zonder destructief gedrag op te lossen.. Ik wou dat ik alleen al zou geloven dat ik dat kon, maar zelfs dat kan ik niet.

  12. De periode dat ik met mijn ex in Deventer woonde is er wat verschrikkelijks gebeurt met mij. Mijn ex kwam een keer in een weekend thuis met vrienden en die waren al aangeschoten en zonder dat ik enige aanleiding heb gegeven hebben zij misbruik van mij gemaakt. En mijn ex heeft daar niks aan gedaan stond erbij en deed mee…
    Ik heb geschreeuwd ik heb gehuild maar kon niks beginnen.
    En geestelijk ben je er dan niet meer bij.
    Ik heb dit nooit aan iemand verteld en zo ver weg gestopt dat dat mij heeft veranderd op persoonlijk vlak.

    Mijn man waar ik zielsveel van hou steeds verder van mij afgestoten om dat ik het nooit heb durven vertellen. Uit schaamte en omdat ik dacht dat hij mij vies zou vinden. Maar vooral uit schaamte.

    Mijn mam is boos verdrietig maar snapt nu wel waar mijn gedrag vandaan komt, en er vallen veel puzzelstukjes op zijn plaats . En hij was er echt al 90% klaar mee en wilde voor zich zelf kiezen maar door dit is hij wel dichter naar mij toe getrokken. Maar dat veranderd nog niet dat wij op dit moment niet bij elkaar kunnen zijn. Mijn man is nu emotioneel op, ook omdat hij spijt heeft van wat hij gedaan heeft.. en als ik eerde had vertelt wat er verbeurt was, waren we hier zeker sterker uitgekomen, en dat doet hem pijn. Ook omdat hij het zo vaak heeft aangegeven Fran ga hulp zoeken voor het snauwen. En je ben zo haatdragend geworden. En mijn heeft ook zo vaak de vraag heeft gesteld is er ook wat met jou gebeurt.
    Hij is nu meer teleurgesteld dat ik nooit iets gezegd heb. En daar heeft hij moeite mee. Maar ik schaamde me zo,zo erg!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *