Uit ervaring weet ik dat het heel belangrijk is om een goede klik te hebben met je therapeut. Zelf heb ik een aantal therapeuten gehad waarmee het totaal niet klikte. Dit zorgde er bij mij voor dat ik niet alles eerlijk vertelde en dat ik niet echt luisterde naar wat die therapeuten tegen mij zeiden. Ik nam ze niet serieus, maar daardoor verliep de therapie ook niet goed. In deze blog zal ik acht signalen geven waarom je misschien beter opzoek kan gaan naar een andere therapeut.
1. Je voelt je niet gesteund door de therapeut
Het is belangrijk dat je je in therapie gesteund voelt. Natuurlijk is het goed als een therapeut jou af en toe confronteert en de gevoelige snaar bij je weet te raken, maar het moet niet zo zijn dat jullie compleet van mening verschillen over iets. Het kan zo zijn dat jij echt iets niet wilt veranderen. Het is dan goed als de therapeut jou alle nadelen hiervan laat zien en jou dus ook confronteert met mogelijke gevolgen. Het is vervolgens dan aan jou wat jij daarmee doet. Als jij dan nog datgeen niet wilt veranderen, dan moet de therapeut dat ook accepteren en jou hierin steunen.
Met dit puntje heb ik vooral ervaring gehad toen ik vanuit mijn opleiding stage moest lopen en ik opeens de professional was. Ik begeleidde toen een aantal cliënten en ik was het echt niet altijd met hen eens en probeerde ze ook te behoeden voor negatieve gevolgen, maar ik respecteerde hun keuzes wel. Het was hun leven, niet het mijne. Het belangrijkste vond ik dat ze zich door mij gesteund voelden.
2. De therapeut beweert dat hij of zij overal de deskundig in is
Een therapeut is ook maar een mens en heeft niet overal kennis van. Een goede therapeut weet goed wat hij of zij wel kan, maar weet ook goed waar zijn of haar beperkingen liggen. Soms zijn de problemen van iemand zo complex dat de therapeut niet meer kan helpen. Een goede therapeut probeert het dan niet alsnog zelf op te lossen, maar verwijst jou dan door. Doet jouw therapeut dit niet, maar merk je dat jouw problemen buiten de macht van de therapeut liggen? Dan is het misschien goed om opzoek te gaan naar iemand die jou hier wel goed bij kan helpen.
3. Je moet telkens alles herhalen
Het is niet goed als je elke keer weer het gevoel hebt dat je de therapeut moet informeren over zaken die je allang eerder hebt uitgelegd. Natuurlijk kan een therapeut een keer iets vergeten, maar als dat structureel gebeurt, is het misschien toch tijd om opzoek te gaan naar een therapeut die wat georganiseerder is. Het is niet de bedoeling dat jij de therapeut moet leiden…
4. Je weet niet waarom je in therapie bent
Soms is het niet helemaal duidelijk waarom je in therapie bent. Het kan zijn dat jij vindt dat probleem A de meeste aandacht verdient tijdens therapie, maar dat de therapeut zich vooral richt op probleem B. Op het moment dat dit het geval is, is het goed om dit bespreekbaar te maken. Je komt tenslotte voor jezelf in therapie en het is daarom belangrijk dat jullie neuzen dezelfde kant op wijzen. Als jullie er niet samen uitkomen, is het misschien goed om toch van therapeut te wisselen.
5. Je komt niet verder
Soms is het zo dat je geen steek verder komt in de therapie. Dat is behoorlijk frustrerend. Ik heb zelf bijvoorbeeld een behoorlijke tijd dezelfde therapeut gehad, maar mijn problemen bleven hetzelfde. Ik had niet het gevoel dat we tot de kern van mijn problemen kwamen en dat ik er daarom zo in bleef hangen. Zo heb ik het tijdens therapie een lange tijd over eten gehad. Ik leerde een hoop over gezond en normaal eten. Ook werd mij heel duidelijk uitgelegd welke schadelijke gevolgen overgeven en laxeren hebben en hoe slecht eetbuien voor je zijn. Ik kreeg een eetlijst, moest me af en toe wegen en dat was het dan. Maar dit werkte voor mij niet. Ik had iemand nodig die met mij ging kijken naar de functie van mijn eetstoornis en die niet zo de focus op het eten legde. Toen ik van therapeut wisselde en bij iemand terecht kwam die dat wel deed, zette ik veel grotere stappen en kwam ik wel vooruit in therapie.
6. De therapeut praat te veel over zichzelf
Het kan super helpend zijn als een therapeut eigen ervaringen deelt. Ik heb het in ieder geval als prettig en helpend ervaren toen mijn therapeut zijn eigen ervaringen met iets deelde. Ik vond het een fijn idee dat ik ‘ook maar een mens’ tegenover me had zitten en niet een ‘alwetende therapeut’ die nooit wat fout deed en nooit problemen heeft.
Als je snapt waarom een therapeut iets persoonlijks vertelt en het helpt jou, dan is dat natuurlijk alleen maar goed. Zodra het jou niet echt duidelijk is waarom de therapeut jou iets vertelt of zijn of haar persoonlijke leven en het gaat je tegenwerken, dan is het misschien goed om toch te gaan kijken naar een andere therapeut. Jij komt namelijk naar de therapeut toe, omdat je geholpen wilt worden.
7. Je voelt niets na elke sessie
Als jij na elke sessie het gevoel hebt dat er niks aan de hand is en dat je niet echt stof hebt gehad om over na te denken, dan kan je jezelf afvragen of je wel bij de juiste therapeut zit. Je hoeft natuurlijk niet elke sessie super emotioneel naar huis te gaan, maar het is wel goed als je tijdens therapie aan het denken bent gezet. Het is daarom ook logisch als dat wat met jou doet na elke sessie. Als je dit niet zo hebt, zou je eens kunnen kijken naar een therapeut die bij jou wel jouw pijnpunten weet te raken. Je leert daar dan van en komt zo vooruit.
8. Je gaat alleen naar therapie om stoom af te blazen
Een goede therapeut probeert jouw gedachten te verbinden, je bewust te maken van zaken en patronen te vinden en hierin aan te moedigen veranderingen aan te brengen. Als de therapeut jou slechts stoom af laat blazen en alleen maar adviezen geeft over bepaalde situaties, is het misschien tijd om een therapeut te vinden die meer doet dan dat. Voor goedbedoelde adviezen kan je vaak ook bij vrienden of familie terecht.
Het is best lastig om het besluit te nemen dat je van therapeut wilt wisselen. Je hebt misschien het idee dat je de therapeut kwetst als je dit vertelt, maar vergeet niet dat therapie helpend moet zijn. Het betekent ook niet dat deze therapeut per se een slechte therapeut is, maar voor jou werkt het gewoon niet. Je gaat in therapie met een reden. Als daar niks aan wordt gedaan, is het voor jou verloren tijd en voor de therapeut verspilde moeite. Doe daarom wat goed voor jou voelt.
Lees ook: Geen vertrouwen in de hulpverlening.
Wat zijn volgens jou nog meer redenen om van therapeut te wisselen?
Fotografie: Komodor & Cathy McCray
Geef een reactie