Toen ik in therapie ging, moest ik stoppen met mijn opleiding. Ik had maandenlang heel hard – te hard – gewerkt. Nu viel in een keer mijn structuur weg. Ik had geen ‘reden’ om op te staan. Ik had geen tentamens waarvoor ik moest leren. Geen colleges die ik moest volgen. En geen verplichtingen waar ik aan moest voldoen. Behalve één: beter worden.
Van ontzettend volle en drukke dagen, ging ik plotseling naar eindeloze, lege dagen. Ik was doodmoe van al dat rennen. Ik had geen energie om dingen te ondernemen, geen fut voor afspraken met vrienden en geen zin in hobby’s. Ik werd wakker, ik at, ik ging zo nu en dan naar therapie en ik ging weer slapen. Vreselijk vond ik deze structuurloze dagen die maar voortduurden. Er leek geen einde aan te komen.
Ik werd behoorlijk depressief en moedeloos van het gebrek aan structuur. Elk mens een bepaalde houvast nodig in je leven, een zin of nut, om de dagen door te komen. En als je aan het vechten bent tegen een eetstoornis, is structuur al helemaal een belangrijke factor in je herstel. Structuur kun je aanbrengen in je dag, door de R’en te volgen. Ritme, regelmaat, reinheid, rust, rem en richting.
itme in dag & nacht
Slecht slapen en een eetstoornis of depressie gaan vaak samen. Je slaapt slecht omdat je geen gezond voedingspatroon hebt of eindeloos piekert. En je voelt je vervolgens rot en eet niet goed, omdat je geen oog dicht hebt gedaan. Een vreselijk cirkeltje. Toch is het ontzettend belangrijk om zoveel mogelijk structuur aan te brengen in je dag, door je dag en nacht ritme op orde te krijgen. Dat betekent op tijd op staan en op tijd naar bed.
Het is verleidelijk om, na een slechte nacht, tot het middaguur in bed te blijven liggen. Of om ‘s middags te gaan slapen, of alleen maar uit bed te komen voor je eetmomenten. Maar om jezelf uit die negatieve cirkel te krijgen, zul je jezelf uit bed moeten schoppen en aan de slag moeten gaan. Zet je wekker, maak afspraken in de ochtend zodat je een reden hebt om uit bed te komen en spring onder de douche.
Het is lastig om in één keer een goed dag en nacht ritme in te stellen. Ik heb het opgebouwd. Het aantal uren dat ik in bed lag, kortte ik langzaam in, totdat ik een patroon had, waarin ik 8 uur sliep en de rest van de dag niet in mijn bed lag. Ook de middagdutjes, die eerst de hele middag in beslag namen, kortte ik eerst in en bracht ik daarna terug naar 1 of 2 keer per week.
egelmaat in je eten
Wat is voeding toch belangrijk voor hoe je je voelt en wat je voor elkaar kunt krijgen. Als je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, is het leven een grote, vermoeiende brok ellende. Je hoeft echt geen ondergewicht te hebben om te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen. Een onregelmatig eetpatroon, waarbij je hongeren en overeten afwisselt of destructieve compensatiemethodes inzet, is net zo funest voor je energie.
Een volwaardige voeding is, net als het slapen, de basis van structuur in je leven. Eetmomenten zijn bij uitstek een handige manier om structuur aan te brengen. In de ochtend eet je ontbijt, halverwege een tussendoortje, ‘s middags de lunch, later op de dag weer een tussendoortje, dan het avondeten en tot slot een avondtussendoortje. Daar is je ‘kaptstok’ voor de dag.
Een eetlijst kan je helpen om voldoende voeding en alle voedingstoffen binnen te krijgen. Je kunt ook hulp vragen van de huisarts of een diëtist om je eetpatroon gezonder te krijgen. En vergeet niet dat gezond eten ook genieten van je eten betekent. Zorg voor rustige eetmomenten, besteed aandacht aan de bereiding van je maaltijden, kies producten die je lekker vindt en eet regelmatig gezellig samen met mensen.
einheid: verzorg jezelf
Als je slecht in je vel zit, je depressief voelt of misschien zelfs walgt van jezelf, is het ontzettend lastig om jezelf goed te verzorgen. Waarom zou je douchen, als je toch de deur niet uit hoeft? Waarom zou je je haren kammen, als je toch niet in de spiegel wilt kijken? Waarom zou je bodylotion gebruiken, als je jezelf toch lelijk vindt?
Omdat alles wat je aandacht geeft groeit. Als je iets met zorg en liefde behandelt, krijgt het vanzelf waarde. Zorg voor je lichaam, alsof het je waardevolste bezit is, ook al voelt het nog niet zo. Je zult na een tijdje verschil gaan merken in hoe je tegen jezelf en je lijf aankijkt. Lees hier tips om goed voor jezelf te zorgen.
Net als eetmomenten, zijn verzorgmomenten een mooie manier om structuur aan te brengen in je dag. Een ochtendritueel van douchen of wassen, insmeren, aankleden, haren doen en eventueel opmaken, is een manier om vorm te geven aan de start van je dag. Ook aan het einde van de dag kun je een verzorgritueel instellen. Door de dag van je afspoelen, make-up af te halen, een voetenbadje te nemen of rustgevende olie smeren voor het slapen gaan, sluit je dag af.
ust en activiteit afwisselen
Structuur in je dag betekent niet de hele dag doorknallen. Een balans tussen inspanning en ontspanning is noodzakelijk. Van de hele dag op de bank hangen, wordt niemand gelukkig. Maar aan één stuk jezelf voorbij hollen, is ook niet gezond. Probeer een evenwicht te vinden door activiteiten af te wisselen met rustmomenten.
Ga op zoek naar jouw eigen, persoonlijke balans. Als je weinig energie hebt, zul je waarschijnlijk meer behoefte hebben aan rust, dan wanneer je verder in je proces bent en meer aankan. Maak goede afspraken op werk, school of in behandeling over pauzes en verplichtingen. Kijk aan het begin van je week naar je planning. Hoe zien je dagen eruit, wat wil je doen, wat wordt er van je verwacht en waar kun je rustmomenten inplannen?
Je hoeft echt niet zes keer per week in meditatieve stilte op je yogamat te gaan zitten; soms helpt een korte wandeling al om je hoofd tot rust te brengen. Andere mini-rustmomenten kun je creëren door een douche te nemen, een tekening te maken, een tijdschrift te lezen, een stukje te breien of een televisieserie te kijken. Af en toe stilstaan en een paar keer rustig, diep in en uit ademhalen kan de truc ook doen.
em op niet helpende gedachten en destructief gedrag
Je gedachten kunnen je, als je een eetstoornis hebt of depressief bent, flink in de weg staan. Negatieve overtuigingen, zwart/wit denken, vergelijken met andere mensen, voor anderen denken, piekeren, rampscenario’s voorspellen: slechts een paar van de manieren waarop je hoofd je dwarsboomt. Hetzelfde geldt voor destructief gedrag. Eetbuien, liegen, automutileren, braken, afspraken afzeggen, overmatig bewegen: het vult je dag misschien, maar het helpt je geen stap verder. De rem erop!
Leg een rem op negatieve overtuigingen, door een positieve zinnetjes te herhalen. Stop piekergedachten door een gedachtestop in te zetten of een piekeruurtje in te plannen. Daag je gedachten uit door anderen te vragen wat ze denken, in plaats van het voor ze in te vullen. En focus op je unieke kwaliteiten, in plaats van jezelf eindeloos te vergelijken met alles wat beter, mooier, dunner, sterker, stoerder en leuker is.
Probeer destructief gedrag af te bouwen door jezelf doelen te stellen en gezond gedrag te belonen. Steek je energie in The Butterfly Project in plaats van zelfbeschadiging. Vul je middag met het maken van een Witboek, in plaats van calorieën tellen. Zoek afleiding als de spanning om te gaan compenseren zich opstapelt.
ichting geven aan je leven
Naast de basisvoorwaarden – slapen, eten, zelfzorg en ontspanning – is de daadwerkelijke invulling van je dag, belangrijk voor het aanbrengen van structuur in je leven. Wat wil je doen? Waar wordt je blij van? Waar haal je voldoening uit? Wat is jouw motivatie? Welke kant kies je? Welke richting wil je op? Het kan een hele klus zijn om erachter te komen wat je wilt en wie je bent zonder je stoornis.
Maar dit is juist een mooie tijd om op zoek te gaan naar de weg die jij in wilt slaan. Je mag hiervoor de tijd nemen en je mag van gedachten veranderen. Ga op zoek: doe vrijwilligerswerk, verdiep je in onderwerpen, praat met mensen, laat je inspireren en probeer dingen uit. Zie het leven als een groot onderzoek. Je hebt bepaalde vragen en gaat op zoek naar antwoorden. Je weet de resultaten nog niet, maar al doende leer je ontzettend veel over het leven, jezelf en andere mensen.
Richting geven aan je leven is een belangrijke motivatiebron om ‘s ochtends je bed uit te komen, je aan te kleden, je maaltijden te nemen en op de fiets te springen. Dingen doen waar je warm voor loopt en mensen zien die je inspireren, geven je dagen niet alleen structuur, ze geven je leven zin.
Geef een reactie