Tips om te stoppen met braken

Zelfopgewekt overgeven is iets dat sommige mensen met een eetstoornis gebruiken om het eten dat ze hebben gegeten weer kwijt te raken. Het is een vorm van extreem compensatiegedrag die wordt gebruikt om van schuldgevoelens over eten af te komen of met andere gevoelens om te gaan. Veel meiden en jongens met een eetstoornis doen dit heel geheimzinnig en hebben het gevoel dat het werkt als opluchting. Na het braken voelen ze zich beter en dat maakt vaak dat het lastig is om ermee te stoppen.

Als je een eetbui hebt of het idee hebt dat je teveel hebt gegeten, kan braken in jouw ogen misschien de oplossing lijken. Je hebt toch kunnen eten, maar achteraf gecompenseerd op deze manier waardoor je hoopt niet in gewicht aan te komen en de schuldgevoelens over eten weg te maken. Braken is echter gevaarlijk. Je loopt grote gezondheidsrisico’s wanneer je dit regelmatig doet, naast dat je af en toe misschien vanwege ziekte moet braken.

Stoppen met braken is vaak heel erg moeilijk. Als je eetbuien hebt, is het lastig om daarmee te stoppen, maar het is nog moeilijker om met beiden te moeten stoppen. Waarschijnlijk roept het de angst op dat je aan zult komen in gewicht en wil je daardoor minder gaan eten. Dit zorgt er echter weer voor dat de kans op eetbuien toeneemt en je daar weer in vervalt, waardoor je schuldgevoelens krijgt en de drang krijgt om te braken. Zo zijn er nog veel meer dingen die lastig zijn wanneer je stopt met braken en daarom hebben we een aantal goede en bruikbare tips voor je op een rij gezet.

♦ Voldoende eten
Dit klinkt misschien gek, omdat het iets is waar je waarschijnlijk ook bang voor bent als je stopt met braken. Toch is het belangrijk om goed voor je maag te zorgen en voldoende te eten. Als je jezelf een regelmatig en gezond eetpatroon aanleert, heeft je lichaam minder behoefte aan eetbuien en zul je kunnen wennen aan gezonde hoeveelheden. Dit kan je helpen om minder schuldgevoelens te hebben rondom eten.

♦ Omgaan met schuldgevoelens
Na het eten ben je misschien gewend om te braken. Als je dit niet meer gaat doen, kan het lastig zijn om met de schuldgevoelens of andere onrustig om te gaan. Probeer de gevoelens of gedachtes die je krijgt wanneer je niet ingaat op de drang om te braken, uit te zitten. Ze zijn er, je hebt die gevoelens en het is vervelend. Maar je kunt er het beste niet aan toegeven. Zorg ervoor dat je niet toegeeft aan de drang om te compenseren en zit het gevoel uit. Dit kan je helpen om de schuldgevoelens uiteindelijk af te laten nemen.

♦ Bouw het af
Als je nu een aantal keren per week braakt, kan het helpen om dit af te bouwen. In een keer stoppen met braken is voor veel mensen lastig. Het kan daarom helpen om met iemand af te spreken om een beperkt aantal keren te ‘mogen’ braken. Wees je er bewust van dat ook dit gevaarlijk is voor je gezondheid, maar dat dit een stap in de goede richting is. Je bouwt zo snel als voor jou haalbaar is, het braken af totdat je het niet meer gaat doen.

♦ Afleiding zoeken
Natuurlijk is het niet fijn om met braakdrang rond te lopen en dan maar gewoon stil aan tafel te blijven zitten of in je eentje op de bank te gaan zitten piekeren. Ga dus even iets doen wanneer je merkt dat je er mee bezig bent. Zoek iets dat jouw gedachtes echt even opslurpt, zoals een serie, kleuren, wandelen, vriendinnen opzoeken, met iemand bellen, de hond uitlaten, fietsen, breien, tv kijken of muziek maken. Ga iets doen dat je helpt om de tijd door te komen waarin je de braakdrang uitzit en minder laat worden. Dat helpt je om deze stappen te kunnen maken richting herstel.

♦ Gevoelens omarmen
Jouw eetstoornis heeft een bepaalde functie. Als deze wegvalt doordat je bijvoorbeeld stopt met braken en beter gaat eten, kunnen gevoelens die je daarmee wegstopte los komen. Dit gebeurt niet in één keer en je zult er niet in verzuipen, maar toch kan het eventjes zo voelen. Probeer de gevoelens die je zult voelen toe te laten. Je voelt je nu even zo, maar dit wordt minder. Je krijgt door dit toe te laten namelijk ook de kans om met die gevoelens om te leren gaan. Omarm wat je voelt, ook al is het angst, boosheid of verdriet. Het mag er zijn en zal langzaam minder heftig worden. Grijp in ieder geval niet terug naar je eetstoornis.

♦Niet alleen blijven
Natuurlijk kun je proberen om alles alleen op te lossen. Toch is de verleiding vaak groot om toch toe te geven aan de drang om over te gaan geven als je alleen bent. Als je iemand anders op de hoogte stelt van de stappen die je aan het zetten bent, kan iemand je tot steun zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld na het eten samen iets gaan doen, zodat je niet de kans krijgt om te gaan braken. Ook kun je dan praten over wat je voelt en dat kan je goed helpen.

♦ Denk aan de gevolgen
Dat jij je prima voelt, betekent niet dat braken niet gevaarlijk is. De risico’s van braken zijn zeer gevaarlijk en kunnen ineens merkbaar worden. Ook zijn sommige gevolgen niet direct te merken aan bepaalde klachten, terwijl je toch schade aanricht. Wees je er bewust van dat je je gezondheid en je leven in gevaar brengt als je hier mee door gaat en zet het in als motivatie.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

25 reacties op “Tips om te stoppen met braken”

  1. ik ga de tips eens proberen 🙂

  2. Au, confronterend… Ik moet er echt mee stoppen na ruim 5 jaar heel vaak braken. Hoe vaak durf ik niet eens te schrijven. Goede blog!

  3. Ik doe het trouwens wel al minder vaak op een dag, maar er helemaal mee stoppen is natuurlijk veel beter. Toen ik nog niet braakte, had ik veel last van anorexia. Ik heb een beetje het idee dat het braken de angst voor het eten heeft verkleind en dat al de regels die ik eromheen had door het braken afgenomen zijn, maar natuurlijk is het helemaal niet positief. Ik wil het graag anders, al vind ik het doodeng om te stoppen… Het is haast een verslaving waarvan ik moet afkicken. Ik ga de tips iig gebruiken.

  4. Door mijn boulimia durfde ik geeneens meer naar de tandarts terwijl ik pas 16 jaar ben, ik weet zeker dat door al het braken mijn tanden echt dood zijn…

  5. goede tips ik heb een maagdarmbacterie opgelopen door het braken en heb nu pds(prikkelbare darmsyndroom) eraan overgehouden heb nu wel al 2 maanden niet maar gebraakt!!

  6. Heel fijn dit blog!

  7. Mijn darmen nemen niet meer de goede voedingstoffen op.. wel de calorien.. Daardoor zit ik blijvend aan de voedingsuplementen en injecties om gezond te blijven. Ondanks dat dit voor mij de gevolgen zijn, lukt mij het niet blijvend om van mijn eetstoornis af te komen.. Wel lukt het me soms om een aantal weken niet te braken..

  8. Fijne blog!
    En goede tips..

  9. Uitstellen helpt ook. Probeer zo lang mogelijk het braken uit te stellen, op een of andere manier wordt de verleiding het te doen steeds minder. Er gaatn wel een aantal dagen/weken overheen voor het echt werkt. Maar ik ben er op deze manier wel mee gestopt.

  10. Een hele geode blog .. ik raad iedereen aan het met aandacht te lezen en goed op je in te laten werken. Want ze heeft gelijk.

    Braken .. een heel pijnljk onderwerp, zowel letterlijk als figuurlijk. Ik heb het zelf ook gedaan en het heeft een hele .. een hele lange tijd geduurd voordat ik er van af kon komen. En toen was de schade al aangericht. Darmproblemen, overgevoelige maag, ik heb problemen met mijn slokdarm en een keelbeschadeging eraan overgehouden waardoor slikken pijnlijk is en blijft. En het blijft .. het gaat niet meer over. Gelukkig kon er nog iets aan mijn gebit gedaan worden maar het neemt het verdriet niet weg over wat ik mezelf hen aangedaan.

    Braken .. doe het niet. Of zet je tot het uiterste in om ervan af te komen. Want is het is een hopeloze weg. Uiteindelijk maak je alles aan jezelf kapot.

    Lees deze blog .. luister naar wat ze zegt .. ze heeft gelijk.

    Pijnlijk .. confronterend ..maar hele goede tips.


    “In the day of prosperity .. rejoice.,but in the day of adversity .. consider”
    -=Holy Bible, Ecclesiastes 7:14=-

  11. Stoppen kan écht. Na 3,5 jaar elke dag meerdere keren gebraakt te hebben ben ik nu bijna twee jaar braakvrij. Gewoon in één keer stoppen.
    Het is het meer dan waard.

  12. wauw charlotte echt goed! daar mag je bere trots op zijn 🙂

  13. Bij mij was het heel moeilijk om te stoppen, maar ben er nu gelukkig van af. Veel beter zo zonder al die drang , doorzetten dat is echt wat je moet doen.

  14. Ik ben inmiddels alweer een tijd braak vrij. Wat mij hielp is om tijdens het afbouwen vooral niet alleen te zijn. Na een kwartier tot half uur nam de drang ook af bij mij. IK ging meestal wandelen en afwassen heel stom of schoonmaken hielp ook goed bij mij. Ik deed iets actief zonder door te schieten in mijn beweeg dwang, En ben blij met de mensen die me hiermee hielpen. Ik heb er helaas ook dingen aan overgehouden! Toen stond ik er niet bij stil. Maat het is echt schadelijk!

  15. ik braak erg veel. goede blog hoor!! ik moet er echt wat aan doen…

  16. ik merk dat deze blog zoveel met me doet, en de (motiverende) reacties erop, dat ik het wegklik. aaargh!

  17. Ik heb een tijdlang regelmatig gebraakt en ben nu een halfjaar “clean” haha, mede dankzij zulke tips. Het was echt een vreselijke, verslaving, lijkt het wel. Het is zo lastig er af te komen. Maar iedereen, geloof in jezelf. De kracht tijd moeite alles die je in je eten compenseren nadenken piekeren braken etc. stopt, moet je proberen om te zetten. Je wordt er zo veel blijer, gelukkiger, schoner, gezonder en mooier van! Geloof in jezelf xxxx

  18. Trots op iedereen die deze verslaving overwonnen heeft. En voor degenen die nog niet er van af zijn, ik geloof in jullie! Geloof in je kracht! Niets is onmogelijk.

  19. Denk dat een eetstoornis vooral ook gaat wat je voedt en wat niet, op lichamelijk en emotioneel vlak. Ook eten wat je lijf aankan hoort daar volgens mij bij. Bij mij gaat het juist mis als ik de verkeerde dingen eet of als ik te vol zit. Denk dat het niet zo gek is dat je als eetproblemer je vies voelt als je de verkeerde dingen eet. Bij mij zit het dan in de weg en moet het er weer uit.
    Vind het wel vervelend als mensen die weten van mijn boulimiaverleden drammen dat ik meer moet eten of denken dat mijn slechte gebit komt door te weinig eten. Niet dat ik bij mensen aan tafel zit ofzo maar mensen vinden dat leuk om te roepen als je wat dunnetjes ben en denken dat je met boulimia nauwelijks eet. Alleen zit ik dan weer tegen het plafond en dan gaat het soms nog mis.Bijvoorbeeld een Mensendieckmens die zat door te zagen van: hoeveel eet je dan?! Dan vlieg ik daarna weer naar de winkel om in en uit te laden om de spanning weer kwijt te raken

  20. Mijn vriendin braakt ook… Ik wil dat ze stopt😔 Maar ik weet niet hoe, ze luistert niet naar me ze heeft zo’n stem in haar hoofd. Iemand helpen?

  21. Bedankt voor de tips ik ga het proberen

  22. Ik kan niet stoppen. Spring liever voor een trein dan dat ik nog dikker wordt

  23. Wow ik lees dit voor t eerst. Schrik me kapot. Ik heb 36 jaar geleden een maagverkleining g gehad. Rn kort daarna 50 kilo afgevallen. Maar tien ben ik gaan overgeven en doe dat nog steeds. Al ruim 35 haar. Ik wil er echt vanaf. Geen idee hoe. Ben nog steeds verl te dik en ha vask pijn koe en verdrietig.

  24. Ik lees dit voor het eerst, heeeeel soms braakte ik wel eens als ik weer teveel had gegeten, beetje lucht krijgen en klaar. Nu met ik wordt te dik, ik wil slecht blijven eten, ik wil ook afvallen. Ben ik er achter gekomen dat ik steeds meer en meer begon te braken. Nu voor een aantal maanden standaard. Als ik dit lees schrik ik wel (incl. vele reactie’s) en krijg langzaamaan het besef dat er iets anders moet gebeuren om mijn gewicht op pijl te houden. En als ik het zo lees ben ik er (gelukkig) nog redelijk snel bij.

  25. ik probeerde al een tijdje steeds minder te eten, maar enkele dagen geleden had ik veel te veel gegeten vond ik en zag ik geen uitweg dan voor de eerste keer te braken. nu doe ik het al een paar dagen achter elkaar telkens na het avondeten. lunch en ontbijt doe ik niet aan dat zien mijn ouders namenlijk niet omdat ik dan op school ben. na het lezen ben ik er overna gaan denken maar een deel van mij zegt zie je het is slecht kap er mee, maar het andere deel zegt je moet gewoon afvallen ik heb het er voorover. heeft iemand tips?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *