Zelfopgewekt overgeven is iets dat sommige mensen met een eetstoornis gebruiken om het eten dat ze hebben gegeten weer kwijt te raken. Het is een vorm van extreem compensatiegedrag die wordt gebruikt om van schuldgevoelens over eten af te komen of met andere gevoelens om te gaan. Veel meiden en jongens met een eetstoornis doen dit heel geheimzinnig en hebben het gevoel dat het werkt als opluchting. Na het braken voelen ze zich beter en dat maakt vaak dat het lastig is om ermee te stoppen.
Als je een eetbui hebt of het idee hebt dat je teveel hebt gegeten, kan braken in jouw ogen misschien de oplossing lijken. Je hebt toch kunnen eten, maar achteraf gecompenseerd op deze manier waardoor je hoopt niet in gewicht aan te komen en de schuldgevoelens over eten weg te maken. Braken is echter gevaarlijk. Je loopt grote gezondheidsrisico’s wanneer je dit regelmatig doet, naast dat je af en toe misschien vanwege ziekte moet braken.
Stoppen met braken is vaak heel erg moeilijk. Als je eetbuien hebt, is het lastig om daarmee te stoppen, maar het is nog moeilijker om met beiden te moeten stoppen. Waarschijnlijk roept het de angst op dat je aan zult komen in gewicht en wil je daardoor minder gaan eten. Dit zorgt er echter weer voor dat de kans op eetbuien toeneemt en je daar weer in vervalt, waardoor je schuldgevoelens krijgt en de drang krijgt om te braken. Zo zijn er nog veel meer dingen die lastig zijn wanneer je stopt met braken en daarom hebben we een aantal goede en bruikbare tips voor je op een rij gezet.
â¦Â Voldoende eten
Dit klinkt misschien gek, omdat het iets is waar je waarschijnlijk ook bang voor bent als je stopt met braken. Toch is het belangrijk om goed voor je maag te zorgen en voldoende te eten. Als je jezelf een regelmatig en gezond eetpatroon aanleert, heeft je lichaam minder behoefte aan eetbuien en zul je kunnen wennen aan gezonde hoeveelheden. Dit kan je helpen om minder schuldgevoelens te hebben rondom eten.
â¦Â Omgaan met schuldgevoelens
Na het eten ben je misschien gewend om te braken. Als je dit niet meer gaat doen, kan het lastig zijn om met de schuldgevoelens of andere onrustig om te gaan. Probeer de gevoelens of gedachtes die je krijgt wanneer je niet ingaat op de drang om te braken, uit te zitten. Ze zijn er, je hebt die gevoelens en het is vervelend. Maar je kunt er het beste niet aan toegeven. Zorg ervoor dat je niet toegeeft aan de drang om te compenseren en zit het gevoel uit. Dit kan je helpen om de schuldgevoelens uiteindelijk af te laten nemen.
â¦Â Bouw het af
Als je nu een aantal keren per week braakt, kan het helpen om dit af te bouwen. In een keer stoppen met braken is voor veel mensen lastig. Het kan daarom helpen om met iemand af te spreken om een beperkt aantal keren te âmogen’ braken. Wees je er bewust van dat ook dit gevaarlijk is voor je gezondheid, maar dat dit een stap in de goede richting is. Je bouwt zo snel als voor jou haalbaar is, het braken af totdat je het niet meer gaat doen.
â¦Â Afleiding zoeken
Natuurlijk is het niet fijn om met braakdrang rond te lopen en dan maar gewoon stil aan tafel te blijven zitten of in je eentje op de bank te gaan zitten piekeren. Ga dus even iets doen wanneer je merkt dat je er mee bezig bent. Zoek iets dat jouw gedachtes echt even opslurpt, zoals een serie, kleuren, wandelen, vriendinnen opzoeken, met iemand bellen, de hond uitlaten, fietsen, breien, tv kijken of muziek maken. Ga iets doen dat je helpt om de tijd door te komen waarin je de braakdrang uitzit en minder laat worden. Dat helpt je om deze stappen te kunnen maken richting herstel.
â¦Â Gevoelens omarmen
Jouw eetstoornis heeft een bepaalde functie. Als deze wegvalt doordat je bijvoorbeeld stopt met braken en beter gaat eten, kunnen gevoelens die je daarmee wegstopte los komen. Dit gebeurt niet in één keer en je zult er niet in verzuipen, maar toch kan het eventjes zo voelen. Probeer de gevoelens die je zult voelen toe te laten. Je voelt je nu even zo, maar dit wordt minder. Je krijgt door dit toe te laten namelijk ook de kans om met die gevoelens om te leren gaan. Omarm wat je voelt, ook al is het angst, boosheid of verdriet. Het mag er zijn en zal langzaam minder heftig worden. Grijp in ieder geval niet terug naar je eetstoornis.
â¦Niet alleen blijven
Natuurlijk kun je proberen om alles alleen op te lossen. Toch is de verleiding vaak groot om toch toe te geven aan de drang om over te gaan geven als je alleen bent. Als je iemand anders op de hoogte stelt van de stappen die je aan het zetten bent, kan iemand je tot steun zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld na het eten samen iets gaan doen, zodat je niet de kans krijgt om te gaan braken. Ook kun je dan praten over wat je voelt en dat kan je goed helpen.
â¦Â Denk aan de gevolgen
Dat jij je prima voelt, betekent niet dat braken niet gevaarlijk is. De risico’s van braken zijn zeer gevaarlijk en kunnen ineens merkbaar worden. Ook zijn sommige gevolgen niet direct te merken aan bepaalde klachten, terwijl je toch schade aanricht. Wees je er bewust van dat je je gezondheid en je leven in gevaar brengt als je hier mee door gaat en zet het in als motivatie.
Geef een reactie