Tips voor een doktersafspraak

Naar de dokter gaan voor je problemen kan ontzettend spannend zijn. Wat moet je zeggen? Wat kun je verwachten? Sommige mensen vinden het simpelweg heel erg eng om naar de dokter te gaan. Anderen schamen zich voor hun problemen, of zijn bang niet serieus genomen te worden. Toch is een afspraak bij de huisarts vaak wel de eerste stap richting de hulpverlening. Een huisarts kan je immers doorverwijzen naar een psycholoog, diëtiste of gespecialiseerde hulpinstantie.

Om de drempel hopelijk wat te verlagen, zijn in deze blog een aantal tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen om je afspraak bij de huisarts goed voor te bereiden en zo goed mogelijk te laten verlopen. Natuurlijk is iedere huisarts anders. De ene huisarts weet meer van bepaalde (psychische) problemen af dan de ander en bovendien zal iedere afspraak ook anders verlopen. Maar het kan in ieder geval prettig zijn om zelf goed voorbereid te zijn voor zo’n spannende stap. 

1. Maak een samenvatting van je klachten
Meestal vraagt de huisarts al snel wat je klachten zijn. Het kan lastig zijn om dan in één keer goed te vertellen waar je precies last van hebt, zeker als het spannend voor je is. Het kan daarom handig zijn om thuis rustig voor jezelf op te schrijven wat er nu precies speelt. Natuurlijk is het niet haalbaar om alles tijdens die korte afspraak te vertellen, maar probeer het bij de hoofdzaken te houden. Schrijf dit voor jezelf op en neem mee wat je hebt opgeschreven, zodat je het eventueel kunt voorlezen of geven als het je niet lukt om het te vertellen.

2. Schrijf op welke medicatie je slikt
Mocht je al medicatie slikken voor bepaalde lichamelijke of psychische aandoeningen, noem dit dan ook even. Dit geldt ook het verkeerd gebruiken van bepaalde middelen, zoals laxeermiddelen, plaspillen of paracetamol. Voor een huisarts is het van belang dit te weten omdat dit effect heeft op je lichamelijke toestand.

3. Bedenk vragen die je aan je huisarts wil stellen
Zijn er specifieke vragen die je aan je huisarts wil stellen? Schrijf ze ook op. Vaak vergeet je zulke dingen te vragen door spanning of tijdgebrek. 

4. Vraag jezelf af wat je wil bereiken
Als je naar de huisarts gaat, dan is het goed om je van tevoren af te vragen wat het doel van de afspraak is. Wil je bijvoorbeeld weten of je tekorten in je bloed hebt? Kom je om je verhaal te doen en verwacht je advies? Of wil je een verwijsbrief naar een gespecialiseerde eetstoornis-instantie? Zorg dat je je vraag helder hebt, zodat je hopelijk ook met een helder antwoord weer weggaat.

5. Maak aantekeningen
Voor sommige mensen is het prettig om tijdens een afspraak al het een en ander op te schrijven omdat de hoeveelheid aan informatie wat veel is. Het is helemaal niet gek om dit te doen. Soms vertelt een arts best veel in één keer en kan het allemaal wat overweldigend zijn. Als dit bij jou ook zo werkt, schroom dan niet en schrijf gerust af en toe wat op zodat je het thuis nog even rustig na kunt lezen.

6. Neem iemand mee
Voor de één is het fijn om alleen te gaan en voor de ander is het juist prettig om samen met iemand te gaan. Dit kan een ondersteuning zijn als je bijvoorbeeld niet meer weet wat je moet zeggen. Ook een extra paar oren is altijd fijn, voor als je vergeet waar de dokter het ook alweer over had. Iemand meenemen mag altijd, maar bedenk wel dat het iemand moet zijn die je echt vertrouwd en bij wie je je vrij voelt om over van alles – dus ook persoonlijke zaken – te praten.

7. Doe voor-onderzoek
Als je naar de huisarts gaat met het idee dat je hulp wil voor je problemen, zoek dan van te voren alvast wat uit over de mogelijkheden. Op die manier ben je goed geïnformeerd en kunnen jullie beter overleggen over wat er allemaal is in jouw omgeving en wat bij jou past. Je hoeft niet tot in detail te weten hoe de hulpverlening in elkaar zit, maar het is altijd handig als je globaal wat weet over welke hulp er bijvoorbeeld beschikbaar is.

8. Maak een afspraak voor een volgende keer
Soms ben je na één afspraak geholpen, maar soms is het ook goed om een nieuwe afspraak te maken. Dit hoeft niet letterlijk een nieuw consult te zijn; het kan ook zijn dat jullie afspraken maken over vervolgstappen die jullie gaan zetten of over wanneer jullie weer contact met elkaar hebben. Maak aan het eind van de afspraak in ieder geval concreet wat er gaat gebeuren, zodat dat voor iedereen helder is.

Heb jij nog meer tips?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

2 reacties op “Tips voor een doktersafspraak”

  1. Indien je bv. gestopt bent bij een ggz, vraag wat daarover is geschreven door je behandelaar in je medisch dossier en of dat klopt. Indien er dingen over je geschreven staan in je medisch dossier, die in jouw beleving niet (meer) kloppen, vraag of ze evt. aangepast kunnen worden.
    Bij mij is er een keer ‘gelogen’ of zelfs meerdere keren. Ik kreeg bv. jaren later te lezen, via huisartsenpraktijkondersteuner: ‘Mevrouw ziet af van verdere hulp, vindt het niet meer nodig". Dat was gewoon een leugen. Ik ben daar destijds in groot ongenoegen gestopt, maar de huisarts kreeg dit door deze reactie helemaal niet mee, maar juist daardoor wel de indruk, dat ik aan ‘van alles’ begon, maar niet afmaakte, toen ik weer bij hem aanklopte voor hulp.

  2. Een dubbele afspraak maken zodat je huisarts meer tijd voor je heeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *