Tips voor het maken van keuzes

Beslissingen nemen over belangrijke dingen vind ik best moeilijk. En met mij heel veel anderen. Soms zou het fijn zijn als iemand anders een keuze voor je maakt. Dat lijkt het leven een stuk makkelijker te maken. Maar uiteindelijk heb je zelf de verantwoordelijkheid voor je eigen leven en is het ook heel mooi om zelf te kunnen beslissen welke richting je op gaat in je leven. Het is misschien ook wel iets wat je een beetje moet leren. En eigenlijk heb je hierin geen keuze want beslissingen nemen is iets wat nooit stopt.

Misschien zie je jezelf als eeuwige twijfelaar, maar ik denk dat iedereen al heel veel keuzes heeft gemaakt in zijn/haar leven. Of deze nou groot of klein zijn, keuzes zijn keuzes. Ik ben gaan nadenken en besef mij dat ik ook al veel belangrijke beslissingen heb genomen. Bijvoorbeeld op het gebied van vriendschap. Hoe moeilijk het ook is, ik heb vriendschappen verbroken omdat het beter voor mij was. Vriendschappen die een negatief effect op mij hadden, vrienden die mij teleurstelde terwijl ik er altijd voor hen was. Hoe leuk sommige momenten ook waren, ik merkte dat het het grootste deel van de tijd niet goed voor mij was. En juist omdat we ook leuke herinneringen en momenten hadden samen, was dit extra moeilijk.

Een andere beslissing die ik moest nemen, was één van de moeilijkste in mijn leven. Het ging om een dreigende situatie van een vriendin van mij. Zij had bepaalde dingen in vertrouwen uitgesproken waar ik eigenlijk iets mee moest doen. Het ging om een situatie waarin zij in gevaar was en mij verantwoordelijk maakte. De beslissing die ik moest maken was heel moeilijk. Aan de ene kant moest ik wel, want dan koos ik voor mijzelf en waarschijnlijk -uiteindelijk- ook voor haar. Aan de andere kant wilde ik haar vertrouwen niet schaden en het allemaal niet nog moeilijker maken. Uiteindelijk heb ik gekozen iets met deze informatie te doen. Juist omdat ik om haar gaf en het beste voor haar wilde en tegelijkertijd omdat zij mij niet verantwoordelijk kon maken voor haar veiligheid. Ik nam deze beslissing wel met het risico dat ze me nooit meer wilde zien. Uiteindelijk is het een goede keuze geweest.

Beslissingen nemen met een eetstoornis
Een eetstoornis of andere psychische aandoening, kan het nemen van beslissingen extra moeilijk maken. Je verstand zegt het ene, maar je eetstoornis trekt zo hard, dat je daar soms in mee gaat en misschien wel de verkeerde keuzes maakt. Hierdoor moet je dealen met de gevolgen die deze keuzes met zich meebrengen. Zak je hierdoor niet alleen maar dieper weg en komt het juiste pad niet alleen maar verder te liggen?

Belangrijke en levensbepalende beslissingen, die overigens kunnen zorgen voor slapeloze nachten, kunnen verschillend van aard zijn. De keuze om wel of niet af te vallen en dus mee te gaan in je eetstoornis, kan constant door je hoofd spoken. Daarnaast de keuze om het wel of niet met je omgeving te delen? Wel of geen behandeling? en als je dan hebt gekozen voor behandeling komt er weer een nieuw dilemma. Welke behandeling?

Hoe moeilijk het nemen van beslissingen ook is, je staat er niet alleen in! Iedereen moet keuzes maken. Moeilijke en makkelijke. Keuzes met kleine gevolgen en keuzes die je leven veranderen. Misschien is dat ook wat het zo moeilijk maakt. Bij keuzes horen gevolgen.

♥ TIPS voor het nemen van belangrijke beslissingen


♥ Opties overwegen
Voordat je een belangrijke keuze gaat maken is het belangrijk om te kijken naar de opties die je hebt. Analyseer je mogelijkheden. Welke scenario’s kun je bedenken? Wat zijn de gevolgen van je keuzes?

 Schrijf het op
Door te schrijven kunnen de gedachten in je hoofd geordend worden. Daarnaast kan dit helpen om de opties die je hebt beter te vergelijken. Deel het papier in in kolommen en schrijf de voor en nadelen van je opties op, samen met de gevolgen die deze hebben. Schrijven zorgt ervoor dat het realistisch wordt.

 Opofferen
Houdt het maken van een beslissing in dat je iets moet opofferen? Denk hier over na. Wat moet je opofferen? Wat betekent jouw keuze? Bij de keuze die ik beschreef ik het voorbeeld over de vriendin die in gevaar was, was het mogelijk dat de vriendschap zou eindigen. Ik moest hiervoor dus overwegen of het maken van mijn keuze dat waard was. Het zijn geen leuke keuzes hoor, maar wel hele belangrijke. En het opofferen van iets hoeft niet altijd negatief te zijn. Het kan ook wat moois opleveren.

 Denk na over de uitkomsten
Het is goed om na te denken over elke mogelijke uitkomst van opties die je hebt. Wat is het meest waarschijnlijke dat gebeurt? Denk ook na over de lange termijn. Als je overweegt om professionele hulp te zoeken, kan de eerste uitkomst die in je opkomt zijn dat het een zwaar gevecht wordt. Dat je nu echt hard aan het werk moet en je ‘veilige situatie’ van de eetstoornis achter je moet laten. Sommige beslissingen, die omgezet worden in acties, hebben tijd nodig om zich verder te ontwikkelen. Denk dan na over de uitkomsten op langere termijn. Wat gaat dit je uiteindelijk opleveren? Het nadenken over uitkomsten brengt je een stapje dichter bij je keuze en kan ook de angst voor het ‘onbekende’ verminderen.

♥ Maak het positief
Ook al is het maken van een keuze niet altijd leuk of moeilijk, probeer het van een positieve kant te zien. Sommige dingen gebeuren gewoon, of je dat nou wil of niet. Maar je hebt nu een keuze! Maak het positief en bedenk welke winst je uit je beslissing kan halen. Natuurlijk is het eng, maar beslissingen kunnen leiden tot geweldige dingen.

 Kijk naar de lange termijn
Zoals ik net al beschreef, is het goed om te bedenken wat een keuze op langere termijn kan betekenen. Wat betekent het als je door de fase van angst heen bent? Wat betekent het over een jaar, twee jaar, 5 jaar of misschien wel 10 jaar?
Daarnaast hoort bij een beslissing soms een tijdelijke situatie. Je moet ergens doorheen voordat je komt bij hetgeen wat je eigenlijk wil met je beslissing. Kijk verder dan de tijdelijke situatie. Het hoort erbij.

 Maak een keuze
Maak een keuze die bij je past. Lukt dat niet alleen? Vraag om hulp. Je hoeft niet alles zelf te doen. Mensen uit je omgeving die met je mee denken en adviseren, kunnen heel waardevol zijn. Zet samen alles op een rijtje. Dit is zeker goed om te doen wanneer je psychisch kwetsbaar bent. Soms kunnen anderen wat realistischer nadenken dan jij op dat moment. En een goede keuze maken is natuurlijk wel belangrijk.

Wat is jouw tip voor het maken van keuzes?

Bron plaatjes: weheartit.com

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

14 reacties op “Tips voor het maken van keuzes”

  1. Dankjewel! Voor mij een bevestiging van een aantal belangrijke keuzes die ik deze week heb gemaakt!

  2. mijn tip = weet dat je altijd op keuzes kunt terugkeren
    en als je twijfelt, zoek dan of je keuze overeenstemt met waarden die jij belangrijk vindt, of dat je de keuze eigenlijk ‘voor’ iemand anders maakt

  3. Mijn tip:
    Als je twijfelt, moet je het niet doen.

    Verder handige blog, ik vind keuzes maken heeeeel moeilijk.

  4. ik ben christen, en voor mij is het heel belangrijk
    om God te betrekken in het maken van mijn keuzes.
    Bijvoorbeeld door te bidden of in de bijbel te lezen.
    En wat je schreef over hulp vragen bij het maken van een keuze
    vind ik ook heel belangrijk! Twee weten meer dan een!

  5. Nikki, ben ik niet met je eens, heb eindeloos getwijfeld en achteraf toch de juiste keuze gemaakt.

  6. Heel moo geschreven. Heel waardevol!! Zeker op dit moment. Uit een gesprek vanochtend kwam naar voren dat ik weer een (moeilijke) keuze moet gaan maken. Dank voor het artikel op het juiste moment!!

  7. Dank je wel Laura voor deze blog, precies op juiste moment!

  8. Oeps deze had ik gisteren moeten lezen… ik voelde me rot en heb in een impulsieve bui al mijn haar eraf geknipt. -.-

  9. Fijne blog, thanks Laura! Ik probeer altijd ook een beetje mijn intuitie/ gevoel te volgen maar ook de dingen weloverwogen te beslissen. Ik bespreek de dingen graag ook of schrijf ze even op zodat het concreet wordt. Tja, hoe beter ik in mijn vel zit hoe makkelijker ik het vind om keuzes te maken etc.

  10. Idd een fijne blog waar je veel aan heb!

  11. Mooie blog!
    Ik vind het zo moeilijk om keuzes te maken.
    Zelfs om hele kleine dingen zoals of ik iets wel of niet moet kopen, als ik mag kiezen of ik bij mam of pap ben. Meestal maak ik een keuze pas op het laatste moment omdat ik bang ben dat ik de keuze met de’ slechte’ uitkomst kies.
    Tip: probeer te denken dat alle keuzes goed zijn.
    Wat jij kiest is een goede keuze. Wie bepaald het dat je keuze goed of slecht is?!

  12. Hele fijne blog, met heel veel goede tips. Dankjewel!

  13. Als je niet durft zou ik het liedje Fighter van Christina Aguilera aanraden, dat luisteren kan je oppeppen om te vechten voor wat moeilijk, maar uiteindelijk wel juist voor jou is 😉

  14. Misschien is het ook een goede tip om de tijd te nemen voor keuze’s.
    Ik twijfel best vaak tussen dingen en zeg dan voor mezelf dat ik er een nachtje over wil slapen en meestal weet ik dan de volgende dag een stuk zekerder of ik het wel of niet wil. Dat is misschien bij de kleinere keuze’s, maar toch echt een aanrader!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *