Wat is de reden dat je dit blog opende toen je de titel zag? Als de titel je eigenlijk al triggerde, wat maakte dat jij dan toch dit blog aan het lezen bent? Misschien wil je er meer over weten, ben je heel nieuwsgierig, herken je het dat je overal triggers in ziet of was je benieuwd of er dingen waren die jou konden helpen afvallen?
Tijdens mijn eetstoornis vond ik iets al snel triggerend. Voor mijn gevoel lagen er overal triggers op de loer en was ik daar het slachtoffer van. Een dun meisje, iemand die minder eet, magere fotomodellen, iemand die vertelt wat haar gewicht is, calorieën die overal op vermeld staan en ga zo maar door. Op televisie, op school, in boeken, tijdschriften en ook gewoon thuis kwam ik ze tegen. En wat moest ik ermee?
Misschien dat ik op een gegeven moment alles en iedereen als trigger ging zien. Zelfs een ijskraampje, een foto van een wat dunne hand met nagellak, een shirt in de H&M in maat 32, een winkel met laarzen met een smalle schacht en een knappe vrouw op een terras met een salade. Alles zag ik als trigger.
Toch kunnen triggers het je knap lastig maken. Maar moet je ze dan gaan mijden? Ik denk zelf dat je dit niet altijd moet en zeker ook niet altijd kunt blijven doen. Op het forum van Proud2Bme wordt een veilig plek gecreëerd waar je over je problemen kunt praten. Daar buiten kunnen we de triggers niet voor je voorkomen, maar op het forum ben je er voor een klein deel eventjes vanaf, wat soms de nodige rust kan geven en ruimte voor positiviteit.
Maar wat is een trigger nu eigenlijk en bestempelen we niet alles dat jij omzet in eetgestoorde gedachtes als trigger? Ik denk dat een trigger iets is dat een gedachte die voortkomt uit je eetstoornis aanwakkert. Het betekent alleen niet dat jij dus standaard ook in die gedachte mee moet gaan. Het kan wel lastig zijn zulke gedachtes te hebben, maar toch kun je er niet om heen dat er hier en daar iets is dat triggerend kan zijn.
Overal kom je dingen tegen die het positieve denken soms moeilijk maken. Maar dat betekent niet dat je je kop er de hele dag voor in het zand kunt gaan steken. Ik denk dat ik juist heel sterk ben geworden van het leren omgaan met triggers. Ze waren moeilijk, en soms liet ik me even meesleuren, maar hoe meer ik ze negeerde en er niets mee deed, hoe minder ze mij opvielen. Daarom heb ik een aantal tips voor je op een rij gezet voor het beter omgaan met triggers.
⥠Gewichten en ander vergelijkingsmateriaal
Soms werd er onder mijn vriendinnen, in de klas of in de therapiegroep gepraat over wat iemand woog. Soms ook over een meisje dat ze kenden met anorexia die enorm weinig had gewogen. Ik vond dat enorm lastig. Ik leerde daarin dat het belangrijk is om bij mezelf te blijven. Ik had een eetstoornis, wilde ook mager zijn en zo’n laag gewicht maakte mij jaloers. Door bij mezelf te blijven en te onthouden dat zo’n meisje waarover gepraat werd echt niet gelukkig was, kon ik het steeds wat beter los laten.
Kijk dus naar jezelf en bedenk: â’Ik was ongelukkig met mijn lijf, had problemen met eten. Daar ging het om. Of een ander minder weegt is niet belangrijk. Ik voel me rot, en zal me alleen maar slechter gaan voelen als ik (meer) ga afvallen.”
⥠Stop met vergelijken
Ook als er over calorieën werd gepraat of een kleinere kledingmaat van een vriendin vond ik dat lastig. Of als er over het aantal kilometers dat iemand had hardgelopen werd gepraat, vond ik dat lastig. Meteen begon ik te bedenken: Dat moet ik ook! Of: Ik moet nog meer of juist minder! Maar waarom eigenlijk? Wil ik dan nog zieker worden?
Jezelf vergelijken met iemand die dunner is helpt niet om je beter te gaan voelen over jezelf. Het helpt ook niet om af te vallen en zeker niet om gelukkiger te worden in het leven. Wanneer je je vergelijkt met iemand met een eetstoornis is dat eigenlijk helemaal krom. Je bent dan jaloers op iemand die dezelfde nare stoornis heeft. Niet echt iets om jaloers op te zijn, toch?
⥠Neem verantwoordelijkheid
Hoor je iemand (expres) praten over dingen die jij lastig vindt om te horen of krijg je veel te maken met dingen die voor jou moeilijk zijn? Het is dan vooral belangrijk om de verantwoordelijkheid bij jezelf te leggen. Je kunt je als slachtoffer van de informatie die je ontvangt gaan opstellen, maar je kunt er ook voor kiezen niets met de informatie te doen. Het is jouw lichaam, jouw proces en jouw verantwoordelijkheid om er voor te kiezen om er tegenin te gaan, bij jezelf te blijven en te relativeren.
Mocht je dat heel lastig vinden, spreek het dan uit en vraag iemand je te helpen bij het relativeren. Soms helpt het om het gewoon te zeggen dat je een opmerking van iemand lastig, irritant, rot vindt of gewoon meteen eetgestoorde dingen aan het denken bent. Onthoud vooral dat je sterker bent dan je denkt en geef niet de trigger de schuld. Dit zijn gewoon dingen waar je nog mee moet leren omgaan.
⥠Waar gaat het nu eigenlijk over?
Uiterlijk, ernst van een eetstoornis en concurrentie? Wat is nu echt belangrijk voor jou? Je gezondheid, gelukkig zijn en lekker in je vel zitten of mager, ongelukkig zijn en weinig eten? Probeer te kijken naar waar het echt om gaat en wat mooi is aan iemand waar jij jaloers op bent. Het gaat niet om dun zijn, maar om lekker in je vel zitten, jezelf accepteren, goed voor jezelf zorgen en stralen. Probeer daar naar te kijken en aan te werken. Niet aan gewicht of eetgedrag. Ga jezelf niet vergelijken met anderen. Iedereen is uniek, dus het is geen goed vergelijkingsmateriaal.
⥠Zoek het niet op
Als jij weet dat je triggers moeilijk kunt weerstaan, zoek ze dan ook niet op. Bezoek bepaalde websites niet, kijk even geen MTV of lees Flow in plaats van Elle Magazine. Jij kunt hierin zelf keuzes maken. Soms is ontwijken even prettig al kun je natuurlijk niet alles ontwijken en niet blijven ontwijken. Dat is ook niet erg realistisch. Overal kun je triggers tegenkomen. Maar als jij weet van je zelf dat je het moeilijk vindt, ga er dan zo goed mogelijk mee om. Neem je verantwoordelijkheid in het ontwijken en omgaan met informatie die lastig is. En laat je vooral niet meeslepen of omblazen door een laag cijfertje, een foto of een piepkleine spijkerbroek.
Lees ook: Triggers en een eetstoornis
Hoe denk jij over triggers?
Geef een reactie