Twijfelen: goed of fout om te doen

Misschien herken je jezelf er wel in. Je twijfelt over van alles. Je bent echt zo’n eeuwige besluiteloze twijfelaar die gestresst raakt van het maken van keuzes. Je piekert je helemaal suf over iets wat een anders binnen een paar seconden beslist. Of misschien ben jij juist iemand die alles direct doet en zonder nadenken beslissingen neemt die achteraf misschien toch beter iets meer overdacht hadden mogen worden?

Ik zelf ben eigenlijk vrij direct. Ik kan misschien soms beter iets langer nadenken over een keuze die ik maak, al heb ik er wel een redelijke balans in gevonden. Als ik iets wil of een leuk idee heb, voer ik het meestal al snel uit of denk ik aan niets anders. Ik weet op zo’n moment wat ik wil en ga er direct op af.

In moeilijke of onzekere tijden in mijn leven, had ik echter veel meer moeite met het maken van keuzes. Ik kon ontzettend twijfelen aan mezelf, mijn mening en kwam na lang twijfelen pas tot een beslissing waarover ik alsnog niet zeker durfde te zijn. Ik vond het op die momenten ook nog eens heel erg fout van mezelf dat ik niet kon kiezen. Ik wist toch altijd zo goed wat ik wilde, waarom besliste ik dan niet?

Die onzekerheid kwam mijn negatieve zelfbeeld ook zeker niet ten goede. Zelfs terwijl ik helemaal geen hele foute keuzes heb gemaakt in die tijd. Ik irriteerde me alleen wel heel erg aan mezelf en mijn eeuwige getwijfel over grote, maar ook hele kleine onnozele dingen.

Positieve kant van twijfelen
Twijfelen is echter helemaal geen slechte eigenschap. Ik hoorde iemand die veel bezig was met mediteren eens zeggen: ‘’Grote twijfel doet groot wakker worden.” Dit houdt in mijn ogen in dat wanneer je grote twijfels hebt over een beslissing, je ook veel nadenkt en argumenten tegen elkaar afweegt. Dat soort processen zijn heel leerzaam, brengen veel inzichten en laten je nadenken over details waarover je normaal misschien niet na zou denken.

Toch is dat soort twijfelen iets anders dan wat een eeuwige twijfelaar doet. Het lijkt erop dat je als eeuwige, onzekere twijfelaar de verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes –en mogelijk fouten- niet durft te nemen. Je bent bang dat jij de verkeerde keuze maakt en durft niet in te staan voor de gevolgen of de meningen van anderen om jou heen.

Twijfelen is goed, mits je jezelf op een volwassen, verantwoordelijke manier benadert in plaats van hopeloos wacht tot iemand anders de keuze voor jou maakt. Twijfelen kan je heel veel positiefs brengen en enorm veel zelfinzicht. Het kan zorgen voor een weloverwogen keuze met goede gevolgen. Maar ook een goed doordachte keuze kan de mist in gaan. Iedere keuze brengt risico’s met zich mee.

En toch is het goed om achter je eigen keuze te staan. Ook wanneer het niet de juiste blijkt te zijn. So what? Soms gaan dingen fout. Een zin uit Flow Magazine die mij inspireert om mezelf niet te veroordelen of bang te zijn luidt: ‘’Als het fout gaat, is het ook goed.” En zo is het ook. Fouten zijn belangrijk om te maken, juist omdat je ervan kunt leren of er nieuwe ervaringen door opdoet.

Beter twijfelen doe je zo
Twijfel is gezond en zorgt voor goed overleg tussen verstand en gevoel, je rechter en linker hersenhelft. Maak dus gerust lijstjes om bewuster met je twijfels bezig te zijn, dat kan je veel opleveren. Maak een voor- en nadelen lijstje of een lijstje waarop je gevoel en verstand over een beslissing uiteen zet. Vraag advies aan verschillende mensen, zonder enkel daarop je keuze te baseren en zoek informatie. Het kan over grote en kleine keuzes gaan. Door meer na te denken over keuzes, kun je veel leren.

Maar pieker je niet suf op de kleine dingen natuurlijk. Neem ook risico. Het maken van keuzes is ook iets wat je gewoon lekker spontaan moet doen. Want wil je naar de dierentuin, uit eten, stappen of op vakantie; ‘gewoon’ doen! Je mag best een beetje vertrouwen hebben in je eigen intuïtie, je mening en jezelf de kans geven om leuke dingen te ontdekken of fouten te maken! Eindeloos piekeren is wat anders dan goed twijfelen en een beslissing nemen. 

Grote twijfel, brengt grote inzichten. Maar soms moet je dingen ook gewoon doen!

Plaatjes:weheartit

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

7 reacties op “Twijfelen: goed of fout om te doen”

  1. Ik ben echt kampioen in twijfelen. Zo gefrustreerd raak ik er zelf van…

  2. Ja, ik ben zeker een twijfelaar, maar ook wel eens impulsief.

  3. Om vervolgens wel heel erg te twijfelen aan die impulsieve daden.

  4. zo herkenbaar, ik twijfel over alles maar impulsief ook en daarna begint de stress in mijn hoofd. Doe ik het wel goed wat heeft het voor zin ? past dit wel bij mij , ben ik wel gelukkig zo?

  5. Ik ben een enorme twijfelaar over de allerkleinste dingen zelfs

  6. Soms word ik doodmoe van mezelf hahaha, dat gewik en geweeg, twijfelen en niet kunnen beslissen omdat ik bang ben het verkeerde te doen. Het werkt wel om me neer te leggen bij dingen die toch niet helemaal lopen zoals ik hoopte. Dat maakt dat ik af en toe wel een soort van risico durf te nemen. De wereld vergaat niet en er komt altijd wel iets goeds uit.

  7. @Maanmeisje: Haha, precies dat :’)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *