2018 – Ben je lichamelijk voldoende hersteld van een eetstoornis bij een BMI van 19? Om te herstellen van een eetstoornis is het essentieel om op een gezond gewicht te komen. Allereerst lijkt het mij goed om een gezond gewicht nader te omschrijven, want wanneer heb je een gezond gewicht? Over het algemeen kun je stellen dat je je met een gezond gewicht meestal lekker fit voelt. Ook ben je niet obsessief, dus in gedachten voortdurend, met eten bezig. Je hebt ook geen overmatige gevoelens van trek. Als er verder niet iets anders aan de hand is, werken met een gezond gewicht je organen ook goed. Je lichaam blijft op temperatuur en je hebt het niet constant koud. Een gezond gewicht draagt tenslotte ook bij aan een goed concentratie vermogen.
In de kliniek werd me steeds verteld dat ik mocht stoppen met aankomen bij een BMI van 19. Volgens de BMI-tabel van het voedingscentrum heb je namelijk vanaf BMI 18,5 geen ondergewicht meer. Maar past dit BMI 19 of 18,5 wel bij je? Ik denk dat dit niet per definitie zo is. Ik denk dat iedereen een gewicht heeft dat bij hem of haar past. De kans is dan ook maar klein dat dit precies ligt bij een BMI van 19. Maar hoe weet je wat jou zogeheten “setpoint gewicht” is? Ofwel: Wat is het gewicht dat bij jou past? Op het setpoint gewicht staat je lichaam eigenlijk op cruise control: alles gaat zijn gangetje en het is allemaal OK. Je hebt genoeg reserves en je energietoevoer is min of meer gelijk aan je energieverbruik.
Als je steeds trek blijft houden is je energietoevoer toch te laag, zodat je ook te weinig energie opslaat. Hierdoor komt er te weinig van het hormoon Leptine vrij uit het vetweefsel. Leptine zorgt voor een reactie in de hypothalamus, zodat er in je hersenen het gevoel ontstaat dat je geen trek meer hebt. Pas als je energieopslag op peil is gaat het vetweefsel meer Leptine afgeven waardoor je dus niet meer continu trek hebt. Dit regelmechanisme behoort tot de hormoon-zenuwregulatie-mechanismen.
Het kan zeker zo zijn dat je tijdens het herstel van een eetstoornis, als je een aankom eetlijst aanhoudt, meer zal moeten aankomen en daarbij boven je setpoint gewicht uitkomt. Dat is niet erg, want je gewicht zal automatisch weer gaan dalen. Als je boven je setpoint gewicht bent gekomen zal er namelijk genoeg energieopslag zijn, waardoor er voldoende Leptine wordt afgegeven vanuit het vetweefsel. Dit zorgt er dan weer voor dat je niet meer constant trek hebt, je weer ietsje minder kan gaan eten tot je op een bij jou passend menu zit. Dit “inregelen” van je energieopname is wel een langdurig proces. Het kan zo maar zijn dat je je gedurende een lange tijd aan een aankomlijst moet houden om uiteindelijk op dat zo gewenste setpoint gewicht te komen. Dit is wel van essentieel belang om van je eetstoornis af te komen.
Als je je vasthoudt aan een bepaalde (te lage) BMI-waarde, die niet bij jouw lichaam past, dan houd je je eetstoornis in stand. Want de gedachte is “echt niet dat ik iets extra’s mag eten, want dan ga ik meer wegen dan het gewicht waar ik me aan vast hou!” Dit is precies een voorbeeld van een gedachte die je eetstoornis in stand zal houden…
Daarnaast heb je ook gewoon het korte termijn “Ik heb honger” proces. Want als je tijdens een dagdeel te weinig eet, gaat je bloedsuikerspiegel omlaag en daarvan krijg je direct trek. Als ik het over de “setpoint theorie” heb, dan heb ik het over een lange termijn proces.
In de BMI-tabel staat dat een BMI van 19 geen ondergewicht is. Maar wat is dan het antwoord op de brandende vraag: Ben je lichamelijk voldoende hersteld bij een BMI 19?
Mijn antwoord is nee! Want je hebt nog steeds tekorten in te halen. Bij deze BMI-waarde is de energieopslag nog niet voldoende hersteld, zijn de Leptine spiegels te laag en stimuleert de hypothalamus dus nog altijd de trek. Dit is tevens de reden dat je in herstel van Anorexia gedurende een lange periode nog enorme gevoelens van trek kunt ervaren. Dit wordt ook wel extreme honger genoemd. Wees gerust, je zal door deze extreme honger niet oneindig blijven aankomen.
Dit is natuurlijk enkel een theorie. Dat maakt aankomen tijdens het herstel echter nog niet gemakkelijk. Ik ben al heel wat kilo’s aangekomen, maar ik zit nog niet op mijn setpoint gewicht. Uit eigen ervaring weet ik dat aankomen met een eetstoornis ontzettend moeilijk is, maar zeker niet onmogelijk! Je moet je grenzen blijven verleggen en jezelf tot het uiterste pushen om recht tegen de eetstoornis in te gaan. Ik ben lichamelijk nog niet volledig hersteld, maar met deze theorie in mijn achterhoofd heb ik wel het gevoel dat het gaat lukken.
Ik snap nu ik deze theorie heb bestudeerd hoe het in het lichaam werkt. Ik denk niet meer dat ik moet aankomen, alleen omdat anderen dat zo graag zien. Ik wil herstellen van mijn eetstoornis. Ik wil weer stevig in mijn schoenen staan. Ik wil een leven lijden zonder voortdurend aan eten te denken en mezelf restricties op te leggen. Ik wil vrij zijn en de gezonde ik wil hier ook voor aankomen in gewicht.
Referenties: Müller MJ, Geisler C, Heymsfield SB, Bosy-Westphal A. Recent advances in understanding body weight homeostasis in humans. F1000Research 2018, 7(F1000 Faculty Rev):1025
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie