Donderdag 25 april kan je om 20:25 uur op NPO 3 kijken naar een uitzending over Soja van het populaire programma Broodje Gezond. Hoe gezond is soja nou werkelijk? Is het een goede zuivel- en vleesvervanger of is het een hormonenbom? Voor- en tegenstander van Soja buitelen al jaren over elkaar heen. “Het is goed voor je, want het is plantaardig. Het is super slecht, je kan er zelfs kanker van krijgen.’’ Tijd om eens paal en perk te stellen aan de hele soja discussie. Dit gaat niet alleen de vegetariërs aan. Soja zit in legio producten, dus we eten het allemaal vaak zonder het te weten…. Maar is dat nu erg of niet?
In deze Broodje Gezond voert hun zoektocht Marlijn en Ersin langs de enige Nederlandse sojakweker die ons land rijk is, ze praten met een arts die soja weigert te eten en een producent die juist ontzettend trots is op zijn sojaburgers. Maar wie heeft nu gelijk? Is de angst voor het sojaboontje nu wel of niet terecht?
‘Sinds ik geen zuivelproducten meer eet en drink, vervang ik dit veelal voor diverse soja producten. Toch twijfel ik door de nodige verhalen weleens aan het gebruik van soja. Daarom kies ik soms ook voor andere producten zoals amandelmelk, rijstmelk en lupine. Ik ben wel benieuwd wat er nu werkelijk waar is van al de geruchten rondom soja. Deze uitzending ga ik dan ook zeker kijken.’
In Broodje Gezond onderzoeken Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris de zin en onzin rondom onze voeding en gezondheid. Wat klopt wel en wat is klinkklare onzin? Een rondgang langs wetenschappers, fabrikanten, experts en consumenten levert diverse verrassende inzichten op.
‘In de uitzending komt ook het restaurant Soy aan bod. Een volledig vegetarisch Chinees restaurant, waarbij alles gemaakt wordt met soja. Ik heb hier al regelmatig Chinees afgehaald. Het eten is echt super, nauwelijks te onderscheiden met ‘echt’ Chinees eten. Maar is het gezonder dan ‘echt’ Chinees eten of is het vooral diervriendelijker?’
Broodje Gezond, donderdag 25 april om 20.25 uur op NPO 3 – Trailer
Geef een reactie