Misschien heb je het destijds meegekregen: in 2018 werd zangeres en actrice Demi Lovato opgenomen in het ziekenhuis na een overdosis. Voor velen kwam dit destijds uit het niets. Demi was vrolijk, gedroeg zich ‘normaal’… Niets om je zorgen over te maken, toch? Ik denk alleen dat dit masker – want dat bleek het achteraf te zijn – juist heel gevaarlijk is. Want hierdoor is, naar mijn idee, de ernst van de situatie te laat kenbaar geworden. Maar nu is Demi terug en klaar om haar verhaal te doen. Middels een nieuwe single én een documentaire die beiden gaan over dit masker, hoe zij hier krampachtig aan vasthield en hoe ze uiteindelijk op het punt van haar overdosis is gekomen.
Waarschuwing: in deze documentaire wordt open gesproken over eetstoornissen, drugs- en alcoholgebruik, automutilatie, seksueel misbruik en de dood. Onderwerpen die allemaal als triggerend ervaren kunnen worden. Denk of weet je dat je hier gevoelig voor bent? Bekijk de documentaire dan met iemand die je vertrouwt, of sla deze even over.
In het verleden heeft Demi Lovato zich vaker uitgesproken over haar verslavingsgevoeligheid en haar eetstoornis. Sinds eind maart is de vierdelige documentaire Dancing with the Devil op haar YouTube account te bekijken. Door middel van deze documentaire geeft ze openheid in de gebeurtenissen die tot haar overdosis in 2018 hebben geleid.
De eerste aflevering ‘losing control’. De andere afleveringen zijn op haar eigen YouTube account te bekijken.
Losing control
De eerste aflevering (‘losing control’) begint een maand voor de overdosis. Naast Demi worden ook mensen uit haar omgeving geïnterviewd. Demi vertelt over haar jeugd als ‘pageant queen’ (ze deed als kind mee met schoonheidswedstrijden), hoe ze hierdoor leerde om op jonge leeftijd haar uiterlijk te prioriteren en hoe haar relatie met haar vader was, hoe hij is overleden en wat voor effect zijn misbruik had op haar en waarom ze hierdoor vluchtte in destructief gedrag. Hoe ze daarna naar controle zocht om te helen, maar dit juist zorgde voor een terugval.
“There is just so much pressure, as a female, in this industry to look a certain way and to like dress a certain way. And that shit is the stuff I used to look up too, but that shit is really triggering.”
5 minutes from death
In de tweede aflevering (‘5 minutes from death’) wordt ingegaan op de daadwerkelijke gebeurtenis, de overdosis, en de (fysieke) gevolgen voor Demi. Daarnaast is ook haar zusje aan het woord. Ze geeft aan hoe lastig ze het vond om met Demi om te gaan destijds. Want tot hoe ver kun je iemand pushen om beter te worden? Hoe ga je hiermee om? Daarnaast vertelt Demi in deze aflevering zelf hoe haar drugsdealer haar seksueel misbruikt heeft nadat ze zijn drugs had gebruikt. Dit bracht voor haar veel trauma’s omhoog (hier gaat ze in aflevering drie verder op in), waar ze het heel lastig mee heeft gehad.
Reclaiming power
Aflevering drie (‘reclaiming power’) begint met het verhaal van Demi’s vriendin en danseres Dani Vitale, die na de overdosis duizenden bedreigingen heeft gehad van Demi’s fans en wat dit voor effect had op haar welzijn en carrière. Daarnaast geeft de aflevering ook inzicht in het helingsproces van Demi. Welke stappen ze heeft gezet en wat zij nodig had om hier bovenop te komen. Waarschuwing: deze aflevering gaat specifiek in op eetstoornissen, seksueel misbruik en automutilatie.
Rebirthing
In de vierde, en ook meteen de laatste aflevering (‘rebirthing), komen sterren als Elton John, Will Ferrel en Christina Aguilera aan het woord. Zij praten over Demi als persoon, maar ook over het gebruik van verdovende middelen en hun kijk hierop. Ook zien we hoe het gaat in haar relatie met Max Ehrich.
Op de vraag of Demi compleet nuchter is, zegt ze dat ze heeft geleerd dat wanneer ze een deur dicht wilt doen, ze deze juist open wilt zetten. Het is voor haar, naar eigen zeggen, niet helpend om zichzelf iets te verbieden. Ze probeert hier een balans in te vinden die voor haar passend is. Wat ik zelf ook interessant vind, is dat Demi toegeeft dat er wordt gedacht dat ze op haar 18e een verkeerde diagnose (bipolaire stoornis) kreeg en wat dit uiteindelijk voor haar heeft betekent.
Aan het einde van de documentaire krijgt Demi de vraag: “Why is this time different?” In 2017 gaf ze namelijk (in de documentaire ‘Simply Complicated) ook al aan dat ze klaar was met alcohol en drugs. Ik denk dat het lastig in te schatten kan zijn hoe iets kan lopen en wat voor rol een verslaving hierin kan spelen, maar ik denk dat dit stukje mooi past bij de ondertitel van haar album ‘The Art Of Starting Over’. Je mag opnieuw beginnen, ook als je dit meermaals eerder hebt gedaan. Hiernaast geeft dit ook aan hoe sterk een verslaving kan zijn, iets dat ook niet vergeten moet worden.
“I’m not living my life for other people or their headlines or their Twitter comments. […] Life ebbs and flows. Life is fluid and I’m fluid, and that’s all I know.”
Album
Naast de documentaire heeft Demi ook een gelijknamig album ‘Dancing With The Devil… The Art Of Starting Over’ (met maar liefst 19 nieuwe nummers waaronder ‘Easy’ met Noah Cyrus) én een nieuwe videoclip uitgebracht. In de videoclip zien we Demi die haar overdosis (opnieuw) beleeft, inclusief dezelfde kleren die ze droeg die avond. De clip eindigt met de woorden ‘survivor’ in haar nek, op de plek waar de slang zat die haar bloed zuiverde. Ik vind de clip zelf heel heftig en ik kan me voorstellen dat het ook veel omhoog brengt om dit te maken. Mocht je gevoelig zijn voor ziekenhuisbeelden, dan kun je deze videoclip beter even overslaan en het nummer via Spotify beluisteren.
Twisted reality, hopeless insanity
I told you I was okay but I was lying
I was dancing with the devil, out of control
Almost made it to heaven, it was closer than you know
Playing with the enemy, gambling with my soul
It’s so hard to say no, when you’re dancing with the devil
Zelf vind ik het waardevol hoe actief Demi zich inzet (en in het verleden ook heeft uitgesproken) voor en over mentale problematiek. Ik denk dat het haar menselijk maakt en ik hoop dat ze hierin een voorbeeld voor velen mag zijn. Zoals Demi zelf ook zegt: It’s okay to ask for help. Echt. Herken jij jezelf (deels) in haar verhaal; je staat er niet alleen voor, je hoeft het niet alleen te doen. Maar alsjeblieft, vraag om hulp als je het nodig hebt.
Weet dat je terecht kunt bij MIND korrelatie (biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp, bereikbaar via de telefoon, e-mail, chat of WhatsApp), 113 (zelfmoordpreventie) en bij FIER (landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties.)
Geef een reactie