Sporten tijdens en na een eetstoornis: hoe dan?

Bewegingsdrang, een afkeer tegen sporten en het (terug)vinden van de balans. Dat is waar de video van vandaag over gaat. Een tijdje geleden maakte ik de video ‘Koken tijdens en na eetstoornisherstel: hoe dan?‘ Hierin deelde ik hoe mijn kijk op koken veranderde naarmate mijn eetstoornis meer en minder aanwezig werd. Vandaag hetzelfde concept, maar met een ander onderwerp: sporten. 

Net als bij het koken ontwikkelde ik na mijn eetstoornis een afkeer voor sporten en bewegen. Ik linkte bewegen aan afvallen en afvallen aan een eetstoornis. Inmiddels ben ik hierop teruggekomen en zie ik in hoe belangrijk en waardevol bewegen kan zijn. Mits er een gezonde balans te vinden is en de intenties niet voortkomen uit een eetstoornis of eetgestoord gedrag. Daphne schreef hier ooit de blog ‘26 Redenen om te sporten over.’ In de video kaart ik dit ook even aan; dat de intenties om te sporten zoveel meer kunnen zijn dan eetgestoord en destructief. Zo heb ik mijn vriend leren kennen in een klimhal en heeft sporten voor mij een belangrijke rol gespeeld in mijn reuma-traject. Beide positief, beide niet vanuit een eetstoornis. 

Middels deze video wil ik je graag meenemen in hoe dit proces voor mij is geweest en geef ik je wat concrete tips mee die mij hebben geholpen. Hopelijk geeft jou dit wat houvast en vooral ook hoop dat het wel degelijk mogelijk is om hier een gezonde weg in te vinden. 

Meer video’s van Proud2Bme vind je op ons YouTube-kanaal. Wat voor video’s kijk jij graag? Of wat zou je graag willen zien? Voor nu in ieder geval veel kijkplezier! Laat gerust een reactie achter. Wil je meer lezen over sport? Dat kan via dit linkje

 Ik ben benieuwd of jij deze strijd herkent en wat jou hierbij helpt of heeft geholpen. Laat het vooral weten in de reacties en tot de volgende keer!


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

7 reacties op “Sporten tijdens en na een eetstoornis: hoe dan?”

  1. Heb je tips hoe je beter in contact kunt komen met je lichaam? Ik vind het nog altijd moeilijk om te voelen waar ik behoefte aan heb, of dat rust is of juist even lekker bewegen..

    1. he hoi L. Ik herken ik wat je zegt. Ik heb een mooi boek gevonden dat hier over gaat. Vrienden worden met je lijf – Lisette Thooft. Misschien heb jij er ook iets aan. Ik ben er iig in bezig

  2. @Lonneke, wat mooi en herkenbaar. Ik ben ook echt bang om straks weer verantwoord te gaan sporten en van te gaan genieten ipv dat het MOET of uit je tenen moet komen. Ik ben benieuwd hoe je hierbij hulp kreeg van de fysio. Hoe dat er wat concreter uit is gaan zien. Ik verlang ook naar genieten idd. Ook wel bang om weer terug te vallen in extreem doen. Vertrouwen is ook echt weg in bewegen. Weet jij ook wanneer je je energie/kracht weer terug komt na ondergewicht en bij welk gewicht/bmi het weer verantwoord kan?

  3. Hallo Lonneke,
    Zo’n 8 jaar geleden sporten ik heel fanatiek
    Ondertussen in mijn zusje overleden en ontwikkelde ik BED en morbide obesitas nu heb ik BN heb heb door mijn lichaamsomvang durf ik niet te sporten terwijl ik dit heel graag wil.
    Méér bang voor voor de reacties van anderen en de schaamte over mijn eigen lichaam.
    Hoe kan ik hier mee omgaan.
    Alvast bedankt

    1. Ik werk al 6 jaar op de sportschool,
      Ik kan alleen maar zeggen dat we altijd weer trots zijn als iemand start die het spannend vind om wat voor reden dan ook.
      Misschien kan je een outfit aanschaffen waar je je goed genoeg in voelt en kan er iemand met je mee gaan die je vertrouwt.

      1. Bedankt voor de tip.
        Maar ik blijf het ontzettend spannend vinden
        Om in contact te komen met spiegels of met mijn eigen onzekerheden over mijn lichaam.
        Zo bang wat andere van mijn denken en vinden.

  4. Vooral het stukje bewegingsdrang is erg herkenbaar, dank je wel voor deze fijne video!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *