Een eetstoornis kan iedereen treffen, ongeacht je leeftijd, kledingmaat, gewicht, afkomst, seksueele voorkeur, geslacht, studie of financiële situatie. Ondanks hulp en aandacht voor eetstoornissen, blijven er mensen onbehandeld en eenzaam achter met hun problemen. Daarom wordt er vandaag op World Eating Disorder Action Day 2016 aandacht besteed aan diversiteit binnen eetstoornissen en aan eetstoornissen in het algemeen.
World Eating Disorder Action Day is een dag om wereldwijd aandacht te vragen voor eetstoornissen en deze serieus te nemen als ernstige, behandelbare ziekte. Het is de bedoeling dat iedereen samenwerkt om te zorgen dat er bekendheid wordt gegeven aan de problematiek, de kennis wordt gedeeld en dat duidelijk wordt hoe belangrijk en effectief behandeling kan zijn.
Amy Cunningham, medeoprichtster van de World Eating Disorder Action, zegt hierover: “De eerste Wereldwijde Actiedag rondom eetstoornissen geeft een krachtige boodschap aan beleidsmakers over de hele wereld dat er nood is aan actie, want eetstoornissen discrimineren niet. Tegelijkertijd willen we mensen hoop geven, omdat succesvolle behandelingen mogelijk zijn.”
Dankzij virtueel activisme en via acties die in verschillende landen georganiseerd worden, zal de World Eating Disorder Action Day 2016 mensen informeren over het feit dat eetstoornissen behandelbare, genetisch gelinkte ziekten zijn die een impact hebben op een grote groep van de wereldbevolking. Deze beweging omarmt diversiteit en wil het bewustzijn onder beleidsmakers vergroten, zodat zij middelen voorzien en zorgen voor een coherente nationale aanpak voor eetstoornissen.
Verder zal deze dag nieuwe samenwerkingsverbanden mogelijk maken en zorgen voor wereldwijde partnerschappen. Meer activisten zullen elkaar vinden, wat kansen zal creëren om bijkomende veranderingsgerichte acties mogelijk te maken. Een Bestuurscomité zal zorgen voor de begeleiding en vertegenwoordiging van verschillende gemeenschappen uit meer dan 20 landen wereldwijd.
De belangrijkste boodschappen die ik terugvind op de website van deze campagne zijn:
- Pleiten voor betere vroeg detectie en evidence-based behandeling
- Ouders en families als sleutel gebruiken in het herstel van degene met een eetstoornis
- Toenemen van diversiteit in onderzoeken, verhalen, media en professionals op dit gebied
- Barrières doorbreken om de zorg te verbeteren voor mensen die minder bedeeld zijn
- Meer bekendheid geven aan het feit dat eetstoornissen te behandelen zijn bij ieder geslacht, op alle leeftijden en in iedere fase
Om de dag goed te starten, werd gisteren al de video â9 truths about eating disorders’ gelanceerd, met daarin onder andere de bekende acteur Keanu Reeves en meer acteurs uit de cast van de film âTo The Bone’ die op dit moment opgenomen wordt. Over deze 9 waarheden, schreven wij al eerder een blog. Ook worden er berichten verspreid met de hashtag #WeDoAct, om te laten zien dat er aan de behandeling, begrip en verbetering van kennis wordt gewerkt rondom eetstoornissen.
Ook meerdere bekende eetstoornis professionals wereldwijd maakten samen een video. Uit Nederland werd Eric van Furth hiervoor gevraagd, mede-oprichter van Proud2Bme en behandeldirecteur van het Centrum Eetstoornissen Ursula.
Op de website kun je onder andere een petitie tekenen en bekijken welke dingen er nog meer worden georganiseerd en gedaan rondom deze campagne.
Wat vind jij van deze dag en deze video?
Geef een reactie