Aankomen en obsessief wegen

Veel mensen met een eetstoornis wegen zichzelf dagelijks. Zo’n anderhalf jaar geleden, was ik daar één van. Ik had ondergewicht en kreeg een eetlijst waarmee ik moest aankomen. Ik stond elke dag op de weegschaal. Langzaamaan zag ik het cijfer op de weegschaal stijgen en dat beangstigde me. Op dagen waarop ik wat was aangekomen, ook al was het maar een ons, raakte ik in paniek en ging ik meteen compenseren om het gewicht er weer af te krijgen. Vaak gebeurde dat niet eens bewust. Als dat dan was gelukt en het gewicht was er de volgende dag weer af, kon ik nog steeds niet ontspannen. Weer een dag later was mijn gewicht iets gedaald, wat mij dan triggerde. Het gaf me een enorme rush om af te vallen. Ik werd nog strenger voor mezelf en ging meer compenseren. Want, zou het niet geweldig zijn als er morgen weer wat af was?

Deze gedachtegang is voor veel van jullie vast herkenbaar. Sta je elke dag nog op de weegschaal, dan raad ik je één ding aan: doe het niet. Door dagelijks jezelf te wegen zal je schommelingen zien in je gewicht. Het is onmogelijk voor een lichaam om continu compleet stabiel te blijven in gewicht. Dit is dus niet iets waar je naar moet streven, want het is simpelweg niet mogelijk. Zelfs als je op een gezond gewicht zit zul je nog grote en kleine schommelingen kunnen zien. Ook ik heb dat en ik geef toe; in het begin is het erg moeilijk. Maar, het went. Het went helemaal.

Ik weeg nu al minstens een jaar één keer per week en het geeft me veel meer rust dan dagelijks wegen. Ik merk zelfs dat de schommelingen in mijn gewicht veel kleiner zijn als ik minder weeg dan wanneer ik elke dag weeg. Toen ik nog wel elke dag woog zag ik die schommelingen dagelijks en dan gebeurde er dus wat ik hierboven beschreef. Het was een vicieuze cirkel, het bleef zichzelf herhalen. Door één keer per week te wegen houd je, als dat nodig is, je gewicht nog in de gaten, maar is het al een stuk gezonder voor jezelf. Wekelijks, in plaats van dagelijks wegen wat voor mij een goede tussenstap. Je zult vast ook merken dat minder wegen minder stress oplevert dan andersom. Langzaamaan zal je er steeds minder mee bezig zijn en zeg nou zelf, dat is toch eigenlijk heel fijn?

Dit is misschien makkelijk gezegd, zal je denken, maar ik weet hoe het is. Het is heel moeilijk om te stoppen met zo’n dagelijks ritueel waar je waarschijnlijk van afhankelijk bent. Het hangt van je situatie af, maar in veel behandelingen wordt het wegen eerst afgebouwd, omdat meteen stoppen te moeilijk voor je zou kunnen zijn. Ikzelf ben wel meteen gestopt met dagelijks wegen, want in mijn behandeling werd het niet afgebouwd. Ik mocht mij eens per week wegen. Achteraf gezien is het voor mij wel beter geweest om het niet eerst af te bouwen, ook al heb ik het heel moeilijk gehad.

Wat mij hielp was iemand die het voor mij overnam. Ik kreeg een vaste dag in de week waarop ik me mocht wegen, in het gezelschap van iemand anders, zodat zij het in de gaten kon blijven houden. Die persoon die het voor mij overnam, was mijn moeder. Zij had strenge regels opgesteld rondom alles wat met de eetstoornis te maken had. Eén belangrijke regel daarvan was: er wordt alleen gewogen op de vaste weegdag. 

In huis werd de weegschaal door haar verstopt, zodat ik ook niet stiekem kon wegen. Op moeilijke momenten ben ik heus weleens op zoek gegaan naar de weegschaal. Toch heb ik hem gelukkig nooit gevonden en dat is alleen maar beter geweest. Als de weegschaal niet verstopt werd en in de badkamer zou blijven liggen, weet ik van mezelf dat ik die verleiding niet kan kunnen weerstaan om toch er op te gaan staan, tenminste in die tijd. Daarom vind ik het een belangrijke tip die ik aan jullie kan meegeven om de weegschaal voorlopig door iemand te laten verstoppen. Het is het beste om dat te laten doen door de persoon met wie je op de weegdag weegt. Vaak zal dat een gezinslid van je zijn en hopelijk iemand die je goed kan vertrouwen.

Inmiddels kan ik zelf prima het zien van de weegschaal weerstaan zonder er op te stappen. Dit zal ook jij kunnen leren, naarmate je verder bent in je herstel. Als ik het kan, kan jij het ook. Het wekelijks wegen ga ik nog afbouwen. Ik wil niet voor de rest van mijn leven elke week op de weegschaal te moeten staan. Het is gezonder om jezelf uiteindelijk niet meer te wegen, of maar heel af en toe. Dat is iets om naar toe te werken, maar als je daar nog niet bent, is dat helemaal niet erg. Het is een proces waar je doorheen moet om gelukkiger en eetstoornisvrij te worden.

Mij gaf het minder wegen rust, ook al mocht ik dat van mijn eetstoornis niet toegeven. Het was stiekem toch wel erg fijn om niet steeds in stress wakker te worden, omdat er weer gewogen moest worden. Wat zou er deze keer gebeurd zijn met mijn gewicht? Ben ik aangekomen? Ben ik afgevallen? Deze gedachtes bleven even aanhouden, maar doordat ik de controle steeds moest overslaan, vervaagden ze. Ik kwam er namelijk toch niet achter wat het antwoord op deze vragen zal zijn. Ik moet toegeven, in het begin ging ik wat extra compenseren om ervan zeker te zijn dat het gewicht dat er heel misschien bij was gekomen, er af ging. Toch ging dit al snel over, binnen enkele dagen. Het ging snel en steeds een beetje beter.

Niet meer dagelijks wegen is een grote stap en een heel erg belangrijke in je herstel van je eetstoornis. Het is dan ook helemaal niet erg om hier hulp bij nodig te hebben. Het is juist sterk om om hulp te kunnen vragen en in heel veel gevallen is het hard nodig. Weet nog niemand in jouw omgeving dat je je dagelijks weegt? Of weten zij niet hoe ze hiermee om kunnen gaan? Stap op ze af. Ga bij jezelf na wat je van iemand nodig hebt om het dagelijks wegen te stoppen en vraag hulp bij de persoon waar je vertrouwd mee bent. Gun jezelf meer rust en vecht. Vecht tegen je eetstoornis voor een beter leven. Laat die weegschaal verstoppen, laat strenge regels opstellen en ga dit samen met iemand anders aan. It always seems impossible until it’s done. You can do this!

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

22 reacties op “Aankomen en obsessief wegen”

  1. Ik ga vanaf volgende week wss blind wegen, en als ik weer naar huis ga ik ook afbouen met wegen. Volgens mij hebben we thuis niet eens een weegschaal meer

  2. Wat een goede blog!

  3. Het leek mij ook altijd zo eng om niet iedere dag meer te wegen, maar nu ik me minder vaak weeg, merk ik ook dat de rust inderdaad terugkeert in je hoofd. Vooral als ik ‘s ochtends wakker word kan ik gewoon rustig gaan ontbijten zonder dat mijn ontbijt en humeur afhangt van mijn gewicht. Hoe moeilijk het ook lijkt, minder wegen maakt het alleen makkelijker voor jezelf!

  4. Mij lukt het steeds beter om me minder te wegen! We zijn zoveel meer dan een getal.

  5. Ik ging steeds minder op de weegschaal toen ik besefte dat bij alleen al een flink glas water ik “meer” ging wegen en na het na de wc gaan “minder”. Er was gewicht af of bij als ik had gegeten, in de ochtend vs de avond, na een bad of na het sporten, de zomer vs de winter. En die dingen maakten me niet dikker of dunner, mooier of lelijker, beter of slechter het was gewoon eventjes een ander evenwicht.
    Ik besloot dat ik mezelf niet meer gek moest maken met die stomme getallen die niets zeiden.
    Ik heb nu allang geen weegschaal meer en mis het ook niet meer. En dan nagaan dat ik voorheen gemiddeld 5x per dag op de weegschaal stond.

  6. Erg herkenbaar. Ben momenteel bezig om het wegen af te bouwen, maar het is en blijft erg moeilijk en lukt het me nog niet zo goed.

  7. Ik woog me eerst echt overal waar een weegschaal was. Thuis, als ik ging oppassen. Ook steeds op een andere weegschaal. Tijdens mijn opname ging het meteen terug naar 1 x per week. Wat een opluchting! Nu zie ik dat ding staan in de badkamer en wil ik er niet eens meer naar kijken! Ik baal dat ik nog steeds eens per week moet wegen bij mijn behandelaar omdat ik nog niet op gezond gewicht zit….

  8. Dit is precies wat ik nu echt nodig heb! Ik ben al best ver in mijn herstel, maar het wegen is nog een moeilijk punt bij mij. Bedankt voor de tips!

  9. Ik ben bang vor de weegschaal alles wat lijkt op een weegschaal sowieso een met er er vandaan gek he :0

    Roeger had mijn moeder geen weegschaal dus kon ik me alleen bij de pysch wegen
    alleen toen ik aan moest komen kochten we een weegschaal en gingen we bij oma ween dien7 huizen verder woonde kon me dus altijd wegen maar zoals ik al zei ben bang vokr de weegschaal en de getallen dus nee k woog me nooite als het niet weegdag was maar zond er wegen kan ik niet !dan word ik gek

  10. Ik woog mezelf in het begin ook iedere dag. Het gaf een soort rust in mijn hoofd als ik niet was aangekomen of juist iets was afgevallen. Maar als ik een keer meer woog dan de dag ervoor, ook al was het 100 gram, raakte ik ontzettend in de stress. Mocht ik van mezelf die dag niet te veel eten en dacht ik er constant over na.

    Nu weeg ik mezelf nog maar één keer per week en het heeft me veel meer opgeleverd dan ik had gedacht. In het begin was het lastig omdat ik nog wel steeds gedachtes had als; ik moet wel oppassen dat ik volgende week niet ben aangekomen. Of als ik een dag veel had gegeten, was ik bang voor het weegmoment wat dan zou komen. Maar nu merk ik dat het zo veel fijner is om niet meer elke dag te wegen.
    Het is ook helemaal niet betrouwbaar om elke dag te wegen.
    Inderdaad één keer per week, op een vaste dag, rond dezelfde tijd (´s ochtends), voelt voor mij het prettigst.

  11. Bij mij is het zo erg geweest dat het zelfs een nachtelijke obsessie was geworden. Zelfs ‘s nachts woog ik mij wel 5x en ik wist bij iedere tegel in de badkamer precies wat het getal zou zijn. Want soms scheelde de ene plaats 1 a 2 ons van de andere. Nu weeg ik me eens per week en het is inderdaad een stuk meer relaxed.

  12. Ik sta nooit meer op de weegschaal durf het niet meer sinds dat ik genezen ben van anorexia

  13. bij mij is het juist het tegenovergestelde, ik durf niet op de weegschaal te staan. Heb net een intake gehad bij een afdeling voor eetstoornissen, ze wouden me ook wegen maar dit durfde ik echt niet en ik barstte in tranen uit. de volgende keer moet ik waarschijnlijk wel gewogen worden en ik kijk hier nu al vreselijk tegen op. ik durf dit echt niet!! vreselijk…

  14. En wat als je de volgende dag 3ons zwaarder weegt?

  15. ik weeg helemaal nooit meer en ik vind dat perfect 🙂 ik merk het zo ook wel als ik aankom of afval…

  16. Ik heb mezelf nooit iedere dag gewogen maximaal 1 keer per week ook niet tijdens moeilijke periodes.

    Nu doe ik het als ik er behoefte aan heb. Ik sta er denk ik gemiddeld zo’n 1 keer in de 6 a 7 weken op, gewoon uit nieuwsgierigheid denk ik haha.
    Het geeft me een heleboel rust om me niet vaak te wegen, het nummer op de weegschaal vind ik niet eens echt belangrijk.
    Het gaat nu meer om hoe ik me voel e.d.
    Waarom zou je een top dag laten verpesten door een nummer op een weegschaal? Dat vind ik het tegenwoordig niet meer waard.

    xxx

  17. Inderdaad heel herkenbaar!
    Toen ik diep in m’n eetstoornis zat woog ik mezelf soms wel 6 keer per dag..!
    Toen ik in behandeling ging werd het opeens 2 keer per week. Wat een hel was dat eerst. Ik ben zelfs wel eens stiekem de kamer van de leiding waar die weegschaal stond binnengegaan toen ie net even niet op slot zat. En daar kan ik nu om lachen gelukkig, zo stom voelt dat haha.
    Maar eerlijk gezegd heb ik nu nog wel heel vaak de neiging om toch die weegschaal op te zoeken, maar hij is veel te goed verstopt. Dus ja, ik ben er nog redelijk vaak naar op zoek, maar nog steeds niet gevonden.
    Dus moet ik het met één keer per week doen..
    Misschien wel beter inderdaad, maar het blijft moeilijk vind ik.

  18. goede blog, dankje!
    ik ben 3 weken naar japan geweest waar ik mezelf uiteraard niet kon wegen, dit heeft me geleerd om iets vrijer te zijn – sinds mijn thuiskomst heb ik besloten niet meer dan 2x per week op de weegschaal te staan. Ik stond voorheen elke dag er op, dus dat is al een voortuitgang. Het is inderdaad wat je zegt; het geeft meer rust in mijn hoofd. Ik ga het zo eventjes nog doen en dan wil ik weer naar 1x per week zoals vroeger. Dit is nu even een “veilige” tussen oplossing, straks weer naar 1x per week als ik er aan toe ben, denk niet dat het lang meer duurt. Rust is fijn!

  19. Wow, echt heel erg herkenbaar! Ik heb sinds de kerstvakantie de weegschaal volledig afgezworen.. hoewel ik nog steeds niet helemaal over mijn eetprobleem heen ben, vertelt dat cijfer me in ieder geval niet meer hoe ik me zou moeten voelen. Voor mij geeft het echt heel erg rust in mijn hoofd! Maar toen de huisarts laatst aan me vroeg hoeveel ik woog, moest ik toch wel eerlijk bekennen dat ik dat niet wist, en ook echt niet wilde weten op het moment, uit angst voor een terugval..

  20. De uitdaging om de weegschaal te laten verstoppen en 1x per wk bij de huisarts te wegen kostte me een behoorlijk aantal kilo’s, terwijl ik maar nét op een gezond gewicht was. Ik durfde nl niet meer te eten. Wat was ik in paniek, als ik moest eten terwijl ik m’n gewicht niet wist! Het heeft maanden geduurd voordat ik gewend was aan 1x per wk wegen. De kilo’s die ik kwijtraakte zijn er nooit meer bijgekomen.

    Ik weet nog steeds niet of het wel een goede beslissing is geweest. Weeg nu om de dag. Ik geloof niet dat ik het durf te verminderenz

  21. Ik zelf weeg twee keer per dag, ooit was het zes keer per dag.

    Hjet is nog steeds erg veel, ik weet het en ik weet ook dat ik het niet zou moeten doen vanwege de schommelingen in gewicht die Katja beschrift maar ik kan de keten van dat ding niet afschudden. Het lukt niet.

    Net zoals C durf ik niet te eten als ik mijn gewicht niet weet en raak ik gewoon in paniek. Ik krijg echt helemaal niets door mijn keel heen. En dat is helemaal niet goed. Het is zwak en verwerpelijk maar ik kies het minste uit twee kwaden.

    Maar goed voel ik me er niet bij.


    “Every time I look at you I don’t understand..
    ..WHY you let the things you did get SO out of hand”
    –=Judas Iscariot, Jesus Christ Superstar” =–
    —.

  22. Zo raar eigenlijk, dan heb je een eetstoornis en ben je erg bezig met wegen, met eten en met controle. En dan in de hulpverlening is er heel erg de nadruk op het eten, het wegen en met controle en regels. Hoe moet je dan van die obsessie afkomen? Weeg me nu minder maar omdat ik niet hou van dat getal op de weegschaal. Zou een kilotje ofzo minder willen wegen, het gewicht dat ik de laatste jaren had. Ik voel het ook wel aan mijn lijf, meer dat dan welk getal. Dan zit er net wat in de weg. Met iets minder voel ik me vrijer, is het wat gestroomlijnder. Zou ook niet terug willen naar mijn minimale gewicht maar wil ook niet dikker worden, wel wat gespierder, nu is alles wat slapjes. Gek genoeg krijg ik tegenwoordig veel meer gezeur over het eten en mijn gewicht dan toen ik tien kilo minder woog.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *