Tijdens mijn eetstoornis vond ik het fijn processen in het lichaam te kunnen begrijpen om zo dingen van mijn eetstoornis te relativeren. Hormonen en menstruatie vond ik altijd een heel moeilijk onderwerp, maar ik was heel blij toen ik het eenmaal begreep. Een vrouwenlichaam verandert namelijk onder invloed van hormonen. Deze hormonen worden aangemaakt in vetweefsel. Oestrogeen is een van de belangrijkste vrouwelijke hormonen, maar daarnaast o.a. ook progesteron, FSH en LH. Op hormonen heb je geen invloed, maar hormonen hebben wel invloed op jou.
Ongesteld zijn, menstrueren. Dit is de periode in de maand dat een vrouwelijk lichaam zijn baarmoederslijmvlies afstoot om weer nieuw aan te gaan maken, zodat elke maand het lichaam klaargestoomd wordt voor een eventueel kindje. Het vrijkomen van een eicel en het opbouwen en afbreken van het baarmoederslijmvlies zijn allemaal afhankelijk van deze vrouwelijke geslachtshormonen. Sommige vrouwen voelen helemaal niks van de menstruatie, anderen hebben juist heel veel last in de vorm van stemmingswisselingen, buik- en rugpijn, aankomen in gewicht etc. Hoe kan het dat je kan aankomen in gewicht tijdens de menstruatie?
♥ Vocht vasthouden
De verhoogde spiegels van de vrouwelijke geslachtshormonen zorgen voor een andere normaalwaarde van natrium in je bloed. Natrium is een zout en samen met zout wordt ook water vastgehouden. Je lichaam wil als het ware eenzelfde concentratie behouden, waardoor het water moet toevoegen, dit heet osmose. Na de menstruatie dalen de hormoonspiegels weer waardoor de spiegels van natrium zich ook weer normaliseren en je het vocht gewoon weer uitplast.
“Toen ik voor het eerst in mijn aankomproces weer ongesteld werd merkte ik dat eerst in de dagen ervoor dat ik aankwam. Ik schrok maar toen ik een paar dagen later erachter kwam dat ik ongesteld werd was ik, ondanks een dubbel gevoel, heel blij!”
♥ Obstipatie
Progesteron, een van de vrouwelijke geslachtshormonen, zorgt ervoor dat de spieren in je maag-darmkanaal ontspannen, met als effect dat de beweeglijkheid van de darmen minder is en je dus minder snel ontlasting aanmaakt. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en niet naar het toilet toe kunnen. Heb je hier veel last van, dan zou je bijvoorbeeld meer vezels (en vetten) kunnen eten gedurende je menstruatie.
♥ Premenstrueel syndroom
Verhoogde spiegels van progesteron zorgen er ook voor dat de eetlust is toegenomen gedurende het tweede deel van de menstruatiecyclus. Hier hebben niet alle vrouwen last van. Een grote studie in Engeland toonde aan dat 3 tot 8 procent van de vrouwen een ernstige vorm van een premenstrueel syndroom (PMS) vertoont. Dit is een combinatie van klachten die bestaan uit een toegenomen eetlust, verhoogde eiwitintake, hunkering naar zoet eten en/of gevoelens van angst en depressie gedurende de dagen voor de menstruatie. Wanneer deze vrouwen maandelijks toegeven aan hun toegenomen eetlust en hunkering naar zoet eten kan het zijn dat ze in gewicht toenemen. Dit gaat echter niet over één menstruatieperiode en is een proces van maanden/ jaren.
“Ik vond het het moeilijk dat ik ineens zin kreeg in zoete dingen gedurende mijn menstruatie. Nu verwen ik mijzelf tijdens deze periode.”
Het is dus niet alleen je gevoel of gedachte, maar het kan daadwerkelijk zo zijn dat de weegschaal gedurende (de periode voor) je menstruatie meer gewicht aangeeft. In de meeste gevallen is dit gebaseerd op het vasthouden van vocht of obstipatie. Dit kan namelijk zorgen voor een groot verschil op de weegschaal van de een op de andere dag. Aankomen in lichaamsmassa gaat vaak langzamer en meer geleidelijk. Het vocht dat je vasthoudt, en ook de ontlasting, raak je na je menstruatie weer kwijt en het gewicht zal zich weer normaliseren.
Als ik naar mijn eigen lichaam kijk heb ik niet veel last van mijn menstruatie. Toen ik nog vaker moest wegen vanwege mijn eetstoornis behandeling, heb ik ervoor gekozen gedurende mijn menstruatie niet te wegen. Dit getal riep bij mij alleen maar stress op, terwijl het op dat moment geen echte waarde had. Dit heeft mij erg geholpen.
Ook andere klachten gedurende de menstruatie kunnen worden veroorzaakt door hormonen. Een verhoogd oestrogeen kan zorgen voor opgezette borsten, een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen, paniekaanvallen, hoofdpijn, koude handen en voeten en vermoeidheid.
Nu lijkt het alsof menstruatie iets heel naars is, maar het heeft een heel groot voordeel. Het maakt namelijk dat je vrouw bent en dat je de kans hebt om kinderen te krijgen. Iets heel moois! Als ik voor mijzelf spreek heb ik van al deze bovenstaande symptomen geen last tijdens mijn menstruatie. Ik ben mij ervan bewust dat ik een van de weinige geluksvogels ben, maar ik zie ook om mij heen dat hoe ouder vrouwen worden, hoe minder last ze ervan hebben.
Geef een reactie