Het bekende typisch Nederlandse aardappels, groente en vlees gerecht is de favoriet van de Nederlanders. Het wordt gemiddeld zo’n drie tot vier avonden per week gegeten. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.300 Nederlanders van een Nederlandse supermarktketen. De resultaten van deze enquete verbazen mij niet, maar bij mij is dit toch wel heel anders. Vroeger aten wij regelmatiger aardappels, vlees en groente maar dit is zeker niet iets wat regelmatig bij ons op tafel staat.
Dit heb ik denk ik te danken aan een moeder met een Surinaams Chinese afkomst maar ook aan het feit dat ik geen makkelijke eter was. Ik hou eigenlijk helemaal niet zo van aardappels en andere typisch Hollandse maaltijden als stamppot behoren ook niet echt tot mijn favorieten. Ik ben wat dat betreft denk ik ook wel verwend met heel gevarieerd eten uit verschillende landen. Mijn oma en moeder kookte vaak Chinees of Surinaams maar wij aten ook veel Pasta en gerechten die afkomstig zijn uit andere landen. Toen ik een Antilliaanse vriend kreeg, ging ik nog minder traditionele Nederlandse gerechten eten. Toen kwam de Surinaamse keuken weer meer naar voren wat aangevuld werd door heerlijke Antilliaanse gerechten. Ik ben de Wereldsmaken meer gewend en hier ben ik heel blij en dankbaar voor.
Volgens het onderzoek koken de Nederlanders gemiddeld zo’n vijf a zes avonden per week een warme maaltijd en een derde kookt zelfs elke dag. Wat er gegeten wordt, wordt vaak pas op de dag zelf besloten. Naast aardappels, vlees en groente wordt ook veel pasta en rijst gegeten. Dit is iets wat al dichter bij mijn eigen eetgewoonten komt. Ik weet nog dat ik vroeger veel bij vriendinnetjes at en dat er dan ook wel veel aardappels gegeten werden en dan was het ook prima hoor, als het maar niet elke dag was. Toen ik net bij Proud2Bme werkte en een van onze eerste eetblogs online kwam, merkte ik ook dat opgemerkt werd dat ik niet veel maaltijden eet die veel Nederlanders gewend zijn en dat ik hierin misschien best afwijk van de gemiddelde Nederlandse bevolking. Dit is ook wat ik nu eigenlijk terug zie aan de hand van dit onderzoek. Ondanks dat Nederlanders vaak koken, wat ook blijkt uit de cijfers, worden kant-en-klaar maaltijden ook gegeten. Een derde eet eens per twee weken of vaker een kant-en-klaar maaltijd. Jongeren kiezen hier het vaakst voor.
Pannenkoekendag
Bij een vriend van mij van vroeger werden altijd op een bepaalde dag, volgens mij vrijdag, pannenkoeken gegeten. Mijn zus kwam daar ook over de vloer en we vonden het altijd fijn om te weten dat dat sowieso een vaste pannenkoeken dag was. Wij hadden dit thuis eigenlijk niet. Uit het onderzoek blijkt dat ruim één op de drie ondervraagden een lijst heeft van vaste menu’s. Dit bestond gemiddeld uit zeven gerechten. Betekent dit dan ook dat elke week hetzelfde gegeten wordt? Slechts 15% van de Nederlanders heeft vaste dagen voor gerechten, zoals de pannenkoekendag waar ik hierboven over schreef. De maaltijd die het vaakst een vaste dag krijgt is…. Patat!
Liefde voor toetjes
Wat mij wel echt een Nederlander maakt als het gaat om eten, is de liefde voor toetjes. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders echte toetjesliefhebbers zijn. Meestal komt er na het avondeten een toetje op tafel en favorieten zijn dan bijvoorbeeld vla, ijs en yoghurt. Wat het wordt, is vooral bepaald door de beschikbare tijd, wat er nog in huis is en door gemak.
Bron: nu.nl
Is de Hollandse maaltijd ook jouw favoriet?
Geef een reactie