Aardappels, vlees en groente is favoriet

Het bekende typisch Nederlandse aardappels, groente en vlees gerecht is de favoriet van de Nederlanders. Het wordt gemiddeld zo’n drie tot vier avonden per week gegeten. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.300 Nederlanders van een Nederlandse supermarktketen. De resultaten van deze enquete verbazen mij niet, maar bij mij is dit toch wel heel anders. Vroeger aten wij regelmatiger aardappels, vlees en groente maar dit is zeker niet iets wat regelmatig bij ons op tafel staat.

Dit heb ik denk ik te danken aan een moeder met een Surinaams Chinese afkomst maar ook aan het feit dat ik geen makkelijke eter was. Ik hou eigenlijk helemaal niet zo van aardappels en andere typisch Hollandse maaltijden als stamppot behoren ook niet echt tot mijn favorieten. Ik ben wat dat betreft denk ik ook wel verwend met heel gevarieerd eten uit verschillende landen. Mijn oma en moeder kookte vaak Chinees of Surinaams maar wij aten ook veel Pasta en gerechten die afkomstig zijn uit andere landen. Toen ik een Antilliaanse vriend kreeg, ging ik nog minder traditionele Nederlandse gerechten eten. Toen kwam de Surinaamse keuken weer meer naar voren wat aangevuld werd door heerlijke Antilliaanse gerechten. Ik ben de Wereldsmaken meer gewend en hier ben ik heel blij en dankbaar voor.

Volgens het onderzoek koken de Nederlanders gemiddeld zo’n vijf a zes avonden per week een warme maaltijd en een derde kookt zelfs elke dag. Wat er gegeten wordt, wordt vaak pas op de dag zelf besloten. Naast aardappels, vlees en groente wordt ook veel pasta en rijst gegeten. Dit is iets wat al dichter bij mijn eigen eetgewoonten komt. Ik weet nog dat ik vroeger veel bij vriendinnetjes at en dat er dan ook wel veel aardappels gegeten werden en dan was het ook prima hoor, als het maar niet elke dag was. Toen ik net bij Proud2Bme werkte en een van onze eerste eetblogs online kwam, merkte ik ook dat opgemerkt werd dat ik niet veel maaltijden eet die veel Nederlanders gewend zijn en dat ik hierin misschien best afwijk van de gemiddelde Nederlandse bevolking. Dit is ook wat ik nu eigenlijk terug zie aan de hand van dit onderzoek. Ondanks dat Nederlanders vaak koken, wat ook blijkt uit de cijfers, worden kant-en-klaar maaltijden ook gegeten. Een derde eet eens per twee weken of vaker een kant-en-klaar maaltijd. Jongeren kiezen hier het vaakst voor.

Pannenkoekendag
Bij een vriend van mij van vroeger werden altijd op een bepaalde dag, volgens mij vrijdag, pannenkoeken gegeten. Mijn zus kwam daar ook over de vloer en we vonden het altijd fijn om te weten dat dat sowieso een vaste pannenkoeken dag was. Wij hadden dit thuis eigenlijk niet. Uit het onderzoek blijkt dat ruim één op de drie ondervraagden een lijst heeft van vaste menu’s. Dit bestond gemiddeld uit zeven gerechten. Betekent dit dan ook dat elke week hetzelfde gegeten wordt? Slechts 15% van de Nederlanders heeft vaste dagen voor gerechten, zoals de pannenkoekendag waar ik hierboven over schreef. De maaltijd die het vaakst een vaste dag krijgt is…. Patat!

Liefde voor toetjes
Wat mij wel echt een Nederlander maakt als het gaat om eten, is de liefde voor toetjes. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders echte toetjesliefhebbers zijn. Meestal komt er na het avondeten een toetje op tafel en favorieten zijn dan bijvoorbeeld vla, ijs en yoghurt. Wat het wordt, is vooral bepaald door de beschikbare tijd, wat er nog in huis is en door gemak.

Bron: nu.nl

Is de Hollandse maaltijd ook jouw favoriet?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

31 reacties op “Aardappels, vlees en groente is favoriet”

  1. Nee, ookal vind ik toetjes en pannenkoeken heerlijk. Geef mij maar Aziatisch/ japans ^^

  2. Nee, dat is niet mijn favoriet. Ik denk dat verschillende pastagerechten, Chinese bami en Surinaamse bami (mijn ouders komen uit Suriname), tot mijn favorieten behoren.

  3. Nee Hollandse maaltijden is zeker niet mijn favoriet

  4. Mijn vader lust geen aardappelen, daarom eten wij meestal een avg’tje met rijst i.p.v. Aardappel

  5. Sinds dat ik een eetstoornis heb ben ik de Hollandse keuken wel veel meer gaan waarderen. Ik durfde een hele tijd niet al die ‘vreemde buitenlandse’ gerechten te eten en heb mijn smaak wel aangepast. Vroeger hield ik wel van Italiaans, Grieks en Mexicaans eten. Nu geef ik toch echt de voorkeur aan aardappels, groente en vlees of soms een vleesvervanger!

  6. Ik ben opgegroeid met de Turkse keuken waardoor we thuis veel bulgur of rijst ipv aardappels eten. Maar dat neemt niet weg dat ik aardappels ook lekker vind.

    Wel leuk Laura dat je bekend bent met diverse eetculturen. Wat dat betreft ben ik vaak jaloers op Surinamers omdat hun keuken zo een mengelmoes is en er altijd wel dingen zijn die lekker en anders zijn.

  7. Nee, met een Chinese moeder en een Belgische stiefvader die zeer weinig lustte aten we meestal Chinese maaltijden met een twist haha.

  8. Nee! Liefde voor de Turkse keuken haha! (:

  9. Ik hou ook niet van de Hollandse pot hihi. Geef mij maar Turkse/Surinaamse/Indische/indiaanse keuken

  10. nee, ik heb een eigenlijk altijd al een hekel aan aardappels en ik eet ook geen vlees. En na het eten zit ik altijd zo vol dat ik echt geen zin meer heb in een toetje, en ijs vind ik sowieso te koud. Haha ik hou wel vel van andere dingen hoor!

  11. O, ik moet ineens aan een Surinaams gerecht denken dat ik vroeger ook lekker vond: heri heri. Nu al heel lang niet meer gegeten, maar ik vond het altijd heel bijzonder.

  12. ik ben niet zo dol op aardappels, geef mij ook maar pasta en rijst
    AVG is gewoon zo gemakkelijk als t om koken gaat..

  13. Ik vraag me af hoe dat onderzoek is gedaan. Ik kan me niet voorstellen dat dit gedaan is bij de grotere steden/studentensteden. Misschien in die kleine afgelegen Friese dorpjes, maar in A’dam/Utrecht/Den Haag…no way…

  14. jaa
    vroeger aten wij echt elke dag aardappels vlees groeten behalve zaterdag dan aten we pannenkoeken en zondag rijstmet bonen en pindasaus.

  15. Nou, ik ben honderd procent nederlands en ik herken mezelf hier echt niet in haha! Ik denk dat ik twee keer per maand gebakken aardappels met groente en vegavlees eet.
    Mijn voorkeur gaat toch echt uit naar rijst, dus ik kook bijna altijd aziatische gerechten. Ook heb ik geen vaste dagen voor eten, ik kijk gewoon waar ik op de dag zelf zin in heb, veel lekkerder! En toetjes doe ik ook nooit aan. Meestal drink ik een kop koffie na het eten met een stukje chocola.

  16. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag eten we vlees, groenten en aardappelen.
    Op maandag en donderdag standaard hetzelfde. Dinsdag en woensdag verschilt zelden.
    Vrijdag en zaterdag vaak macaroni, spaghetti, patat, pannenkoeken of chinees.
    Zondag standaard soep.

    Ik vind het niets aan dat ik al weet wat ik ga eten ‘s avonds. Behalve één dag, daar kijk ik elke week weer naar uit 🙂

  17. Nee, lasagne is m’n favoriete gerecht.

  18. Wij aten áltijd aardappelen/groente/vlees thuis. Alleen op verjaardagen en feestdagen wel eens patat/pannekoeken. Het is toen ik in de kliniek kwam dat ik allemaal vreemde gerechten heb leren eten. Echt super lekker vond ik dat ! (toen nog stiekem haha).

    Nu maak ik voor mijzelf af en toe van die vreemde gerechten. Zo heb ik ooit de heerlijkste bobotie gegeten in de Ursula kliniek! (nu heb ik geen referentie kader maar het was echt heeeerlijk!). Ik probeer het nog steeds thuis net zo lekker te maken ^^.

  19. Ik heb er zelf een hekel aan, maar snap het ergens wel: potje met groenten verwarmen, zakje aardappelbolletjes in een pan gooien en je voorgepaneerde schnitzel op de gril leggen…. Als je het mij vraagt zijn die avg’tjes van tegenwoordig gewoon kant-en-klaarmaaltijden die alleen maar niet als zodanig beschouwd worden omdat je de ingredienten even op moet warmen. Maar verder? Ik zou het geen koken noemen, behalve als je zelf je aardappelen schilt en snijdt, je groenten prepareert en je vlees bereidt. Maar op bovenstaande doto’s die warschijnlijk weerspiegelen hoe het er in de meeste huishoudens aan toe gaat, zal dat echt noet het geval zijn…

  20. Ik vind aardappels zo saai… Krieltjes vind ik wel heel lekker maar plain aardappels niet echt. Rijst & pasta vind ik wel heerlijkk

  21. Zelf houd ik wel van de Hollandse pot, maar ik ben ook zó dol op Italiaans! Komende meivakantie ga ik met school naar Griekenland, dus misschien is het slim om wat Griekse recepten te gaan proberen haha 🙂

  22. ik hou toch wel het meest van de hollandse/belgische keuken, lekker simpel!
    ik met niet zo’n fan van vele smaken door elkaar, liefst alles zo natuurlijk mogelijk, raukost, gekookte/gestoomde groentes, gekookte aardappelen, liefst vis/vleesvervanger ook gekookt enzo klink misschien eetgestoord maar hier kan ik wel het meest van genieten. versta niet dat in mijn familie ze overal saus overheen doen, zelf boter door de groenten??? dan smaak je toch geen groentes meer?

  23. Door mijn eetstoornis is mijn smaak wel veranderd. Mijn moeder is echt van de Hollandse pot en mijn vader van Chinees, hihi. Van de toetjes zijn wij nooit geweest. K vond dat fan ook best raar in mijn behandeling…

  24. Ik hou niet zo van de klassieke Belgische keuken. Thuis aten we vaak pasta of eenpansgerechten. En toetjes eten wij eigenlijk nooit behalve dan op feestdagen.

  25. Ik ben wel echt van de hollandse pot, vaak 4x per week aardappel groente vlees. Rest pasta, soep of af en toe rijst.

  26. Jaaa AVG, heerlijk!

    En een maaltijd is niet compleet zonder toetje, haha 😀

  27. Sinds ik op mezelf woon heb ik denk ik in totaal 3x aardappel groente vlees gegeten. En ik woon nu 1,5 jaar op mezelf. Zo blij dat ik er vanaf ben!

    Toetje moet wel elke avond haha, standaard.

  28. Ik ben Marokkaans en thuis eten we 1x in de week ofzo marokkaans, en de rest is chinees, mexicaans, surinaams etc.
    Mijn moeder vind het belangerijk dat ik allerlei smaken proef en weet hoe alles smaakt. Wat ik wel erg irritant vind dat mensen twisten, maken ze een traditionele couscous, doen ze er vijgen in, dat hoort niet. Of doen ze lamsgehakt in loempia ik word er gek van. Het allerlekkerste is surinaamse bami, couscous met melk en maïskoekjes. Ik ga vandaav couscous met melk eten😍😍

  29. wij aten thuis altijd wel afwisselend en “specialere” gerechten… pasta, couscous, risotto, wraps, taco’s, shoarma broodjes, aardappelgratin, zelf pizza maken.. maar ook een keer aardappels, vlees, groente en een keertje stamppot. Maar houd zelf niet zo van stamppot eerlijk gezegd. Alleen met andijvie vind ik wel lekker.
    Bij een vriendin van mij aten ze altijd aardappels, vlees, groente.. die at bij ons voor het eerst spaghetti mee.
    Ik vind het zelf altijd wel leuk nieuwe dingen te proberen.

    Nu woon ik op mezelf en is het lastig met mn es. Maar anders zou ik denk ik hetzelfde eten als vroeger. Ook afwisselend. : )

  30. ik ben opgegroeid met de oude hollandse pot
    dus zelf aardappels schillen boontjes doppen en een vleesje
    toch heb ik dat nooit lekker gevonden
    ook nu probeer ik het zo min mogelijk te eten

  31. Ik hou niet van aardappels
    Wel vaak vega burger ofzo en veel groente met kaassausje ofzo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *