Op de middelbare school kreeg ik, net als heel veel van mijn klasgenootjes, last van jeugdpuistjes. Dit is vrij normaal als je in de puberteit zit en ik maakte me hier ook niet veel zorgen om. Ik baalde er natuurlijk wel van, op die leeftijd ben je vaak al vrij onzeker en die puistjes maken het er niet beter op. Hoeveel last je krijgt van puistjes, heb je zelf niet echt in de hand. In mijn klas zaten jongens en meiden die nergens last van hadden en er zaten mensen met heftige acne waarbij er sprake was van ontstekingen die duidelijke littekens veroorzaakten.
Toen ik wat ouder werd, werden de puistjes ook wel minder. Ik had er zo nu en dan nog wel last van, maar niet heel veel meer. Ik was blij dat ik er niet extreem veel last van had gehad en dat ik niet een extreme vorm van acne had gekregen zoals ik hierboven beschreef. Aan het eind van je tienerjaren denk je dus af te zijn van puistjes en andere problemen die vooral te maken hebben met de puberteit, maar niets is minder waar.
Acne komt namelijk ook voor bij volwassenen en kan pas op latere leeftijd ontstaan. Ik ben nu 25 en heb al enige tijd last van een behoorlijk onzuivere huid. Omdat het me erg onzeker maakt en ik me er niet prettig bij voel, besloot ik een tijd geleden voor het eerst naar een huidtherapeut te gaan. Zij vertelde mij dat ik last heb van Acne Tarda, oftewel acne bij volwassenen. Zij gaf aan dat dit veel voorkomt en helemaal niet raar is. Toen ik er wat meer over ging lezen, kwam ik erachter dat ik inderdaad lang niet de enige ben die hiermee zit en dat het inmiddels een vrij bekend fenomeen blijkt te zijn.
Oorzaken
Acne bij volwassenen kan verschillende oorzaken hebben. Daarnaast hangen deze oorzaken vaak ook nog eens met elkaar samen waardoor het lastig is te achterhalen wat nu precies maakt dat je op latere leeftijd ineens te maken krijgt of nog steeds te maken hebt met acne. Grofweg kunnen de volgende zaken ervoor zorgen dat je acne hebt.
♦ Genetische aanleg;
De één heeft nu eenmaal meer last van acne dan de ander. Dit is hetzelfde als in de puberteit waarbij je op middelbare scholen ook heel goed ziet dat er kinderen zijn met een relatief egale huid terwijl er ook kinderen zijn die helemaal vol zitten met onzuiverheden. Voor een deel is het dus een beetje geluk of juist pech hebben.
♦ Hormonen;
Hormonen hebben veel invloed op acne. Veel vrouwen hebben rondom en tijdens hun menstruatie wat meer last van onzuiverheden dan normaal.
♦ Stress;
Stress heeft eigenlijk altijd z’n weerslag op het lichaam, zo ook bij acne. Als je last hebt van stress, dan kun je dit merken aan de conditie van je huid.
♦ Slaaptekort;
Een lichaam heeft slaap nodig om te herstellen en te rusten. Met te weinig slaap lukt dit lang niet altijd waardoor je meer last kunt krijgen van acne.
♦ Zon;
Vaak wordt gedacht dan zonlicht goed is voor de huid als het gaat om acne, maar uiteindelijk gaat de huid juist meer talg produceren als het uitdroogt waardoor je juist meer last krijgt van puistjes. De huid wordt immers vetter.
♦ Huidverzorging;
Ook huidverzorging heeft invloed op acne. Als je veel make-up gebruikt, dan kan dit ervoor zorgen dat je meer puistjes krijgt, zeker als je de make-up er niet goed afhaalt. Ook het verkeerd gebruiken van bepaalde verzorgingsproducten kan averechts werken.
Wat kun je eraan doen?
Als basis zijn er natuurlijk verschillende dingen die je kunt doen om je huid in ieder geval in een zo goed mogelijke conditie te krijgen. Denk hierbij aan goed voor jezelf zorgen door voldoende te slapen en stress zoveel mogelijk te verminderen. Ook is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon, niet te veel make-up te gebruiken en met goede verzorgingproducten te werken die speciaal bedoeld zijn voor een huid met acne. Tot slot is het misschien verleidelijk om regelmatig in de spiegel te kijken en van alles uit te knijpen, maar ook dat moet je echt niet doen. Vingers zitten vol bacteriën die je vervolgens ook op je huid drukt. Hierdoor ontstaan snel nieuwe ontstekingen.
Ondanks bovenstaande punten weet ik intussen uit ervaring dat dit er niet altijd voor zorgt dat acne daarmee minder wordt. Een aantal maanden geleden ging ik daarom voor het eerst naar een huidtherapeut. Zij gaf aan dat met name acne rondom de kin en kaak veelal hormonaal is. Dit is lastig te verhelpen omdat de oorzaak van binnenuit komt en je daar niet zoveel aan kunt doen, behalve het goed verzorgen. Wel kunnen er verschillende behandelingen aangeboden worden om bovenste huidlaag, waar veel talg aangemaakt wordt, te verdunnen. Dit wordt gedaan door onder andere producten met een hoge concentratie salicylzuur te gebruiken. Hierdoor krijg je minder snel last van puistjes en ontstekingen.
Een behandeling voor acne bij een huidtherapeut wordt acnetherapie genoemd en kan in veel gevallen (gedeeltelijk) vergoed worden door de zorgverzekering als je een verwijsbrief hebt van de huisarts. Mocht je hier dus ook veel last van hebben, dan raad ik je aan eens bij jou in de buurt te kijken naar zo’n praktijk. Hoewel mijn acne echt niet weg is, merk ik dat het wel een stuk minder is geworden. Bovendien vind ik het prettig om van een professionele huidtherapeut advies te krijgen.
Hoewel het verleidelijk is om je huid vol te stoppen met make-up, raad ik je aan dat echt niet te doen. Ik heb weleens in een impulsieve bui allerlei foundation gekocht, maar hier wordt acne echt alleen maar erger van. Natuurlijk kun je heus wel make-up op als je een belangrijke afspraak hebt of een leuk feestje waarop je graag wat meer aan jezelf wil doen, maar probeer ook dagen in te plannen waarop je niets op je huid smeert, zodat het als het ware kan ademen. Ik merk dat dat mijn huid ook goed doet, helemaal niets erop. Zelfs dan wordt het namelijk al vuil van de buitenlucht en zul je het ‘s avonds al goed schoon moeten maken.
Wat is jouw tip tegen acne?
Fotografie: Robert Bejil
Geef een reactie