Ik ontdekte pas ver na mijn eetstoornis dat ik ADHD heb. Toch heeft mijn ADHD op verschillende manieren bijgedragen aan het ontwikkelen van mijn eetstoornissen. Mensen met ADHD lopen vaker het risico een eetstoornis te ontwikkelen. In deze post wil ik je meenemen in een paar manieren waarop mijn ADHD heeft bijgedragen aan mijn eetstoornis. Dit zijn mijn ervaringen, maar het kan natuurlijk voor iedereen anders zijn.
STEMMINGSWISSELINGEN
Mijn ADHD zorgde ervoor dat ik vaak intense stemmingswisselingen ervoer. Het leek alsof ik nooit echt controle had over mijn emoties. Eten werd voor mij een manier om grip te krijgen op de chaos die ik voelde in mijn leven, of het nu ging om niet-eten of om eetbuien. Restrictief eetgedrag werd voor mij een manier om controle te krijgen over iets dat ik anders moeilijk kon beheersen. Het gaf me een schijn van stabiliteit.
LAAG IN DOPAMINE
Mijn ADHD zorgt ervoor dat ik vaak op zoek ben naar snelle “dopamine kicks” om mezelf gemotiveerd en energiek te voelen. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van suikerrijke snacks, die me tijdelijk dat goede gevoel geven. Omdat ik mezelf vaak beperkingen oplegde, ging het fout zodra ik zoiets at en leidde het vaak tot eetbuien. Dit maakte mijn eetpatroon alleen maar lastiger.
SLECHT ZELFBEELD
Het leven met ADHD is voor mij vaak uitdagend geweest. Ik kwam regelmatig in situaties waarin ik het gevoel had dat ik niet voldeed aan de verwachtingen van anderen, wat me vaak een minderwaardig gevoel gaf.
ADHD-expert Dr. Barkley beweert dat kinderen met ADHD tegen de tijd dat ze 12 jaar oud zijn, gemiddeld 20.000 meer negatieve opmerkingen te horen krijgen dan kinderen zonder ADHD. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit een grote impact heeft op je eigenwaarde.
Het begrijpen van hoe mijn ADHD mijn brein beïnvloedt, heeft me al enorm geholpen. Door te leren hoe ADHD heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van mijn eetstoornis, kreeg ik meer inzicht in de patronen en oorzaken achter mijn eetstoornis.
Heb jij ook een eetstoornis en ADHD? Is dit herkenbaar voor jou?
Kom bij Proud2bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar
Geef een reactie