Adolescentenkliniek Erasmus MC

De Adolescentenkliniek van Erasmus MC Rotterdam heeft in totaal veertien opnameplaatsen. Zes op de gesloten groep (de Werf) en acht op de open groep (de Loods). Je kunt hier terecht van twaalf tot en met eenentwintig jaar oud. Echter vaak vanaf je achttiende niet meer, behalve als je al in het Erasmus MC bekend was, bijvoorbeeld op de polikliniek kinder-en jeugdpsychiatrie en -psychologie van het Sophia Kinderziekenhuis. Momenteel ben ik opgenomen op de open groep, de Loods, van de Adolescentenkliniek in Rotterdam. Ik merk zelf dat er veel verschil zit tussen de open en gesloten groep en zou die graag met jullie willen delen.

bron foto

De Werf
Op de Werf staat rust en veiligheid centraal. Het programma is nihil en er zijn drie keer per dag, nade hoofdmaaltijden, verplichte rusttijden op je kamer. Als je een eetstoornis hebt, dan moet je namelijk na de tussendoortjes en hoofdmaaltijden een half uur in de woonkamer rusten. De medewerkers letten er dan op dat je niet gaat braken of bewegen. Hier houden ze goed toezicht op.

Het programma bestaat uit: groepstherapie, sport, een uur school en een uur huiswerk, creatieve therapie, sociale vaardigheidstraining en psychomotorische therapie. Als je een eetstoornis hebt krijg je ook nog lichaamsbeleving en psycho-educatie eetstoornissen. Ook komt de dietiste een maal per week bij je langs en word je gewogen. Als je een eetstoornis hebt op maandag- en donderdagochtend voor het ontbijt en na het plassen; als je geen eetstoornis hebt, word je een maal per week gewogen, namelijk op maandagochtend.

Vrijheden
Je hebt vier verschillende soorten vrijheden. Dit heeft er vooral mee te maken met welk gedrag je vertoont (automutileer je of loop jij tijdens een groepswandeling weg, dan ga je terug in vrijheden).

♥ Vrijheid nul
Deze vrijheid houdt in dat je helemaal niet naar buiten mag, ook niet met begeleiding. Ook is je kast op slot. Als je wat nodig hebt moet je hierom vragen en moet je afspraken kunnen maken. Vaak komt deze vrijheid echter niet voor. Weekendverlof zit er niet in. Je kamer wordt gestript op scherpe voorwerpen en je mag de keuken niet in.

♥ Vrijheid een 
De eerste week heb je sowieso deze vrijheid. Ook in deze fase mag je niet op weekendverlof. Ook hier word je kamer gestript en mag je niet in de keuken komen.

♥ Vrijheid twee 
Deze vrijheid houdt in dat je mee mag doen met therapie buiten de afdeling en dat je mee mag met groepswandelingen. Je mag op weekendverlof van zaterdagochtend tien uur tot zondagavond vijf uur.

♥ Vrijheid drie
Deze komt niet vaak voor op de gesloten afdeling. Als je deze vrijheid aankunt, kun je eigenlijk al naar een open groep. Je mag nu namelijk alleen naar buiten. Dit moet je natuurlijk wel even aangeven, want op een gesloten afdeling is de deur op slot. Ook hier mag je op weekendverlof, soms zelfs iets langer, om de overstap naar de Loods te maken. Daar is het verlof van vrijdagavond zeven uur tot zondagavond vijf uur.

bron foto

Fases eetstoornis 
Als je een eetstoornis hebt, kom je terecht in een faseprogramma dat bestaat uit drie fasen. In het begin van dit programma wordt veel verantwoordelijkheid van je overgenomen en naarmate het programma vordert, krijg je meer eigen verantwoordelijkheden.

♥ Fase 1
In deze fase draait het vooral om rust. De begeleiding smeert je brood, kiest het beleg, vult je eetlijst voor de warme maaltijd in en kiest de tussendoortjes en het fruit. Je mag zelfs je eigen drinken niet inschenken. Vaak moet je ook in een rolstoel als je van de afdeling gaat. Dit hangt af van je gewicht en/of ‘toestand’. Eet je iets niet op? Dan krijg je nog de mogelijkheid om nutri te nemen. Ze berekenen aan de hand van wat je hebt laten staan, hoeveel nutri je moet. Als dit niet lukt is er de mogelijkheid dat je sondevoeding krijg. In deze fase mag je nog niet naar school.

♥ Fase 2 
Hierin mag je zelf je beleg kiezen, brood smeren, eetlijst invullen etc, maar je moet je keuzes wel met begeleiding overleggen en ze worden het niet snel eens met alleen maar makkelijke keuzes. Je mag twee keer een kwartiertje wandelen en een half uur per dag naar school.

♥ Fase 3
Hierbij komt je eigen verantwoordelijkheid naar voren. Je mag alles zelf doen en hoeft niet meer te overleggen. Je kunt weinig of niet gaan eten en veel bewegen, maar als je dan afvalt kom je weer in fase twee. Lukt dat niet, kom je weer in fase een. Je mag een uur per dag naar school. Vaak mag je in deze fase naar de open afdeling. Wanneer je een fase omhoog mag, hangt af van je gewicht EN je gedrag.

De Loods
De Loods is de open groep en heeft acht bedden. Fase nul en fase een komen hier niet meer voor en fase twee is ook een uitzondering. Als je op deze afdeling automutileert of wegloopt, volgt een time-out van 24 uur en na drie keer stopt de behandeling. De Loods staat in het teken van eigen verantwoordelijkheid. Je moet het immers later ook zelf doen. De deur staat open, dus je kunt zelf naar buiten als je wil, maar je moet dit wel even vragen/aangeven.

Ook op de Loods heb je groepstherapie, sociale vaardigheidstraining, psychomotorische therapie, lichaamsbeleving, psyco-educatie, school (twee uur en een uur huiswerk). Daarbij komt boodschappen doen voor de kookmaaltijd op woensdagavond, ontspanningsgroep en een keer per maand het ‘uitje’. Deze week gaan we bijvoorbeeld met de groep naar Blijdorp, vorige maand had de groep een High Tea. 

Op beide afdelingen heb je op dinsdag- en donderdagavond van zeven tot acht bezoekuur. Afhankelijk van je vrijheden is dit op of buiten de afdeling. De therapiesessies hebben veel meer inhoud. Ik merk zelf dat jongeren op de gesloten groep vaak niets zeggen, er vaak niet bij kunnen zijn doordat het niet goed gaat en de therapie vervolgens niet door gaat et cetera. Op de open groep daarentegen is iedereen veel levendiger en doet goed mee. Het is duidelijk zichtbaar dat iedereen meer eigen verantwoordelijkheid heeft.

bron foto

Mijn ervaring
Zelf heb ik veel aan de gesprekken met begeleiding, sociale vaardigheidstraining en creatieve therapie. Bij creatieve therapie pak ik mijn perfectionisme en invulgedachten aan. Ik durfde vaak niet te starten, want ‘het wordt vast lelijk’ en ‘ze vinden het vast raar wat ik maak’ ging er door mijn hoofd. Door erover te praten en vooral door te DOEN daag je jezelf uit.

Bij sociale vaardigheidstraining pak ik mijn sociale angst aan. Iedere keer laat begeleiding drie manieren zien door middel van een rollenspel. De agressieve manier, de verlegen manier en vervolgens de goede manier. In mijn geval herkende ik me enorm in de verlegen manier. Ik werd geconfronteerd met wat ik fout deed/doe en nu weet ik waar ik op moet letten, waarmee ik aan de slag moet en ik heb ook gezien hoe mijn gedrag op anderen kan overkomen. Kortom, heel leerzaam! Vervolgens moet je met een groepsgenootje oefenen om het op de goede manier te doen. Een hele goede therapie voor als je verlegen of sociaal angstig bent!

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

14 reacties op “Adolescentenkliniek Erasmus MC”

  1. Dapper dat je hier je verhaal doet, meisje14.

  2. mooie blog lieverd!

  3. Heel mooi en goed omschreven. Zelf heb ik er 5 maanden gezeten (3 op de
    gesloten en 2 op de open) en hun aanpak werkte heel goed bij mij.

  4. Wat goed dat je dit hebt geschreven meisje14!
    Ik vind het ook heel fijn om wat meer te weten te komen over wat een opname daar precies inhoudt.
    Heel veel liefs voor jou! *konijn met bloemetje-emoticon*

  5. Dankjullie

  6. Heb er zelf ook meerdere keren gezeten op beide afdelingen.
    Dapper en super van je dat je je verhaal hier doet 🙂

  7. Ik heb veel respect voor deze jonge dame.
    Je verteld je verhaal heel dapper en sterk.
    En zo te lezen heb je er veel aan gehad in tijden van opnamen.

    Ik zou nog graag eens lezen hoe het nu met je is of gaat.
    Geef niet op dat wil ik je mee geven je hebt de kracht om hier door heen te gaan en te komen.

    Veel liefs
    Elly

  8. Wat een lief berichtje Elly! Ik heb hier ook een dagboekje, als je wilt weten hoe het met me gaat. Of wie weet schrijf ik ooit nog een overwinnings story :p

    E-x ook bedankt

  9. Ik heb een vraagje.
    Mocht je sonde voeding krijgen kan dit thuis of wordt je daar voor op genomen in het ziekenhuis.
    Ons nichtje zit waarschijnlijk snel aan de sonde voeding.
    Ik ben in zijn geheel niet thuis in deze wereld en stel daarom de vraag hier aan jullie ?

    MVG
    Elly renema

  10. Ik heb zelf ook op de loods gezeten en daar krijg je inderdaad je eigen verantwoordelijkheid in tegenstelling tot de werf waar ik wel eens in de nachten heb geslapen.

    Goed artikeltje.

  11. Ons nichtje is op genomen op de gesloten afdeling.
    We zijn blij en dankbaar hiervoor eindelijk hulp die ze zo nodig heeft.
    En hopen dat ze hier verder komt en goed geholpen kan worden.

    ze leidt al een poos aan zwaar onder gewicht en er moest echt iets gebeuren gelukkig hebben ze dit in gezien.

    We weten dat ze een lange weg te gaan heeft maar we hebben hoop dat er ooit ook voor haar weer licht komt aan onze horizon.

  12. Goede info!
    ik heb er zelf ook een poos gezeten (vooral lang op gesloten, en even open.).
    Er staat alleen dat je in de eerste week sowieso vrijheid 1 hebt, dat is niet zo.. Ik mocht namelijk dezelfde avond al naar buiten (oké, in een rolstoel en met begeleiding, maar het mocht wel). Het ligt denk ik heel erg aan je problematiek.

    En het wegen hangt ook af van welke fase je zit, fase 1 is 2x per week. Maar later is het 1x per week (fase 3 dacht ik).
    En als je geen eetstoornis hebt wordt je volgens mij maar 1x per maand gewogen. (lijkt me ook normaler voor mensen zonder eetstoornis, haha.).

    En Maaike; sterkte! Mij heeft het goed geholpen, heb alleen (veel te) lang in fase 1 gezeten, waardoor ik er heel erg aan gewend was dat ik zelf niets meer te zeggen had. Toen werd de overstap naar fase 2 wel heel groot, en lukte dat minder goed.

  13. wat fijn dat ik informatie hierover kon vinden
    ik word binnenkort ook opgenomen niet voor een eetstoornis maar voor medisch onverklaabare aandoeningen, en ze twijfelen tussen de werf en de loods,

    ik zie er wel tegen op maar tegelijkertijd ook helemaal niet, ben benieuwd hoe de ervaring is !!

  14. Ik word binnenkort ook opgenomen, en ik ben blij dat ik dit even las. Geeft me tochc weer hoop dat het goed komt. Sterk geschreven!!

    xxx

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *