Een beetje vreemde titel misschien voor een blog. Vaak hebben we het juist over meer eten om aan te komen. Maar er is natuurlijk ook een grote groep die juist kampt met overgewicht of moeite heeft hun gewicht onder controle te houden. En een eerste ingeving is dan vaak om minder te gaan eten. Maar dat heeft zeker niet altijd het gewenste resultaat. Vandaar een blog over afvallen door juist meer te eten.
Meer eten bij overgewicht
Bij overgewicht zie je vaak dat mensen gaan lijnen. Letten op wat je eet kan leiden tot een bewuster eetpatroon. En als je een eetpatroon had waarbij je meer energie binnen kreeg dan wat je verbruikte kan minder eten gewichtsverlies als resultaat hebben. In het algemeen is een gezond eetpatroon met beweging de beste combinatie om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Maar als je lange tijd te weinig blijft eten dan is dit niet gezond voor je lichaam en ook niet voor je stofwisseling. Je stofwisseling kan hierdoor trager gaan werken, ofwel komt in een spaarstand. Als iemand vaak een crash dieet volgt, wat niet gezond is voor je lichaam en niet vol te houden is, zal de stofwisseling hierdoor minder efficiënt gaan werken. Ook zie je dat door veelvuldige lijnpogingen er meer kans is op het bekende jo-jo effect, van afvallen en weer aankomen.
Meer eten bij ondergewicht
Bij ondergewicht is het belangrijk om meer te gaan eten met als uiteindelijk doel om een gezond gewicht te bereiken.. Maar wat je vaak ziet als iemand een poos te weinig heeft gegeten, is dat de stofwisseling harder gaat werken waardoor iemand toch nog afvalt terwijl diegene meer eet. Dat lijkt heel vreemd, maar is eigenlijk wel een handig mechanisme van het lichaam. Het lichaam gaat pas energie verbruiken aan lichaamsprocessen als het lichaam die energie ook daadwerkelijk binnen krijgt. In de praktijk betekent dit vaak dat er behoorlijk veel energie nodig is om een gezonde gewicht te behalen. Om die reden is een basislijst dan vaak niet voldoende en heb je een aankomlijst nodig.
Wat moet je dan precies eten?
Je kan de basislijsten op Proud heel goed aanhouden als richtlijn wat iemand minimaal nodig heeft op een dag. Natuurlijk zijn dit richtlijnen en betekent dit niet dat het voor iedereen gelijk is. Sommige mensen hebben meer nodig dan een basislijst om op gewicht te blijven. Terwijl voor iemand anders juist wat minder een goede hoeveelheid is om op gewicht te blijven. Dit heeft onder andere te maken met je leeftijd en je activiteitenpatroon. En hoe ziet zo’n eetpatroon er dan uit?
Hoeveel eetmomenten:
Een optimale verdeling zou zijn 6 eetmomenten: 3 hoofdmaaltijden en 3 maal iets tussendoo
♥ Fruit: Minimaal 2 porties fruit
♥ Brood: 5-6 boterhammen per dag (kan verschillen per persoon)
♥ Vetten: Gebruik boter op je boterhammen en gebruik olie/boter bij bereiding avondmaaltijd
♥ Zuivel: Gemiddeld 3 porties zuivel (bijvoorbeeld melk, yoghurt, kwark) en 1-2 plakken kaas
♥ Groente: Minimaal 200-250 groente
♥ Graanproducten: 3 opscheplepels graanproducten bij de avondmaaltijd
♥ Vlees(vervangers): 1 portie vlees, vis, kip of vleesvervanger
♥ Tussendoortjes: 3 tussendoortjes zoals bijvoorbeeld een handje ongezouten noten
Voordelen van meer eten
Door regelmatig te eten blijft de bloedsuikerspiegel stabiel. De regelmaat van 6 eetmomenten helpt dus mee om je bloedsuikerspiegel mooi stabiel te houden. Je voorkomt dan pieken en dalen. Als je een daling hebt in je bloedsuikerspiegel geeft je lichaam een signaal dat je moet eten. Door een regelmatig eetpatroon vang je dit soort dips in je bloedsuikerspiegel sneller op waardoor de kans kleiner is dat je te veel gaat eten.
Kies ook vaker voor volkorenproducten. Deze geven door de vezels meer verzadiging en laten je bloedsuikerspiegel geleidelijk stijgen.
Geen jo’jo effect
Door voldoende te eten zal je lichaam zijn stofwisseling optimaal kunnen werken. Eet je dan een dag meer of minder dan wordt dit opgevangen en zal dit geen gevolgen hebben voor je stofwisseling op lange termijn. Ofwel geen jo-jo effect van afwisselend afvallen en weer aankomen.
Meer energie
Door voldoende te eten zorg je voor aanvoer van calorieën, vitamines en mineralen. Je hebt dan minder kans op tekorten en dit zorgt letterlijk voor meer energie! Handig ook als je moet leren voor tentamens of op je werk waar je je goed moet concentreren.
Heb jij ervaring met meer eten en afvallen?
Fotografie: Stephanie
Geef een reactie