Alleen aandacht voor de dunste

Bijna driekwart van de jongeren met een eetprobleem is bang niet serieus genomen te worden als ze niet abnormaal dun zijn. Een groot deel vraagt daarom geen hulp. Dat blijkt uit een onderzoek van Proud2Bme, een online community voor jongeren met een eetstoornis.

Het is een wijdverbreid misverstand dat iemand met een eetstoornis per definitie te mager is, weet Scarlet Hemkes, projectleider van de site en ervaringsdeskundige. Het beeld van eetstoornissen wordt echter sterk bepaald door anorexia, de ziekte waarbij (meestal meisjes) zichzelf uithongeren. “In verhalen in de media zie je ook bijna altijd een mager meisje. Terwijl boulimia nervosa en eetbuistoornissen beslist niet minder ernstig zijn”, zegt Hemkes.

Bij die laatste twee varianten is er sprake van lijnen in combinatie van dwangmatig eten. Vaak draait het erop uit dat meisjes die eetbuien hebben als compensatie vasten of talloze keren per dag boven het toilet hangen om alles er weer uit te kotsen. Voor gebit en slokdarm is dat desastreus. Hemkes: “En je kaliumgehalte daalt. Alles gaat kapot.” ###

Bovendien gaat het bij alle eetstoornissen er vooral om wat er zich in je hoofd afspeelt. Wat erachter zit, is even ernstig bij boulimia en eetbuistoornissen als bij anorexia, waarschuwt Hemkes. “We moeten niet vergeten dat veel meisjes met anorexia niet bezwijken aan het lijnen, maar zelfmoord plegen.”

Maar zolang er geen sprake is van ondergewicht gaan de alarmbellen niet snel rinkelen, vooral niet bij de meisjes zelf, ziet Hemkes op de site. Van de 1200 ondervraagde leden, krijgt ongeveer veertig procent geen hulp. Dat zijn voornamelijk de jongeren met boulimia nervosa of vreetbuistoornissen. “Zij denken: ‘zolang ik niet te dun ben, zal het wel niet ernstig zijn.’ En door hun normale gewicht wordt het probleem vaak niet gezien.” Driekwart van de meisjes geeft aan dat hun omgeving denkt dat een eetstoornis pas ernstig is als er ook ernstig ondergewicht is, blijkt uit de website. Hemkes: “Dat zag je ook dit weekend bij de Eating Disorder Awareness Day, er was veel aandacht voor Leontien van Moorsel die anorexia had en minder voor Sonja Silva, terwijl haar boulimiaverhaal minstens zo interessant is. Het is echt heel belangrijk dat we een breed beeld van eetstoornissen blijven neerzetten.”

Bron: Spitsnieuws.nl
Margreet van Beem

20-06-2011

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

14 reacties op “Alleen aandacht voor de dunste”

  1. Hoera voor dit artikel!

  2. Suuuuper artikel! Het wordt tijd dat mensen ook andere kanten zien!

  3. echt super!
    ik hoop echt van harte dat t kwartje ooit eens gaat vallen…

  4. zo herkenbaar!

  5. *applaus*

  6. Echt een topartikel!

  7. Topartikel!

  8. Respect! Helemaal waar en dankjewel dus voor de aandacht hiervoor. Voor het feit dat een es-patient echt niet altijd graatmager is… Goedzo! Hopen dat stukje bij beetje de rest van de wereld dit ook in wil gaan zien en de ernstigheid van een eetstoornis niet meer bij magerheid gaat zoeken. het enige wat ernstiger wordt, namate de magerheid toeneemt, is de lichamelijke problemen, die wellicht psychysche gevolge in de hand werken. Zo.

  9. Op zich een goed artikel, maar alsnog is alles weer heel erg in hokjes geplaatst. Het gaat hier over anorexia, boulimia en eetbuistoornissen. Maar wat nu als je het stempeltje ‘NAO’ hebt gekregen?
    Niet extreem mager, misschien zelfs niet eens dun, maar wel ook een afschuwelijk zelfbeeld, elke dag strijd in het hoofd en gedrag dat je kapot maakt.
    Naar mijn idee mag dit absoluut niet vergeten worden, omdat ik zeker weet dat er ook enorm veel mensen zijn met een eetstoornis ‘NAO’ die geen hulp durven zoeken of denken dat dit niet nodig is.

  10. Super goed dit artikel, er is nog steeds teveel onbegrip, en deskundigheid binnen de “normale ggz”.

  11. Heel erg bedankt voor dit artikel, ik merk dat er steeds meer aandacht word besteeds aan boulimia. Ik zal je heel eerlijk toegeven dat meisjes met anorexia mij af en toe zelfs ontzetten kwaad maken, pure jaloezie.. af en toe denk ik dat boulimia geestelijk best wel eens erger zou kunnen zijn, ik heb anorexia gehad en lijd nu al een paar jaar aan boulimia dus ik weet er alles van. Maar misschien verschilt dat per persoon

  12. Superartikel!!! Helaas vinden mensen shockerende dingen nog steeds interessanter en volgens mij is er daarom meer aandacht voor de magere eetstoornispatiënt. Ik vraag me af of dat ooit zal veranderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *