Alleen maat S bij Brandy Melville

Brandy Melville is een leuke winkel als je het mij vraagt. In Nederland vind je hem in Amsterdam. Toch is er wat ophef over deze winkelketen ontstaan. De kleding die er hangt zou enkel verkrijgbaar zijn in kleine maatjes. Maat S is de eerste maat die je in de kledingrekken zult vinden, maar ook alle shirtjes die je daar achter zult zien hangen zijn die maat of hooguit maat M. Brandy Melville verkoopt kleding in ‘’One size” of ‘’Small” en niet in L of XL.

‘’Welkom bij de hipste kledingwinkel van de US waar enkel kleding wordt verkocht voor één bepaald lichaamstype: Dun.” Lees ik in een artikel over de winkel op huffingtonpost.com. Brandy Melville is de afgelopen jaren steeds bekender geworden onder tieners. De kleding is helemaal hot. Veel kledingstukken zijn gemaakt met het motto ‘’One-size-fits-most”. Maar hoe zien de meisjes die de kleding van Brandy Melville dragen er dan uit? Op Instagram en de website van de winkelketen zien we vooral jonge, blanke, dunne meisjes met lange benen. In het echt zien we vooral meisjes in de maten 34 tot en met 44.

Instagram & Twitter

‘’Het is een exclusief ding: Gefeliciteerd, je past in de kleding! Welkom bij de club.”, zegt Justina Sharp, een zeventienjarige fashionblogger voor haar eigen website A Bent Piece of Wire. ‘’Er zijn altijd meisjes die zich in de kleding proberen te persen om in de kleding van Brandy Melville te passen.‘’

Terwijl jonge meiden de crop tops, haltertopjes, vestjes, shirts en broekjes verzamelen, maakt Brandy Melville zich op grote schaal schuldig aan Fat-Shaming. Lullemon, een yogakledingmerk, verkoopt enkel kleding in de maten 34-40, omdat grotere maten volgens hen niet aan hun doelgroep verkopen.

Bij Brandy Melville zijn bijna alle kledingstukken klein, alhoewel je hier en daar een maat M zult vinden in de rekken. De taille van een meisje dat de kleding bij Brandy Melville moet passen is veel smaller dan de taille van een gemiddeld meisje van een jaar of 16. Forever21 verkoopt kleding met iets ruimere taillematen, maar ook bij hen is de meeste kleding verkrijgbaar in kleine maten. Dit blijkt uit rapporten van Centers for Disease Control and Prevention.

Rachel Simmons is medeoprichter van de Girls Leadership Insitute, een non-profitorganisatie en zegt; ‘’Brandy Melville zet jonge meisjes onder druk in de strijd die zij leveren rondom populariteit, de beste en coolste zijn op school. De kleding is betaalbaar en maakt het voor meisjes dus gemakkelijk om mee te doen aan de trends. Het is kleding die binnen hun bereik ligt qua geld, maar de kleine maten maken het moeilijk om mee te kunnen doen.”

‘’Ze krijgen een hele giftige boodschap mee over wat hen waardevol maakt”, zegt Simmons. ‘’Alles waar het om draait is je lichaam en je kledingmaat.” De strijd om de dunste te zijn, kan gevaarlijk zijn. Een studie uit 2013 van onderzoekers van de Texas A&M liet zien dat meisjes zich het meest zorgen maken om hun gewicht wanneer ze zich vergelijken met leeftijdsgenootjes.

Meer dan de helft van de meisjes zou ongezonde manieren gebruiken om hun gewicht onder controle te houden, zoals maaltijden overslaan, streng lijnen en zelf opgewekt overgeven. Deze resultaten werden gepresenteerd door de National Association of Anorexia Nervosa and Assosiated Disorders.

Brandy Melville heeft niet gereageerd op het commentaar van Huffington Post. Wel hebben ze eerder in een interview met USA Today het volgende gezegd: ‘’We kunnen bijna iedereen tegemoetkomen in hun wensen. Wie de kleding niet past, kan de accessoires kopen. Het schrikt je misschien af omdat je de kledingmaat ‘One-size-fits-most’ niet past, maar je kunt bij ons altijd terecht voor een tas.

Instagram & Twitter

Jongeren op unitversiteiten in California zeggen: ‘’Het is onvermijdelijk dat meisjes de kleding van Brandy Melville dragen. Het komt bijna niet voor dat iemand niets van deze kledingwinkel in haar kast heeft hangen.” Er zijn al veel trends onder jongeren die meisjes het gevoel geven dat ze aan een bepaald beeld moeten voldoen. Denk aan fat-shaming, thigh gap, bikini bridge en ga zo maar door. Brandy Melville zou hier alleen maar aan bijdragen volgens Huffington Post.

Een Youtuber Trisha Paytas beweert dat ze in een winkel van Brandy Melville was en dat ze de kleding van de verkoopsters niet eens mocht passen, omdat ze al wisten dat ze er toch niet in zou passen. Ze plaatste hierover een video op Youtube waarna ze aangeklaagd werd door de winkelketen.‘’Ik was nog geen tien seconden in de winkel toen mij werd verteld dat ik de kleding toch niet zou passen en dat ik ook niets mocht aanpassen, omdat het de kleding zou uitrekken.” Veel van haar volgers zeggen dezelfde ervaring te hebben gehad bij de winkels van Brandy Melville.

Of de winkel nu wel doet aan fat-shaming of niet, ze geven veel meisjes een negatief gevoel over hun lichaamsomvang door enkel een kleine kledingmaat te verkopen terwijl ook meisjes die een gemiddelde of grotere kledingmaat hebben de kleding graag zouden dragen. 

Wat vind jij hiervan?

Bron: Huffingtonpost.com

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

37 reacties op “Alleen maat S bij Brandy Melville”

  1. Als de kleding van een winkel jou niet past, dan is de oplossing toch gewoon: koop daar geen kleren? Ik zie het probleem niet echt. Als er ook winkels zijn met alleen grote kledingmaten, zoals de Miss Etam Plus, waarom zou er dan geen winkel zijn met alleen kleine kledingmaten?

  2. Dit kun je als winkel echt niet maken. Er zijn al zoveel mensen met een eetstoornis en door dit soort dingen zullen het er alleen nog maar meer worden.

  3. Waarom niet gewoon winkels van babymaten tot een vollere vrouw man? maatje 42 baby tot 50+ man/vrouw? Groot assortiment, iedereen kan gezellig samen winkelen, tadaaa

  4. Nja sorry, maar je gaat mij niet vertellen dat er veel meer eetstoornissen komen doordat er een kledingwinkel is die alleen maat S verkoopt. Misschien dat het de laatste trigger voor een enkeling is, maar die had de trigger anders ook wel van de media gekregen. Wat Lotte ook zegt, er zijn ook plussize winkels. Spoort dat mensen aan om BED te krijgen? Nahh. Ik denk dat dit pas een probleem gaat worden als ineens alle bekende winkels alleen S gaan verkopen (H&M, Zara, New Yorker, Pull&Bear etc), maar dat gaat toch niet gebeuren. Ik bedoel, wie kende die winkel überhaupt? Ik niet, maar dat kan ook aan mij liggen haha

  5. Goed idee toch?
    Eens met Lotte. Genoeg winkels met grotere maten.
    Maar kleine maten? Nee.
    Genoeg winkels waarbij de kleinste maat S is.
    En daar past niet iedereen in. Sowieso, genoeg meisjes van 16 die slank zijn en nog geen maat M passen. Dus een enkele M is toch prima?
    Ik vind het eerder goed dat er ook eens aandacht is voor kleinere maten.
    Jammer dat dan zo veel mensen het daar meteen eetstoornisvoer vinden.

  6. @Lotte volgens mij kan je bij Miss Etam gewoon maat S kopen hoor.

  7. maar als je de winkel wordt uitgestuurd, omdat je anders de kleren uitrekt, dan is dat toch * om te horen? en dan moet je maar kleren gaan kopen bij een winkel voor oudere dames. Maak gewoon meer maten! Wat is daar het probleem van???

  8. “Bij Brandy Melville zijn bijna alle kledingstukken klein, alhoewel je hier en daar een maat M zult vinden in de rekken.” Dus maat M is niet klein?

  9. Het gaat niet om de maten maar op de manier waarop mensen behandelt worden…

  10. Alleen small? Of ook XXS?

    Er zijn zoveel winkels met allerlei maten en ook best veel speciale winkels voor grote maten, dus eentje die zichzelf speciaal probeert te maken door alleen klein te marketen… waarom niet? Klein is tegenwoordig toch een nichemarkt, eentje die elk jaar weer minder word.

  11. de miss etam daar haalt mn moeder altijd haar kleren. Die passen gewoon ze hebben bij de miss etam ook wel grote maten hoor

  12. maar die winkel heeft wel super mooie kleren moet ik eerlijk zeggen

  13. Ik maak me toch zorgen over de reacties die ik hier lees… Ik neem aan dat die gepost zijn door meisjes die wel in de kleinere maten passen. Probeer eens naar the bigger picture te kijken: dit versterkt het maatschappelijk beeld dat mager iets exclusiefs is en dat je je slecht moet voelen als je normale maten hebt – of hoe denk je dat het voelt als een verkoopster je vertelt dat je de kledij zal uitrekken? Zoiets komt aan, hoor.
    Ik geloof niet dat iemand een eetstoornis zal ontwikkelen omdat ze niet in de maten van deze winkel past. Maar ik geloof wel dat hun beleid bijdraagt aan de algemene visie op “mager-dik”, en het feit dat ons schoonheidsideaal wel gevolgen heeft voor het ontstaan van eetstoornissen, is bewezen. Het is hierdoor dat deze ook bijna uitsluitend voorkomen in onze Westerse maatschappij, en bv. niet in Afrikaanse culturen waar ronde vormen net bejubeld worden.

  14. Er zijn inderdaad Miss Etam-winkels met maten S en XS etc, maar er is ook een Miss Etam Plus-winkel.
    Maar @Fiona, waarom zou je je slecht moeten voelen als je normale maten hebt? Ik pas ook heus wel eens niet in kleren in een bepaalde kledingzaak, maar dan denk ik eerder: deze winkel is niet geschikt voor mij, ik ga ergens anders heen. In plaats van: ik ben niet geschikt voor deze kleding.
    Er zijn ook speciale schoenenwinkels voor volwassenen met hele kleine smalle voeten, en ook kledingzaken met alleen grote maten, dus waarom zou er dan geen kledingzaak mogen zijn met alleen kleine maten? Dan meet je toch met twee, eh, maten? Er zijn trouwens nog genoeg kledingzaken met maten XXS t/m XXL of zoiets.

  15. don’t shoot me. Maar ik vind persoonlijk maat s niet eens zo heel klein en als ik op de site kijk dan weet ik dat ik daar geen kleding kan kopen omdat die voor mij te groot zou zijn. Ik weet dat mensen zeggen dat kleine maten triggeren maar wat doe je als je al een kleine maat van nature hebt. Ik heb onlangs een shortje gekocht bij de webwinkel van h en m en die was mij veel te groot, maar ik kon hem niet omruilen omdat het de kleinste maat was. Maar ik was echt dol op het shortje en heb hem toch niet omgeruild. En er is al tegen mij gezegd van, koop kleren bij de kinderafdeling of zoek een winkel met kleine maten. Maar als vrouw van 25 wil je niet naar de kinderafdeling en als er zo word gereageerd op winkels die zich richten op de wat smallere vrouw blijft er ook niet veel over voor ons. Ik snap diversiteit van maten en dat vrouwen die iets volslanker zijn worden geprezen, maar discrimineer dan niet de iets slankere vrouw.

  16. Ik ben het ook eens met Lotte.

    Daarbij. De praktijken die beschreven staan hebben in Amerika plaats gevonden. Mijn ervaring met Brandy Melville in Nederland is dat het een heel fijne winkel is met vriendelijke verkoopsters. Ik heb daar een keer een gezellig uurtje winkelen gehad, juist omdat ze meedachten. Ik had toen een heel normale kledingmaat (maat 38) en pastte in ieder geval de shirts en jurkjes prima. De shortjes heb ik toen niet geprobeerd. Nu ik veel ben afgevallen, is mijn kleding van Brandy Melville te groot. Ik snap niet zo goed waarom er achter alles een probleem wordt gezocht. Er zijn ook winkels gericht op grote maten, winkels waar een xs als een ruime s/kleine m valt (Costes bijvoorbeeld, maar ook H&M valt vaak erg groot).

    Wel valt het me op dat de modellen op de instagram foto’s van Brandy Melville vaak érg dun zijn.

  17. Ik denk niet dat het feit dat er in een winkel alleen kleine maten zijn dat dat een negatief zelfbeeld geeft… het gevaar ligt hem in ‘t feit dat meiden net meer exclusiviteit, populariteit en waarde gaan koppelen aan die kleine maten: als je hierin past ben je mooi of populair, hoor je bij hun ‘clubje’. DAT is verkeerd en geef een verkeerd beeld van hoe meiden zouden moeten denken en zijn.

  18. Over generaliseren gesproken.. S is een normale maat en M ook. En die theorieën over meisjes die willen afvallen die horen bij een bepaald onderzoek en kunnen niet zomaar worden toegepast op alles wat goed uitkomt.. Die kranten gebruiken onderzoeken maar halen het helemaal uit de context, dus groot gelijk dat BM nog niet heeft gereageerd

  19. Ik vind inderdaad dat brandy in haar campagnes (instagram etc) het ideaalbeeld van erg smal uitdraagt. En daar moet iets aan veranderen. Maar heb ik enkele aanmerkingen op dit artikel. Zelf heb ik een aantal truien en shirts van BM. Ik heb zelf maat M (en nijg eerder naar L dan naar S qua postuur) en ik pas deze truien ruim. Zelfs al zou ik nog 10 kilo aankomen dan zou ik het makkelijk passen (en met passen bedoel ik niet ‘er in proppen’). Ze verkopen dus wel kleding die ruimer valt. De shirts die ik heb vallen zeker ruimer dan een maat M bij F21.

  20. overigens even over F21. Voor alle meiden die ooit in de stress zijn geraakt dat ze daar opeens een maat groten bleken te hebben of dat ze de grootste maat niet paste. Niet schrikken. Die maten vallen daar achterlijk klein.

  21. Ik was laatst in de winkel in Amsterdam en ik vroeg me al af waarom alle maten zo klein waren. Ze hadden echt onwijs leuke shirtjes die ik helaas niet paste, omdat ik nou net even wat meer borst heb dan de modellen. Ook was de andere kleding heel erg leuk. Maar geen L te bekennen. Een aantal keren een M tegen gekomen, maar die had veel weg van een doodnormale S.

  22. Ik denk dat dit een hele slimme zet is, moet je kijken wat voor gratis publiciteit en bekendheid dit oplevert. Als ze alleen maten verkochten vanaf L en groter waren ze nummer zoveel geweest.

  23. Hmm… Als we nou niet allemaal zouden proberen om tóch in de kleding van die winkel te passen, was het helemaal geen probleem. Persoonlijk, na mijn hele leve al dun te zijn geweest en na een paar extreem magere jaren, kan ik me voorstellen dat het voor mensen die VAN NATURE dun zijn óók fijn is om eindelijk eens ergens mooie, hippe en goed passende kleding te vinden. Dat kan voor magere mensen namelijk net zo moeilijk zijn als voor wat forsere personen. En voor die “grotere maten” onder ons zijn er toch ook speciale winkels? Daar wordt ook geen probleem over gemaakt en dat zou bij een “bijzonder dunne mensen winkel” evenmin het geval moeten zijn. Het jammere is alleen dat dun zijn bijna als status symbool wordt beschouwd waardoor mensen graag ook in die speciale winkel willen shoppen, terwijl het juist niet als iets beters aangeprezen zou moeten worden.
    En dat doen ze dus wél en dáár ligt het probleem. Het is namelijk fout om ergens te willen shoppen waar enkel spullen worden verkocht die niet bij jouw NATUURLIJKE lichaamsbouw passen. Toch zou ik het wel fijn vinden als ik ook eens naar een winkel kon gaan waar ze toegespitst zijn op mensen die nou eenmaal wat minder “volume” hebben en dan vooral wat betreft lingerie want dat is echt een ramp.

    Kortom: (van nature bijzonder) dunne mensen moeten ook goed passende kleren kunnen kopen net zoals de wat steviger gebouwde personen, die mag echter niet als “beter” of als status symbool worden beschouwd waardoor ongezond gedrag gestimuleerd kan worden.

  24. Ik vind dat ze zelf mogen weten op welke doelgroep ze focussen.

    Je hebt ook winkels voor grote maten, en winkels die zich alleen richten op alternatieve kleding of nette kleding etc.

    Het is hun goed recht, en iedereen die het er niet mee eens is kan daar toch ook gewoon niet heen gaan om kleren te kopen/passen.

    Ik moet wel zeggen dat je het niet kunt maken om mensen te weigeren in je winkel, dat is wel echt discriminatie.

  25. Ze verkopen alleen kleding van maat 34-40. Dat is dus nog wel redelijk wat, niet alleen S maar ook M. Maat 40 is niet echt klein meer te noemen, eerder aan de bovenrand van het gemiddelde. Al hangt het natuurlijk allemaal af van je lengte.

  26. Foutje. Dat was yogamerk Lullemon, niet BM zelf.

  27. Ik zie het probleem niet zo.. er zijn genoeg winkels waar ze alleen grote maten verkopen, dus waarom dan niet een winkel met kleine?

  28. Ik heb ondergewicht en ik zit toch echt in maat L, of soms M. Ik snap dus niet helemaal wat het met dun zijn te maken heeft. Je maat is meer dan je taille – lichaamslengte en borstgrootte tellen ook mee.

  29. Het gebeurt zo vaak dat ik een winkel binnenkom en niks kan kopen omdat er nauwelijks S-maten te vinden zijn. Soms zelfs niet in het hele winkelcentrum. Daar kan ik me dan best aan storen, hoor. Dus ik vind het prima dat er ook winkels zijn war ik juist veel kans heb om te slagen. Dat brengt juist meer evenwicht.

  30. Wow. ophef over niets. Dan koop je daar toch gewoon je kleren niet? Wat is het fk probleem? Er zijn ook heel veel mensen die van nature een kleine maat hebben, die kunnen hier dan naar hartelust winkelen. Als je dom genoeg bent om je gekwetst te voelen door zo’n winkel weet ik het niet meer, dan moet je je prioriteiten gaan veranderen.

  31. Dit vind ik nou zo raar.
    Alsof je niet goed genoeg bent als je geen maatje S past.
    Zelfde vind ik met Abercrombie en fitch: iedereen moet maar dun en perfect zijn.
    Zelf heb ik xs of s maar ik kan me goed inleven in mensen die dit niet hebben.

  32. Ik heb vriendinnen die voller zijn en ook gewoon kleding van Brandy & Melville dragen. Veel dingen zijn gewoon op allerlei manieren draagbaar. Beetje hysterisch weer allemaal dit.

  33. Ik vind het raar dat winkels die alleen kleine maten verkopen slecht zijn en winkels die alleen grote maten verkopen juist goed.
    Ik ben echt niet zo onzeker geworden omdat ik niet in een bepaalde winkel kon winkelen, ik kan me ook niet echt voorstellen dat je daar onzeker van wordt, tegenwoordig moet je overal bijna onzeker van worden volgens ”de maatschappij”

  34. en de BM is gewoon een nieuw soort winkel, net als de primark die heel goedkope kleding maakt door dat de kwaliteit nou eenmaal niet je-van-het is, doet de BM dat door veel kleding onesize te doen. tja
    ik word ook niet blij als ik langs de grotematenwinkel loop bij ons in het winkelcentrum maar dan denk ik ook niet, nu moet ik meer eten om meer borsten en kont te krijgen.
    Ik vind dit echt weer een beetje overdreven, wij tienermeisjes gaan echt niet van de een op de andere dag, omdat we de BM zien, een eetstoornis ontwikkelen, dat komt denk ik meer door dingen als gepest worden, er niet bij horen en dat soort dingen…

  35. Het zal wel zijn omdat ik niet dun ben: ik vind dit soort winkels enorm triggerend. Ik heb geen maatje S dus kennelijk doe ik er niet toe in deze maatschappij. Leuke kleren vinden is echt een ramp.

  36. Met niet toe doen bedoel ik dat ik weer de eeuwige buitenstaander ben, je bent immers alleen succesvol/mooi met maatje S.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *