Ongeveer 25 procent van de bevolking heeft maar liefst een allergie, een heftige reactie van het afweersysteem op stoffen van buitenaf (de allergenen). Een voedselallergie komt minder, maar toch regelmatig voor. Er zijn relatief veel mensen die bijvoorbeeld allergisch zijn voor melk, pinda’s, soorten fruit, ei, noten of gluten (coeliakie). Met een kleine aanpassing in je eetpatroon valt hier in veel gevallen mee te leven. Als je echter een eetstoornis hebt, kan een allergie een stuk lastiger zijn.
Symptomen
Als je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, is de kans groot dat je last hebt van verschillende symptomen, zoals: jeuk, uitslag, kortademigheid, misselijkheid, braken, diarree en verstopping. Door middel van verschillende testen kan worden vastgesteld of je daadwerkelijk allergisch bent.
Vervolgens bestaat de behandeling vrijwel altijd uit het schrappen van de voedingsmiddelen die een allergische reactie veroorzaken. Eventueel zijn er ook medicijnen die een allergische reactie kunnen remmen of de klachten als gevolg van de reactie kunnen onderdrukken.
♥ Allergie en een eetstoornis
Voor sommige mensen is het eenvoudig om een bepaald product uit hun eetpatroon te schrappen. Zo weet ik dat ik buikpijn krijg van banaan, dus eet ik geen banaan. Dit zit echter niet in heel veel producten verwerkt, hier heb ik dus verder niet zoveel last van. Er zijn echter ook allergieën die een veel grotere impact hebben op iemands leven. Zo is een notenallergie al veel ingewikkelder, aangezien we allemaal weten op hoeveel producten staat vermeld dat het mogelijk sporen van noten kan bevatten. Dit is veel lastiger te controleren. Hierbij is het dan ook belangrijk om goed etiketten na te lezen voordat je iets koopt of eet.
Als je echter kampt met een eetstoornis, is dit niet leuk. Veelal werk je juist toe naar het opbouwen van een gezond eetpatroon en het minder obsessief bezig zijn met eten, terwijl je voor je allergie altijd op een bepaalde manier op het eten moet blijven letten en misschien zelfs nooit helemaal ontspannen uit eten kunt gaan, omdat je altijd de menukaart tien keer na moet lezen.
Bij coeliakie wordt het nog een stuk moeilijker, veelal moet hierbij het hele eetpatroon omgegooid worden omdat je lichaam gluten niet verdraagt. Hulp van een diëtiste kan hierbij helpen. Ook zijn er tegenwoordig allerlei sites met lekkere recepten en gelukkig groeit het aanbod in glutenvrije producten. Probeer te zoeken naar inspiratie om toch goed en lekker te kunnen eten, ondanks de beperkingen die een allergie met zich meebrengt. Dat je niet alles kunt eten is vervelend, maar dit betekent niet dat je de rest van je leven droge crackers moet eten. Je zult alleen op zoek moeten naar variatie en vergelijkbare producten die geen ingrediënten bevatten waar jij allergisch voor bent. Wellicht is dit ook een leuke uitdaging.
♥ Allergie en een eetstoornisbehandeling
Binnen een eetstoornisbehandeling wordt veelal gewerkt met vaste eetlijsten, maaltijden en producten. Met een allergie kun je niet altijd meedoen met de rest. Het is belangrijk om dit bij de start van je behandeling goed aan te geven. Eventueel kun je aan je huisarts vragen of hij of zij dit op papier wil zetten, zodat het bij de instantie waar je een behandeling gaat volgen, bekend is waar je precies last van hebt. In de meeste gevallen kan hier gewoon rekening mee gehouden worden. Er kunnen bijvoorbeeld aparte maaltijden besteld worden als je opgenomen wordt, of je kunt afspraken maken over de tussendoortjes die je neemt.
♥ Allergie als excuus?
Of je nu wel of geen allergieën hebt, het kan heel verleidelijk zijn om dit als excuus te gebruiken om iets niet te hoeven eten, zowel binnen als buiten een behandeling. Mensen zullen waarschijnlijk niet zo snel gaan testen of je wel echt allergisch bent, waardoor het eenvoudig is om dit als reden te geven om iets niet te eten. Hoewel het begrijpelijk is dat je dit misschien doet of zou willen doen, is het niet aan te raden.
”Een aantal jaar geleden moest ik voor mijn stage een keer een cursus volgen waarbij er ook gezorgd werd voor een lunch. Het ging toen al wel beter met eten maar ik had best wel wat last van smetvrees, dus ik had gewoon mijn eigen brood mee. Toen al die andere broodjes op tafel kwamen, vroegen de andere cursisten natuurlijk waarom ik dat niet wilde. Ik kon zo snel geen excuus verzinnen en had ook geen zin om te vertellen hoe het echt zat aan mensen die ik maar een paar keer zou zien, dus toen zei ik maar dat ik allergisch was voor de kaas. Stom natuurlijk, want ik dacht er even niet over na dat ik gewoon kaas op mijn brood had…”
Als je eenmaal gezegd hebt dat je ergens allergisch voor bent, zul je dat altijd vol moeten houden. Daar heb je jezelf alleen maar mee en kan zorgen voor ongemakkelijke situaties. Je helpt jezelf meer door eerlijk te zijn als je iets niet wil of durft te eten. Probeer dan te kijken naar de oorzaak en dát aan te pakken, dan voorkom je ook nog eens dat je jezelf voor schut zet zoals ik deed destijds.
Heb jij een allergie en hoe ga je hiermee om?
Geef een reactie