Allergie en een eetstoornis

Ongeveer 25 procent van de bevolking heeft maar liefst een allergie, een heftige reactie van het afweersysteem op stoffen van buitenaf (de allergenen). Een voedselallergie komt minder, maar toch regelmatig voor. Er zijn relatief veel mensen die bijvoorbeeld allergisch zijn voor melk, pinda’s, soorten fruit, ei, noten of gluten (coeliakie). Met een kleine aanpassing in je eetpatroon valt hier in veel gevallen mee te leven. Als je echter een eetstoornis hebt, kan een allergie een stuk lastiger zijn.

Symptomen
Als je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, is de kans groot dat je last hebt van verschillende symptomen, zoals: jeuk, uitslag, kortademigheid, misselijkheid, braken, diarree en verstopping. Door middel van verschillende testen kan worden vastgesteld of je daadwerkelijk allergisch bent.

Vervolgens bestaat de behandeling vrijwel altijd uit het schrappen van de voedingsmiddelen die een allergische reactie veroorzaken. Eventueel zijn er ook medicijnen die een allergische reactie kunnen remmen of de klachten als gevolg van de reactie kunnen onderdrukken.

Bron 

♥ Allergie en een eetstoornis
Voor sommige mensen is het eenvoudig om een bepaald product uit hun eetpatroon te schrappen. Zo weet ik dat ik buikpijn krijg van banaan, dus eet ik geen banaan. Dit zit echter niet in heel veel producten verwerkt, hier heb ik dus verder niet zoveel last van. Er zijn echter ook allergieën die een veel grotere impact hebben op iemands leven. Zo is een notenallergie al veel ingewikkelder, aangezien we allemaal weten op hoeveel producten staat vermeld dat het mogelijk sporen van noten kan bevatten. Dit is veel lastiger te controleren. Hierbij is het dan ook belangrijk om goed etiketten na te lezen voordat je iets koopt of eet.

Als je echter kampt met een eetstoornis, is dit niet leuk. Veelal werk je juist toe naar het opbouwen van een gezond eetpatroon en het minder obsessief bezig zijn met eten, terwijl je voor je allergie altijd op een bepaalde manier op het eten moet blijven letten en misschien zelfs nooit helemaal ontspannen uit eten kunt gaan, omdat je altijd de menukaart tien keer na moet lezen.

Bron

Bij coeliakie wordt het nog een stuk moeilijker, veelal moet hierbij het hele eetpatroon omgegooid worden omdat je lichaam gluten niet verdraagt. Hulp van een diëtiste kan hierbij helpen. Ook zijn er tegenwoordig allerlei sites met lekkere recepten en gelukkig groeit het aanbod in glutenvrije producten. Probeer te zoeken naar inspiratie om toch goed en lekker te kunnen eten, ondanks de beperkingen die een allergie met zich meebrengt. Dat je niet alles kunt eten is vervelend, maar dit betekent niet dat je de rest van je leven droge crackers moet eten. Je zult alleen op zoek moeten naar variatie en vergelijkbare producten die geen ingrediënten bevatten waar jij allergisch voor bent. Wellicht is dit ook een leuke uitdaging.

♥ Allergie en een eetstoornisbehandeling
Binnen een eetstoornisbehandeling wordt veelal gewerkt met vaste eetlijsten, maaltijden en producten. Met een allergie kun je niet altijd meedoen met de rest. Het is belangrijk om dit bij de start van je behandeling goed aan te geven. Eventueel kun je aan je huisarts vragen of hij of zij dit op papier wil zetten, zodat het bij de instantie waar je een behandeling gaat volgen, bekend is waar je precies last van hebt. In de meeste gevallen kan hier gewoon rekening mee gehouden worden. Er kunnen bijvoorbeeld aparte maaltijden besteld worden als je opgenomen wordt, of je kunt afspraken maken over de tussendoortjes die je neemt.

♥ Allergie als excuus?
Of je nu wel of geen allergieën hebt, het kan heel verleidelijk zijn om dit als excuus te gebruiken om iets niet te hoeven eten, zowel binnen als buiten een behandeling. Mensen zullen waarschijnlijk niet zo snel gaan testen of je wel echt allergisch bent, waardoor het eenvoudig is om dit als reden te geven om iets niet te eten. Hoewel het begrijpelijk is dat je dit misschien doet of zou willen doen, is het niet aan te raden.

”Een aantal jaar geleden moest ik voor mijn stage een keer een cursus volgen waarbij er ook gezorgd werd voor een lunch. Het ging toen al wel beter met eten maar ik had best wel wat last van smetvrees, dus ik had gewoon mijn eigen brood mee. Toen al die andere broodjes op tafel kwamen, vroegen de andere cursisten natuurlijk waarom ik dat niet wilde. Ik kon zo snel geen excuus verzinnen en had ook geen zin om te vertellen hoe het echt zat aan mensen die ik maar een paar keer zou zien, dus toen zei ik maar dat ik allergisch was voor de kaas. Stom natuurlijk, want ik dacht er even niet over na dat ik gewoon kaas op mijn brood had…”

Bron

Als je eenmaal gezegd hebt dat je ergens allergisch voor bent, zul je dat altijd vol moeten houden. Daar heb je jezelf alleen maar mee en kan zorgen voor ongemakkelijke situaties. Je helpt jezelf meer door eerlijk te zijn als je iets niet wil of durft te eten. Probeer dan te kijken naar de oorzaak en dát aan te pakken, dan voorkom je ook nog eens dat je jezelf voor schut zet zoals ik deed destijds.

Heb jij een allergie en hoe ga je hiermee om?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

9 reacties op “Allergie en een eetstoornis”

  1. Ik ben oa allergisch voor volkoren producten, sesam, kokos en bepaalde soorten fruit. Waar het bij mij gelijk in de behandeling mee begon was dat er wit brood besteld moest worden en met het fruit rekening gehouden moest worden. Daarbij had ik ook nog een wetlijst onder de basislijst dus best een uitzonderingspositie in de groep.
    Ook werd er tijdens het koken door groepsgenoten een keer volkoren pannenkoekenmix gebruikt. Ze hadden even niet aan mij gedacht en de socio was het ook vergeten. Ik moest toen de 3 pannenkoeken toch opeten. Binnen 30 minuten zat ik onder de uitslag en ondanks anti histamine pilletjes ging het niet weg. Ergens was ik wel blij dat het gebeurde want had ik het gevoel dat ze me nu echt geloofden. Er werd altijd gezegd dat ze twijfelden of het geen eetstoornis ding was.

    Hoe ik er mee omga…. Gewoon zelf goed opletten. In een restaurant aangeven dat ze geen sesam mogen gebruiken. Verder is de reactie van uitslag vervelend maar het is niet zo erg dat ik in een shock raak. Dikke tong en lippen is wel lastig (krijg ik met fruit) maar inmiddels weet ik welk fruit ik wel en niet zo kan eten. Ik kan er dus goed mee leven

  2. Zelf ben ik lactose intolerant,en op het begin was het erg zoeken. Er zijn tegenwoordig zoveel altenatieven,en ook ah basic is vaak lactosevrij. Ik voel me niet beperkt,en neem af en toe in het weekend een pilletje zodat ik pizza kan eten of ijs.

  3. Ja, ik ben allergisch voor een heleboel producten en dat is de reden dat ik nooit meer een kliniek in zou gaan. Ik heb een ingewikkeld dieet, waarmee echt niet makkelijk rekening gehouden kan worden. Bovendien heb ik het gewoon ontdekt door eliminatie – en dus geen doktersverklaring. Geloofd word ik dus toch niet: die ervaring heb ik al met een kliniek. Gelukkig weet ik zelf hoe het zit en kan ik mezelf prima staande houden op dit moment. Mocht ik echter ooit nog een behandeling nodig hebben, wordt het bijzonder ingewikkeld.

  4. Het was voor mij heel lastig ja. Ik heb dan ook echt een erge allergie, waar ik een shock kan krijgen en daarom kan ik bijvoorbeeld nooit uit eten of gewoon een gebakje eten op een feestje. Ik ben al meerdere keren op de SEH beland en dat is het dus niet waard.

    Wel vond ik het vervelend dat ik tijdens mijn behandeling wel eens merkte dat ze dachten dat het eetstoornis gerelateerd was. Beetje dom ook, als je je met voeding bezig houdt zou je moeten weten dat er ook zulke allergiën zijn war iemand dood aan kan gaan.
    Kiwi bijvoorbeeld, gaat bij mij heel snel, dan kan ik binnen een minuut al moeite krijgen met ademen.

  5. Ik kan niet tegen gluten en melk en schimmels/gist, dat maakt het buitenshuis eten sowieso al gecompliceerd, maar maakt de eetstoornis nog extra lastig. Gelukkig blijven er genoeg dingen over die ik wel kan eten.

  6. Ik heb noten en pinda allergie en kan ook niet tegen sinaasappels (andere citrusvruchten wel), verder heb ik diabetes en moet ik suikers in de gaten houden en n aangeboren ernstige darm afwijking (al 7 darmoperaties gehad) en ik moet hier ook altijd erg rekening mee houden, dit is wel erg lastig, ook omdat ik gewoon vrij alles wil kunnen eten… En, aangezien ik heel graag op n gezonde manier wil aankomen zou t erg prettig zijn als ik bv noten en pinda s wel zou mogen, maar dat gaat niet. Ik heb artsenverklaring van mijn allergieën maar heb ook in de klinieken meermalen meegemaakt dat ze zeiden dat het vanuit de eetstoornis kwam dat ik bv geen pindakaas at, tja dus weer met het artsenbriefje zwaaien, maar dat is niet fijn…

  7. Zelf heb ik een redelijke lijst met allergieën en intoleranties. Helaas geloofde een kliniek dat niet en moest ik met alle eetmomenten mee-eten. Hierdoor werd ik ziek. Daarna werd het uiteindelijk wel aangepast (met veel gesteun en gepuf van de begeleiding). Dit had weer het gevolg dat ik gepest werd door de meiden die in de groep zaten. Uiteindelijk maar (vroegtijdig-) ontslag aangevraagd, want het was niet uit te houden jammer genoeg.
    Gelukkig later wel een groep gevonden, die het redelijk accepteerde.
    Helaas blijft het altijd een strijd, ook thuis, na herstel van de eetstoornis (inmiddels… 1,5 jaar). Is het de eetstoornis of een allergie…. Blijf in jezelf geloven, anders heb je jezelf er enkel mee 😉

  8. Ik heb heel lang gedacht dat ik voedselallergie had. Nu blijkt dat ik alleen lactose intolerant ben en dus El kleinere hoeveelheden lactose kan verdragen. Ik had het zelf niet eens door dat het een eetstoornis was. Ik ben nog wel bang om sommige dingen te eten. Zoals varkensvlees en rundvlees. Door deze middelen niet te eten kreeg ik rust in de spijsvertering. Ik weet dat ik de onrust zelf veroorzaakt door mijn slechte en vooral onregelmatige voedingspatroon, dus waarschijnlijk weer ik pas of ik intolerant ben voor vlees als ik enigzins hersteld ben. Ik schrok er wel van hoe goed ik mezelf voor de gek kom houden. Ik eet nu dus gewoon weer gluten en gematigd melkproducten. Ik ben wel vegetarisch(grotendeels dan), ik wil dat ook niet kwijt. Een beter eetpatroon is voor mij dus wel belangrijk, en waarschijnlijk voor vele met mij.

  9. Ik heb ook allergieen .Ik heb hier tijdens behandeling veel problemen mee gehad,maar niet alleen in therapie ,ook mensen in mijn directe omgeving hadden geen begrip .
    Ik vind zelf mijn voedselallergie niet zo erg moeilijk om mee om te gaan( al kan ik een heleboel voedingsmiddelen niet eten),die heb ik grotendeels zelf in de hand.
    Mijn pollenallergie vind ik veel erger ,daar is weinig tegen te doen wanneer medicijnen nauwelijks helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *