Allergisch en een eetstoornis

Een eetstoornis hebben is al lastig, maar als je er ook nog eens (ernstige) allergieën bij hebt wordt het helemaal knap ingewikkeld. Uit eten vind je moeilijk, maar is dit lastig vanuit je allergieën of vanuit je eetstoornis? Wat is wat en ik kan uit ervaring vertellen dat het soms kan zijn dat je vanuit de bomen het bos niet meer ziet.

Het is een ontdekkingstocht. Een ontdekkingstocht die herstel heet, maar waarbij je een extra heuvel te nemen hebt met de naam allergieën. Toch is het mogelijk om die weg goed te behandelen. Het is alleen raadzaam om bewuste keuzes te maken. Je zult net even wat meer bij jezelf stil moeten blijven staan als je bijvoorbeeld de afweging moet gaan maken of je wel of niet uit eten gaat, of iets eten uit de kantine kan, of je om de goede redenen de ingrediënten van een bepaald product bekijkt. Allemaal keuzes die iemand zonder eetstoornis met allergieën goed kan beantwoorden, maar die voor jou niet vanzelfsprekend zijn.

bron foto

Het kan lastig zijn, het kan frustreren en verwarrend zijn. Je mag er boos om zijn, verdrietig, teleurgesteld dat je lichaam je zo in de steek laat en door je allergieën je herstel misschien niet zo makkelijk gaat als je zou willen. Het mag allemaal, maar probeer daarna wel te kijken naar wat wel kan.

Wat zijn mogelijkheden waarbij jij wel kan groeien in je herstel? Want ja, je zal door je allergieën meer met eten bezig blijven dan een gemiddeld mens. Je zal er meer bewust van zijn ook al ben je helemaal van je eetstoornis af. De vraag is of dat erg is. Ik heb heel lang geprobeerd mijn allergieën te negeren. Zoveel mogelijk mee te doen met andere mensen. Soms zette ik daardoor mijn gezondheid op het spel en belandde ik in het ziekenhuis. Ik was bang dat ik anders niet kon genezen als ik geen uitdagingen aan zou gaan. Nu weet ik dat dat niet waar is. Ook met allergieën kun je groeien in je herstel. Als uiteten niet haalbaar is kun je bijvoorbeeld met een vriendin afspreken dat zij een keer gaat koken. Als een frietje of snack niet allergievrij is kun je thuis misschien een keer een frietje met snack gaan eten. Het is de kunst om te zoeken naar mogelijkheden in plaats van naar beperkingen.

Maar gaat dit vanzelf? Nee hier moet je hard voor werken en je kunt dit ook niet alleen doen. Je mag hier hulp voor vragen en of dat nou aan een vriend/vriendin is of aan een specialist is maakt niet uit. Iedere persoon heeft weer een eigen visie op allergieën en ik denk oprecht dat als je blijft praten en delen het verste komt.

bron foto

Momenteel ben ik hard aan het werk om te leren hoe ik het beste voor mezelf kan zorgen. Dat betekent ook dat ik probeer om zo goed mogelijk om te gaan met mijn allergieën zonder dat dat ten koste gaat van mijn herstel. Het is balanceren en ik kan me voorstellen dat je soms niet meer weet waar je goed aan doet.

Mijn tip: Neem als uitgangspunt je gezondheid. Hoe kan je het beste voor je lichaam zorgen? Wat heb je nodig? Wat kunnen anderen voor je doen? Ik heb de afgelopen jaren een paar belangrijke tips gekregen en ben zelf ook tot bepaalde inzichten gekomen. Deze wil ik graag met jullie delen en ik hoop dat jullie er iets aan hebben.

Tips en Trucs

1. Vraag aan je ouders/pleegouders/degene bij wie jij woont of ze alleen maar producten in huis willen halen waar het desbetreffende allergeen niet inzit. En als dit niet haalbaar is vraag of ze de kcal willen afplakken. Zo kun jij wel de ingrediënten blijven checken, maar kom je niet in de verleiding om calorieën te gaan tellen.

2. Uit eten kan maar vraagt wel om wat voorwerk. Wat mij helpt is om de menukaart van tevoren op internet op te zoeken en dan even met het desbetreffende restaurant bellen. Vraag een kok aan de lijn om even te overleggen wat je wel en niet kan eten. Zo kun je wel het uit eten oefenen, maar neem je geen onnodige risico’s.

3. Een kamp, introductie, reis is superleuk, maar vraagt wel om aanpassingen. Als je naar het buitenland gaat is het handig om iets te huren waar je zelf kan koken. In het buitenland is het vanuit eigen ervaring lastig om met koks te overleggen wat je wel en niet kan eten. Vaak verstaan ze je slecht of luisteren ze niet goed naar wat je zegt waardoor de kans op een allergische reactie toeneemt. Natuurlijk kun je, als je iets uitdagends wil zelf iets koken.

4. Soms zijn mensen zo allergisch voor een bepaald product dat ze een anafylactische shock krijgen en daarvoor in het ziekenhuis behandeld moeten worden. Ik ben helaas een van die personen die dat heeft en ik kan je vertellen dat het knap beangstigend is. Als je net zo’n shock gehad hebt kan ik me voorstellen dat je even helemaal het vertrouwen in eten kwijt bent en je eetstoornis schreeuwt dat je weinig moet eten om de kans op een volgende shock zo klein mogelijk te houden. Althans, zo werkte het voor mij. Dit werkt alleen niet. Juist na een shock heeft je lichaam extra energie nodig om die shock weer te boven te komen. Het is dus heel belangrijk dat je goed blijft eten. Maar hoe doe je dat als je het vertrouwen in eten tijdelijk helemaal kwijt bent? Mijn tip is om het sowieso een week te houden bij producten waarvan je zeker weet dat je ze mag hebben. Ga even niet uit eten en kook gewoon basic. Wel voldoende natuurlijk.

bron foto

5. Als belangrijkste wil ik jullie meegeven dat praten heel belangrijk is. Ik heb me lange tijd voor mijn allergieën geschaamd, maar door er meer over te praten kunnen mensen ook beter rekening met je houden en krijg je meer begrip. Misschien denk je vaak dat je anders bent. Je bent niet anders, ieder mens is verschillend en jou verschil met andere mensen is o.a. dat je allergieën hebt. Een ander heeft rood haar, een bril of heeft een andere onzichtbare ziekte. Zie je allergieën niet als een beperking, zie het als een mogelijkheid om als mens te kunnen groeien.

Ik kan me voorstellen dat je misschien vraagtekens bij mijn tips zet, omdat het kan voorkomen dat je door je allergieën op safe gaat zitten en bijv. niet mee gaat met uiteten. Soms is dat inderdaad vermijding, maar aan de andere kant heb je lichamelijke energie nodig om je mentale energie aan te vullen. Je kunt niet strijden tegen je eetstoornis als je door je gezondheid door je allergieën is verslechterd. En ja, dan kan het soms zijn dat op deze manier je herstel iets langer duurt, maar ik geloof oprecht dat je er uiteindelijk komt als je dat wilt!

Hoe ga jij met je allergieën om?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

7 reacties op “Allergisch en een eetstoornis”

  1. Ik vind het moeilijk om om te gaan met mijn allergieën. Daardoor is mijn eetstoornis ook deels ontwikkeld denk ik. Na een koemelkallergie bleek ik allergisch te zijn voor gluten en noten. Mijn grootste advies is om goed te blijven eten wat je wel mag. Leg jezelf niet nog meer beperkingen op en geniet van het eten dat je wel mag. Zorg ook goed voor jezelf, door de menukaart van te voren te bekijken en altijd iets te eten in je tas te hebben dat je wel mag.

  2. Tja ik vind het heel erg mooi geschreven en ben der een beetje stil van.
    Maar ook ik heb zo iets mee gemaakt.
    En ben der wel wat voorzichtiger er door geworden.
    En durf daar door ook niet zo goed meer die dingen te eten.
    Maar beperk het tot de dingen waarvan ik zeker weet dat ik het kan eten.
    Ook word het door mijn lactose intolerantie het er niet makkelijker op.
    En dat beperkt mij behoorlijk.

  3. Wij hebben in onze lekkere-dingen kast een heel schap speciaal voor mij, met alleen maar producten die ik mag eten 🙂 Zo hoef ik nooit meer de ingrediënten te controleren.
    Als ik naar een land ga waar ik de taal niet zo goed spreek maak ik trouwens vooraf een kaartje in de juiste taal, waarop uitgelegd staat wat ik wel en niet mag eten. Meestal neemt de ober het kaartje dan mee om het aan de kok te laten zien. Dat heeft me al veel problemen bespaard in het buitenland 🙂

  4. Ik vind het erg moeilijk om hiermee om te gaan.
    Wat ik kan eten is zo beperkt dat mijn eetstoornis hierdoor in stand blijft.
    De Pollenallergie vind ik toch veel erger dan de voedselallergie ! Vele maanden per jaar ben ik erdoor geïsoleerd .Door de allergie heb ik wel geleerd anders met mijzelf en mijn lichaam om te gaan,en ook om de eetstoornis in een ander licht te zien.

  5. Who. Heel herkenbaar. Tijdens opnames ook de nodige strijd hierom gehad met de andere meiden.
    Maar je merkte vooral de jaloezie van andere eetstoornissen, wanneer je vanwege een allergie of intolerantie niet kon deelnemen met bepaalde producten, welke juist ook een enorm grote angst voor de ES zijn.
    Ik kan niet ontkennen, dat ik af en toe best opgelucht was dat ik een bepaald product niet mee mocht doen. (whoops, mijn ES was blij)
    Maar inderdaad.. op de lange termijn.. wanneer ik wel genezen ben.. en nu ook al, loop ik vaak tegen obstakels en onbegrip aan. Lastig Lastig.
    Mee leren leven!

  6. De valkuil met allergieën en een ES is dat je de ES als allergie gaat zien.
    Ik heb (qua eten) een overgevoeligheid/allergie voor bepaalde zoetstoffen, waardoor ik alle zoetstoffen vermijd, latex waardoor er een kruisallergie is met banaan, maar ook op aardbeien, appels, citrusvruchten, mango, ananas, kiwi, paprika en sommige noten reageer ik heftig.

    Bij de groenten/fruit blijft het bij blaren in mijn mond en 1,5e week van de pijn slecht kunnen eten of drinken en een enorme jeuk.
    Bij de noten slaan mijn luchtwegen dicht en dit geeft dan een astma aanval die enkele uren kan aanhouden.
    Latex geeft enorme jeuk en eczeem en zoetstoffen werken bij mij in minieme hoeveelheden al sterk laxerend.

    Ondanks dat ik last heb van deze voedingsmiddelen heb ik mijzelf verplicht af en toe een “uitstapje” te maken naar iets waar ik op reageer met een overgevoeligheid.
    Alleen de noten blijf ik echt heel ver uit de buurt omdat ik geen zin heb in een ritje EHBO voor een nachtje observatie.
    Maar daarnaast vind ik het niet goed tegen bepaalde producten kunnen soms best lastig omdat ik gek ben op banaan, aardbei en mango en telkens als ik het eet blaren en enorme jeuk krijg.

    Voor mij is het belangrijkste dat ik rekening houd met mijn eigen grenzen én kijk wanneer ik iets wel of niet kan nemen.
    Als ik een paar dagen vrij ben dan wil het best om iets te nemen wat wel prikkelend is voor mijn lichaam, terwijl ik dat niet doe als ik een druk schema heb.

    Ik denk dat het er 1 om gaat hoe ernstig je allergie/overgevoeligheid is en 2 dat je bekijkt of je een moment in je week/maand hebt waarin iets eten waar je lichaam op reageert wel mogelijk is.

  7. hallo iedereen

    hoe hebben jullie uitsluitsel gekregen over de allergieën?
    waren de reacties en symptomen erg duidelijk of zijn er testen gebeurd?

    ik heb vermoedelijk een aantal courante allergieën maar zeker weet ik dat niet;
    wel krijg ik van sommige dingen jeuk, ademhalingsmoeilijkheden, last aan de darmen
    of buikpijn en mijn reukzin is al jaren erg slecht omdat er altijd wel iets mis lijkt met
    het slijmvlies;
    heb wel zware boulimia gehad en ben nu in herval;
    voor mijn herstel wil ik echt wel graag weten waaraan me best te houden,
    dus daarom graag wat raad ivm allergieën (mssch ook intoleranties?)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *