Alles kost energie

Waar je jaren geleden misschien nog overliep van de energie en veel deed zonder moeite, kost het nu al veel energie om alleen al je bed uit te komen. Laat staan om ook echt in actie te komen, te gaan douchen, te kiezen wat je aantrekt en te ontbijten om vervolgens naar school of naar je werk te gaan. Iedereen herkent denk ik wel de momenten en periodes in het leven dat alles enorm veel van je lijkt te vragen. Dat het een hele opgave is om jezelf in beweging te krijgen, te doen wat je moet doen en iets te maken van het leven. Ondanks dat je dit waarschijnlijk wel heel graag wil en het dus extra frusterend is dat dit zo moeilijk gaat.

Ik ken ook deze momenten en ik heb ook periodes in mijn leven gehad waarin de kleinste dingen alle energie uit mij zogen. Een bezoekje aan de supermarkt of een halve dag school konden al genoeg zijn om vervolgens uitgeteld op de bank te liggen. Het ging niet super goed met me, maar heel slecht ging het nou ook weer niet. Ik werd er wel verdrietig van en ook een beetje machteloos omdat ik zo weinig energie had en ook snel op mijn teentjes getrapt was. Ik wilde zo graag vanalles doen en lekker in mijn vel zitten, maar het lukte gewoon even niet. Maar wat de reden daarvan was, is mij lang niet altijd duidelijk geweest.

Bron

Uitgeteld op de bank..
Ik ben gewend om druk te zijn met vanalles en veel leuke dingen te doen met mijn vrienden en vriend, maar op die momenten lukte het mij gewoon niet. Na een dag werken of school lag ik vervolgens uitgeteld op de bank. Het meest frustrerende vond ik dat dit soms een periode was en dat ik niet echt wist waar dit vandaan kwam. In mijn drukke leventje had ik ook voldoende rustmomenten, sliep ik goed en zorgde ik goed voor mijzelf. De dagen waarop ik erna nog prima wat anders kon gaan doen, lag ik nu op de bank omdat alle energie uit mijn lichaam verdwenen was. Iets wat ik eerst makkelijk aankon en wat mij zelfs energie gaf, lukte gewoon niet meer.

Alles zit tegen
Op dit soort dagen had ik ook vaak het gevoel dat alles tegen zat. De kleinste dingen waren al teveel gevraagd en voor mijn gevoel ging er ontzettend veel fout. Juist omdat kleine dingen vaak te veel waren, zorgde het niet kunnen vinden van dat ene shirtje wat ik aan wilde al voor stress. Misschien zat dan niet per se alles tegen, maar het staat veel meer op de voorgrond als je zo weinig energie hebt en niet heel lekker in je vel zit. Op goede dagen kon ik ook weleens iets niet vinden, maar dan zocht ik al snel voor een alternatief voordat ik mij er aan kon gaan ergeren. Die kleine tegenvallers waar je prima tegen kunt en mee om kunt gaan als je energie hebt en als je je goed voelt, krijgen nu ineens een hele andere betekenis en worden ook energievreters.

Dingen die eerst energie gaven, kosten nu energie
Een van de dingen die ik het meest pijnlijk vond, is dat dingen waar ik eerst energie van kreeg zoals lekker koken, met vriendinnen weg, studeren, etc. ineens heel veel energie kostten. Dat je een keertje moe bent en lekker een dagje vrij moet inplannen om uit te rusten en te ontspannen, is de normaalste zaak van de wereld en ook heel belangrijk, maar ik vond het heel frustrerend dat juist de dingen die ik zo leuk vond en waar ik voorheen juist energie van kreeg, nu zoveel van mij vroegen. Ik voelde mij hierdoor labiel en ik had het gevoel dat mijn leven ineens heel erg veranderd was. Dit was heel pijnlijk.

Prikkelbaar
Wanneer alles je energie kost, kun je ook heel prikkelbaar worden. Je baalt van jezelf en het feit dat je weinig kan en dat je steeds zo moe bent. Het feit dat alles al snel te veel is, betekent ook dat je prikkelbaarder bent dan normaal en dat een kleine opmerking of als iets niet gaat zoals jij dat wil er al voor kan zorgen dat je boos wordt of geïrriteerd bent. Dit heeft vaak ook invloed op jouw omgeving en wanneer je hier op aangesproken wordt, kan het zijn dat je snel de neiging hebt om het van je af te schuiven en de buitenwereld en alles om je heen als boosdoener ziet.

Somber en lusteloos
Weinig energie had bij mij tot gevolg dat ik rustmomenten moest opzoeken en zelfs na die rustmomenten was ik nog niet helemaal opgeladen. Het leven om mij heen ging verder terwijl ik het gevoel had stil te staan. Dit was heel frustrerend. Ik wilde vanalles, maar ik wilde mij ook weer beter voelen. Vermoeidheid kan ontzettend veel met je doen en ik voelde me ook gewoon niet fit. Ik was somber omdat het allemaal niet ging zoals ik graag wilde en omdat het mij niet echt lukte hier verandering in te brengen. Althans, niet op de manier en het tempo dat ik graag wilde. Vermoeidheid en wanneer alles energie kost, kan ook lusteloosheid tot gevolg hebben. Het is ontzettend frustrerend als niks voor je gevoel lukt of goed gaat. Het gevolg dat je er dan ook niet zoveel zin meer in hebt omdat het toch niet gaat zoals het zou moeten gaan of zoals je dat wil, is daardoor ook niet zo gek. Hierdoor kun je jezelf wel ook ontzettend de grond in praten wat natuurlijk ook niet helpend is om je weer wat beter te voelen.

Bron

Liefde, hulp en steun nodig hebben
Wat ik heel erg merkte op dit soort momenten, is dat ik dan juist heel veel liefde en steun nodig heb. Dit staat in contrast met dat het vaak ook de momenten zijn waarop ik mensen juist wegduw omdat ik dan prikkelbaarder ben en niet zoveel kan hebben. Ik denk dat ik dan meer behoefte heb aan steun en liefde van anderen, omdat ik mijzelf dat op dat moment niet zo goed kan geven.

TIPS 
Het gevoel dat je opgeslokt wordt door alles wat je doet, is heel vervelend. Je kan je er behoorlijk door in de war voelen en niet zo goed weten wat je er tegen moet doen. Een kant en klaar medicijn heb ik niet. Ik denk ergens dat het ook bij het leven hoort dat we ons soms zo voelen en dat we het niet altijd direct kunnen verhelpen. Toch heb ik wel wat tips van dingen die mij op zulke momenten helpen.

♦ Accepteer dat het er is
De eerste tip is misschien niet heel verrassend maar wel een heel belangrijk punt. Je constant maar verzetten tegen je gevoel kost ook veel energie en helpt niet. Verandering en verbetering begint bij acceptatie. Je voelt dit nou eenmaal zo en dat mag ook. Accepteer het even zoals het is. Dat betekent dat je meer energie overhoudt om er wat aan te doen.

♦ Bedenk en geef aan wat je nodig hebt
Zoals ik al aangaf, heb ik op dit soort momenten steun en liefde nodig van mensen om mij heen. Dit was niet iets waar ik direct achter was maar toen ik er over na ging denken en verschillende soorten reacties kreeg, merkte ik wat mij wel en niet hielp en kwam ik er achter dat ik dan wat meer steun en support nodig heb. Dit kun je bedenken door bijvoorbeeld bij jezelf na te gaan hoe en wat jij tegen iemand zou zeggen die zich zo voelt of door evalueren en te bedenken welk effect dingen hebben die op dat moment gezegd of gedaan worden. Voor de omgeving is het vaak heel fijn om te horen hoe zij jou kunnen helpen omdat zij het soms ook niet weten.

♦ Goed eetpatroon
Iets wat ook echt gezegd moet worden, is dat voeding en het energielevel heel nauw samenhangen. Wanneer je heel vaak moe bent en weinig energie hebt of wanneer dingen jou veel energie kosten, is het belangrijk je eetpatroon te onderzoeken en te kijken of je wel voldoende en gevarieerd eet. Is dit niet het geval? Dan kan daar de boosdoener van het gebrek aan energie liggen. Verander hier wat in. Zorg dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt, drink genoeg en zorg ook dat je regelmatig eet. Denk daarbij ook aan tussendoortjes. Als je dit heel lastig vindt, kan het heel erg helpen om hier hulp bij te krijgen. Bijvoorbeeld van je ouders, vrienden of een professional zoals een diëtist of psycholoog.

♦ Voldoende slaap en rustmomenten
Weinig energie is een tegenhanger van goed uitgerust zijn. Daarom is nachtrust ook heel belangrijk dus zorg dat je op tijd naar bed gaat en ook niet gaat slapen vlak nadat je tv hebt gekeken. Het is het beste om een half uur tot een uur voordat je gaat slapen de TV uit te doen, niet meer achter de computer te gaan en je telefoon weg te leggen. Iets wat heel veel mensen niet doen maar wat wel kan helpen als je slecht slaapt. Naast een goede nachtrust is ook tussendoor momenten van rust en ontspanning inplannen belangrijk. Zorg voor deze momenten en geef ze net zo veel waarde als alle actieve momenten en verplichtingen op een dag. Je kunt dan veel meer aan.

Bron

♦ Onderzoek wanneer je wel energie hebt
Wanneer je van bijna alles minder energie krijgt en moe wordt, kan je je daar behoorlijk wanhopig door voelen. Probeer ook te zoeken naar momenten waarop je dit leeggezogen gevoel niet hebt en wat je juist energie geeft. Dit helpt, het geeft vertrouwen en door deze dingen te doen, kun je je energielevel ook weer een beetje opbouwen. Zorg voor een goede balans tussen dingen die je doet, rust even wat extra uit als je dat nodig hebt en accepteer ook dat je soms wat rustiger aan moet doen. Daar is niks mis mee.

Wat is jouw tip?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

11 reacties op “Alles kost energie”

  1. helaas herkenbaar.

  2. Jeetje, deze blog is echt heel heel fijn. Dankjewel Laura!

  3. Naast rust en ontspanning is voldoen de lichaamsbeweging. Ook belangrijk. En een wandeling kan dan al genoeg zijn. Dit werd mij altijd geadviseerd in therapie en voor mij werkt het wel.

  4. Wandelen en hardlopen brengt mij rust en geen piekergedachtes

  5. Precies mijn gevoel van ongeveer de laatste maand wat ik niet goed kon verwoorden, dankje!

  6. 1. bedenken dat het pas goed met je kan gaan als het ook slecht met je kan gaan.
    2. Proberen te aanvaarden dat het niet gaat zoals je zou willen.
    3. De nare mensen in je leven juist op dat moment uitsluiten en zoeken naar de lieve mensen.
    4. Lief en mild zijn voor jezelf, ook als dit niet lukt.

  7. @ Laura: hoe lang duurde / duurt een dergelijke periode bij jou?

    Ik herken dit nl best wel sterk. Gekke is dat ik me heel goed voel, alleen gewoon heel graag zonder grenzen / deadlines etc “mijn ding” wil doen. Kan niet omdat je moet werken, je centjes moet verdienen. En dat is ook leuk! Alleen.. iets in mij wil gewoon helemaal niets meer juist omdat alles zoveel energie kost. En het niets doen is fijn / positief: zou nu willen dat het weekend 3-4 weken duurde 🙂 🙂

  8. Wat is de grens tussen deze ‘symptomen’ en een depressie? En hoe ga je om met het gevoel van falen als je bepaalde dingen niet meer doet omdat de (geestelijke) energie het niet toelaat?

  9. Bedankt, hier heb ik veel aan!

  10. dankjewel herkenbaar

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *