Alles over Binge Eating Disorder

Na de blogs ‘Alles over anorexia nervosa‘ en ‘Alles over boulimia nervosa‘ volgt logischerwijs deze blog ‘Alles over Binge Eating Disorder’. In deze blog zet ik een aantal belangrijke artikelen over deze eetstoornis voor je op een rijtje. We hebben er immers al veel over geschreven, maar door de vele artikelen die op Proud2Bme worden geplaatst, kan het soms overweldigend zijn om te vinden wat je precies zoekt. Ik hoop dat deze blog voor jou wat duidelijkheid en overzicht kan scheppen wat artikelen over Binge Eating Disorder betreft.

Wat is Binge Eating Disorder?

Iemand met Binge Eating Disorder, ook wel bekend als BED of eetbuistoornis, heeft net als iemand met boulimia nervosa last van eetbuidrang en eetbuien. Het grote verschil met boulimia nervosa is dat iemand met BED zijn eetbuien niet compenseert en dus aan kan komen in gewicht. Dit kan BED een zichtbare eetstoornis maken, omdat je overgewicht kan krijgen. Op het internet zijn veel cijfers en feiten over BED te vinden; je zou bijna vergeten dat we te maken hebben met mensen. Daarom delen wij in eerste instantie liever niet de feiten en cijfers, maar een ervaringsverhaal van iemand met BED, om uit te leggen wat BED nou eigenlijk is. Dat ervaringsverhaal kun je hier lezen. Je kan ook de blog ‘Een eetbuistoornis voelt als…‘ lezen.

Vrouw in een tuin vol bloemen
Foto: Susanna Marsiglia

Misvattingen over Binge Eating Disorder

Ik noemde al dat BED een zichtbare eetstoornis kan zijn. Toch blijkt deze eetstoornis voor veel mensen onzichtbaar of niet serieus genomen. Helaas rust er een behoorlijk oordeel over mensen met overgewicht. Je bent lui, het is je eigen schuld, je bent zwak. Dit is ontzettend kwetsend voor mensen met overgewicht, wat verschillende oorzaken kan hebben, waaronder een serieuze eetstoornis. Een eetstoornis die niks te maken heeft met een gebrek aan ruggengraat. Lees als je hiermee worstelt of dit niet begrijpt eens de blogs ‘Vooroordelen bij eetbuistoornis‘ en ‘Eetbuistoornis, fabels en feiten‘. Een andere waardevolle blog over de vooroordelen rondom overgewicht is de blog ‘Je bent dik en het is jouw schuld‘.

Wat is de oorzaak van Binge Eating Disorder?

Een eetstoornis krijg je niet zomaar. Echter kan de oorzaak wel complex zijn en van meerdere factoren afhangen. Deze factoren worden omschreven in dit artikel. In de blog ‘Waarom hebben we eetbuien‘ schrijf ik zelf een stuk over waarom ik eetbuien had en hoe dat voor mij voelde. Daphne schreef later de blog ‘De functie van je eetbui‘ waarin ze heel overzichtelijk en waardevol uiteenzet wat de functie van een eetbui kan zijn. En dat gaat veel verder dan ‘gewoon lekker eten’. Deze blog kan helpen om jezelf of een ander beter te begrijpen.

Wat is een eetbui?

‘Gewoon lekker eten’; ik noemde het al. Maar nee, daar gaat het zeker niet over. Misschien heb je het iemand wel eens horen zeggen. “Oh, maar ik heb ook wel eens een eetbui hoor. Soms eet ik ineens een zak chips leeg!” Een eetbui is niet een incidentele keer een zak chips leegeten uit emotie of omdat je het lekker vindt. De blog ‘Wat is een eetbui?‘ legt dat heel helder uit. Het is niet een zak chips, maar een zak chips + een reep chocolade + een pak koekjes + een zak drop + een bak ijs. Dat eet je niet over een hele avond, maar in een half uur. Niet omdat je het lekker vindt, maar omdat het móet. Het gebeurt niet af en toe een keertje, maar het gebeurt regelmatig. En het heeft grote gevolgen als schaamte en zelfhaat. Lees voor meer informatie over eetbuien ook eens de blog ‘5 vragen over eetbuien‘.

Wat zijn de gevolgen van Binge Eating Disorder?

De eetstoornis BED komt net als elke andere eetstoornis niet zonder gevolgen. Denk jij dat je hier last van hebt of denk je dat iemand in jouw omgeving hier last van heeft, neem het dan serieus. Veel mensen met BED vinden het lastig om de stap naar hulp te zetten, vanwege de schaamte die de vooroordelen met zich meebrengen. Of omdat ze niet weten dat dit een eetstoornis is waar je hulp voor kan zoeken. Overgewicht en de gevolgen daarvan kunnen zichtbaar zijn en daarom voor de hand liggen, maar vergeet niet de mentale en emotionele gevolgen als schaamte, eenzaamheid, geldproblemen en angsten waar mensen met BED het erg zwaar mee kunnen hebben. Lees hier meer over de gevolgen van een eetstoornis.

Hoe herstel je van Binge Eating Disorder?

Ik hoop dat je nu een wat beter beeld hebt van wat BED is, maar hoe kom er er eigenlijk weer vanaf? Hoe herstel je van BED? Lees om daar meer over te weten te komen eens de artikelen ‘Wat moet je nu doen?‘ en ‘Tips bij Binge Eating Disorder‘. Helaas is er geen wondermiddeltje dat je van een eetstoornis kan laten herstellen. Het is, bij elke eetstoornis, hard werken. Een blog die voor elke eetstoornis geldt is de blog: ‘Hoe kom je van een eetstoornis af?‘. Ik hoop dat je daar iets aan kan hebben.

Eetbuien en tips

In de geschiedenis van Proud2Bme is er al ontzettend veel geschreven over eetbuien. Het is iets dat veel meer voorkomt dan je misschien zou denken. Sterker nog, de meeste mensen met een eetstoornis hebben eetbuistoornis. Dit blijkt ook uit een video die NOS vorig jaar met ons deelde. Over de grootste eetstoornis waar je nooit over hoort: Binge Eating Disorder. Oud-redactielid Hannah schrijft daarover en deelt die video in de blog ‘Eten tot je ziek wordt‘.

Een aantal blogs met tips bij eetbuien zijn:
Mijn tips bij eetbuistoornis
Video: 5 tips bij eetbuien
Mijn 10 tips tegen eetbuien
Hoe zit je een eetbui uit?
Eetbuidrang uitzitten; samen erdoorheen
Wel of niet eten bij eetbuidrang?

Omgaan met overgewicht en afvallen bij eetbuistoornis

Overgewicht kan een gevolg zijn van Binge Eating Disorder. Een gevolg dat ook weer kan verdwijnen wanneer je herstelt van deze eetstoornis. Toch is dit ook een gevolg dat de eetstoornis juist kan versterken. Het is een soort wisselwerking. Ik heb zelf nooit overgewicht gehad. Dat maakt het soms lastig om er echt iets over te zeggen, maar ik krijg hierover wel dingen van anderen mee. Door je ongeluk krijg je overgewicht, maar door je overgewicht voel je je ook ongelukkig. Je kan er namelijk lichamelijke klachten van krijgen, maar vooral schamen mensen zich vaak voor hun overgewicht. Gelukkig wordt er steeds meer aandacht geschonken aan body positivity. Overgewicht kan vervelend zijn, maar het maakt je niet een minder of minder mooi mens! Het is dus oké om er iets aan te doen, maar je hoeft jezelf haten als dat nog niet lukt of je dat niet wilt. Lees over dit onderwerp eens de blogs ‘Als ik afval ben ik gelukkig‘ of ‘Overgewicht is zwak‘.

Het is heel persoonlijk bij welk gewicht je je goed en gezond voelt en BMI zegt daarin niet alles. Toch kan ik me voorstellen dat je voor je gezondheid misschien wat zou willen afvallen wanneer je (ernstig) overgewicht hebt. Lees dan eens de blog ‘Afvallen bij Binge Eating Disorder‘ van onze diëtiste.

Ervaringsverhalen over Binge Eating Disorder

Niemand van onze redactie heeft een eetbuistoornis of (ernstig) overgewicht gehad. Ikzelf zou kunnen zeggen dat er een periode was dat ik mijn eetbuien niet compenseerde, waardoor ik van ondergewicht aankwam tot een gezond gewicht. Daarna krijg ik al snel boulimia. Ik weet hoe het is om eetbuien te hebben en aan te komen. Toch voelt het niet alsof ik dit kan vergelijken met iemand die al jaren worstelt met Binge Eating Disorder. Daarom wil ik om af te sluiten nog dit krachtige ervaringsverhaal delen uit onze interviewreeks Mateloos Moedig, van iemand die 30 jaar lang met eetbuien heeft geworsteld en daarvan is hersteld.

Dit artikel kwam oorspronkelijk online in 2020


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

5 reacties op “Alles over Binge Eating Disorder”

  1. Niet iedereen met BED / eetbuistoornis heeft overgewicht.

    1. Hee A,

      Daar heb je helemaal gelijk in en ik zal dat meteen even aanpassen in dat overgewicht een gevolg kán zijn. Dat dekt een andere lading natuurlijk. Hopelijk is de rest van de blog wel fijn en informatief. 🙂

      Liefs!

  2. Echt herkenbaar wat je geschreven hebt, bij mij is BED dus wel echt zichtbaar in de zin van morbide obesitas, neemt niet weg dat ik de eetstoornis zelf 12 jaar verborgen heb gehouden. De uitspraken van gewoon mindeer eten en meer bewegen heb ik wel duizend keer naar mijn hoofd geslingerd gekregen. En uitspraken van wordt ht niet eens tijd om iets aan je gewicht te doen, menig afvalpoging achter de rug, helaas allemaal zonder succes want dan kwamen de eetbuien harder terug.

  3. Is het ook BED als je na anorexia eetbuien ontwikkeld zonder compenseren?

    1. Hii Lianne,

      Ik zat zelf een tijdje geleden ook met diezelfde vraag in mijn hoofd. Een jaar geleden werd mijn anorexia heel erg heftig, maar sinds afgelopen juni heb juist ik last van dagelijkse eetbuien (zonder ze te compenseren).

      Om jouw vraag te beantwoorden: ikzelf heb op dit moment gewoon de diagnose BED gekregen, maar dat wilt niet zeggen dat deze diagnose ook bij jouw situatie past. Ik weet natuurlijk niet hoe jouw eetpatroon en bewegingspatroon er nu uitziet en kan dus geen volledig antwoord geven op jouw vraag.

      Ik wens je echt alle hoop, geluk en kracht toe voor jouw herstel ♥

      Liefs,
      Chris

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *