Alles over kerst met een eetstoornis

2020 – Toen we elkaar aan het begin van 2020 een gelukkig nieuwjaar wensten, hadden we geen idee hoe het allemaal zou gaan lopen. Voor velen van ons was dit een ontzettend raar jaar en is dit ook een vreemde kerst. Waar doen we goed aan? Hoe zorgen we voor onszelf en elkaar? Met een eetstoornis of andere problematiek kan kerst elk jaar sowieso al een hele uitdaging zijn. Daar hebben we in de afgelopen elf jaar kerst met Proud2Bme dan ook al veel over geschreven. Informatie die nog altijd waardevol en van toepassing is en die ik in deze blog voor je op een rijtje zet. Zodat je het weer eens terug kan lezen of misschien iets tegenkomt wat je had gemist, maar toch erg fijn en helpend is.

Proud2Bme kerstwensen

Te beginnen met een aantal mooie kerstwensen die we je willen meegeven. In de blog ‘Onze kerstwensen‘ delen oud-redactieleden Nouska en Laura en oud-hoofdredactrice Scarlet hun hartverwarmende kerstwensen met jou. De blog is dan wel zes jaar oud, maar niet minder betekenis- en waardevol. Woorden die nog altijd tellen, ertoe doen, gemeend zijn, voor jou zijn. Neem ze goed in je op. Deze kerstwensen zijn voor jou.

In de blog ‘Kerstgevoelens‘, die vorig jaar online verscheen, delen Lonneke, Daphne, Phoi Cai, Nadine en ikzelf – de huidige redactie van Proud2Bme – onze kerstgevoelens en kerstwensen met en voor jou. Woorden voor jou, recht uit ons hart, die we je dit jaar nog eens vol liefde toesturen. Of nog mee willen geven als je het vorig jaar had gemist.

Kerst met een eetstoornis

Toen ik een eetstoornis had, zag ik erg op tegen kerst. Niet alleen het eten tijdens kerst vond ik spannend, maar ook het hele sociale gebeuren vroeg veel van me. Ik had een behoorlijke muur om mezelf heen gebouwd en was erg onzeker over of ik het allemaal wel goed deed. Het is niet gek of erg om deze tijd van het jaar lastig te vinden als je een eetstoornis hebt. In de blog ‘20 bekentenissen: Kerst & Eetstoornis‘ wordt snel duidelijk dat er veel is waar je tegenaan kan lopen. En dat dat voor anderen met een eetstoornis ook erg herkenbaar is. Je bent niet alleen, maar lastig is het wel en eenzaam kan het ook voelen.

Wat dat betreft komt de blog ‘Survival Kit voor de Feestdagen‘ goed van pas! En in de blog ‘De feestdagen op mijn manier‘ schrijf ik ook hoe ik voor mezelf zorg tijdens de feestdagen. Ik bespreek hoe alcohol een trigger kon zijn voor eetbuien en hoe ik om wil gaan met verwachtingen van mijn vrienden en familie. In de blog ‘Boulimia tijdens de feestdagen‘ deelt oud-redactielid Sandra meer over haar eigen ervaringen. Over hoe je je niet af moet zonderen, ondanks de schaamte die kan spelen. En in ‘Herstel tijdens de feestdagen‘ schrijft Lotte meer over hoe je ook tijdens deze dagen juist leermomentjes kan vinden en moeilijkheden kan overwinnen, waar je vervolgens ook heel trots op mag zijn.

Voor omstanders kan het ook lastig zijn wanneer iemand in je omgeving een eetstoornis heeft. Als je zelf nooit een eetstoornis hebt gehad, is het moeilijk om écht te weten wat het inhoudt, al doe je nog zo je best. De blog ‘Iemand steunen tijdens kerst‘ kan een handje helpen om er toch voor iemand te zijn, geschreven door iemand die zelf een eetstoornis heeft gehad en die de steun goed kon gebruiken. In de blog ‘7 x niet zeggen tijdens kerst‘ schrijf ik meer over wat – hoe goed het ook bedoeld kan zijn – je beter niet tegen iemand met een eetstoornis kan zeggen deze dagen.

Eten tijdens de feestdagen

In de kern gaat een eetstoornis niet over eten, maar de symptomen ervan hebben er grote invloed op. En dat kan kerst knap lastig maken. Kerst is een feestdag die voor veel mensen over eten en samen eten draait. Kerstontbijt, kerstdiner, kerstkransjes, kerststol en als klap op de vuurpijl wordt het gourmetstel ook nog eens van zolder gehaald. Help! Hoe vind ik daar m’n weg in?! De blog ‘Gourmetten en een eetstoornis‘ kan je een eindje op weg helpen met deze kerstklassieker. Lastig aan gourmetten vond ik altijd om hoeveelheden te bepalen. Sowieso kan er veel ander voedsel zijn of wordt eten anders ingericht. Je slaapt uit en gaat brunchen, of zit juist in de avond lang aan tafel. Er wordt uitgebreid gekookt of men neemt allemaal een gerecht mee. Het kan heel anders zijn dan je gewend bent van de normale dagen, die je misschien al lastig genoeg vindt. In de blog ‘Hoeveel eten is normaal met kerst?‘ vind je wat houvast voor de hoeveelheden die je kan nemen.

Het kan voor jezelf al lastig genoeg zijn, maar je zal altijd zien dat er dan net weer iemand een opmerking moet maken over het eten en hoe jij dat doet. Lonneke overkwam dit ook en schreef daar de blog ‘Eetopmerkingen met kerst‘ over.

Maar de feestdagen gaan ook over meer dan eten, laten we dat niet vergeten. Zelf ben ik niet gelovig, maar ben je dat wel, dan heeft kerst natuurlijk helemaal een andere betekenis dan waar zo druk mee geadverteerd wordt. Het lijkt me mooi om in dan samen te kunnen komen met de Kerstmis en stil te staan bij wat deze dagen voor jou en je gemeenschap betekenen. Maar ook voor mensen die niet geloven is kerst meer dan een kerstontbijt of een kerstdiner. Als ik denk aan kerst toen ik klein was, denk ik eigenlijk helemaal niet aan eten, maar aan boswandelingen maken en mijn oom en tante bezoeken. Aan kerstvakantie of gewoon lekker een vrije dag hebben! De blogs ‘De focus op eten met kerst‘ en ‘Feestdagen zijn meer dan eten‘ gaan hier ook over. Wat betekent kerst voor jou?

Je lichaam en uiterlijk met de feestdagen

Iets anders wat ik lastig vond met kerst toen ik een eetstoornis had, was mijn lichaam. Nu vond ik mijn lichaam en uiterlijk sowieso iets lastigs. Ben ik wel mooi genoeg? Dun genoeg? Stijlvol genoeg? Heb ik smaak? Sla ik de plank mis? Wat vinden anderen? Met kerst kan dit soms extra versterkt worden. Trek ik een mooie jurk aan of een gekke kersttrui? Hoe zie ik eruit in die jurk of trui? Ik wil helemaal niet opvallen, maar ik wil ook niet onderdoen. Het kan je onzekerheid triggeren. En dan moet je ook nog eens met die speciale kleding aan tafel?! Terwijl je allemaal spannende dingen moet eten. Terwijl je je misschien veel te vol voelt of de spanning al zorgt dat je niet lekker in je vel zit. In de blogs ‘Er leuk uit moeten zien met Kerst‘ en ‘Jouw lichaam en de feestdagen‘ kan je wat steun en herkenning vinden.

Eenzaam met kerst

Niet voor iedereen is kerst een tijd van gezellig samenzijn. Ik vier zelf wel een beetje kerst, maar kijk hier niet al dagen naar uit. Terwijl een ander dat wel doet, en dat is ook helemaal oké. Je mag de kerst helemaal invullen op jouw manier. In de blog ‘Een rustige kerst‘, schrijf ik over hoe de kerstdagen ook rustig of misschien leeg kunnen zijn. Omdat het je gewoon niet zo veel uitmaakt. Omdat je er geen zin in hebt. Maar misschien ook omdat het te veel van je vraagt. Of omdat je, door welke omstandigheden dan ook, niet je dierbaren om je heen kan hebben in een tijd waarin daar zo de nadruk op wordt gelegd.

Voor sommige mensen is kerst ‘The lonliest time of the year‘. Een tijd waarin je ontzettend wordt geconfronteerd met de geadverteerde gezelligheid die voor veel mensen fijn en goed voelt, maar ook voor heel veel mensen ontzettend kwetsend en eenzaam kan zijn. In de gastblog ‘Alleen met kerst‘ worden tips gedeeld om het toch fijn te maken voor jezelf en met elkaar. 

Proud2Bme kerstvideo’s

De video’s die we elke dinsdag op ons YouTube-kanaal plaatsen zijn steunend en informatief, maar mogen ook ‘gewoon’ gezellig zijn! Schuif bij ons aan tafel in een video waarin we verschillende winterse donuts en kerststollen proeven tijdens ons Proud2Bme kerstontbijt. Of praat me over ‘de perfecte kerst’ in een video waarin we producten mee hebben gebracht die voor ons niet aan de kersttafel mogen ontbreken. Met kerstlichtjes op het kantoor – wat we nu ontzettend missen – en hartverwarmende kerstwensen en al. 

In de video ‘Onze kerst met een eetstoornis‘ deelt de toenmalige redactie over hoe kerst vroeger was, toen we een eetstoornis hadden, en in welk op zich dat is veranderd. En met wat relativerende en bemoedigende woorden rondom de angst om dik te worden tijdens de feestdagen maakte Nouska de video ‘Word ik dik door de Kerstdagen?‘. De video van dit jaar – een heel ander jaar dan anders – vind je op onze voorpagina! Heb jij hem al gezien?

Hulp en steun tijdens deze dagen 

De kerst kan om verschillende redenen een lastige tijd voor je zijn. Voel je je alleen? Heb je zorgen over eten? Zit je niet lekker in je vel? Heerst er thuis een gespannen sfeer of is er iets anders waar je vragen over wilt stellen of je ei over kwijt wilt? Wij staan voor je klaar. Ook deze dagen ben je bij Proud2Bme welkom op het forum en zijn de chats geopend. De reguliere chats zijn elke avond van 19:00 tot 21:00 open, maar neem ook een kijkje in de agenda voor de extra chats. We zijn er graag voor je. 

We wensen je fijne feestdagen. Op elke manier die voor jou betekenis heeft. 

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

Eén reactie op “Alles over kerst met een eetstoornis”

  1. fijne feestdagen allemaal! fijne blog

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *