Wat moet je doen als je blijft afvallen, terwijl je wilt aankomen in gewicht? Stel je bent bezig met herstellen naar een gezond gewicht, maar je blijft toch afvallen. Hoe kan je dit stoppen? Wat is er aan de hand? Waarom lukt het niet? Dit keer een blog met uitleg hoe dit kan gebeuren en de nodige tips om het tegen te gaan.
Als je een poos te weinig hebt gegeten kan je lichaam in een spaarstand komen. Je lichaam gaat zuiniger om met wat het binnenkrijgt op een dag. Bij het opbouwen van je eetpatroon krijg je meer energie binnen, waardoor je stofwisseling harder kan gaan werken. Dit kan je merken aan je lichamelijke conditie, dat je meer energie krijgt, aan je lichaamstemperatuur of een verbeterde concentratie. Echter kan je dit ook merken aan je gewicht, dat je dus afvalt terwijl je meer eet dan voorheen. Dit kan heel frustrerend zijn. Je doet je best om aan te komen, maar het harde werken wordt niet beloond omdat je juist afvalt. Ook kan dit thuis of elders discussies geven, of je wel alles van je eetlijst eet of dat ze denken dat je aan het sjoemelen bent met je eetlijst.
Ook kan het gebruik van bepaalde medicatie ervoor zorgen dat je misselijk bent of last van je maag hebt. Hierdoor lukt het je niet om de eetlijst te volgen, waardoor je afvalt in gewicht.
Wat kan je hier tegen doen?
- Bespreek thuis of met je behandelaar dat dit gebeurt en kijk wat er nodig is om het te stoppen. Mogelijk heb je een ophoging nodig van je huidige eetlijst.
- Het zou ook kunnen dat je naar verhouding te veel beweegt. Soms is een bewegingsbeperking tijdelijk nodig.
- Als je al een grote eetlijst hebt, bijvoorbeeld een aankomlijst en het aankomen blijft stagneren, dan is het misschien een idee om extra flesjes drinkvoeding te gaan gebruiken.
- Als het je niet lukt om voldoende te eten door bijwerkingen van bepaalde medicatie, bespreek dan met de voorschrijver van je medicatie of er een alternatief bestaat.
Tips met voeding
Als je afvalt, maar je eetlijst niet verder wilt ophogen met extra belegde boterhammen of tussendoortjes, dan kan je ook kijken of de volgende tips je hierbij kunnen helpen.
- Kies vaker voor volle producten, denk aan volle melk/yoghurt.
- Kies voor dubbel beleg zoals kaas en ham of kruidenkaas met zalm.
- Eet vaker avocado, bijvoorbeeld als beleg op brood.
- Kies als tussendoortjes voor bijvoorbeeld noten. Noten en ook studentenhaver zijn tussendoortjes die wat extra energie kunnen leveren.
- Kies bij een warme maaltijd ook minimaal 1 maal in de week voor vette vis.
- Neem voldoende zuivel op een dag.
- Neem bij je avondmaaltijd saus of appelmoes.
- Gebruik honing in je thee.
- Kies iedere dag voor voldoende eiwitten bij de maaltijd zoals vlees, kip, vis, of een vervanger. Denk ook aan peulvruchten of eieren voor bij de lunch of warme maaltijd.
Fotografie: Pexels
Geef een reactie