Als jouw kind een eetstoornis heeft

Wanneer je kind een eetstoornis ontwikkeld, zit je als ouder vaak met je handen in het haar. Wat ging er fout? Wat heb je over het hoofd gezien? Wat moet je doen? Hoe kan je haar helpen? Al deze vragen zijn zo begrijpelijk, omdat een eetstoornis zoiets onbegrijpelijks is. Voor je gevoel is het er opeens en heb je er totaal geen invloed op. In deze blog zal ik tien belangrijke dingen delen die belangrijk zijn om te weten als jouw kind een eetstoornis heeft.

Een plotseling verlangen om gezond te eten

Een plotseling verlangen om gezond te eten kan een belangrijk signaal zijn. De meeste eetstoornissen beginnen met een poging tot afvallen door middel van gezonder te willen eten. Op eerste gezicht lijkt dit geen probleem en is dat iets wat de meeste ouders juist zullen stimuleren. Gezonder eten kan natuurlijk nooit kwaad. Desondanks kan dit wel een belangrijk eerste signaal zijn van een beginnende eetstoornis. Naast gezonder eten, zullen de porties ook kleiner worden en zal iemand zichzelf steeds meer restricties wat betreft eten opleggen.

twee handen die elkaar vasthouden
Foto: Cottonbro studio

je kind ziet er niet ziek uit

Mensen hebben vaak een beeld van hoe eetstoornispatiënten eruit zouden zien. Er wordt namelijk gedacht dat iedereen met een eetstoornis ernstig ondergewicht heeft, maar dat is niet zo. De meeste mensen hebben namelijk een gezond gewicht. Je ziet dus niet gelijk dat aan iemand dat diegene een eetstoornis heeft.

Mensen met ondergewicht proberen er vaak ook alles aan te doen om dat te verbergen. Ze zullen bijvoorbeeld wijdere kleding dragen, zodat je niet direct kan zien dat diegene ondergewicht heeft.

Je zal je eigen kind niet meer herkennen

Een eetstoornis kan ervoor zorgen dat iemands karakter totaal verandert. Van een vrolijk, spontaan meisje kan jouw dochter veranderen in een angstig, verdrietig en introvert persoon. Mensen met eetstoornissen kunnen je ook gaan liegen en bedriegen. Ze spelen een spelletje om er maar voor te zorgen dat ze de eetstoornis in stand kunnen houden en niet betrapt worden met de stiekeme dingen die ze doen.

Het is een psychische ziekte

Het is niet te snappen dat zulke slimme, mooie, getalenteerde en intelligente mensen zichzelf uithongeren en kapot maken. Je denkt misschien dat het helpt om aan jouw dochter uit te leggen wat niet-eten met je lichaam doet, maar dat zal niet werken. Met rationele adviezen kan je jouw kind niet helpen. Dat is namelijk geen nieuwe informatie. Een eetstoornis is echter een ziekte waardoor het niet mogelijk is om zo rationeel na te denken en te handelen.

Een eetstoornis verwoest het lichaam

Een eetstoornis heeft ontzettend schadelijke gevolgen voor iemands lichaam. Sommige schade kan zelfs blijvend zijn. Onderschat de eetstoornis dus niet. Lees hier meer over de gevolgen van eetstoornissen.

Ouders spelen een grote rol in herstel

Als het kind nog thuis woont, spelen ouders een grote rol in herstel. Een eetstoornis treft het hele gezin. Ouders hebben ook zeker een grote invloed op het herstelproces. Ga samen in gesprek over hoe je als ouder je kind het beste kan helpen. Daarnaast kan het zinvol zijn om samen systeemtherapie te volgen of groepen speciaal voor ouders te bezoeken voor steun en advies.

Sleep het gezin door de moeilijke tijden heen

Het is hartverscheurend om je kind zo ongelukkig te zien. Het kan soms lijken alsof het nooit beter wordt, maar het is belangrijk dat je de hoop blijft houden. Het wordt echt beter. Als jij daar vertrouwen in hebt, zal dat jouw kind ook wat meer vertrouwen geven. De zware tijden zullen minder zwaar worden. Jouw kind komt door de moeilijke momenten met heel veel steun en liefde heen. Iets wat nu heel zwaar lijkt, zal de volgende keer alweer minder zwaar zijn.

Samenwerken is belangrijk

Er zijn vaak meerdere mensen betrokken bij het herstelproces van jouw kind. Een arts, een therapeut, een diëtist, docenten van school etc. Het is belangrijk dat al deze personen samenwerken om het herstelproces te bevorderen. Op die manier staan alle neuzen dezelfde kant op en is er geen ruimte voor de eetstoornis om iedereen in de maling te nemen.

Herstel duurt lang

Je zou willen dat jouw kind binnen één dag genezen is van de eetstoornis, maar jammer genoeg duurt herstel vaak ontzettend lang. Bij twee stappen vooruit, zet jouw kind weer drie stappen achteruit. Het lijkt alsof er geen vooruitgang is en alsof het nooit beter wordt. Het kost echt veel tijd en energie, maar volledig herstel is echt mogelijk.

meer dan alleen de eetstoornis

Vergeet niet dat je kind nog steeds meer is dan een de eetstoornis. Zoals eerder gezegd heeft een eetstoornis een grote invloed op het gezin. Alles lijkt om het kind en de eetstoornis te gaan. Het is echter belangrijk om te onthouden dat jouw kind meer is dan alleen de eetstoornis. Er schuilt ook een prachtig persoon achter. Vergeet dus ook niet om daar ook aandacht aan te geven.

Sterkte! ♥


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Danique

Geschreven door Danique

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *