Toen ik niet lekker in mijn vel zat en last had van depressieve klachten leken al mijn dagelijkse bezigheden wel een klusje. Niet alleen dingen zoals opruimen, studeren en schoonmaken stonden op mijn denkbeeldige to-do list, maar ook bijvoorbeeld ‘ontspannen’ en ‘afspreken met vrienden’. Ik had veel minder plezier in de dingen die ik deed en voor mijn gevoel had ik het ook nog eens heel druk, waardoor ik niet aan mezelf toekwam. Achteraf gezien kwam dat waarschijnlijk doordat alles wat ik deed als een ‘moetje’ aanvoelde. Echt ontspannen was er hierdoor niet meer bij. Hoe vind je dan je innerlijke rust terug?
Alle ingrediënten om een leuke tijd te hebben zijn aanwezig. Je zit aan tafel, hebt je hobby spullen tevoorschijn gehaald: Verf, kwasten, een doek en keukenpapier. Je bent klaar om eens lekker creatief te gaan zijn en heerlijk te ontspannen. Tenminste, dat is wat je uit dit moment hoopt te halen. Je moet het nu naar je zin hebben, van jezelf en al je zorgen laten varen. Dat is immers wat mensen doen, toch? Vervolgens voel je je gefrustreerd wanneer je niet lekker in ‘de flow’ terecht komt. Waarom lukt het niet? Met een naar gevoel berg je de verf spullen weer op.
Ontspanning is iets dat we allemaal nodig hebben, maar waar we met ons drukke leven steeds minder aan toe lijken te komen. Als je last hebt van psychische klachten en met jezelf in de knoop zit, kan dit gevoel nog veel heviger zijn, ongeacht hoe druk je het werkelijk hebt. Drukte en spanning zit vaak in ons hoofd en belemmert ons om de dingen te doen waar we ons écht goed bij voelen.
Hoge eisen
Perfectie en hoge eisen spelen hierbij een belangrijke rol. Zelf had ik hier behoorlijk wat last van toen ik niet goed in mijn vel zat. Ik wilde mijn tijd koste wat kost goed en nuttig invullen, waardoor ik mezelf nogal eens voorbij liep. Hiernaast stelde ik hoge eisen aan mezelf en hechtte ik veel waarde aan het behalen van bepaalde resultaten. Niet alleen dingen zoals studeren vond ik belangrijk, maar ik wilde ook goed zijn in mijn hobby’s. Hierdoor kwam er zo veel druk te liggen op iets dat eigenlijk leuk zou moeten zijn, dat het me geen goed gevoel meer gaf en ontspannen steeds moeilijker werd.
Geen to-do-list
Ik denk dat ontspannen niet iets is dat op een to-do list hoort te staan. Wel is het belangrijk om er tijd voor vrij te maken. Dit klinkt heel tegenstrijdig, maar ik zal proberen om uit te leggen wat ik bedoel. Als je tegen jezelf zegt ‘nu moet ik ontspannen’, zal je iets anders voelen en denken dan wanneer je zegt ‘ik hoef nu helemaal niets te doen’. Het verschil zit hem in het woordje ‘moet’. Je moet namelijk helemaal niks. Wel mag je jezelf ruimte geven en gunnen om tijd voor jezelf te nemen. Ontspannen is geen grote, belangrijke taak waar allerlei verwachtingen aan verbonden horen te zitten. Het is gewoon tijd waarin je geen verplichtingen hebt, maar vrij bent om te doen en laten wat je wilt. Geen regels. Is dit een beetje logisch?
Hier en nu
Probeer in het ‘hier en nu’ te blijven wanneer je eenmaal wat tijd voor jezelf hebt genomen. Niet denken aan ‘alles wat je allemaal nog moet doen’ en ga ook niet piekeren over gisteren of vorige week. Je bent hier, nu en alles mag even om je heen wegvallen. Als je daar moeite mee hebt kan het enorm helpen om eens een piekerkwartiertje in te plannen voor jezelf. Je spreekt dan met jezelf af dat je gedurende je piekerkwartiertje aan al je zorgen mag denken, maar daarna niet meer. Vaak helpt het ook om het één en ander op papier te schrijven, zodat het daarna meer uit je systeem is.
Oefenen
Oefening baart kunst. Zoals met de meeste dingen, is ontspannen ook iets dat je kunt leren en waar je beter in kunt worden. Al het begin is lastig en ik begrijp heel goed dat gaan schilderen terwijl je dat nooit doet, heel onwennig kan voelen. In dat geval is het denk ik een kwestie van even doorbijten. Zolang je maar geen hoge eisen aan jezelf of aan je resultaten gaat stellen. Dat jij die verf spullen erbij hebt gepakt en even met iets creatiefs bezig bent geweest is al heel er goed, al was het maar tien minuutjes. Je hoeft echt geen uren te ontspannen om je een klein beetje lekkerder te voelen.
Onthoud dat het om jou gaat als het op ontspannen aankomt. Probeer voor jezelf uit te vinden wat voor jou ontspannend werkt. Natuurlijk hoeft dat echt niet voor iedereen iets creatiefs te zijn zoals het voorbeeld hierboven. Ontspannen kan op oneindig veel manieren. Bijvoorbeeld door te dansen in je onderbroek, te lezen of yoga te beoefenen, noem maar op. Hou er daarnaast rekening mee dat het soms ook gewoon niet lukt om te ontspannen. Dat heeft iedereen wel eens in een drukke of stressvolle periode. Accepteer dat en probeer altijd lief voor jezelf te zijn in je hoofd. Een vriendelijke en positieve stem van binnen kan ook een heel ontspannend effect hebben.
♥ Heb jij moeite met ontspannen?
Geef een reactie