Vandaag gaan we in gesprek met Julia Vaessen, die je misschien al kent van haar Instagram account: Amour Chapters. Julia is 22 jaar, studeert HBO verpleegkunde en heeft daarnaast haar online social media platform. Hierop plaatst ze wekelijks posts over eetstoornissen, mentale gezondheid en herstel. Dit doet ze uit haar eigen ervaring, omdat ze zelf momenteel herstellende is van haar eetstoornis. “Dat sterke stereotyperende beeld van eetstoornissen moeten we doorbreken”, aldus Julia.
Je bent heel zichtbaar online. Een eigen website en een social media account waarmee je mensen wilt motiveren in herstel en op het gebied van zelfvertrouwen. Waarom vind je dat belangrijk?
“Klopt! Ik vind het enorm belangrijk dat hier steeds meer over wordt gepraat. Toen ik een paar jaar geleden begon met mijn herstel bezocht ik jullie website veel, maar voor de rest vond ik dat er weinig online was voor mensen met een eetstoornis. Of dat er überhaupt werd gepraat over herstel, een laag zelfbeeld of mentale gezondheid in het algemeen. Ik vond dat best lastig en ik voelde me daardoor vaak eenzaam.
Dit bericht bekijken op Instagram
Toen bezocht ik voornamelijk veel Engelse websites en blogs. Ik bekeek veel Engelse YouTube video’s en volgde veel Engelse Instagrammers. Zoiets miste ik in het Nederlands. Ik vertaalde vaak de teksten voor mijzelf en besefte later dat ik hiermee ook anderen kon gaan helpen. Ik merk dat ik mij meer verbonden voel met mijn eigen Nederlandse taal en dat je dan ook met anderen hierover in gesprek kan gaan.”
Heb je hier een doel mee voor ogen? Wanneer is dat doel bereikt?
“Op dit moment ben ik al zo dankbaar voor de mensen die ik mag helpen met mijn social media platform en sinds kort ook mijn eigen producten. Als ik al één iemand kan helpen of inspireren is mijn doel al bereikt.
In de toekomst hoop ik steeds meer mensen te mogen helpen en lezingen te geven over eetstoornissen. Ook hoop ik meer producten te mogen ontwerpen om iedereen die aan het herstellen is te ondersteunen en misschien ooit – omdat ik ook verpleegkunde studeer – een eigen praktijk. Of ik zou iets in de richting van coaching willen doen voor mensen met een eetstoornis of eetproblematiek.”
Hoe verhoudt jouw eigen herstel zich tot je platform?
“Amour Chapters heeft mij ontzettend geholpen in mijn herstel. Ik heb nieuwe mensen leren kennen, ik deel posts die voor mij ook helpend zijn, krijg tips van anderen en het geeft ook een extra steuntje in de rug. Als ik het lastig heb, deel ik dat ook en dan krijg ik zoveel lieve reacties van volgers. Het voelt echt als een warme, veilige community.”
Wat zijn de voor- en nadelen van een recovery account?
“Het grootste voordeel is dat je je niet alleen voelt. Dat het oké is, dat je je begrepen voelt en dat je met elkaar erover kan praten. Ik denk dat dat zó belangrijk is in herstel. Soms lijkt het alsof je de enige bent die hiermee aan het dealen is en dat niemand je begrijpt. Maar als je eerlijk en open bent over de dingen die in je omgaan, merk je toch dat veel mensen dit ook hebben en dan kan je elkaar ook écht helpen. Ik vind het mooi hoe we met de hele community tips delen en elkaar steunen.
Het nadeel aan een recovery account kan zijn dat je je gaat vergelijken. Hoe ver iemand is met herstel of hoe diep iemand misschien toch nog in een eetstoornis zit. Wat ik ook merk is dat je soms nog veel bezig kan zijn met de eetstoornis, ook al sta je al ver in herstel. Het is heel belangrijk om bij jezelf na te gaan waarvoor je het doet als je zo’n account hebt. En of het écht helpend is. Daarnaast is het heel belangrijk om te zorgen dat je recovery accounts volgt die jou helpen. Als iets je triggert moet je diegene ook echt ontvolgen, want jouw herstel is het allerbelangrijkste.”
Je wilt taboes doorbreken schrijf je. Tegen welke taboes en stigma’s liep jij aan?
“Dat zijn er ontzettend veel. Ik ben in mijn herstel zo vaak tegen onbegrip, onwetendheid, stereotypering en vooroordelen aangelopen. Ik merk dat zelfs nu nog in mijn omgeving, terwijl die al een aantal jaar dingen horen over eetstoornissen en herstel van mij.
Het belangrijkste stigma dat ik wil doorbreken is het stereotyperende beeld en de vooroordelen over mensen met een eetstoornis. Er bestaat (helaas) nog een sterk stereotyperend beeld over iemand met een eetstoornis en dat is zó jammer. Ik denk mensen met een eetstoornis het hierdoor lastig vinden om erover te praten, maar ook dat velen geen hulp durven zoeken. Omdat ze niet voldoen aan dat plaatje.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Hoe kunnen mensen ermee omgaan als ze daar tegenaan lopen?
“Hoe eng het misschien klinkt, maar het helpt om het te delen en erover te praten. Vaak is het ook onwetendheid van mensen, omdat er in de media nog te vaak een bepaald beeld wordt gepresenteerd als het gaat over eetstoornissen. We kunnen het niemand kwalijk nemen, maar wat we wél kunnen doen is het gesprek aangaan. Uitleggen wat een eetstoornis óók kan zijn en delen wat een eetstoornis voor jóu is, als je die zelf hebt.
Ik maak veel posts over dingen die je beter niet kan zeggen tegen iemand met een eetstoornis, maar ook posts over hoe een eetstoornis er op verschillende manieren uit kan zien. Dit zijn posts die je bijvoorbeeld kan delen met je omgeving, familie en vrienden. Tegelijkertijd hoop ik ook dat mensen het lezen en denken: ‘Hey wacht eens even. Misschien ben ik op een ongezonde manier bezig met mijzelf en misschien moet ik hier hulp bij zoeken…’ Het belangrijkste is toch erover te praten en open te zijn, naar mijn mening.”
Je post elke maand een herstel-uitdaging-kalender. Wat is dat precies en hoe komt deze tot stand?
“Elke maand kom ik met een nieuwe uitdaging-kalender. Ik maak hier een post van en mensen taggen mij in hun story als ze meedoen. Ik repost deze dan weer in mijn story, om zo dus met zijn allen eetuitdagingen aan te gaan. De eerste twee maanden had ik best specifieke challenges, maar de afgelopen twee maanden zijn ze minder specifiek en kan iedereen de challenge wat meer persoonlijk invullen. Ik vind het namelijk belangrijk dat iedereen mee kan doen op zijn eigen manier, omdat iedereen natuurlijk ook op een andere plek staat in zijn of haar herstel.”
Ga jij zelf nog uitdagingen aan? Wat is momenteel de grootste?
“Voor mij zijn de uitdagingen op de kalender geen uitdagingen meer. Eerder heb ik dit soort uitdagingen veel gedaan met mijn coach. Ik had een hele lijst die ik moest afwerken, waaronder croissantjes. Deze vond ik in het begin heel erg eng en mijn uitdaging was om elke week minimaal vier keer croissantjes te eten. Nu kan ik elke week – met ontzettend veel zin – verse, warme croissantjes bij de bakker halen. Zonder angst of schuldgevoel!
Op eetgebied heb ik eigenlijk niet veel uitdagingen meer, dat is ontzettend fijn. Het zijn voor mij nu meer gedachtes die in moeilijke tijden omhoog komen, maar hier handel ik niet meer naar. Ik probeer nu veel over mezelf te leren, mijn zelfbeeld te versterken en mijn grenzen aan te geven. Dat zijn voor mij nog grote uitdagingen.”
Ik las dat je met een coach werkt aan de laatste restjes van je eetstoornis. Wat heeft jou tot nu toe het meeste geholpen in die eerste fase van herstel?
“Wat ik enorm helpend heb gevonden is schrijven. Zo schreef ik bijvoorbeeld elke ochtend op dat ik die dag voor herstel zou kiezen. Dat ik geen snack ging overslaan, dat ik niet ging luisteren naar mijn eetstoornis. Dat ik meer zou eten als ik meer honger had. Ook schreef ik zinnen op als: ‘Ik ben oke, ik ben veilig en mijn gewicht zegt niets over wat voor een leuk persoon ik ben.’ Deze zinnen – of affirmaties, zo noem ik ze ook wel – kan je op je spiegel plakken of een achtergrondje creeëren op je telefoon. Zodat je er elke keer aan wordt herinnert.
Daarnaast is je omgeving ook belangrijk. Een goede coach, therapeut, vriendin of steunend familielid is erg fijn. Ik vond en vind het nog steeds ontzettend helpend om te praten over de dingen waar ik tegenaan loop. Door eerlijk te zijn en door aan te geven dat het even niet goed gaat, kunnen mensen je echt helpen en hoef je het niet alleen te doen.
Als laatste wil ik hier aan toevoegen: maak ook van je online omgeving een fijne plek. Social media kan heel helpend zijn, maar ook triggerend. Aan het begin van mijn herstel heb ik echt alle accounts ontvolgt die mij triggerde. Ook al was het maar een klein beetje. Dit heeft mij echt heel erg geholpen!”
Dit bericht bekijken op Instagram
Winnen!
Jij maakt kans op een motiverend besteksetje van Amour Chapters! Een set bestaat uit een vork, een mes en een lepel; allemaal voorzien van een motiverende tekst! Hoe maak je kans?! Laat in een reactie onder dit interview weten waarom jij dit voor jezelf, of een ander, zou willen winnen. Wij kiezen drie winnaars uit en zullen dit op donderdag 29 juli onder hun reactie laten weten. Hou deze pagina dus goed in de gaten!
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie