3 mei 2015. Het was de eerste sessie voor de cursus ervaringsdeskundige bij ANBN. Vol enthousiasme begon ik er aan, want na mijn negatieve ervaringen tijdens mijn ziekenhuisopnames wou ik als toekomstig psychiatrische verpleegkundige het anders aanpakken, mensen benaderen zonder vooroordelen, hun tijd geven, luisteren, persoonlijke trajecten uitstippelen en vooral iemand zijn die hen begreep. Die begreep hoe het was om met een eetstoornis en andere zaken te worstelen. De cursus ervaringsdeskundige zou hier een goede aanvulling op zijn.
Het was de eerste keer dat ik in het Inloophuis van ANBN kwam in Leuven. De vereniging Anorexia Nervosa – Boulimia Nervosa is een plaats waar zowel mensen met een eetstoornis als hun omgeving en hulpverleners terecht kunnen. In het Inloophuis kan je terecht voor informatie, voor een babbel, voor het uitlenen van boeken,…. Het is een plaats waar je mensen kan ontmoeten. Dat merkte ik meteen. Toen ik binnenstapte vielen de warmte en hartelijkheid me direct op. Het is er heel knus en gezellig ingericht. Ook de vrijwilligers waren vriendelijk en open. Ik was welkom. Een gevoel dat ik een hele tijd nergens gehad had.
Na de eerste kennismaking ben ik nog verschillende keren naar het Inloophuis geweest en had ik geregeld contact met de andere vrijwilligers. Het gevoel van welkom zijn groeide meer en meer. Deze mensen voelden aan als familie. Ze begrepen mijn gevoelens en gedachten, mijn strijd met mijn grote sterke beer, zoals ik mijn eetstoornis altijd noem. Ik mag zijn wie ik ben, ik ben oké. Iets wat voelde als een opluchting, maar tegelijk ook vreemd was. Ineens had ik een plaats waar ik mijn masker kon laten vallen. Na enkele weken mocht ik mee workshops begeleiden. Ik had het gevoel dat ik terug iemand was die iets kon, iets waard was. Dat ik meer was dan mijn verleden alleen.
In de vakantie hielp ik mee aan de planning voor de dag tegen eetstoornissen die we op 27 september 2015 in Gent organiseren. De dag dient als ontmoetingsplaats voor iedereen die meer wil weten over (het herstellen van) eetstoornissen. De dag is toegankelijk voor een breed publiek. Iedereen is welkom: zowel mensen die zelf een eetstoornis (gehad) hebben, als mensen die in hun omgeving ervaring hebben met eetstoornissen. Maar ook personen die willen weten hoe het is om een eetstoornis te hebben en ervan te herstellen, om iemand te steunen in de weg naar herstel.
We dachten na over wat we die dag konden doen. We zijn er van overtuigd dat ervaringsverhalen belangrijk zijn. Verder wilden we ook het toneelstuk ‘Stillen’ van Maartje Wikkerink laten zien, omdat het op een mooie manier heel veel herkenbare beelden meegeeft van iemand die worstelt met een eetstoornis en het herstel ervan. Bovendien willen we iets doen waar iedereen iets aan kan hebben, dus hebben we gekozen voor verschillende activiteiten: creatieve sessies, thematafels, praattafels, ervaringsverhalen,… Ik hoop dat ik er terug veel nieuwe mensen kan ontmoeten, kan luisteren naar hun verhalen en de weg die ze reeds hebben afgelegd.
Ook vind ik het fijn om met familieleden te spreken, hoe zij het ervaren (hebben). Ik kijk er heel hard naar uit en hoop er een aantal van jullie ook te kunnen ontmoeten. De Dag tegen eetstoornissen vindt plaats in Gent op 27 september 2015 in de Tinnenpot. Hier vind je meer informatie over inschrijven.
Geef een reactie