Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien is het helemaal nieuw voor je: de voeddingsstoornis ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) werd hiervoor ook wel selectieve eetstoornis genoemd. Het betreft een eetstoornis waarbij de persoon in kwestie een zeer beperkt en/of eenzijdig voedingspatroon heeft. De mensen die lijden aan de voeddingsstoornis ARFID, hebben vaak geen wens om te vermageren. De handelingen die zij uitvoeren omtrent het eten, komen voort uit een niet-rationele angst. Het gaat dus echt verder dan zomaar ‘kieskeurig’ eten.
Wat zijn de kenmerken van ARFID?
- Weigeren om voedsel met een bepaalde smaak, kleur of textuur te eten;
- Geen tot weinig eetlust;
- Bij een opgroeiend kind: trage groei en ontwikkeling;
- Afvallen door een gebrek aan voedingsstoffen;
- Aankomen door het voornamelijk eten van ongezond voedsel;
- De vitamine- en mineralenhuishouding is niet in orde;
- Psychosociale problemen.
Hoe ontstaat arfid?
Hoe ARFID ontstaan, kan voor iedereen een andere oorzaak hebben. Soms beslaat het ook een combinatie van verschillende factoren.
Mogelijke oorzaken voor het ontwikkelen van ARFID kunnen dan ook zijn:
- en traumatische ervaring (ervaringen van het gevoel van verstikking of verbranden aan eten);
- erfelijke factoren;
- persoonlijke factoren (denk hierbij aan een hypergevoeligheid voor bijvoorbeeld smaken);
- een allergie of voedselintolerantie;
- een ontwikkelingsstoornis (denk hierbij aan een stoornis in het autistisch spectrum);
- emotionele en rationele problemen die zorgen voor een ontwikkeling in afwijkend gedrag.
verder lezen over arfid
Hieronder kun je artikelen vinden over dit onderwerp.