NES (Nachtelijke Eetbuistoornis oftewel “Night Eating Syndrome) gaat vaak gepaard met slapeloosheid. Deze eetstoornis valt onder de noemer ‘OSFED‘ en is dus een erkende eetstoornis.
Mensen die hieraan lijden, hebben ‘s avonds en ‘s nachts een onbedwingbare drang om te eten. Ze kunnen hierdoor zelfs wakker worden. Eten kan gebruikt worden als ‘slaapmiddel’, wanneer je bijvoorbeeld de overtuiging hebt dat je pas kan slapen als eerst nog eet. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat dit niet gaat om een ‘kleine snack’. Een voorwaarde voor deze diagnose is dat je na je avondeten, meer dan 25% van je totale behoefte eet.
De mensen die hiermee worstelen, zijn zich bewust van deze drang, maar het lukt hen niet om er niet naar te handelen. Een gevolg hiervan kan zijn dat deze mensen in gewicht toenemen en in de ochtend moeite hebben om een ontbijt te eten.
Het lastige van NES is dat er geen specifieke oorzaak bekend is. Veelal spelen verschillende factoren een rol. Zo lijken emoties en stress een belangrijke veroorzaker te zijn. Om de spanning te verlichten grijpt deze groep vaak naar eten en tegen de tijd dat de situatie weer rustiger is, is hun lichaam al zo gewend aan het nachtelijk eten, dat het moeilijk is dit gedrag te veranderen. Ook depressieve gevoelens werkt dit gedrag in de hand aangezien de donkere gevoelens vaak toenemen naarmate de avond vordert. Als laatste spelen ook de afname hormonen een rol, en dan met name melatonine en leptine. Deze laatste zorgt voor trek in voedsel en als het hormoongehalte te laag is, stijgt de trek.
De behandeling van deze nachtelijke eetbuistoornis kan lastig zijn omdat eerst gekeken moet worden of een depressie of stress de veroorzaker is van dit gedrag. En indien dat zo is, moet deze eerst behandeld worden. Medicatie en psychotherapie worden kunnen ook worden ingezet als mogelijke oplossing.
verder lezen over NES en slapen
Hieronder kun je artikelen vinden over dit onderwerp.