Angst voor de dood

Het feit dat wij bestaan, betekent ook dat we nog een ding gemeen hebben, namelijk onze sterfelijkheid. Iets wat voor sommige mensen simpelweg iets is wat gewoon bij het leven hoort, maar wat voor anderen iets is waar ze (bijna) dagelijks mee bezig zijn. Doodsangst. De dood voor het grote onbekende waarvan wij niet weten hoe het echt is. Voor sommige mensen is het een terugkerend thema waar zij dag en nacht mee bezig zijn en door belemmerd worden. Zelf heb ik bepaalde periodes dat ik bang ben voor de dood. Ik herinner mij de eerste keer nog heel goed.

Ik was met mijn gezin aan het kamperen in Frankrijk toen ik mij ineens bewust werd van de sterfelijkheid van mij en de mensen in mijn omgeving, zoals mijn ouders. Ik was denk ik ongeveer 10 jaar en dit is mijn eerste herinnering hier aan. Ik weet nog dat ik enorm in paniek was, dat ik er constant mee bezig was en veel huilde. Mijn moeder zei toen dat veel mensen in hun leven op een punt komen dat ze hier bang voor zijn en stelde mij gerust dat dat echt niet zomaar gebeurde. Natuurlijk zijn er uitzonderingsgevallen, maar de kans dat er daar op vakantie iets ging gebeuren met ons was natuurlijk niet zo groot en dat was wel hetgeen dat ik in mijn hoofd haalde.

Bron

De dood als een taboe
De dood is misschien wel het grootste taboe van de moderne tijd. Ondanks dat we in het nieuws, in films en series veel geconfronteerd worden met dit fenomeen, wordt het echt praten erover en over de eigen sterfelijkheid meestal vermeden, weggestopt, genegeerd en soms zelfs ontkent. Ik kan mij ook niet voorstellen dat ik ooit niet meer zal leven en dat is ergens denk ik ook heel logisch, maar tegelijkertijd weet ik wel dat ik niet de enige op de wereld ben die het eeuwige leven heeft. Het feit dat de dood een taboe is voor veel mensen is heel logisch, maar niet perse iets goeds. Stilstaan bij je sterfelijkheid kan er namelijk voor zorgen dat je bewuster en zinvoller leeft en dat je op die manier ook de keuzes kunt maken in het leven. Dit betekent overigens niet dat je er dagelijks mee bezig hoeft te zijn.

Bang voor de dood
Het grote onbekende is voor veel mensen beangstigend. Een vriendin van mij heeft al sinds zij zich herinnert doodsangst. Het is een thema voor haar wat dagelijks terugkeert en wat haar leven in beslag neemt. Ze is bang om ‘s avonds alleen over straat te gaan, bang omdat ze niet weet hoe en wanneer ze zal sterven, bang dat doodgaan pijn doet, dat ze het niet ‘kan’, bang om anderen achter te laten en het alleen te moeten doen. Ze onderneemt wel dingen, gaat naar buiten, daagt zichzelf uit om wel alleen over straat te gaan, etc. Wel heeft zij regelmatig last van paniekaanvallen en hartkloppingen waardoor de angst nog meer toe neemt.

Wanneer er iemand in haar omgeving sterft, is zij enerzijds van slag om het verdriet dat bij de dood hoort en het moeten missen van diegene, maar aan de andere kant neemt de angst en het besef van de eigen sterfelijkheid nog meer toe. Ze geeft ook aan geen nieuws te kunnen kijken omdat ze dat niet aan kan, omdat er zoveel narigheid in de wereld gebeurt. Daarnaast was ze bang om vergeten te worden. Het is slechts een voorbeeld, maar ik denk dat er veel meer mensen zijn die zich hierin zullen herkennen.

Zoals ik al schreef ken ik momenten waarop ik ineens heel bang was voor de dood. Als kind kende ik het niet echt.. mijn opa stierf op gegeven moment maar die was oud dus dat kon ik ergens begrijpen en accepteren, ondanks dat het toch heel verdrietig was. Die leeftijd hadden mijn ouders nog lang niet bereikt, laat staan ik zelf. Toen mijn moeder ziek werd stortte onze wereld in, maar tegelijkertijd was ik er van overtuigd dat dit ons niet zou overkomen. Mijn moeder zou niet op jongere leeftijd overlijden, dat wist ik zeker. Ergens was dit denk ik ook een soort van wegstoppen, negeren en ontkennen. Het taboe rondom de dood.

Doordat dit uiteindelijk toch werkelijkheid werd en ik mijn moeder verloor, verdween het taboe rondom de dood direct. Ik heb vroeger vaak het ‘dat overkomt mij niet’ gevoel gehad waar ik mijzelf eigenlijk mee gerust kon stellen, maar nu denk ik dat niet meer. Ondanks dat ik dat verschrikkelijk vind, besef ik ook dat het niet slecht is om realistischer in het leven te staan. Ik zie dingen veel minder snel als vanzelfsprekend, maak bewustere keuzes en de dood is ook een stuk minder eng geworden. Dit komt denk ik echt omdat ik het van heel dichtbij heb meegemaakt.

Doodsangst door gebeurtenissen in de wereld en media
Wel nam mijn angst voor de dood toe na de vliegramp in Oekraïne. Ik weet nog precies waar ik was en wat ik aan het doen was toen ik een pop-up bericht van NOS kreeg op mijn telefoon dat de MH17 was neergestort. Direct schoot door mijn hoofd hoeveel mensen, gezinnen, kinderen het leven hadden verloren en hoeveel mensen dit verschrikkelijke nieuws moesten krijgen. Omdat ik niet meer denk dat dingen mij niet overkomen, besef ik maar al te goed dat ik zelf ook in dat vliegtuig had kunnen zitten. Na die ramp zijn er nog veel meer dingen gebeurd waarbij mensen op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren. Onschuldige mensen die bijvoorbeeld op vakantie waren in Tunesië en doodgeschoten werden.

Bron

De eerste keer dat ik na die vliegtuigramp in het vliegtuig zat, vond ik dat best spannend. Ik heb er toen heel veel aan gedacht. Het scheelde dat het een korte vlucht was, maar over een week vlieg ik naar Thailand…. Die vlucht duurt een stuk langer en gaat in dezelfde richting als de MH17. Ik ben er de laatste dagen wel meer mee bezig dan dat ik dat vroeger was als ik moest vliegen. Ik heb nooit echt vliegangst gehad maar het begint er nu bijna een beetje naar te neigen. Tegelijkertijd denk ik aan het verblijf daar, in een prachtig resort aan de kust. In 2004 werd het gebied niet daar vandaan getroffen door de tsunami. Ook dat roept angst bij mij op. Tegelijkertijd weet ik dat als ik zo ga nadenken, dat ik beter nergens meer naar toe kan gaan.. en zelfs dan ben ik niet veilig. Het heeft geen zin om bang te zijn om te vliegen terwijl het nog steeds het veiligste vervoersmiddel is op aarde. Het helpt mij om op momenten van angst en paniek te relativeren.

Angst voor de dood wordt angst voor het leven
Angst voor de dood wordt ook weleens gezien als angst voor het leven. Grappig eigenlijk, want het is het tegenovergestelde. Bij doodsangst gaan mensen soms dingen vermijden om dit risico te beperken, mensen worden bang om dingen te ondernemen. Ik zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om niet meer te vliegen en niet naar Thailand te gaan. Dit is iets wat ik absoluut wil voorkomen. Zo erg is het ook niet bij mij hoor, maar ik weet dat ik dan op gegeven moment niks meer zou durven en bang zou worden voor het leven. Het heeft ook geen zin. Het vermijden betekent namelijk niet dat het niet op een andere manier gebeurt. In een auto heb je meer kans om een ongeluk te krijgen dan als je met het vliegtuig gaat. Natuurlijk is er dan in ieder geval een kans op overleven, maar het is niet voor niks dat het vliegtuig het veiligste vervoersmiddel is.

Doodangst ligt onder andere angsten
Angst voor de dood ligt vaak ten grondslag aan veel andere angsten. Denk maar eens aan vliegangst, aan agorafobie (straatvrees) en hypochondrie (angst voor ernstige ziektes). Het hoeft niet altijd zo te zijn, maar als je dieper gaat kijken, is doodsangst vaak een diepere kern van andere angsten.

Hoe ga je er mee om?
Doodsangst is een heel hardnekkige angst omdat je weet dat hetgeen waar je bang voor bent, ooit gaat gebeuren. Daardoor kan relativeren op sommige momenten lastig zijn. Toch zijn er wel dingen die je kunt doen om het dragelijker te maken en er beter mee om te leren gaan.

◊ Waar ben je precies bang voor?
Allereerst is het denk ik belangrijk dat je je angst beter gaat begrijpen en dat je gaat onderzoeken waar dit precies ligt. Gaat het bijvoorbeeld over dat je bang bent dat het een pijnlijke of vervelende dood is? Of ben je bang om mensen achter te laten? Ben je bang voor het idee om vergeten te worden? Etc. Het kan erg helpen om hier meer duidelijkheid in te krijgen. Je kunt dan ook gerichter op zoek gaan naar manieren om hier mee om te gaan.

◊ Je blijft groeien
Dat je nu bang bent voor de dood betekent niet dat je dat blijft en dat je dat ook bent als het eenmaal zo ver is. Je blijft groeien en je ontwikkelen en je hoeft er helemaal nog niet klaar voor te zijn. Dit kan echter anders zijn wanneer je bejaard bent, allerlei lichamelijke mankementen krijgt van de ouderdom, veel mensen om je heen verliest, etc. Het helpt mij erg om te bedenken dat het feit dat ik er nu niet klaar voor ben en dat ik er nu bang voor ben, niet betekent dat dit altijd zo blijft. Ondanks dat we niet weten wanneer onze laatste dag is, plaats ik het in de toekomst. Het is niet iets waar ik mij nu al druk over hoef te maken. Naarmate je ouder wordt kan de angst vanzelf verdwijnen of een andere vorm aannemen.

Bron

◊ Relativeer
Ondanks dat het ontzettend moeilijk kan zijn, is het belangrijk om te blijven relativeren. Het is niet realistisch om te denken dat je vandaag onder een auto komt of dat je ineens stopt met ademhalen. Soms kan het helpen om jezelf kritische vragen te stellen en te kijken of het echt zo logisch is wat jij denkt of dat het eigenlijk hele irreële gedachten zijn. Bijvoorbeeld bij die vliegangst; dan kan het helpen om feiten op te zoeken. Hoe groot is de kans nou dat er iets gebeurt onderweg? Hoeveel vliegtuigen vliegen er op een dag en hoe vaak gaat dat goed? Het kan heel goed helpen om samen met iemand te relativeren. Iemand anders die deze angst niet heeft, kan daar vaak net even wat objectiever en helderder naar kijken.

◊ Zorg goed voor jezelf
Natuurlijk is het belangrijk wel goed voor jezelf te blijven zorgen. Jij moet je lichaam gezond houden zodat het goed blijft functioneren. Dit betekent goed en regelmatig eten, naar je lichaam luisteren, een goede balans vinden tussen activiteit en ontspanning, etc.

◊ Doorbreek het taboe en praat
Het taboe rondom de dood helpt ons niet. Het kan even helpen om je kop in het zand te steken, maar uiteindelijk weet je toch wel dat het ons allemaal te wachten staat. Het kan helpen om het te erkennen en erover te praten. Dan wordt het ook mysterieus en misschien ook minder eng. Daarnaast kan het fijn zijn om dit met anderen te bespreken. Het kan relativerend zijn en steun geven. Wanneer het echt belemmerend wordt, raad ik je aan om hierover te praten met een psycholoog. Met behulp van verschillende technieken en oefeningen kun je de angst dan verminderen, waar je je hele leven dan wat aan kunt hebben.

◊ Leef in het moment en maak keuzes die jou gelukkig maken
Meer dan ooit besef ik nu dat ik moet genieten van mijn leven en dat ik keuzes moet maken die mij gelukkig maken. Het is zonde om een beetje aan te modderen terwijl het ook anders kan. Daardoor kom je vaak ook uit een negatievere, donkere wereld en kun je dit fenomeen wellicht ook in ander daglicht zien. Daarnaast kan het hierdoor ook een minder grote rol gaan spelen.

Tegen de zon in kijken
De existentieel-humanistische psychotherapeut Irvin Yalom heeft talloze boeken geschreven waaronder ook eentje over doodsangst. Het gaat over hoe wij sterfelijkheid en de dood beter kunnen leren begrijpen en accepteren. Het boek, ‘Tegen de zon in kijken’, kun je hier bestellen.

Ben jij bang voor de dood en wat is jouw tip om hier mee om te gaan?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

20 reacties op “Angst voor de dood”

  1. Dank je wel hiervoor. Ik heb hier echt veel moeite mee en weet niet zo goed hoe/wat ik ermee kan doen. Dit gaan mij wel helpen, denk ik. 🙂

  2. Ik weet dat ik zelf vaak in paniek raakte (en raak) als ik aan de dood denk, voornamelijk vanwege de angst dat er straks niets meer is.
    Toen mijn oom dodelijk ziek was, hebben we het aan hem gevraagd of hij niet bang was en hij zei toen heel kalm “Nee, ik heb er vrede mee. Ik heb mijn leven geleefd zoals ik wilde, gedaan wat ik wilde doen en ik hield van het leven, nog steeds en natuurlijk zou ik nog langer door willen gaan, maar dat is nu eenmaal niet zo.” En hij vertelde dat zo rustig en zo kalm, dat het bij mij eigenlijk een stukje angst wegnam.

  3. Ik ben zelf niet bang voor ‘de dood’ maar voor het hele stukje ‘bewustzijn’ als in dat verliezen.
    Wie ik nu ben, hoe ik alles waarneem, en hoe ik denk, is iets wat sowieso eindig is.
    Hmh ja, en ik weet niet hoe ik daar mee moet dealen.
    Bij mij komt het in vlagen, soms heb ik ineens een paar weken heel erg last, ook met paniekaanvallen en zo. Maar de tijden ertussen heb ik vrijwel nergens last van. Heel apart, want angst is angst, toch?

  4. Goede, fijne blog! Ik heb wel tijden dat ik heel bang ben voor mijn eigen dood en me er erg bewust van ben, en voor de dood van anderen ben ik eigenlijk altijd bang. Toen ik klein was heb ik ervaren hoe plotseling dat kan gebeuren, doordat een meisje dat we goed kenden en dat kind aan huis was bij ons, een ongeluk kreeg en overleed. Ik werd daar heel naar van en ik kreeg heel veel angst. Ik zag ook steeds voor me hoe ze eruit zag na het ongeluk. Nou ja, daar bedacht ik mijn eigen beelden bij en dat maakte alles nog enger. Ik kan nu nog erg van slag zijn als ik hoor dat mensen zijn overleden. Dat had ik ook bij het ongeluk met de MH17. De dood is een onderdeel van het leven, maar soms komt het erg ‘ongelegen’ …

  5. Mooie blog!

  6. Nope ik ben niet bang voor de dood, nooit geweest ook.
    Goede blogg!

  7. Mooi geschreven! Heel eerlijk ook, dankjewel ♥

  8. Ik ben er juist heel nieuwsgierig naar, nniet dat ik zelfmoord wil plegen hoor, maar ik vraag me gewoon af of er na de dood nog iets is

  9. Ik ben vaak bezig met de angst rondom het verliezen van dierbaren, het idee dat er iets kan gebeuren dat ze er niet meer zijn. De leegte, de onmacht, ik kan dat bijna voelen, dan voel ik ook veel paniek en verdriet. Voor zelf dood gaan ben ik helemaal niet bang, iets in mij zegt vaak, dan heb ik misschien eindelijk rust. Dat voelt dan heel egoïstisch naar mijn dierbaren toe…….. Maar ik heb die geruststellende gedachte al heel lang…..

  10. Heel mooi geschreven weer trouwens Laura, dat wil ik niet vergeten te zeggen hoor!!! 😉 xxx

  11. heel herkenbaar, dankjewel 🙂

  12. Wat een eerlijke en goede blog, Laura.
    Ikzelf heb eerder het tegenovergestelde, ik heb de dood vaak nodig gehad om mezelf op de been te houden als ik het echt heel zwaar had. Thuis vroeger was het behoorlijk naar en heftig bij ons, en juist het idee dat de dood mijn ‘achterdeurtje’ was om eraan te ontsnappen, heeft mij erg geholpen.
    Ik zie de dood vaak wel als iets verschrikkelijks voor de achterblijvers, iets wat ik zelf heb meegemaakt met het overlijden van mijn beste vriendin. Voor de persoon zelf lijkt het me minder erg, die is dood en merkt er toch niks van…

  13. Eerlijk gezegd heb ik hier weinig last van. Dood is voor mij dood: uitgaande van een “geen leven na de dood”-perspectief besef ik me niet eens dat ik dood ben. Op dat moment mis ik dus ook niets. Angst dat achterblijvers het erg zullen vinden, heb ik niet. Ik heb niet de arrogantie te denken dat ik belangrijk voor anderen ben, dus ik ga er ook vanuit dat niemand me zal missen. Het “opgeruimd staat netjes”-gevoel is niet meer aanwezig, maar ik voel me absoluut niet verplicht om voor wie dan ook te blijven leven. Het enige dat ik erg vind, is dat anderen mij en de rotzooi die ik achterlaat moeten opruimen.

    Begrijp me niet verkeerd: ik hoef niet (meer) dood, maar als het gebeurt, heb ik daar vrede mee.

    Ik denk overigens dat ik wel doodsangst zal kennen als ik echt in een situatie terechtkom die levensbedreigend is. Waarschijnlijk handel ik dan ook vanuit mijn instinct om te blijven leven. Wanneer ik echter nadenk over dood zijn, vind ik het gewoon prima.

  14. Ik ben vooral bang over wat daarna is. Zelf ben ik christelijk, maar ik ben er wel veel mee bezig hoe het leven na de dood is. Maar gelukkig kan ik daar ook wel goed over praten.

  15. Bedankt trouwens Laura, voor de onwijs eerlijke en mooie blog.

  16. Wauw mooi..
    Respect…
    X me

  17. Ik was vroeger heel bang voor de dood. Ik kon mij een leven zonder opa oma papa mama zusjes en andere familie en vrienden niet voorstellen. Vroeger beeldde ik me heel vaak in hoe en het zou voelen en hoe het leven dan zou zijn. En als ik daaraan dacht deed dat zoveel pijn dat ik er heel bang van werd. Ook toen in korte tijd mijn buurvrouw en de moeder van een vriendin overleden werd ik bij elk telefoontje (vooral savonds) heel bang dat er weer iets was gebeurt. Op een gegeven moment ging t wat beter tot de vader van mijn beste vriendin zelfmoord pleegde. Toen werd ik wel weer bang. Maar toen mijn opa echt overleed was dat natuurlijk heel erg maar de pijn (hoe stom het ook klinkt wat ik hou ondzettend veel van opa) was minder dan dat ik me vroeger inbeeldde. Niemand heeft ooit geweten dat ik bang voor de dood was. Ik heb het nooit iemand vertled, ook mn ouders niet. Die dachten gewoon dat ik extreem goed op mijn zusjes lette. ( terwijl ik ze ‘behoedde’ voor de dood….

  18. Ik ben niet bang voor de dood. God heeft mij aangenomen als Zijn kind en helpt me elke dag door. Op de dag dat het mijn tijd is, zal Hij er voor mij klaarstaan. Als ik gestorven ben, mag ik voor eeuwig gelukkig bij Hem in de hemel zijn. Wat een heerlijk vooruitzicht!

  19. Ik heb sinds kort ineens dat ik heel bang ben voor de dood.
    Waar eerst zelfmoord regelmatig in me opkwam, is het nu een nog enger idee dan doorgaan met leven.

    Het is niet voor het doodgaan van anderen. En ook niet perse het doodgaan zelf. Maar het “wat is daarna?” Ben ik dan helemaal niks meer?

    Maar eens met mijn behandelaar bespreken!

  20. Natuurlijk heb ik de angst om dood te gaan: dat ik nooit meer terug kom of de pijn vooraf aan de dood .Of wat er na de dood gebeuren kan.Niemand kan het met zekerheid zeggen wat erna gebeurd.Het zou mooi zijn om weer herinnert worden met familieleden mijn mama die al overleden zijn.Mijn verstand zegt dat het niet kan .maar in mijn emoties hoop ik ergens erop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *