Anorexia: dat hebben toch alleen meisjes?

Ik ben Arjen, 26 jaar en heb anorexia. Heel veel mensen beseffen niet dat ook mannen een eetstoornis kunnen hebben. Vooral anorexia is een echte ”meisjes ziekte”. Op het internet is gelukkig heel veel informatie te vinden over anorexia, maar wat moet een man of jongen aan informatie als het uitblijven van de menstruatie? Voor mannen is er helaas niet veel informatie. Vaak lees je dat 10 procent mannelijk is… meer niet.

Als je een eetstoornis hebt of hebt gehad, weet je als geen ander hoe moeilijk het is om dit tegen je omgeving te vertellen en wellicht hulp te zoeken. Ik wil niet zeggen dat het voor een jongen nog moeilijker is om ervoor uit te komen, maar het is zeker een stuk eenzamer. ‘Jij anorexia? Dat hebben toch alleen meisjes?’

Ik ben al een aantal keer opgenomen geweest. Ook daar ben ik de enige man. Zelf vind ik het vaak eng hoe een nieuwe groep hierop zal reageren. Ben ik geen bedreiging? Gelukkig ben ik niet zo’n jongetje jongetje en gaat het altijd goed. Ook in de kliniek krijg ik vaak vragen hoe dat werkt bij jongens. Voel jij je ook dik? Tel jij ook calorieën? Wil je niet juist gespierd zijn? Er zullen zeker jongens zijn die anders denken, maar ik denk behoorlijk als een vrouw heb ik gemerkt. Dus ja, ook jongens kunnen zich dik voelen en tellen calorieën.

Het verwachtingspatroon is ook heel anders bij mannen. De man werkt, is sterk en emoties zijn voor watjes (Even zwart/wit gezien). Helaas kan ik mijn beroep als meubelmaker niet meer uitvoeren. Door de gevolgen van anorexia heb ik osteoporose en door gebrek aan spieren is het werk te zwaar. Mijn vrouw werkt en ik ben de huisman. lekker poetsen, de was doen en kleding vernaaien, ik doe het allemaal. Niet het prototype van de man.

Kleding kopen is vaak ook lastig. Xs of xxs kleding voor mannen is er bijna niet te vinden. Vaak loop ik in vrouwen broeken. Zijn er echt verschillen tussen mannen en vrouwen met anorexia? Ik denk niet zoveel. Alleen is het frustrerend dat bijna elke website, elk boek en elke informatiefolder vaak in de vrouwelijke vorm wordt geschreven.

Ja, als man met anorexia moet je vaak NOG meer uitleggen en is het soms best eenzaam. Maar hé, er zitten ook echt wel minder vervelende kanten aan. Je wordt niet gevraagd voor die saaie, lastige en zware klusjes en in een kliniek ben je vaak de grote/kleine broer van alle meiden. Gezellig!!


Wil jij ook een gastblog, dankwoord of jouw verhaal laten publiceren op Proud2Bme? Mail dan je verhaal in een Word bestand met twee foto’s in een aparte bijlage naar redactie@proud2Bme.nl | Ook mannen zijn van harte welkom!

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

24 reacties op “Anorexia: dat hebben toch alleen meisjes?”

  1. Goed om jouw verhaal te lezen! En dat hier ook aandacht voor is. Lijkt mij inderdaad best eenzaam dan als man. Succes met alles!

  2. mooi geschreven en knap van je

  3. Dapper dat je dit deelt!

  4. Mooi dat en hoe je dit hebt geschreven. Ik kan me voorstellen dat je je als man/jongen zijnde nog eenzamer voelt in de eetstoornis wereld, omdat je als meisje nog herkenning vindt op sites als deze, wat voor mannen inderdaad deels wegvalt.
    Heel veel succes met je strijd, en ik wens je al het mooie toe!

  5. wauw super goed geschreven! echt stoer dat je deze blog schrijft! wat mij betreft zou er veel meer aandacht moeten komen voor jongens met eetstoornissen. p.s. ben je ook creatief?? Toen ik opgenomen was hing er volgensmij een schilderijtje van jou in mijn kamer! 😀

  6. Bedankt voor je blog. Inderdaad is het percentage minder en is er ook minder aandacht voor de anorexia bij mannen. Jammer eigenlijk en eenzaam, daarom juist zo mooi dat jij deze blog schrijft. Bedankt! Meubelmaker, creatief beroep, verdrietig dat je dat is ontnomen door de anorexia. Ik kan me goed voorstellen dat het voor mannen anders kan zijn, in die zin dat het man zijn in de maatschappij weer andere verwachtingen meebrengt (zoals stoer, sterk zijn, toch ook vaak een kostwinner al wordt dat nu gelukkig wat minder dan vroeger). Ik wens jou en ook je vrouw sterkte in de strijd!!

  7. Respect! Echt bewondering voor hoe je dit verwoordt. Jij komt er wel.

  8. Goede blog! Heel duidelijk en inzichtelijk geschreven. Hopelijk lezen meer jongens/ mannen dit, zodat zij er misschien wat aan hebben en er steun in kunnen vinden.
    Veel sterkte met alles! Liefs

  9. Stoer dat je dit deelt.

  10. Respect Arjen.. lijkt me zeker onwijs lastig om als jongen dit mee te moeten maken. Ik heb persoonlijk heel veel steun aan andere meiden, kan me voorstellen dat het voor jou dan zo ‘eenzaam’ kan zijn/voelen.
    Hopelijk kun je hier op deze site sowieso al wat steun vinden.. let dan niet op de namen hihi.. we zijn op internet allemaal unisex 😀

    Je kan het, en heel veel sterkte met herstel!

    Liefs dianne

  11. Heel veel respect voor jou! Kan me voorstellen dat het lastig is!

  12. Hey Arjen,

    Goed dat je dit onderwerp blijft belichten, en dat niet elke jongen/man met deze problemen, altijd maar gespierd wil zijn. Er is inderdaad weinig te vinden over jongens/mannen met een eetstoornis, vooral anorexia waar vaak direct extra benadrukt wordt dat het voornamelijk om (jonge) meiden/vrouwen gaat.

    Wel ben ik eigenlijk benieuwd in hoeverre jij onbegrip ervaart bij de hulpverlening, en dan bedoel ik niet alleen dat het vaak als meidenziekte wordt gezien, maar juist ook mogelijke onbegrip dat je een voorkeur zou hebben om gespierd te zijn..

    Heel veel sterkte, en hopelijk lukt het je om hier snel weer uit te komen.
    Ik gun je namelijk echt een leven zonder deze beperkingen, genieten zou zoveel mooier zijn. Het is al knap dat je de stap naar hulp hebt durven zetten, want vooral voor jongens/mannen is het lastig om deze stap te zetten en makkelijk om verborgen te houden voor de omgeving. Hierdoor komen ze vaak niet snel bij de hulpverlening terecht, wat helaas extra negatief van invloed is om hier uit te komen.

  13. superstoere man die dit deelt! Ik hoop dat er ook mannen deze blog lezen en durven open te zijn. Jij komt er wel, hopelijk kun je ondanks de velen vrouwen wat steun halen op deze website. Liefs

  14. Hey Arjen,
    Vaak heb ik je post gestuurd toen je in Goes was….
    Dus ik ben een beetje op de hoogte…
    Ik vind heel knap van je,dat je dit deelt,niet iedereen praat er over,of kan er over praten….
    Toch hoop ik vurig,dat het ooit beter met je mag gaan!
    Ik geloof vast en zeker,dat je dit gaat lukken…samen met HEM…
    Vertrouw daar op,en vouw je handen….
    Ik wens je samen met je mooie vrouw,een goede toekomst vol vertrouwen!
    Zij is het waard,ook voor je ouders,en broer,zal een verdriet zijn…
    Heb je ooit het boek gelezen van een vrouw uit Sliedrecht..
    Kelly Petrie,ook zij had ooit anorexia ….maar het gaat haar nu goed….
    Sterkte…en ga er voor!
    Gr Cora.

  15. Wat ‘leuk’ om te lezen, zo eerlijk. Naar van de gevolgen, voor je lichaam, ontzettend heftig. Ik hoop dat je iig stabiel mag blijven en ooit mag herstellen. Heel veel sterkte en bedankt voor je verhaal!

  16. Super goed dat je hier je verhaal doet! Hoe meer jongens/mannen met anorexia hun verhaal delen, hoe meer het uit de taboesfeer en de onbekendheid wordt getrokken. Toen ik (v) in de kliniek zat, zat er trouwens ook een jongen in de groep.

  17. Hey Arjen,

    Ik Kan mij heel goed begrijpen dat het heel eenzaam voor jou voelt.
    Helaas heb ik van dichtbij meegemaakt hoe mensen kunnen reageren op een man met anorexia. Mijn vader heeft het op volwassen leeftijd ontwikkeld. Hij was op dat moment directeur van een heel groot bedrijf maar verloor zichzelf in zijn eetstoornis. Heel veel onbegrip hebben we over ons heen gehad zoals de indd ‘standaard’ reactie als maar het is toch een meisjes ziekte, of je kan toch gewoon wel eten je bent een volwassen man. Het heeft ook een behoorlijke tijd geduurd voor het werd herkent/eerkent door artsen. Helaas kwam voor hem de hulp te laat en is mijn vader op 54 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van zijn eetstoornis. Dus helaas ook dat kan een volwassen man die overlijd aan een ‘meisjes’ ziekte

    1. Wow wat een heftig verhaal. Ik ben er stil van… bij mij werd het gelukkig wel snel herkend en erkend. Maar zo te lezen is dat bij je vader een hele strijd geweest. Helaas is het een dodelijke ziekte en hebben jullie dat van heel dichtbij ondervonden. Wat een pijn en verdriet zal dat teweegbrengen. Bedankt voor je woorden van steun, en je eigen verhaal. Heel veel sterkte met het verlies van je vader.

      1. Dank je wel voor je reactie.

        Ik ga echt voor je duimen dat je goed door deze strijd heen komt en je op een dag kan zeggen ik heb ooit een eetstoornis gehad ipv heb. Het leven is zoveel mooier zonder. Zowel voor jou als voor je naasten. Het klopt wat je zegt het is vreselijk geweest om dit van zo dicht blij gezien te hebben. Het is zoon machteloos gevoel voor beiden.

        En indd helaas is het een dodelijke ziekte, dit wordt naar mijn mening niet altijd goed begrepen door zowel de mensen die er aan leiden als mensen die er over oordelen.

  18. Ik kocht XXS shirtjes voor vrouwen, dat was nog niet zo’n probleem. Maar vooral broeken, jassen etc. waren/zijn lastig om te kopen; allemaal te kort.

    En altijd heel vervelend als zo’n verkoper dan kwam “Dit is wel een vrouwenmodel, meneer…”. Ja, dat weet ik. Heb je iets voor heren in XXS dan? (Minimale maat is daar meestal medium of regelmatig zelfs L).

  19. Vroeger wel een man meegemaakt tijdens mijn behandeling. Kan me wel voorstellen dat het anders is, al vind ik dat de vooroordelen sowieso welig tieren, of je nou man of vrouw bent en wat je ook hebt. Het principe van anorexia, de controle willen, door een laag gewicht te willen verdwijnen zal bij vrouwen vaker voorkomen maar is op zich niet geslachtsgerelateerd. Mannen zullen het iets eerder zoeken in spieropbouw, tot het extreme aan toe, maar niet iedereen zit het zelfde in elkaar.
    Denk wel dat de osteoporose en spieropbouw nog wel bij te sturen vallen met de juiste voeding en bepaalde voedingssupplementen als magnesium en allerlei vitaminen en mineralen. Mensen met een eetstoornis hebben toch al vaak een tekort aan zink en andere stoffen.
    Dan nog zal je geen zwaar werk moeten doen en misschien ben je daar de persoon ook niet voor.
    Heb zelf niet veel schade van mijn eetstoornis. Mijn slechte gebit komt voornamelijk door het vele snoepen, de moeilijke tijden die ik heb gehad en bij het beugelen op volwassen leeftijd is er wat misgegaan. Wel door het roofbouw plegen op mijn lichaam moet ik wat voedingssupplementen gebruiken. Vind het jammer dat daar weinig tot geen aandacht voor is binnen de hulpverlening.
    Valt me wel op dat er wel mensen met een eetstoornis zijn die een relatie hebben. Mij lukt dat niet.

  20. Wat ik zelf trouwens merk is dat emoties er als vrouw ook niet mogen zijn. Dan wil men ofwel een pilletje erin douwen ofwel je hebt gewoon een trap onder je hol nodig. Vrouwen onder elkaar bedoel ik dan vooral; dan is men bang voor de emoties die ze zelf niet durven te voelen.

  21. Dapper dat je deelt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *