Anorexia en sensatie

Eetstoornissen worden in de media vaak als iets heel sensationeels gepresenteerd. De interesse gaat in programma’s vaak uit naar de extreme situaties waarin vooral naar voren wordt gebracht hoe erg een eetstoornis kan zijn. Ondanks dat het in de meeste gevallen niet tot in het ziekenhuis, sondevoeding, kliniek of ondergewicht lijdt, is dit wel het beeld dat vaak in de media te zien is. Eetstoornissen wekken sensatie op en hebben iets ‘bijzonders’.

Eetstoornissen op tv zoals in documentaires of tv programma’s gaan vaak over anorexia. Een ernstige eetstoornis waarbij ook lichamelijk zichtbaar is dat er een probleem is met eten. Dat deze eetstoornis meer voorkomt op tv, betekent echter het tegenovergestelde voor de werkelijkheid. Anorexia is de minst voorkomende eetstoornis als we het hebben over Anorexia, Boulimia, BED en NAO.

Schokkend
Ondergewicht is opvallend, vooral wanneer het gaat om een erg laag gewicht. Dit hebben niet veel mensen en valt dus op. Iets dat niet vaak voorkomt wekt de interesse. Zeker wanneer dit schokkende beelden met zich mee brengt van zeer ernstig zieke meiden waarbij de botjes uitsteken of die in het ziekenhuis aan de sondevoeding liggen.

Onvoorstelbaar
Voor omstanders is het vaak onbegrijpelijk dat iemand zichzelf uithongert. Waarom doet iemand zichzelf zoiets aan? En waarom gaat iemand door, terwijl ze er al ontzettend mager uit ziet? Waarom blijft iemand eetbuien hebben, terwijl ze zich er rot door gaat voelen? Mensen komen met vragen te zitten, wanneer ze iets lezen, horen of zien over eetstoornissen. Het wekt interesse en allerlei vragen op waardoor mensen niet weg zullen zappen.

Lijnen en diëten
Afvallen is iets dat veel vrouwen bezig houdt, maar ook iets dat vaak zelfs na veel lijnpogingen mislukt. Mensen vinden het moeilijk om vol te houden. Iemand die dit wel kan, zoals bij anorexia en zelfs veel te ver door gaat, kan dit blijkbaar wel. Niet uit jaloezie maar meer uit verbazing, wekt dit belangstelling voor de eetstoornis.

Schoonheidsideaal
Het ondergewicht waarvan bij anorexia sprake is gaat verder een paar kilo. Vrouwelijke vormen verdwijnen en echt mooi en stralend zie je er niet uit wanneer je slecht, weinig, onregelmatig eet en dit op verschillende ongezonde manieren compenseert. Veel mensen begrijpen niet waarom iemand zichzelf dit aan zou doen, als het al lang niets meer met ‘’gewoon slank willen zijn” te maken heeft.

Automatische reactie
Veel mensen reageren op ernstige dingen die ze zien. Dit lijkt mij geen geheel onbegrijpelijke reactie. Wanneer je iemand ziet met ondergewicht, een gebroken been of verband, wekt dit zorgen op. Het probleem is gemakkelijk zichtbaar. Eigenlijk is dit een natuurlijke en automatische reactie. Je ziet iets wat je zorgen baart. Het is een eerste reactie op een eerste indruk.

Heeft iemand geen ondergewicht, maar wel een eetstoornis dan is die situatie vaak anders, maar niet minder ernstig. Iemand reageert misschien niet meteen schokkend, maar kan na uitleg net zo verbaasd, bezorgd of geïnteresseerd zijn. Echter is het dan aan jou (met behulp van anderen, een documentaire, youtube spotje of informatie op internet) om dit uit te leggen. Er wordt misschien niet meteen gevraagd aan jou waarom je zo dun bent of waarom juist niet, maar je kunt wel zelf vertellen dat je ergens mee zit.

Anorexia wordt vaak uitgekozen voor televisieprogramma’s, omdat dit beeldmateriaal op kan leveren dat interesse wekt door alle dingen die ik hier boven heb beschreven. Toch kunnen de eetstoornissen boulimia, NAO of BED net zo ernstig zijn. Je kunt geen diagnoses met elkaar vergelijken. Niet alleen omdat al die eetstoornissen lichamelijk en geestelijk net zoveel schade toe kunnen brengen, maar ook omdat je helemaal niet aan iemands lichaam kunt zien hoe erg het er in zijn of haar koppie aan toe gaat.

Een eetstoornis wekt zorgen, niet alleen bij anorexia nervosa. Mensen zijn echter vaak wel meer bekend met anorexia dan met de andere eetstoornissen. En niet altijd om redenen die ze te verwijten zijn. Ook de media wil zorgen dat mensen ernaar kijken en kiest daardoor sneller voor iets dat veel aandacht van kijkers zal trekken en interesse zal wekken.

Het is niet zo dat anorexia meer in de media verschijnt omdat het een ernstiger probleem is. Natuurlijk is extreem ondergewicht gevaarlijk, maar een andere eetstoornis is niet per se minder ernstig. De gevolgen van eetbuien, extreem compenseren, laxeren, overmatig sporten, ongezond eten, dieetpillen en braken zijn zeer gevaarlijk. En dan hebben we het nog niet over de ernst van de problemen die in het hoofd van iemand met een eetstoornis zitten.

Een eetstoornis kan sensatie opwekken. Probeer het in alle gevallen zo te draaien dat het helpend is voor jou. Heb je geen ondergewicht, begrijpen mensen je niet of heb je een eetstoornis die niet in een hokje van iemand op tv past, neem ook dan jezelf serieus. Praat er over, geef uitleg of laat anderen de documentaire ‘’Mij niet gezien” of ons nieuwste Youtube filmpje ”Over Leven” zien.

Heb jij problemen met eten of iemand in jouw omgeving dan is het goed om te onthouden dat de ernst niet te beoordelen is op enkel een gewicht. Neem jezelf of een ander serieus. Een eetstoornis is een ernstig probleem. Praat er met elkaar of en zoek hulp. Hoe je er ook uit ziet en wat jouw persoonlijke problemen ook zijn.

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

19 reacties op “Anorexia en sensatie”

  1. Wauw super, dit had ik net even nodig!!

  2. Wat een goede blog! Ook ik had het even nodig.

  3. Wat een goede blog!!

  4. Goede blog zeg. Kan me in jouw mening vinden.

  5. Inderdaad goed!
    In de eetstoornissen wereld is het bekend dat gewicht niets zegt over de ernst (echter zijn patiënten hier wel mee bezig), toch blijft het onbegrijpelijk voor de buitenwereld..

  6. Dat was voor mij (een van) de reden(en) om pas na zes(?) jaar hulp te zoeken.

  7. Ja, ik weet uit ervaring dat een eetstoornis nog steeds heel lastig en ernstig kan zijn als je geen ernstig ondergewicht meer hebt. Het gaat om wat er van binnen speelt.

  8. precies dit!

  9. Goede blog! En het klopt helemaal.

  10. Wauw zo herkenbaar, ook dat het wordt gezien als sensatie en dat mensen het kanp vinden. Ik hoop dat jullie filmpje ‘overleven’ heel de wereld over gaat!
    Dat iedereen respect gaat hebben, ook voor de eetstoornissen die je niet ziet!

  11. Echt een goed stuk! & heel waar.

  12. Super stukje! had ik net even nodig!! Thanks!

  13. Echt goed!

    Het is idd zo dat iedereen meteen aan anorexia gaat denken wanneer je het over eetstoornissen hebt, waardoor heel veel meiden zich ‘nep’ voelen. Alsof boulimie of NAO en BED niet erg genoeg zijn ofzo ?
    Zelf heb ik anorexia maar wanneer ik bij mijn vriendinnen het woord NAO of BED laat vallen, kijken ze me erg vreemd aan.

    Dit moet veranderen! Ik ga deze blog zeker delen!
    xx

  14. Heel goed artikel! Zo naar mensen met eetstoornissen zichzelf vaak vergelijken met een ander die in hun ogen ernstiger is (ik zelf ook). En anorexia is inderdaad de ‘entertainende’ eetstoornis. Een zwaar ondergewicht wekt meteen schrikreacties op en is dus beter voor de kijkcijfers. Té erg…

  15. Zelfs in het onderzoek zie je dit terug; heel veel onderzoeken naar anorexia (terwijl dit eigenlijk redelijk zeldzaam is, ook al zou je de officiële cijfers negeren) en weinig naar bv BED

  16. Goed artikel… maar ik vindt dat er op dit forum ook bijna geen aandacht wordt besteden aan BED. Het gaat hier ook vaker over anorexia dan boulimia

  17. Goed geschreven zeg, dank je wel! Het blijft erg moeilijk, wekt veel interesse bij mensen op maar mensen vinden het echt vaak moeilijk te begrijpen en weten vaak niet hoe ze met je om moeten gaan. Je voelt je “raar” en op den duur best alleen.
    Dit blog had ik net even nodig!

  18. Heel herkenbaar!! deze blog had ik net even nodig!!

  19. Wauw..stil..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *