‘Ik vind mezelf dik als ik in de spiegel kijk, maar als ik een foto zie valt het wel mee’, zegt de één. ‘Ik vind mezelf juist dik op foto’s. Ik weet niet wat ik nu moet geloven’, zegt een ander. Het is zo lastig om jezelf objectief te bekijken. Vaak gaat je aandacht direct naar dat éne lichaamsdeel, dat éne stukje van je lijf waar je onzeker, ontevreden of negatief over bent. Voor sommigen helpt het om foto’s te bekijken: jezelf ‘vanaf een afstandje’, twee-dimensionaal bekijken. Maar kan het ook in 3D?
Schotse onderzoekers hebben een pilot-studie gedaan naar eetstoornissen, lichaamsbeeld en drie-dimensionaal naar jezelf kijken. Mogelijk is er sprake van een nieuwe manier om eetstoornissen te behandelen: 3D Scanning. Mensen met een eetstoornis kijken vaak op een onrealistische manier naar zichzelf. Dat hoeft niet: je kunt jezelf ook realistisch waarnemen, maar gewoon heel negatief zijn over wat je ziet. Een eetstoornis gaat eigenlijk altijd wel gepaard met een negatief zelf- en/of lichaamsbeeld.
In het onderzoek scanden patiënten met anorexia en boulimia hun lichaam zowel twee- als drie-dimensionaal. De onderzoekers ontdekten dat de patiënten de beelden van hun lijf in 3D eerder accepteerden, dan de 2D afbeeldingen. Bij de 3D afbeeldingen zie je het gehele volume, van alle kanten, van het lichaam. Bij 2D – oftewel, een foto – alleen één kant van het lichaam.
onderzoeker Dr. Arthur Stewart van Robert Gordon University zegt hierover: “alle methodes voor het creeëren van een realistisch lichaamsbeeld of het verbeteren van het lichaamsbeeld, zijn gebaseerd op 2D beelden.” Volgens Dr. Stewart kan het 3D scannen mensen met een eetstoornis helpen om zich bewust te worden van de lichaamsdelen waar ze ontevreden mee zijn. Hij ervaart dit als een basis voor nieuwe behandelingen en interventies voor eetstoornissen.
“3D scanning laat het hele lichaam zien. Het meet niet slechts de perceptie of de ontevredenheid, het laat de realiteit van de vormen drie-dimensionaal zien. We weten dat de meeste mensen met een eetstoornis hun lichaam niet realistisch waarnemen. Door middel van een ‘orbit camera’ kunnen we iemands lichaam van alle kanten in beeld brengen, waardoor het beeld zo realistisch mogelijk wordt” aldus Stewart.
Deze manier van lichaambelevingstherapie sluit mogelijk aan bij de Virtual Reality Therapy, waarbij je je angsten kunt tackelen in een 3D computerspel.
Zou 3D scanning wat voor jou zijn?
Bron: www.scotsman.com
Geef een reactie