Anorexia in een wereld van obesitas

Het Journaal op de Belgische openbare omroep berichtte onlangs over een onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in Baltimore: Hier zouden ze ontdekt hebben dat wanneer voedselverpakkingen niet enkel het aantal calorieën vermelden, maar ook weergeven hoe lang je moet joggen of wandelen om dit te verbranden, jongeren sneller ‘gezonde’ keuzes maken. Dit wil zeggen: kiezen voor de laagste voedingswaarde. De kans zit er dus in dat onze verpakkingen binnenkort een etiket krijgen waarop deze info komt, waardoor zo het probleem van obesitas aangepakt wordt. Ik ben erg begaan met volksgezondheid en het algemeen welzijn van mijn landgenoten, en ik maakte me dus al meteen erg zorgen om iedereen die met een eetstoornis boodschappen moet gaan doen…

bron foto

Lage voedingswaarde = gezond?
Het is niet de eerste keer dat de media ons vertelt dat het slim is om te kiezen voor voeding met weinig kcal. Verschillende magazines voor vrouwen geven Gouden Raad à la “Kies eerder deze kaas dan een andere, er zitten minder calorieën in!” en ook op het nieuws komen vaker berichten over hoe we allemaal meer moeten sporten en minder vettig moeten eten.

Obesitas is een ernstige ziekte, met serieuze gevolgen en een hoge prevalentie. Vooral in het Amerikaanse continent lopen de cijfers hoog op, en voorlopig lijkt deze trend zich voort te zetten. Het is volgens mij niet juist dit te negeren en hier moet iets aan gedaan worden vanuit instanties van de regering, maar dit verhaal heeft twee kanten: een aanzienlijk deel van onze bevolking loopt rond met magerzucht en een angst om te dik te zijn.

Anorexia-patiënten worden over het hoofd gezien bij berichtgeving die ons laat weten dat het best is zo weinig mogelijk calorieën binnen te krijgen. Bovendien zou een boodschap als “Loop X kilometer om dit zakje chips te verbranden” een prima instrument zijn in de trukendoos van de klant die geobsedeerd is door ongezond gewichtsverlies – zo hoeven we al niet eens meer zélf het rekensommetje te maken en kunnen we met z’n allen nog wat harder piekeren wanneer we het zakje chips leegeten en vervolgens niet gaan joggen. Bovendien is het calorieverbruik voor elke persoon anders, en dus vind ik deze vermelding weinig wetenschappelijk.

Lekker eten = slecht?
Wanneer ik als kind mijn moeder vergezelde naar de supermarkt, was dit een feest: no way dat we vertrokken zonder lekkere koekjes en een nieuwe strip in onze kar. Ik word triest van de idee dat er nu een kleuter naar een pak chocolade wijst, en dat de moeder dan wijselijk zegt “Nee, ukkie, jij bent nog te jong om naar de fitness te gaan! We kopen wel een wortel voor je”. Eetstoornissen komen vaker en vaker voor bij kinderen, en dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat calorierijk eten geassocieerd wordt met ‘zonde’ en ‘slechter dan voedsel laag aan calorieën’. En des te vroeger je van deze dingen overtuigd bent, des te moeilijker krijg je zo’n idee er weer uit. Ik vrees natuurlijk niet dat vanaf nu Vlaanderen massaal aan het lijnen zal slaan en we allemaal te kampen zullen krijgen met angsten en ondergewicht, maar het is toch maar weer een druppel in een al heel erg volle emmer, die bij sommigen effectief overloopt…

bron foto

Een genuanceerde boodschap
Ik heb natuurlijk makkelijk praten vanuit mijn zetel en weet dat ik hier aardig wat kritiek spui over een gevoelig onderwerp waar je niet zomaar verandering in brengt. Maar hoe kan je rekening houden met mensen die lijden aan obesitas en tegelijkertijd de problematiek van eetstoornissen niet erger maken?
Volgens mij is het belangrijk dat media niet te zwart-wit denken.

De reportage in Het Journaal focust op het probleem van overgewicht, een aflevering van het actualiteitenprogramma Telefacts kan dan weer eetstoornissen in de spotlight zetten en geen woord reppen over obesitas. Mij lijkt het sleutelwoord evenwicht: het zou bijvoorbeeld prima zijn om na de reportage over de calorie-vermelding op verpakkingen te zeggen dat een mens ook effectief energie uit voeding nodig heeft, en dat streven naar een calorie-arm eetpatroon even ongezond is. Bovendien lijkt een soort van gewicht-hulplijn mij een goed idee, zoiets als de zelfmoordlijn: wanneer er in het nieuws een bericht komt waarin zelfmoord centraal staat, geven ze daarna altijd het nummer van deze lijn voor mensen die met vragen of zorgen zitten. Zulke dingen vind ik ontzettend goed: stel je voor dat tv-programma’s en tijdschriften ook zo’n telefoonnummer vermelden voor mensen die piekeren over hun gewicht, in welke richting dan ook! “Voel jij je slecht over je gewicht, maak je je zorgen of heb je een vraag? Bel dan dit nummer voor de Gezonde Lijn!” Maar dan ben ik waarschijnlijk wat hard aan het dromen…☺

bron foto

Laten we maar gewoon beginnen met op te passen wat we op onze voedselverpakkingen zetten. Ik voel me echt niet beter door te weten hoe lang ik moet sporten om dat blikje Cola te verbranden – ik geniet liever van mijn frisdrank zonder schuldgevoelens.

Wat vinden jullie van dit soort berichten in het nieuws?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

31 reacties op “Anorexia in een wereld van obesitas”

  1. Daar heb ik dus echt geen zin in!

  2. er word veel gedacht aan mensen met overgewicht
    Maar wanneer word er eens gedacht aan mensen met een eetstoornis.
    Ik denk dat mensen met ‘overgewicht’ echt wel weten wat
    goed voor je is, en wat je beter kunt vermijden.
    Ik vind het echt verschrikkelijk dat we telkens weer met onze neus
    op de calorieën gedrukt worden.

  3. Iets grappigs: een paar maanden geleden was er op Accare de Ruyterstee een Gezond Week. Ik was daar toen opgenomen (niet op de afdeling voor Eetstoornissen) en er was een gezamenlijke opening van die week. De directeur hield een praatje en zei “bijvoorbeeld een keer NIET een Big Mac bestellen bij de McDonald’s, maar een salade”.

    Ik dacht “wow, er zitten hier ook mensen met een eetstoornis die dit nu horen.”

    Ik vind inderdaad dat ze wel iets meer mogen letten op politiek correct zijn naar ALLE typen gedachtenpatronen, ookal is dat soms misschien niet goed mogelijk.

  4. ik zou het trouwens ook niet echt een vooruitgang vinden als mensen van hun obesitas afgeraken op een ongezonde manier… en ik denk dat zij juist vaak vatbaar zijn voor eetstoornissen (hebben vaak al een laag zelfbeeld en zo, en wat ze dagelijks ondervinden aan discriminatie zal er ook toe kunnen bijdragen dat ze misschien onrealistische verwachtingen koppelen aan een lager gewicht… )
    ik ben het ook eens met Loes hierboven, mensen met obesitas weten vaak echt wel wat goed voor hen is. Het heeft geen zin om hen te gaan onderschatten en te denken dat ze zelf niet kunnen uitrekenen hoe lang je moet lopen om een zakje chips te verbranden… ze zijn niet dom!
    Als je iets aan de obesitas-epidemie, én aan eetstoornissen, wil doen als maatschappij, dan denk ik dat het begint bij mensen aan te leren dat iedereen oke is . En dat je meer bent dan je gewicht. En zoeken naar de redenen waarom mensen verkeerd met eten omgaan… wat vaak zal overlappen tussen mensen met verschillende vormen van ‘fout eetgedrag’ (daar reken ik dus ook mensen bij die niet door medische/genetische redenen aan obesitas lijden) . Meer zorg voor mensen … zodat er minder nood is aan eten (of diëten) uit frustratie, verdriet, eenzaamheid, angst…
    maar dat is een utopie… dat weet ik ook wel

  5. Heftig, ik heb al moeite met het kies bewust logo.. Alles met minder vet en suikers krijgt bewustere keuze logo en nu met mijn voedingslijst moet ik vooral naar blijkbaar ‘minder bewuste’ keuze producten grijpen.

    Ik ben het eens dat overgewicht aandacht en begeleiding vereist, maar ik vraag me af of dit uberhaupt de manier is. Als je eens ziet hoeveel ‘bang makerij’ er is betreft wat gezond en ongezond is, en toch ziet hoeveel mensen toch eten wat ze willen. Ik denk dat deze actie heel veel impact gaat hebben op de mensen die al heel bewust kopen, die al es hebben es achtige trekjes..

    Ik denk dat er misschien wat meer tijd besteed moet worden aan begeleiding van huis uit (beide ouders werken, warm maar wat op of maak maar wat makkelijks), maar ook vanuit scholen. Ik denk dat er wel meer tijd besteed mag worden aan gezonde voeding, omgaan met emoties, sociaal contact en hoe daar mee om te gaan.. Gewoon maatschappelijk belangrijke thema’s waar goede gedegen begeleiding en uitleg komt. Vooral ook omdat de maatschappij steeds sneller gaat en beide ouders meer werken en dus essentiele boodschappen en begeleiding verloren gaat,.

  6. Ik vind dat echt non- informatie, ook voor mensen met obesitas, je hoeft namelijk helemaal niet te sporten om bv een zakje chips te verbranden. Een groot deel van de energie die je verbruikt zit namelijk in het werkend houden van je lichaam, ongeacht wat je doet.

  7. mij lijkt het wel een goeie, maar gaan obesen dan echt gezonder eten? ik vraag me af.
    ik ben trouwens nog nooit bij de Mac binnen geweest, 1 keer omdat ik naar de wc moest, maar ik heb er nog nooit gegeten.
    x

  8. Ik word echt gek van het gedoe elke keer over voedingsproducten. Light, minder suiker, minder vet, minder calorieën. Ik word er gek van! Ik wil gewoon terug naar de tijd toen dat nog allemaal niet bestond en het enige waar je uit hoefde te kiezen was welke smaak of wel merk je wilde kopen. Misschien dat daarom er nu ook steeds meer mensen met overgewicht bij komen. Al die light producten en minder vet of suiker zijn helemaal niet gezond. Daar zijn allemaal andere chemische stoffen aan toegevoegd die ook echt niet gezond zijn.

    Voor mij hoeft dit gedoe allemaal niet.

  9. Ik ben er ontzettend op tegen om zulke dingen op verpakkingen te zetten. Niet alleen vanuit het eetstoornisoogpunt, maar ook vanuit waar de verantwoordelijkheid ligt voor de oorzaak van obesitas. En dat is de voedselindustrie die ons eten onnodig volstopt met zout, glucosesiroop (suiker), vet, smaakversterkers en E-nummers. We worden ontzettend bedonderd met al dat bewerkte eten waar van alles aan toegevoegd wordt zodat ons hongergevoel misleid wordt.

  10. Erg goede blog vind ik dit. Die zouden ze in het parlement wel eens mogen lezen.

  11. Ik zou het een slechte zaak vinden, want het het is een voor een eetstoornis erg gevoelig. Het verschilt ook persoon hoeveel je verbrand en ik ben zo ver gekomen en zou niet bij elke hap willen denken hoeveel ik moet verbranden. Niet best allemaal en vind de calorieën op de verpakkingen al erg zat.

  12. Tsja.. weet je. Ik heb anorexia, en vanuit die gedachte denk ik: nee, geen goed plan. Maar aan de andere kant, 46% van de mensen in Nederland hebben overgewicht. 0.4% heeft anorexia.
    Uiteindelijk kan je niet rekening houden met alles en iedereen, en ik denk dat dit veel mensen met overgewicht juist wél zal helpen. Er zijn ook zat gezonde mensen (met kids) die zich daar niet druk over maken en het is heus niet zo dat een dergelijke actie iedereen gelijk tot honger lijden zet: uiteindelijk eet je toch wel wat je wil..

  13. Ik vind dat we een petitieactie moeten starten! Wie er allemaal tegen zijn en met de nodige argumenten want dadelijk zijn er i.p.v. minder mensen met overgewicht juist meer mensen met een eetstoornis. En het overgewicht aantal blijft gewoon hetzelfde.
    Want bij overgewicht ligt het niet altijd aan het eten en als dat wel zo is dan ligt dat eerder aan ergens teveel van eten dan verkeerde keuzes iedere keer.
    Dan kun je mensen eerder aanleren wat vol is, teveel gegeten en wat normaal is.

  14. Eens met maiskolf. Met als aanvulling dat de voedselindustrie óók nog eens alle porties groter heeft gemaakt en/of meer porties in een verpakking stopt, waardoor mensen vaak automatisch meer gaan eten (was geloof ik bij Radar laatst).

    Zelf ik lees nog steeds de verpakkingen in de supermarkt, omdat ik niet tegen bepaalde E-nummers kan. Irritant en tijdrovend, maar ja.

  15. Dit vind ik geen goed idee! Een fat tax lijkt me dan weer wel een goed idee. Gewoon om de producten met extreem veel verzadigde vetten net wat minder aantrekkelijk te maken zonder de focus te leggen op hoe je het moet compenseren.

  16. Helemaal eens met Floor*. Wel een goed en duidelijk artikel.

  17. Ik denk dat het vermelden van kcal in beide gevallen niet veel toevoegt of het misschien allemaal erger maakt. Natuurlijk weten mensen met obesitas dat je van een reep chocolade sneller dikker wordt dan van een wortel als je er teveel van eet.Ikzelf heb ook een tijd eetbuien gehad en ondanks alle kcal die op de pakjes staat (en ik keek er altijd naar), toch stop je het in je mond. En in mijn geval ging ik het compenseren en uiteindelijk sloeg dat door naar AN. Anyway, de kcal doet volgens mij voor beiden gevallen niet veel goeds. Ik denk dat mensen met obesitas zich er eerder rot door gaan voelen. In mijn ogen is obesitas ook een eetstoornis (bij de kliniek waar ik zit worden mensen ook daarvoor behandeld). Daar kan je niet vanaf komen door kcal op pakjes te zetten. Daar moet je harder aan werken. Want ook in dat geval zijn er onderliggende problemen, net zoals bij mij die AN heeft.

  18. wat ze dan vergeten te vermelden is dat je dagelijks al x calorieën nodig hebt om puur in leven te blijven, dat zakje chips hoort hier ook af en toe bij.

    straks gaan mensen denken dat ze alles wat ze eten moeten gaan afsporten.
    en daarbij verbruikt te ene persoon meer dan de andere bij dezelfde activiteit, denken ze hier dan ook aan?

    vind het maar grote zever!!!!

  19. Ik denk dat we in de komende jaren echt een hele grote groei van eetstoornisen gaan zien als dit zo doorgaat. Je mag blijkbaar nooit meer een chocolaatje ofzo eten want dat is te veel calorien, nou is mij dat als kind nooit gezegd maar kun je je voorstellen dat je dat als 8 jarig meisje al verteld word. Ik werk in de horeca en ik kom het de laatste tijd zo veel tegen, dat een klein meisje bv. fristi wil en de moeder dan zegt “nou nee doe maar wat water hoor!”, of een jongetje die cola besteld en dat de moeder later naar me toe komt “vervang dat maar met light, merkt hij toch niets van”, vind het altijd echt heel naar om te horen ;c

  20. Er staat bij kcal ook altijd bij wat de ADH is. En ook hoeveel procent ervan je dus binnenkrijgt als je die portie neemt..
    Dus eigenlijk staat dat er al 😉

    En verder vind ik de reactie van Floor echt goed.. Ik heb zelf ook AN en denk dus ook dat het mij misschien wel gaat triggeren, maar je kan gewoon niet overal rekening mee houden. En obesitas is nou eenmaal een groot probleem. En ik denk écht dat het wel kan helpen, als je ziet hoeveel je ergens voor moet lopen om het te verbranden, denk je namelijk wel een keertje extra na denk ik 😉

    En over het algemeen hebben mensen echt wel de relativerende gedachte dat het niet kwaad kan voor een keer om het wel te nemen.

  21. Het aandeel mensen met ernstig overgewicht is nou eenmaal groter dan het aandeel mensen dat bijvoorbeeld anorexia heeft. Ze moeten érgens beginnen met problemen aan te pakken, en het hele “je gaat niet 10kg aankomen door een koekje, je kunt rustig een ijsje eten etc” wat je met anorexia opnieuw moet leren is voor mensen met overgewicht nutteloos advies. Mensen met verschillende problemen hebben verschillend advies/hulp/voedsel/etc nodig. Duh.

    Maar al die mensen gebruiken wel één supermarkt, en beter houd je dit soort gedoe erbuiten. Zowel volwassenen/kinderen met overgewicht als met ondergewicht kunnen terecht bij een diëtist, en ouders moeten een cursus hoe-kook-ik-gezond-voor-mijn-kinderen krijgen indien ze dit nog niet snappen zodat obesitas bij de volgende generatie voorkomen kan worden. Uiteindelijk worden kinderen ook gewoon te dik doordat papa door gebrek aan tijd ff friet haalt en mama 3 zakken XXL chips ofzo koopt. Just sayin’!

  22. Ja, maar het gaat niet alleen om kinderen hè 😉
    En het gebeurt ook vaak zat dat mensen wél gezonde maaltijden eten, maar gewoon echt niet weten wat gezonde keuzes zijn en wat niet.
    En dan kan je nog zo vaak zeggen dat het niet alleen om kcal draait, maar het blijft een feit dat je door producten met veel calorieën, sneller aankomt dan door producten met minder calorieën.
    Daarbij wordt een diëtiste niet altijd vergoed. Dus nee, niet iedereen kan terecht bij een diëtist. Toen mijn eetstoornis net begon/ernstiger werd, ben ik begonnen bij een diëtiste. Toen konden m’n ouders voor elke afspraak zo’n €40,- betalen. En ja, ik had wel een verwijzing van de HA.

  23. Ingewikkeld. Iemand met een eetstoornis kan obesitas hebben, als je onder obesitas verstaat een bmi boven de 30

    Maar iemand met obesitas hoeft geen eetstoornis te hebben. Iemand kan obesitas hebben puur door een stofwisselingsstoornis of medicijnen en niet door calorierijke ongezonde voeding.

    En Anoniemo, als je eenmaal een verstoorde stofwisseling hebt gaat wat jij zegt over cals niet meer op. Ik eet nu meer cals dan tien jaar geleden en blijf slanker. En ja ik ben hersteld.

    Ik vind vermelding van voedingswaarde wel handig om af en toe te checken wat ik op een dag binnenkrijg. Maar ik begrijp dat het lastig is voor mensen met eetstoornissen, en niet alleen voor mensen met anorexia. En voor laagcalorische voeding gaan waarbij je puur en enkel op de cals let en niet op vitaminen mineralen vezels en dergelijke, vind ik bijzonder ongezond.

  24. Ik krijg het al benauwd van het idee dat dit op een verpakking komt te staan, ik ben nog niet volledig hersteld maar ik merk wel dat het me 10x moeilijker word gemaakt door alles en iedereen het over gezond zijn en afvallen heeft. Alles om overgewicht tegen te gaan, maar op eetstoornissen word niet gelet..

  25. Loes, ga je naar 2vwo?

  26. Jammer dat ze dit op verpakkingen willen zetten 🙁

  27. Yeay nog maar duidelijkheid over eten, nog meer rondjes lopen in de supermarkt om een keuze te maken, zijn mensen nu echt zo stom of…… Iedere flapdrol weet toch wel wat voeding is met lage of hoge kcal!!!

  28. ”Iedere flapdrol weet toch wel wat voeding is met lage of hoge kcal!!!”
    Dat is dus juist het probleem, want heel veel mensen weten dat níét 😉

  29. Ben het eens dat niet iedereen weet wat goede voeding voor hem of haar is, maar als je als anorexiapatiënte naar de diëtiste moet om te leren wat goede voeding voor je is om te genezen, geldt dat toch ook voor mensen met obesitas? Ook mensen met overgewicht hebben vaak verstoorde eetgewoontes en vaak komt obesitas ook voort uit een eetstoornis, dus moeten zij niet net als anorexiapatiënten hun informatie om te genezen via de diëtiste verkrijgen? Er staat in de supermarkt toch ook nergens: “Heb je anorexia? Kies bewust! Kies de producten met het ‘recover from anorexia’-logo!” En light/vetarm/suikerarm is niet per definitie beter, dus vind de term “bewust” sowieso al discutabel, maar dat ter zijde…
    Ik denk; dat als het zo’n groot probleem is; zet de diëtiste dan weer terug in het zorgpakket. Denk dat dat een veel beter resultaat geeft!

  30. Ik (iemand met obesitas) zou het wel fijn vinden als er duidelijk bij zou worden vermeld hoe lang en intensief je moet bewegen, om het aantal calorieën weer te verbranden. Ik vind veel van bovenstaande opmerkingen wel een beetje vervelend. Want ja, ik weet echt niet wat en hoeveel ergens in zit. Naar mijn idee zijn alleen mensen met anorexia hier heel erg gebrand op. Die kennen vaak hele lijsten uit hun hoofd en zijn er constant (obsessief) mee bezig…(Door bv alle etiketten te lezen). Ze kunnen/ en mogen niet van anderen verwachten hier ook zoveel mee bezig te zijn en daardoor dezelfde kennis in huis te hebben. Heel vaak speelt het gewoon niet weten en psychische en/of fysieke problematiek een grote rol bij mensen met obesitas.

  31. Het artikel doet mij ergens ook pijn om te lezen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen eetstoornissen en obesitas. Ik zie obesitas als een eetstoornis… en niet als het zwarte schaap van de familie, die maar even apart moet worden neergezet. Ik noem voor mezelf door de overeenkomsten en verschillen. Obesitas is deels tehet zelfde alleen dan 180 graden gedraaid ( in tegenstellingen) van anorexia.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *