Anorexia zit in je genen

Variaties in een aantal genen bepalen samen met omgevingsfactoren de kans op het ontstaan van anorexia nervosa. Dit zijn de eerste resultaten van een wereldwijd genetisch onderzoek bij bijna drieduizend patiënten met deze ziekte. De online publicatie is onlangs verschenen in het gerenommeerde tijdschrift Molecular Psychiatry.

Het is al langer bekend dat anorexia nervosa vaker binnen families voorkomt. Een groot consortium zocht daarom naar genetische risicofactoren. In Nederland zijn het Centrum Eetstoornissen Ursula van Rivierduinen, het Leids Universitair Medisch Centru (LUMC) en Altrecht Eetstoornissen Rintveld en het UMC Utrecht bij dit omvangrijke onderzoek betrokken.

Autisme en ADHD
Uit het onderzoek komt niet duidelijk één gen naar voren dat anorexia nervosa veroorzaakt. Zoals verwacht gaat het om een combinatie van variaties in vele genen waarbij het nog onduidelijk is welke genen echt belangrijk zijn voor het ontstaan van de ziekte en het beloop ervan.

Wel is duidelijk dat enkele van deze in totaal 76 gevonden genen een rol spelen bij het vormen van neurale netwerken en synapsen, en niet alleen gevonden worden bij anorexia, maar ook al eerder bij autisme en ADHD in beeld zijn gekomen. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of en hoe deze genen een rol spelen bij anorexia.

Nieuwe therapieën vinden

“We denken dat dit nog maar het tipje van de ijsberg is. De volgende stap is DNA verzamelen van meer dan 25.000 patiënten met anorexia. Dat vraagt om wereldwijde samenwerking!”, aldus prof. Eric van Furth (LUMC). Prof. dr. Annemarie van Altrecht (UMC Utrecht) vult aan: “We hebben nu wel sleutels in handen waarmee we gericht verder onderzoek kunnen doen om te ontrafelen welke processen en risicofactoren essentieel zijn in het ontstaan van eetstoornissen. Begrip hiervan is essentieel om nieuwe therapieën te vinden voor deze ernstige psychiatrische stoornissen.”

Bron: Lumc.nl

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

11 reacties op “Anorexia zit in je genen”

  1. Yeah, ik heb ook bijgedragen aan dit onderzoek door bij mij intake bij Rintveld een buisje bloed extra te geven 🙂

  2. Hoe zit dat met andere eetstoornissen zoals boulimia of NAO?
    x

  3. ja ik heb hier ook aan bij gedragen. 🙂

  4. Hoera Tessaa en Somebody!!! Alles voor de wetenschap he 🙂

  5. En als je dan van anorexia naar boulimia; naar BED en naar nao gaat. Ik geloof wel dat het genetisch bepalend kan zijn hoe je met bepaalde dingen in je leven omgaat, maar dat hoeft niet persé door genen te komen maar door overdracht van sociaal gedrag van bv. je ouders en/of je omgeving.

  6. Die foto doet me denken aan die hot dog legs trend, lol.

  7. Maakt jij eigenlijk eerder verdrietig/ sip what ever dan blij – genen kan je niet veranderen; omgaan met wel mr dat is voor mij te laat & even iets minder ‘me me me’ gedacht: wat wil je doen voor een ander? Op de peuterspeelzaal even een DNA testje om te kijken of je oa eetstoornis- gevoelig bent? En if yes: monitor vanaf nu tot Sint juttemus het eetgedrag van deze peuter / puber / volwassene (you never know when it comes out).

    Sorry. Ik heb me niet verdiept in de onderzoeken en zou mijn mond moeten houden, wie weet zijn er wel degelijke goede maatregelen om te voorkomen dat een eetstoornis gevoelig persoon het leven ‘gaat relativeren’ door zich te focussen op eten.

    Goed natuurlijk ook onderzoek nr eetstoornissen (lijkt me wel alsof of de media er meer ‘op zit’ of het percentage eetgestoorde mensen stijgt) – persoonlijk denk ik: bummer, het zijn dus mijn genen, m’n tante scheen chronisch eetgestoord geweest te zijn. Slap excuus – hoopvol op herstel: chronisch, enthousiasme neemt wel wat af 🙂

  8. Woord 2.. Jij = mij 🙂 oeps.

  9. mijn nichten, tante en nu ik hebben anorexia… 🙁

  10. Dit vind ik wel een super interessant onderzoek,
    ik ben zelf ook wel geinteresseerd in zo’n dingen 🙂
    Ik ken niemand uit mijn familie

  11. Voor de mensen die dit erg interessant vinden: het agoeti-gen schijnt er iets mee te maken te hebben..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *