Anorexiapatient gezocht voor TV programma

“Voor een nieuw televisie programma zijn we op zoek naar jongeren die lijden aan anorexia nervosa. We willen met dit programma graag meer begrip creëren rondom eetstoornissen. De anorexiapatiënten zullen intensief begeleid worden door een coach en een bekende Nederlander”

Dit is zomaar een gemiddeld voorbeeld van één van de tientallen mails die ik de afgelopen acht jaar via Proud2Bme heb mogen ontvangen. In het begin stond ik hier nog zeer positief tegenover. Ik vond het belangrijk dat er meer begrip en bewustzijn kwam rondom eetstoornissen. Door de jaren heen heb ik er een beetje vieze smaak van in mijn mond gekregen. Het voelde alsof Proud2Bme en haar bezoekers door televisiemakers werd misbruikt om zoveel mogelijk kijkcijfers te scoren. #smakeloos

De warme groeten kwamen me de afgelopen tijd mijn strot uit. Hoe warmer die groeten in de afsluiting van een e-mail, hoe killer het hart wat erachter zat. Via alle mogelijke wegen werd ik benaderd om jongeren te vinden met anorexia. Ik wil best ergens bij helpen, maar ik vind dat er dan een kwalitatieve samenwerking moet zijn. Ik wil geen doorgeefluik meer zijn naar een tv show waar ikzelf mogelijk niet achter sta. Nee, lijkt geen antwoord optie bij de televee. Gaat het niet over mijn rug, dan gaat het achter mijn rug om via een medewerker van Proud2Bme. Wie weet heeft zij nog wel een eetstoornis en wil ze meedoen aan het programma?! Gewoon even via Instagram een privéberichtje sturen.

anorexia mcanorexia show media tv programma oproep

Het is alsof we het over het over tweedehands kleding verkopen via Instagram hebben. Zijn we voor het gemak even vergeten dat het hier om één van de meest dodelijke psychische ziektes gaat? Anorexia Nervosa.

Wat zou nou scoren op televisie? Wat zou nou de meeste kijkcijfers trekken? De meeste mensen met een eetstoornis hebben een normaal gewicht. De minst voorkomende eetstoornis is anorexia nervosa. De eetstoornis waar al de meeste televisieprogramma’s over gemaakt zijn is anorexia nervosa. Anorexia is heftig om te zien. Veel mensen zullen benieuwd zijn naar mensen met anorexia die iets gaan eten.

1 + 1 = Anorexia Nervosa!

Via deze Instagram proberen we zoveel mogelijk mensen te bereiken! Excuses als je dubbel benaderd bent.

[3 januari 2018] – Hoi Paula, heb jij kanker? Wil je meedoen aan een TV programma? ~ Hoi ik ben 15 en weet niet of mijn ouders dit goed vinden ~
[8 januari 2018] – Hoi Paula, ik zie dat je de afdeling oncologie volgt op Instagram. Heb jij kanker?
~ Ik was al benaderd. het gaat niet zo goed en mijn ouders hadden het liever niet ~

[29 januari 2018] – Ha Paula! We willen graag meer begrip creëren rondom kanker. Heb je kanker en wil je helpen? ~ Dit is de vader van Paula. Ze is gisteren overleden ~

Wat een vreemde communicatie hierboven hè. Dat vind ik ook. Schandalig en niet ethisch. Toch lijkt dit bij een ziekte als anorexia nervosa gewoon te moeten kunnen. Allemaal onder de dekmantel: meer begrip en erkenning. Ik denk dat het begrip eerst eens moet beginnen bij de televisie maker zelf. Hier lijkt het nogal aan te ontbreken.

Als ik het programma een warm hart toedraag, zou ik me er wel voor inzetten. You. got. me. at. warm hart. Houd toch op. Ik draag niet het programma, maar de doelgroep een warm hart toe en juist daarom wil ik mensen behoeden voor de kille televisiewereld. Voor een programma waar het mogelijk niet werkelijk draait om mensen helpen en begrip creëren. Ik wil namelijk niet dat iemand later spijt heeft van zijn of haar deelname. Je zal niet de eerste zijn….

“Het is de eigen verantwoordelijkheid van de jongere om wel of niet mee te doen aan een televisie programma”

Mijn warme hart begint te koken. Meer begrip creëren voor anorexia, was de missie van het programa toch? Ik leg het even uit. Toen mijn lijf ondervoed was, mijn hersenen uitgehongerd en alles wat ik nodig had, liefde, steun, warmte en erkenning was… had je me heel veel kunnen wijsmaken. Ik had ook heel veel gedaan om mezelf iets gelukkiger te maken. Om de pijn te verzachten. Dacht ik toen helder na? Nee. Dat besefte ik me toen niet, maar nu wel. Is iemand met anorexia nervosa dan ontoerekeningsvatbaar? Nee, maar je kan iemand ook niet volledig verantwoordelijk stellen voor het maken van dit soort grote keuzes. Zeker niet aangezien het om een extreem kwetsbare en jonge (vanaf 15 jaar!) doelgroep gaat met een ernstige psychiatrische ziekte en bijbehorend zeer negatief zelfbeeld.

“Het is voor het programma wel belangrijk dat je nog goed in je eetstoornis zit. Wat is je BMI?”

….zal ik even teruggaan naar het voorbeeld met kanker? “Het is voor het programma wel belangrijk dat de kankercellen nog volop in je lijf zitten. Ben je wel kaal?” Excuse me? Dit werd via privéberichten op Instagram gezegd tegen minderjarige meisjes met anorexia nervosa. Het gevolg? De anorexia nervosa werd extreem getriggerd, waardoor zij direct stopten met eten. Gelukkig was er een paar dagen ervoor al een casting gesprek gehouden met een ander meisje uit de eetstoorniskliniek. Zonder dat iemand hiervan op de hoogte was vond dit plaats in de kantine van de GGZ instantie… 

anorexia smakeloos

Ik vind het enorm belangrijk dat er meer begrip gecreëerd wordt rondom eetstoornissen. Dat er veel aandacht voor is én dat de hulpverlening ieder jaar beter wordt. Niet alleen voor anorexia, maar voor alle eetstoornissen. Voor een buitenstaander is deze ziekte nauwelijks te begrijpen. Voor iemand die eraan lijdt maakt dit het gevecht extra ingewikkeld en veelal schaamtevol. De manier waarop eetstoornissen onder de aandacht worden gebracht laat met regelmaat helaas te wensen over.

Ik denk dat het belangrijk is dat we dit als mensen die lijden aan eetstoornis, als ervaringsdeskundigen en als ouders en omstanders een halt toeroepen. Het op deze manier scouten van een (jonge) patiënten is niet ethisch en heeft niets met begrip creëren te maken.

#SMAKELOOS

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

49 reacties op “Anorexiapatient gezocht voor TV programma”

  1. Absurd en inderdaad uiterst onethisch. Alleen maar op zoek naar sensatie. Zeer triest.

  2. Niet te geloven, ik schrik hier echt van. Sterke blog Scarlet, helemaal mee eens!

  3. Jeetje wat heftig. Dit soort berichten zijn echt niet normaal. Ik schrik hiervan. Goed dat je het hier deelt Scarlet!!!

  4. Super goed artikel! Ik heb ook zo’n berichtje gehad en ik vond het zo raar. En waarom gaat alles altijd over anorexia, nooit andere eetstoornissen

    1. Goed punt.

      Ik denk dat dit een heel simpele verklaring heeft: sensatie.
      Zenders willen een (TV-)product dat verkoopt en de dag van vandaag krijg je dat alleen door te choqueren, door extremen te beloven, dingen “die je zeker nog nooit gezien hebt, dus kijk maar naar dit programma!”. En aangezien anorexia nog altijd direct gelinkt wordt met extreme magerte, wordt er volgens mij meer focus gelegd op anorexia.
      Ik durf wedden dat iemand met anorexia maar een ± gezond gewicht waarschijnlijk zelfs geweigerd zou worden voor het programma …

      Triest …

      Volledig akkoord dat er meer begrip moet komen, maar niet als je daarvoor ernstig zieke mensen (of het nu uiterlijk te zien is of niet!) als attractie gaat gebruiken.

      Programma’s zoals “Tot op het bot” kon ik echter wél appreciëren …

  5. Jeetje, dit moet echt gedeeld worden! Sterke blog! Zou misschien juist meer bewustzijn gecreeerd moeten worden rondom hoe de media soms omgaat met kwetsbare mensen. Dit is echt erg!

  6. Mijn lieve hemel….

  7. Ontzettend sterke blog!

  8. Wat ontzettend triest, verschrikkelijk 😔

  9. Goede blog, Scarlet!

  10. Ik was ook benaderd voor een programma. En hun conclusie was dat ik ‘te ver in herstel’ was om mee te doen. Ik vind het prima want ik hoef niet mee te doen, maar het is een vreemde benadering. Na wat ombuigen en mezelf toespreken is het gelukt niet te handelen naar die opmerking (en mijn eetstoornis niet haar gang te laten gaan). Maar een nare bijsmaak heeft het wel. Ik hoop dat het alsnog een mooi programma wordt wat recht doet aan eetstoornissen en de mensen die er tegen strijden, als het dan toch gedaan wordt. Maar ik hoef mijn problemen niet enkel op tv te hebben zodat anderen vermaakt en ‘geschokt’ kunnen worden. Het gaat helaas niet enkel om stigma’s doorbreken en begrip kweken.. dat werd snel duidelijk.

  11. Onwijs goede blog! Ik schrik ervan wat die mensen voor teksten sturen, ik bedoel… denk even na, dan zou je toch moeten begrijpen hoe dom, onethisch en raar het is om zulke berichtjes te sturen. Anyway, helder en duidelijk verwoord met goede voorbeelden! Thanks Scarlet!

  12. Ik werd even terug benaderd op mijn recovery voor een programma voor mensen met anorexia. Tot ze mijn foto’s op het account bekeken en mij vervolgens lieten weten dat de mij te zwaar vonden voor dit programma.
    #rotop

  13. Ik ben ook benaderd door een tv programma. Er kwamen twee hele lieve vrouwen over de vloer die mij meteen een goed gevoel gaven. Ik heb een goed gesprek met ze gehad en informatie gekregen over het programma. Het was heel fijn om te zien dat er aandacht wordt besteedt aan iets waar soms nog zo een ontzettend taboe op is. Dat het alleen over anorexia gaat maakt veel mensen boos want er zijn nog zoveel andere soorten eetstoornissen. Geloof mij dat weten zij ook echt wel alleen is het nu gericht op anorexia en misschien een volgende keer op een andere eetstoornis. Ik vind het jammer dat ze nu een beetje naar beneden worden gehaald ik zie ook in veel reacties al hun naam voorbij komen en dat is natuurlijk niet leuk als je zo enorm je best doet om een mooi programma neer te zetten. Het zou fijn zijn als mensen pas oordelen nadat ze ook echt een goed gesprek hebben gehad!

    1. Leuk allemaal, maar het programma wat op dit moment bezig is met berichtjes sturen reageert soms zeer kwetsend met ‘niet geschikt omdat gewicht/nao/situatie/punt van herstel…..

    2. Zo heb ik het ook ervaren! Bij mij zijn ze ook langsgeweest. Maar misschien was dit in een vroeg stadium? Ik zie nu ook dingen die ze doen waar ik mijn vragen bij heb… Ik denk dat ze in het begin veel voorzichtiger waren!

  14. Ik wacht echt op de dag dat er een programma wordt gemaakt waarin alle eetstoornissen vertegenwoordigd zijn en waarbij de meiden/jongens/vrouwen/mannen zij aan zij staan in hun gevecht en duidelijk naar voren komt dat ze het EVEN ZWAAR hebben. De ernst van een eetstoornis hangt niet af van je gewicht!! Iedereen met eetstoornis lijkt dit te snappen alleen de rest van NL niet, die kloof zou echt gedicht moeten worden 🙏🏼

    1. Dit, inderdaad.

  15. super fijn dat hier een blog over geschreven is! Ik ben zelf ook benaderd voor dit en voor mij was dit weer een trigger om af te vallen. Ik moest weer ondergewicht, omdat voor mijn gevoel de strijd die ik nu lever niet erkend werd door de buitenwereld en dat gaf me weer de drang om me te bewijzen. Zo’n programma helpt anorexiapatienten absoluut niet -laat staan mensen met andere eetstoornissen.

  16. Ik vind niet dat mensen met ernstig ondergewicht in staat zijn om dit soort grote beslissingen te maken. Stel er word met rechterlijke macht voor je besloten dat je sondevoeding toegediend krijgt omdat je zelf niet instaat word geacht hier een goede beslissing over te kunnen nemen, waarom zou je dan wel in staat zijn om te beslissen of je op TV wilt komen? Dit heeft grote invloed op de rest van je leven want iedereen kent nu jouw verhaal. Ik kan me voorstellen dat iemand vreselijke spijt kan krijgen zo’n beslissing. Als ik terug denk aan de tijd dat ik in het ziekenhuis was opgenomen kon ik echt niet helder nadenken en had zo’n programma me misschien wel een goed idee geleken terwijl nu, nu ik een stuk gezonder ben, mijn hersenen gewoon weg beter functioneren en ik hier absoluut niet aan mee zou willen doen.

    1. Precies dit dus.

  17. Bedankt voor dit!! Ook ik word heel erg getriggerd omdat ze alleen mensen met anorexia en extreem laag BMI wilde. Alsof ik en de rest dan niet ziek zijn. Gelukkig weet ik beter maar het kan echt niet hoe ze dit doen.

  18. schandalig, heb het bericht op Twitter geretweet

  19. Het triggert mensen met een eetstoornis vaak alleen maar, erg ondervoede mensen afbeelden helpt niet om de taboe van eetstoornissen af te halen maar versterkt wel het stereotype! #smakeloos idd. Hoop dat er vaker echt informatieve info wordt gedeeld en niet alleen heftige gevallen…

  20. Lieve Scarlet, wat een goede blog!! Hoop ontzettend dat dit bericht door de media wordt opgepakt en dat jij de kans krijgt om dit toe te lichten!
    Schandalig hoe meisjes hiervoor worden benaderd. Een soortgelijk bericht zag ik ook al onder YouTube video’s van meiden met een eetstoornis.
    Walgelijk, walgelijk, walgelijk.
    Ze zouden de documentaire mij niet gezien is moeten uitzenden!

  21. Heel goed blog! Ben het hier helemaal mee eens. Ook ik was een tijd terug benaderd door een programma en mijn psychiater adviseerde me om het niet te doen, ben blij dat ik daarnaar heb geluisterd. Xx

  22. Wat een goede blog! Alles voor de kijkcijfers!
    Op het moment dat het zo slecht met je gaat kun je zelf amper nadenken.
    Ik kon echt niets, op dat moment heb je geen camera ploeg en een bekende nederlander nodig. Ik wilde niet meer leven, dit was misschien best goed geweest voor de kijkcijfers. Gelukkig heb ik proffesionele hulp gekregen en werken we aan mijn herstel. Ik denk ook dat het lastig als je hersteld bent en verder wilt, je er altijd aan herinderd wordt.

  23. Dat is ziek. Veel psycholaatjes daar hahaha

  24. Jeetje wat ziek! Ik ben wel benieuwd om welk ziek smakeloos programma het dan gaat wat er straks op tv is.
    En ik schrik ervan hoeveel mensen zijn benaderd zeg, pfoe. Goede blog dit!

  25. Mooie blog!
    Laatst kreeg ik een berichtje op instagram dat iemand me wilde volgen. Ze bleek een redacteur te zijn en toen ik haar berichtje op haar insta las, leek het me een goed idee om mee te doen.
    Ik stuurde een paar vragen, die beantwoord zijn, maar toen ik wat meer info wilde over de aanmelding is hier nooit meer op gereageerd. Waarschijnlijk heeft ze mijn foto’s gezien en bestempeld dat ik niet goed genoeg ben.
    Althans dat gevoel kreeg ik. Het blijft de hele tijd in mijn hoofd zitten. Ik weet dat ik gewoon moet doorleven, maar de trigger om weer af te vallen is wel geactiveerd.

  26. precies dit! ontzettend goed verwoord, buitenstanders zullen dit misschien niet altijd begrijpen, maar dit is zo’n belangrijk punt! heel erg bedankt voor deze blog ❤️

  27. Scarlet, wat een goede blog. (Sowieso vind ik je blogs heel goed en fijn de laatste tijd).

    Ik ben ábsoluut voor openheid, voor begrip, voor meer kennis over eetstoornissen. Maar niet op deze manier. Ik denk ook dat jongeren in deze omstandigheden daar geen goede beslissingen over kunnen nemen. Inderdaad, als je zo ziek bent dat je (gedwongen) gevoed moet worden, hoe kun je dan beslissen of je meedoet aan zo’n programma, hoe kun je daar dan de gevolgen van overzien? Stel dat je een aantal jaar later geneest, en dat je arts wilt worden, of verpleegkundige, of psycholoog, en je toekomstige patiënten gaan je opzoeken op internet?

    Begrip: Ja. Op een empathische, liefdevolle manier.

  28. Goede blog! Ook ik ben benaderd en was ook bang voor te veel ‘te koop lopen met mijn issues’ en dan vervolgens alleen maar mijn ego schaden zeg maar, idd voor kijkcijfers. Ik ben ook gestopt met reageren op hun berichtjes. Ook al zijn de bedoelingen misschien oke, ik denk dat ze er niet zo bij stil staan hoeveel schade zo’n programma voor mensen met een eetstoornis idd kan hebben. Thanks Scarlet, knap dat je dit durft op te schrijven en ik steun je hier totaal in! ♥ liefs

  29. Niet voor mijn psychische gesteldheid maar voor mijn lijf gevraagd (nl. voor Kankerlijers, al noemden ze het toen nog Groeten Van De Chemo). Ik had me net aangesloten bij een forum/stichting voor mensen met een amputatie, en toen werd ik (gezien mijn leeftijd denk ik – ik was 15) gevraagd of ik de hoofdrol wilde spelen. Volgens mij is die rol trouwens uit het script gehaald, want de uiteindelijke vrouwelijke hoofdrol heeft beide benen nog.

    Ik vond het eigenlijk wel leuk om gevraagd te worden, en heb het ook echt wel overwogen (het was uiteindelijk niet haalbaar i.c.m. school, revalidatie, therapie etc) maar dat is natuurlijk wel anders dan bij een eetstoornis. Bij een lichamelijke aandoening is het in films, programma’s, documentaires vaak “Kijk mij eens trampolinespringen met mijn kunstbeen” en bij iets over een eetstoornis is het niet “Kijk mij eens eten met mijn anorexia” maar “kijk mij eens níet eten met mijn anorexia”.

    1. “Bij een lichamelijke aandoening is het in films, programma’s, documentaires vaak “Kijk mij eens trampolinespringen met mijn kunstbeen” en bij iets over een eetstoornis is het niet “Kijk mij eens eten met mijn anorexia” maar “kijk mij eens níet eten met mijn anorexia”.”

      Dit. Gewoon dít.

  30. Heel goed geschreven en tof dat de grens bewaakt wordt hierin, door duidelijkelijkheid te scheppen naar de tv wereld hierin en grenzen te stellen. Ik denk alleen programma’s maken met iig programmaleiders of tv makers die zelf dichtbij eetstoornissen staan of gestaan hebben, zoals de docu destijds van Jessica Villerius, vond ik top.

  31. Heel goed deze blog. Ik schrok er van. Had werkelijk geen idee dat dit gebeurde! Maar vooralsnog: ik wil niemand beledigen, maar ik vind de meeste documentaires niet helpend of begrip creërend. Mensen zonder eetstoornis kijken vol verbazing en worden geshockeerd, maar snappen het aan het einde van het liedje nog niet, en mensen met een eetstoornis voelen zich getriggerd. Althans bij docus met zulke extreme vormen van magerte. En docu’s over andere eetstoornissen zijn er wel, maar die worden verstopt onder andere programma’s. Zoals over mensen met obesitas (want 9 van de 10 keer hebben die mensen dat ook vanwege eetverstoord gedrag) en zijn gefocust op dat die mensen binnen zoveel tijd veel moeten afvallen en ze zware gastric bypass operaties moeten ondergaan, die worden gepresenteerd alsof dat iets is wat “je even doet”, in plaats van begrip creëren. Het is verschrikkelijk.
    En waar er eindelijk in de modewereld regels beginnen te komen tegen te groot ondergewicht, creëert de tv wereld juist weer een nieuwe auditieronde waarbij je juist dun genoeg moet zijn om de moeite van hun programma waard te zijn. Belachelijk. Als je zo ziek bent hoor je niet op tv, maar in een ziekenhuis of kliniek de hulp te krijgen die je nodig hebt.
    Zeker smakeloos. Al die sensatieprogramma’s.

  32. Wat een goed stuk zeg!!!!

  33. Vreselijk wat hier gebeurt.
    En wat een goed punt maak je door te zeggen dat je midden in de eetstoornis niet helder na kan denken.

    Heel vaak heb ik op het punt te staan om alles wat er de afgelopen tijd gebeurd is online te gooien. In de hoop dar mensen mij zouden snappen, maar misschien nog wel meer in de hoop dat ze zouden schrikken en mij zouden zien.
    Nu ik weer zo goed als op het rechte pad ben, ben ik zo blij dat ik dit niet heb gedaan en het nu gewoon zelf kan aangeven als ik gezien wil worden.
    Ik ben geen eetstoornis, ik ben Lois die te maken heeft (gehad) met een eetstoornis en daar schaam ik mij niet voor.
    Maat het hoeft daar niet altijd om te blijven gaan.
    De waas is weg, ik ben terug en verder met mijn leven.

    Ik hoop dat mensen, in dit geval met een eetstoornis, zich beseffen waarom ze persoonlijke dingen online gooien of willen uitzenden en dit alleen doen wanneer ze hier ook over een tijdje nog 100 procent achter kunnen staan. Als je diep van binnen eigenlijk gezien wilt worden kunt je dit mij inziens beter aangeven aan je omgeving of wellicht eens met een professional in gesprek gaan.

  34. Goed dat jullie nu zo die mening hebben, maar eerder werkte jullie als proud ook met deze oproepen mee. Bijvoorbeeld voor xxs of met Leontien. Dat had ook niet altijd de juiste insteek.

    Ik vind de insteek nu goed, begrijp mij niet verkeerd. Maar ik vind het apart dat sommige dingen ineens zo radicaal lijken te veranderen op proud.
    Tuurlijk kunnen inzichten veranderen. Maar de strekking vind ik iets te hard.
    Ook de manier waarop Ursula het nu op LinkedIn promoot komt het over alsof zij zich nooit met dit soort dingen bezig hielden en ik denk dat dat niet helemaal waar is.

    Maar goed nogmaals ik ben echt eens dat je niet op deze manier kwetsbare mensen moet benaderen dat dit absoluut niet de manier is.

  35. Niet altijd fan van de “approach” van Proud2BeMe

    (geloof niet zo in het doodknuffelen, gewoon realistisch zijn; of anderen nu wel of niet om je geven, als je niet om jezelf geeft, en dat betekent niet dat je 100% van jezelf hoeft te houden en tevreden hoeft te zijn, want elke dag is immers een kans om een klein beetje te verbeteren, maak je het anderen ook niet makkelijk. Je hoeft niet dun te zijn; je moet gezond zijn. Wees mooi/waardevol als de beste (gezondste/gelukkigste) versie van JEZELF, niet als het ideaalbeeld dat je ziet/zoekt in een ander. Vergeet ook niet dat je geest (en de ziel) een product is van de hersenen, wat op zich een orgaan in je lichaam is. Zorg goed voor je lichaam, wat inhoud; gezonde voeding -energie+BOUWSTOFFEN-, en beweging -zodat de bouwstoffen opgenomen kunnen worden in je lichaam daar waar ze nodig zijn-, zon/daglicht en buitenlucht, en je lichaam zal een gevoel/staat van zijn creëren die om kan gaan met de problemen uit het verleden, in het heden en mogelijke problemen en angsten die je misschien over de toekomst voor kan stellen. Niemand is zo alleen als iemand die zichzelf tegenwerkt, en daar is niets romantisch aan. Dat is alleen maar een verspilling van de kostbare tijd die je hebt om hier als mens door te brengen; doe jezelf een plezier en maak er een mooie -persoonlijke- ervaring -niet een mooie facebook of instagram post- van! Je leven is geen show, het is een ervaring!),

    maar deze specifieke blog vind ik GEWELDIG, en zou dus best voor een dagje willen zeggen, inderdaad; Proud 2 support this!

    1. En vervang nu eens het uitgangspunt van de psychische ziekte, voor een fysieke. Gebroken been, kanker, whatever… “Je hoeft niet te strompelen, je moet gezond zijn! Je hoeft niet kaal te zijn, je moet gezond zijn!”

      Waardeer het feit dat je achter deze blog staat, maar jouw “approach” slaat voor mij even de plank mis.

      1. Waarom zou je het “uitgangspunt van de psychische ziekte vervangen voor een fysieke”? Wat schiet je daar mee op? Je moet de juiste geneeswijze op de juiste aandoening toepassen. Als je arm gebroken is moet ‘ie in het gips, niet aan de antibiotica (tenzij je daarnaast nog een aandoening/ontsteking hebt die dat wel vereist). Je kan niet zomaar uitgangspunten gaan switchen om een leuk verhaaltje te maken. Wat is de reden om dat te doen? Als ik zeg “Je moet gezond zijn” dan bedoel ik niet dat dat een verplichting is waaraan je moet voldoen, maar dat het een doel is om na te streven. Als je gelukkig wil zijn, dan is dat de weg die je moet bewandelen. Lukt het niet om gezond te zijn, dan moet je strategisch gaan kijken waar je de plank mis slaat, en dat kunnen zowel fysieke als psychologische fouten zijn die je maakt. Het belangrijkste is om te accepteren dat je zelf invloed hebt over je omstandigheden, en je niet als een hulpeloos slachtoffer hoeft af te drijven. Je hoeft niet morgen al je bestemming (gezond ZIJN) te bereiken, maar je moet wel vandaag al aan die (zoek)tocht beginnen. Begrijp wat je hier heeft gebracht, en dat dit niet is waar je wilt zijn, dus begrijp dat je nieuwe waarden/doelen moet stellen om ergens te komen waar je wel wilt zijn.

  36. poeh. die chat over kanker kwam binnen…
    goede blog! Ik ben zelf ook benaderd en vind het maar niks.
    x

  37. Heel goede blog dit! En vergeet dan de leeftijd niet. Oh, nee, je bent te oud. Maarre, kun je wel groepsgenootjes vragen? En het liefst jongens…

  38. Ik heb lang getwijfeld hier wel of niet mijn mening over te geven maar heb besloten het toch te doen nadat het dit hele weekend door mijn hoofd spookte. Ik vind het een erg provocerend en eenzijdig verhaal van @proud2bmenl en de toon is totaal niet geschikt voor jullie type site, valt me echt zwaar tegen (waar ik normaal veel baat heb bij jullie artikelen). Het is keihard en fel, waar de lezers vaak hele kwetsbare mensen zijn. Ook houden jullie totaal geen rekening met mensen die eventueel wel in dit programma geinteresseerd zijn of wel goede ervaringen hebben met Skyhigh, die kunnen hierdoor zich erg aangevallen voelen en de afbeelding die jullie gebruiken om jullie verhaal op een walgelijke manier aan te dikken is daarbij al helemaal irrelevant. Als je als eventuele kandidaat jezelf daarmee dan moet vergelijken lijkt me niet jullie intensie.

  39. Goed artikel!
    De tekening vind ik er goed bij passen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *