Rationeel inzicht in de gevolgen van niet-eten heeft niet veel effect op de wilsbekwaamheid. Dat blijkt uit het promotieonderzoek Weighing the options van Isis Elzakkers. Eén derde van de patiënten met anorexia nervosa is niet in staat om goed te besluiten over haar eigen behandeling. Hoe lager het gewicht, hoe groter de kans is dat zij dit niet kan, en daarmee wilsonbekwaam is. Als een patiënt zelf echt ervaart dat zij ziek is, wordt de kans groter dat zij wilsbekwaam is.
Bij wilsonbekwaamheid van de patiënt mag de arts overgaan tot gedwongen behandeling als hij dat noodzakelijk acht. De juiste bepaling van wilsbekwaamheid is daarom cruciaal voor zowel de patiënt als de arts. Bij anorexia was hier nog nauwelijks onderzoek naar gedaan.
“Iemand is wilsbekwaam als die het vermogen heeft om zijn of haar eigen belangen ter zake te behartigen. Bij iemand die in coma ligt is het duidelijk dat iemand niet wilsbekwaam is, maar bij een patiënt met anorexia nervosa is dat vele malen ingewikkelder” uit Wilsbekwaamheid en anorexia
Anorexiapatiënten kunnen vaak heel rationeel overbrengen wat de schadelijke effecten zijn van hun ziekten. Tot nu toe bepaalden artsen op basis hiervan vaak onterecht dat de patiënten nog wilsbekwaam zijn, waardoor ze niet overgingen tot gedwongen behandeling en patiënten daarmee feitelijk tekort deden. Nu blijkt dat rationaal inzicht niet veel zegt over de wilsbekwaamheid, is dat van groot belang voor psychiaters, artsen in een algemeen ziekenhuis, op de EHBO en huisartsen.
“Vaak wordt ten onrechte gedacht dat anorexiapatiënten wilsbekwaam zijn, omdat ze de gevolgen van hun ziekte nog goed kunnen benoemen. Ondertussen hebben ze vaak niet door hoe ernstig hun ziekte is. Artsen moeten goed nagaan of de patiënt haar eigen ziekte niet onderschat. Als dat wel zo is, zou de arts een gedwongen behandeling kunnen starten.” aldus Elzakkers op RTL Nieuws
Er is altijd veel discussie of gedwongen behandeling wel effectief is. Het zou zelfs schadelijk zijn voor de patiënt. Uit Elzakkers’ onderzoek blijkt juist dat een gedwongen behandeling even effectief is als een vrijwillige behandeling.
Eric van Furth, mede-oprichter van Proud2Bme en voorzitter van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen, vindt de resultaten van het onderzoek erg waardevol. Volgens hem weten we door dit onderzoek dat er meer patiënten met anorexia dan tot nu toe werd gedacht wilsonbekwaam zijn. De manier van denken is dan ernstig beïnvloed door de ziekte, terwijl dit tot nog toe vaak niet voldoende wordt herkend.
Fotografie: Haley
Geef een reactie