Na jaren strak de controle te hebben gehad over hoeveel eten er in mijn lijf terecht kwam, was het toen ik in therapie ging ongelooflijk moeilijk die controle uit handen te geven. Opeens bepaalden anderen wat ik at, hoeveel en wanneer. De eerste eetlijsten hadden niet alleen lichamelijk invloed, maar vooral ook mentaal en emotioneel. Want het thema ‘controle hebben’ is een belangrijk onderdeel van een eetstoornis. En op het moment dat je in therapie gaat, wordt er van je verwacht dat je dat los gaat laten. Maar hoe snel?
In California is onderzoek gedaan, door Andrea Garber en collega’s van de Universiteit van California, naar voedingsprotocollen bij Anorexia Nervosa. Het huidige protocol heeft als stelling: ‘Begin laag en ga langzaam’. Maar volgens Garber is daar helemaal geen wetenschappelijke basis voor. Volgens haar is een strengere, meer drastische aanpak nodig, waarin patiënten sneller aankomen. ###
Veertig meisjes tussen de 9 en 20 jaar, die opgenomen waren voor anorexia, deden mee aan het onderzoek. Door het aankomdieet calorierijker te maken, steeg het BMI van de meisjes sneller en was de opnameperiode korter. Garber zegt hierover: hoe korter de periode van gevaarlijk ondergewicht, hoe kleiner de kans op blijvende lichamelijke schade, bijvoorbeeld aan de organen. Ook zou deze strategie het sociale -en schoolleven minder verstoren.
Het gevoel van de patiënten komt niet aan bod in dit onderzoek. Want wat betekent het voor de meisjes dat ze sneller moeten aankomen? Dat het helpt op de korte termijn is duidelijk, maar hoe zit dat op de lange termijn? Misschien zorgt het (te) snelle aankomen wel voor zoveel angst dat de meisjes zich in een tweede fase juist extra gaan verzetten tegen aankomen.
Als het aankomen langzaam gaat, wordt opgebouwd, hebben patiënten meer tijd om te wennen aan de veranderingen van het lichaam. Ook kan het gevoel van controleverlies hiermee worden beperkt. Maar daar staat tegenover dat, hoe langer gevaarlijk ondergewicht, hoe slechter voor de gezondheid en de prognose. Dus wat is wijsheid?
Wat vind jij van een strenger voedingsprotocol bij anorexia?
Bron: http://www.medscape.com/viewarticle/755723
Geef een reactie