Hoe gingen onze voorouders om met klachten als depressiviteit en somberheid? Toen er nog geen pillen waren en therapieën en je niet de hele dag in bed kon blijven omdat je moest jagen…. Kende men dat gevoel toen nog niet misschien? Of waren er wel degelijk middeltjes die de zon weer lieten schijnen en je de energie gaven om toch weer door te gaan?
Het gaat er niet om of mensen toen niet depressief waren, maar wel om wat voor mogelijkheden er nog meer zijn in plaats van het slikken van de bekende anti- depressiva. Eén van die alternatieven is St. Janskruid. Een oeroude remedie die lichte en matige depressiviteit tegen gaat.
Nu depressiviteit weer zo onder de aandacht werd gebracht door o.a. de dood van Antonie Kamerling zou je denken dat Nederland wel wakker is geschud als het gaat om het aantal mensen dat hieraan lijdt.
Het zijn er meer dan je denkt en lang niet iedereen gaat er voor naar de huisarts of krijgt er medicijnen tegen. Bijna 20% van de volwassen Nederlandse bevolking heeft in zijn of haar leven te kampen met een depressieve stoornis. Vorig jaar was dat ca 5% van alle mannen en vrouwen tot 65 jaar, ruim 500.000 mensen! Vanwege de bijwerkingen van de diverse depressiva wil niet iedereen medicatie en probeert andere dingen uit.
Een deel van deze mensen komt dan op het spoor van St Janskruid en zoekt in het alternatieve cirquit naar middelen die kunnen helpen.
Van alle producten die dit kruid bevatten is helaas niet alles even werkzaam. Van de 50 nieuwe kruidenproducten die gemiddeld per jaar worden aangemeld bij het CBG (College ter Beroordeling van Geneesmiddelen) werden er 4 als geneesmiddel geregistreerd. Dat kan alleen als er gedegen klinisch onderzoek naar is gedaan en bewezen is dat het werkt. Van deze 4 registraties betrof het 2 middelen met als werkzame stof St Janskruid en met als werking het tegengaan van LICHTE depressieve symptomen. ###
Een snelle blik in de schappen van een drogist of reformhuis laten zien dat er best veel producten met de naam St Janskruid verkrijgbaar zijn. Maar zijn ze allen even werkzaam? Nee helaas niet. Alleen de producten die de stoffen hyperforin en hypericin combineren blijken echt te werken en wel zo goed dat ze vergelijkbaar (voor een lichte depressie) zijn met bijvoorbeeld Prozac of Seroxat. Het maken van de juist combinatie is echter een secuur werkje echter het is wel goedkoper dan de normaal verstrekte medicijnen tegen depressie en daarbij heeft het veel minder bijwerkingen. Hyperiplant is zo’n goed gemaakt alternatief op basis van St Janskruid.
Omdat diverse studies hebben aangetoond dat dit kruid een sterk goedje is met medicinale werking, is het af te raden het zonder mede weten van de huisarts te gaan gebruiken.
Het kan namelijk de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden en dat is niet altijd zonder risico (het slikken van St. Janskruid wordt bijvoorbeeld, net als gewone anti-depressiva, tijdens de zwangerschap afgeraden).
Overweeg je dus dit middel te gaan gebruiken, overleg dat dan eerst met een arts. Net als synthetische depressiva werken ook de natuurlijke middelen pas na 2-4 weken.
Helaas is het zo dat weinig huisartsen dergelijke alternatieve geneesmiddelen “voorschrijven”. Gebrek aan kennis over het product is een reden en daarom wil de depressie vereniging hier verandering in brengen door meer informatie hierover te gaan verstrekken.
Geloof jij in de werking van dit plantaardige medicijn
&
zou je het zelf gebruiken als je depressief was?
foto’s: weheartit.com
Geef een reactie