Wetenschappers suggereren dat anorexia en boulimia mogelijk effectief kunnen worden behandeld met antibiotica. Onderzoekers van de universiteit van Rouen Inserm hebben een bacterie ontdekt die het lichaam weerhoudt om het hongergevoel op een gezonde manier te reguleren. Alhoewel psychische factoren een grote rol spelen bij de oorzaak van eetstoornissen, denken wetenschappers dat ze door het lichamelijke stukje op te lossen de ernst van de problemen kunnen verminderen.
Tot nu toe heeft de wetenschap zich vooral gericht op onderzoek naar de psychische oorzaken van eetstoornissen. Het Franse team van onderzoekers beweert dat ook spijsverteringproblemen, die mogelijk ten grondslag liggen aan de mentale problemen van de stoornis, een rol spelen.
De wetenschappers hebben aangetoond dat hun theorie klopt bij een onderzoek met muizen. Vroeg onderzoek laat zien dat de theorie ook bij mensen van toepassing is. Als verder onderzoek laat zien dat de theorie klopt, dan kan een enkel kuurtje antibiotica gebruikt worden om de problematische bacteriën te vernietigen, waardoor patiënten hun normale eetlust weer terug krijgen.
Professor Sergueï, wiens onderzoek maandagavond werd gepubliceerd in het tijdschrift Translational Psychiatry, zegt dat er nog een lange weg te gaan is voordat deze behandeling is ontwikkeld. Hij zei ook: “Theoretisch gezien zouden we al selectieve antibioticabehandelingen kunnen inzetten om dit verder te ontdekken. We zouden moeten weten welke verschillende bacteriën van invloed zijn per individu. Als we dat eenmaal weten, kunnen we kijken welk antibioticum werkt en als dit nog niet bestaat, kunnen we het ontwikkelen. Het opent een nieuwe kijk op de stoornis. We zijn zo gefocust op de hersenen en de cognitieve oorzaken van deze aandoening, maar ook het spijsverteringskanaal is belangrijk.”
Professor Fetissov’s team, die het onderzoek deed, ontdekte dat sommige vormen van bacteriën een eiwit produceren, genaamd ClpB. Wanneer het immuunsysteem van het lichaam het eiwit herkent, produceert het anti-lichamen die het eiwit aanvallen. Het lastige is dat het hormoon dat eetlust reguleert, bijna identiek is aan het ClpB eiwit. Hierdoor raakt het systeem in de war, waardoor het lichaam niet meer weet wanneer het vol zit.
Bij mensen met anorexia, die chronisch te weinig eten, zou dit leiden tot een gevoel van vol zitten, terwijl het lichaam nog niet voldoende heeft gegeten. Bij mensen die eetbuien hebben en niet weten wanneer ze vol zitten of overmatig veel trek hebben, zou het lichaam niet meer weten wanneer het genoeg heeft gehad.
In een studie met 60 patiënten ontdekten onderzoekers dat mensen met een eetstoornis een hoger niveau antilichamen hadden die het ClpB eiwit zouden moeten bestrijden. Een mysterie blijft bestaan als het gaat om de vraag hoe de lichamelijke en psychische problemen samenhangen.
“Er lijkt een logische verbinding te zijn als je erbij stilstaat dat de risicofactor voor deze stoornis stress is”, zegt Professor Fetissov. “Dat kan psychische stress, fysieke stress of intestinale stress (darmen) zijn. De antilichamen worden geproduceerd wanneer iemand veel stress ervaart en er risico is op besmetting met deze bacterie.” Ook gaf hij toe dat deze beredenering erg theoretisch is, maar voegde er aan toe: “We zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van een bloedtest die de bacterie die het ClpB eiwit besmet kan detecteren. Als we succesvol zijn hierin, zijn we mogelijk in staat om specifieke, geïndividualiseerde behandeling op te stellen voor mensen met eetstoornissen.”
Wat denk jij van dit onderzoek naar antibiotica tegen eetstoornissen?
Bron: Dailymail.co.uk
Geef een reactie