Iedereen kent ‘m wel, de anticonceptiepil. Je slikt 21 dagen of 28 dagen een pilletje en 1 keer in de 4 weken word je ongesteld. Je gebruikt de pil om te voorkomen dat je zwanger wordt en/of om je menstruatie te regelen.
Maar wat als je niet meer ongesteld wordt door over -of ondergewicht, moet je dan nog steeds een anticonceptiemiddel gebruiken?
Welke redenen zijn er om te stoppen met de pil? En welke andere anticonceptie mogelijkheden zijn er nog meer?
De pil
De pil is het meest bekende anticonceptiemiddel en wordt wereldwijd het meeste gebruikt. De pil maakt gebruik van de hormonen oestrogeen en progestageen. Deze hormonen zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt en dat er onvoldoende baarmoederslijmvlies wordt aangemaakt, zodat er geen innestelling van een bevruchte eicel kan plaatsvinden.
Er bestaan verschillende pillen en het verschil zit in de hormonale samenstelling van de pillen. Er bestaan 1 fase, 2 fasen, 3 fasen en sinds kort ook 4 fasen pillen. Bij de 1 fase pil is de hormonale samenstelling van de pil iedere week hetzelfde. Bij de 2 fasen pil is de samenstelling van de pil de eerste en de tweede helft van de strip verschillend. Bij de 3 fasen pil is de samenstelling van de pil iedere week anders en bij de 4 fasen pil verandert de samenstelling 4 keer. Dit omdat het dan zo goed mogelijk het natuurlijke hormonale patroon van het vrouwelijk lichaam volgt.
De 1 fase pil wordt het meeste voorgeschreven door huisartsen in Nederland.
De pillen zitten in een strip en iedere dag wordt er 1 pil uit de strip gedrukt en gebruikt. Bij de meeste pillen wordt er 21 dagen een pil geslikt en dan 7 dagen niets. In die 7 dagen wordt je dan ongesteld. Bij de nieuwste pillen wordt er de volledige 28 dagen een pil geslikt.
De strip bevat dan 24 of 26 werkzame pillen en 4 of 2 pillen zonder hormonen en dus zonder werking. Je wordt dan door de pillen zonder hormonen ongesteld. Het voordeel van deze pil is dat er iedere dag een pil geslikt wordt en dat de kans dus minder groot is om een pil te vergeten.
De meeste meiden beginnen aan de pil omdat ze dan beschermd zijn tegen zwangerschap, maar sommige meiden beginnen er ook aan omdat ze last hebben van ernstige acné en sommige pillen kunnen daartegen helpen. Puistjes ontstaan door androgenen en er zijn pillen die anti-androgeen bevatten. Bijvoorbeeld de Diane pil en de Yasmin pil.
Voordelen van de pil: je bent goed beschermd tegen zwangerschap, met de pil weet je precies wanneer je ongesteld wordt, het kan helpen tegen acné, menstruatiepijnen en je kan de pil doorslikken als je niet ongesteld wilt worden, bijvoorbeeld op vakantie.
Nadelen van de pil: je zit iedere dag vast aan het nemen van een pil, je stemming kan er erg door veranderen, je libido kan afnemen door pil gebruik en het kan onnatuurlijk aanvoelen om je menstruatie door een pil te laten regelen.
Als je aan de pil begint heb je grote kans op een aantal bijwerkingen. Veel meiden/vrouwen krijgen last van hoofdpijn, buikpijn en stemmingswisselingen. Ook neemt bij veel meiden/vrouwen hun libido (zin in seks) af en sommige vrouwen komen aan van de pil, dit is echter bij lang niet iedereen het geval. Veel van deze bijwerkingen zijn tijdelijk omdat je lichaam moet wennen aan de hormonen die het binnen krijgt, maar afname van het libido en stemmingswisselingen zijn vaak gehoorde blijvende bijwerkingen.
En vergeet niet: de pil helpt niet tegen SOA’s!
Het kan zijn dat je niet meer ongesteld wordt door over of ondergewicht. Je lichaam is dan niet in staat om een zwangerschap te volbrengen en daarom word je niet meer ongesteld. Maar moet je dan nog steeds anticonceptie gebruiken? Dat is wel verstandig. Je weet namelijk niet van te voren wanneer je wel weer een eisprong hebt en het zou zomaar de eerste keer raak kunnen zijn.
Stoppen met de pil
Zoals ik hierboven al heb genoemd zijn er voor en nadelen van het gebruik van de pil en dit zal met ieder anticonceptiemiddel zo zijn.
Wat kunnen redenen zijn om te stoppen met je pil:
– je wilt zwanger worden
– je wilt die hormonen niet meer in je lichaam hebben
– je wilt je lichaam het weer op de natuurlijke manier laten doen
– je bent de bijwerkingen zat
– je vergeet om je pil dagelijks in de te nemen dus het heeft geen zin om de pil te blijven gebruiken
– je wilt een ander anticonceptiemiddel gaan gebruiken
Zwanger worden
Als je zwanger wilt worden dan moet je stoppen met de pil. Doordat de pil een aantal dingen in je lichaam verandert moet je lichaam er even aan wennen om te functioneren zonder pil. Meestal is na een aantal maanden het pileffect verdwenen en kun je zwanger worden.
Je bent de bijwerkingen zat
Je hebt al kunnen lezen over de bijwerkingen die je kunt hebben als je de pil gebruikt. Het kan zijn dat je daar geen last meer van wilt hebben en dat je daarom met de pil stopt. Het duurt gemiddeld 6 tot 10 weken voordat alle hormonen uit je pil uit je lichaam zijn en dan heb je dus zeker geen last meer van de bijwerkingen.
Je wilt een ander anticonceptiemiddel gaan gebruiken
Er bestaan nog best een aantal andere anticonceptiemiddelen dan de pil. Het condoom, het vrouwencondoom, de prikpil, een spiraaltje, anticonceptiepleister, implanon, vaginale anticonceptiering.
Het condoom
Het condoom is er voor mannen en voor vrouwen en is het enige anticonceptiemiddel wat ook tegen soa’s beschermd. Hoe het condoom voor mannen gebruikt moet worden zie je in onderstaand filmpje.
Spiraaltje
Er zijn 2 verschillende spiraaltjes, het koperspiraaltje en het hormoon spiraaltje. Beide spiraaltjes worden in de baarmoeder ingebracht, hebben een anker vorm en zijn 24 tot 36 mm lang.
Het koper in het koperspiraaltje zorgt ervoor dat eventuele bevruchte eicellen worden vernietigd en dit spiraaltje duwt tegen de baarmoederwand waardoor het baarmoederslijmvlies zich niet goed kan ontwikkelen. Het biedt in principe 10 jaar bescherming tegen zwangerschap, maar er wordt geadviseerd het spiraaltje na 5 jaar te vervangen.
Het hormoon spiraaltje werkt door de hormonen die het afgeeft. Deze zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet meer wordt opgebouwd en daardoor niet geschikt is voor zwangerschap. Het grote voordeel van het hormoonspiraaltje tegenover de pil is dat het spiraaltje maar 10% van de hormonen afgeeft t.o.v. de pil.
De anticonceptiepleister
Dit is een pleister die je op je arm plakt (of ergens anders) en deze geeft een week lang gelijkmatig hormonen af. Via de huid komen deze hormonen rechtstreeks in de bloedbaan. Je draagt de pleister een week en dan vervang je ‘m (iedere week op dezelfde dag) voor een nieuwe. Na 3 weken doe je 1 week geen pleister op en dan word je ongesteld.
Implanon
Dit is een heel klein staafje die door de huisarts in je bovenarm wordt geplaats. Dit beschermt 3 jaar tegen zwangerschap doordat het staafje een kleine hoeveelheid hormonen afgeeft. Door deze hormonen vindt er geen eisprong plaats.
Vaginale anticonceptiering
Dit is een ring van buigzaam materiaal en deze breng je zelf in in de vagina. De ring moet 3 weken blijven zitten en dan haal je ‘m eruit en word je ongesteld. De werking is hetzelfde als bij de pil, door de hormonen zorgen ervoor dat er geen eisprong is. Het voordeel is dat er veel minder hormonen inzitten dan bij de pil.
Als je zeker bent dat je geen kinderen (meer) wilt dan kun je je ook laten steriliseren en dan hoef je helemaal geen anticonceptie meer te gebruiken.
Gebruik jij de pil?
Of
Welk anticonceptiemiddel gebruik jij?
Geef een reactie