Anticonceptie

Iedereen kent ‘m wel, de anticonceptiepil. Je slikt 21 dagen of 28 dagen een pilletje en 1 keer in de 4 weken word je ongesteld. Je gebruikt de pil om te voorkomen dat je zwanger wordt en/of om je menstruatie te regelen. 

Maar wat als je niet meer ongesteld wordt door over -of ondergewicht, moet je dan nog steeds een anticonceptiemiddel gebruiken? 

Welke redenen zijn er om te stoppen met de pil? En welke andere anticonceptie mogelijkheden zijn er nog meer?

De pil
De pil is het meest bekende anticonceptiemiddel en wordt wereldwijd het meeste gebruikt. De pil maakt gebruik van de hormonen oestrogeen en progestageen. Deze hormonen zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt en dat er onvoldoende baarmoederslijmvlies wordt aangemaakt, zodat er geen innestelling van een bevruchte eicel kan plaatsvinden.

Er bestaan verschillende pillen en het verschil zit in de hormonale samenstelling van de pillen. Er bestaan 1 fase, 2 fasen, 3 fasen en sinds kort ook 4 fasen pillen. Bij de 1 fase pil is de hormonale samenstelling van de pil iedere week hetzelfde. Bij de 2 fasen pil is de samenstelling van de pil de eerste en de tweede helft van de strip verschillend. Bij de 3 fasen pil is de samenstelling van de pil iedere week anders en bij de 4 fasen pil verandert de samenstelling 4 keer. Dit omdat het dan zo goed mogelijk het natuurlijke hormonale patroon van het vrouwelijk lichaam volgt.

De 1 fase pil wordt het meeste voorgeschreven door huisartsen in Nederland.

De pillen zitten in een strip en iedere dag wordt er 1 pil uit de strip gedrukt en gebruikt. Bij de meeste pillen wordt er 21 dagen een pil geslikt en dan 7 dagen niets. In die 7 dagen wordt je dan ongesteld. Bij de nieuwste pillen wordt er de volledige 28 dagen een pil geslikt.

De strip bevat dan 24 of 26 werkzame pillen en 4 of 2 pillen zonder hormonen en dus zonder werking. Je wordt dan door de pillen zonder hormonen ongesteld. Het voordeel van deze pil is dat er iedere dag een pil geslikt wordt en dat de kans dus minder groot is om een pil te vergeten.

De meeste meiden beginnen aan de pil omdat ze dan beschermd zijn tegen zwangerschap, maar sommige meiden beginnen er ook aan omdat ze last hebben van ernstige acné en sommige pillen kunnen daartegen helpen. Puistjes ontstaan door androgenen en er zijn pillen die anti-androgeen bevatten. Bijvoorbeeld de Diane pil en de Yasmin pil.

Voordelen van de pil: je bent goed beschermd tegen zwangerschap, met de pil weet je precies wanneer je ongesteld wordt, het kan helpen tegen acné, menstruatiepijnen en je kan de pil doorslikken als je niet ongesteld wilt worden, bijvoorbeeld op vakantie.

Nadelen van de pil: je zit iedere dag vast aan het nemen van een pil, je stemming kan er erg door veranderen, je libido kan afnemen door pil gebruik en het kan onnatuurlijk aanvoelen om je menstruatie door een pil te laten regelen.

Als je aan de pil begint heb je grote kans op een aantal bijwerkingen. Veel meiden/vrouwen krijgen last van hoofdpijn, buikpijn en stemmingswisselingen. Ook neemt bij veel meiden/vrouwen hun libido (zin in seks) af en sommige vrouwen komen aan van de pil, dit is echter bij lang niet iedereen het geval. Veel van deze bijwerkingen zijn tijdelijk omdat je lichaam moet wennen aan de hormonen die het binnen krijgt, maar afname van het libido en stemmingswisselingen zijn vaak gehoorde blijvende bijwerkingen.

En vergeet niet: de pil helpt niet tegen SOA’s!

Het kan zijn dat je niet meer ongesteld wordt door over of ondergewicht. Je lichaam is dan niet in staat om een zwangerschap te volbrengen en daarom word je niet meer ongesteld. Maar moet je dan nog steeds anticonceptie gebruiken? Dat is wel verstandig. Je weet namelijk niet van te voren wanneer je wel weer een eisprong hebt en het zou zomaar de eerste keer raak kunnen zijn.

Stoppen met de pil
Zoals ik hierboven al heb genoemd zijn er voor en nadelen van het gebruik van de pil en dit zal met ieder anticonceptiemiddel zo zijn.

Wat kunnen redenen zijn om te stoppen met je pil:

– je wilt zwanger worden
– je wilt die hormonen niet meer in je lichaam hebben
– je wilt je lichaam het weer op de natuurlijke manier laten doen
– je bent de bijwerkingen zat
– je vergeet om je pil dagelijks in de te nemen dus het heeft geen zin om de pil te blijven gebruiken
– je wilt een ander anticonceptiemiddel gaan gebruiken

Zwanger worden
Als je zwanger wilt worden dan moet je stoppen met de pil. Doordat de pil een aantal dingen in je lichaam verandert moet je lichaam er even aan wennen om te functioneren zonder pil. Meestal is na een aantal maanden het pileffect verdwenen en kun je zwanger worden.

Je bent de bijwerkingen zat
Je hebt al kunnen lezen over de bijwerkingen die je kunt hebben als je de pil gebruikt. Het kan zijn dat je daar geen last meer van wilt hebben en dat je daarom met de pil stopt. Het duurt gemiddeld 6 tot 10 weken voordat alle hormonen uit je pil uit je lichaam zijn en dan heb je dus zeker geen last meer van de bijwerkingen.

Je wilt een ander anticonceptiemiddel gaan gebruiken
Er bestaan nog best een aantal andere anticonceptiemiddelen dan de pil. Het condoom, het vrouwencondoom, de prikpil, een spiraaltje, anticonceptiepleister, implanon, vaginale anticonceptiering.

Het condoom
Het condoom is er voor mannen en voor vrouwen en is het enige anticonceptiemiddel wat ook tegen soa’s beschermd. Hoe het condoom voor mannen gebruikt moet worden zie je in onderstaand filmpje.

Het vrouwencondoom heeft dezelfde werking als een condoom voor mannen, maar wordt bij de vrouw ingebracht. Check onderstaand filmpje voor een gebruiksaanwijzing.

De prikpil
De huisarts brengt iedere 10 – 12 weken een injectie een hormoon in, in je bil waardoor je niet zwanger kunt raken. Door het hormoon komt het eitje niet volledig tot ontwikkeling en daardoor komt het niet vrij in de eileiders.  

Spiraaltje
Er zijn 2 verschillende spiraaltjes, het koperspiraaltje en het hormoon spiraaltje. Beide spiraaltjes worden in de baarmoeder ingebracht, hebben een anker vorm en zijn 24 tot 36 mm lang.

Het koper in het koperspiraaltje zorgt ervoor dat eventuele bevruchte eicellen worden vernietigd en dit spiraaltje duwt tegen de baarmoederwand waardoor het baarmoederslijmvlies zich niet goed kan ontwikkelen. Het biedt in principe 10 jaar bescherming tegen zwangerschap, maar er wordt geadviseerd het spiraaltje na 5 jaar te vervangen.

Het hormoon spiraaltje werkt door de hormonen die het afgeeft. Deze zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet meer wordt opgebouwd en daardoor niet geschikt is voor zwangerschap. Het grote voordeel van het hormoonspiraaltje tegenover de pil is dat het spiraaltje maar 10% van de hormonen afgeeft t.o.v. de pil.

De anticonceptiepleister
Dit is een pleister die je op je arm plakt (of ergens anders) en deze geeft een week lang gelijkmatig hormonen af. Via de huid komen deze hormonen rechtstreeks in de bloedbaan. Je draagt de pleister een week en dan vervang je ‘m (iedere week op dezelfde dag) voor een nieuwe. Na 3 weken doe je 1 week geen pleister op en dan word je ongesteld.

Implanon
Dit is een heel klein staafje die door de huisarts in je bovenarm wordt geplaats. Dit beschermt 3 jaar tegen zwangerschap doordat het staafje een kleine hoeveelheid hormonen afgeeft. Door deze hormonen vindt er geen eisprong plaats.

Vaginale anticonceptiering
Dit is een ring van buigzaam materiaal en deze breng je zelf in in de vagina. De ring moet 3 weken blijven zitten en dan haal je ‘m eruit en word je ongesteld. De werking is hetzelfde als bij de pil, door de hormonen zorgen ervoor dat er geen eisprong is. Het voordeel is dat er veel minder hormonen inzitten dan bij de pil.

Als je zeker bent dat je geen kinderen (meer) wilt dan kun je je ook laten steriliseren en dan hoef je helemaal geen anticonceptie meer te gebruiken.

Gebruik jij de pil?

Of

Welk anticonceptiemiddel gebruik jij?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

24 reacties op “Anticonceptie”

  1. Ik slikte de pil zo’n 3-4 jaar lang, maar ben nu al een paar maanden gestopt omdat en mijn relatie uit ging en ik door de anorexia toch niet meer ongesteld wordt. Nu eerst maar eens afwachten wanneer mijn lichaam op een natuurlijke manier weer gaat menstrueren, en daarna misschien weer aan de pil!

  2. Kan je ook de pil slikken als je nog nooit ongesteld bent geweest? (ik ben nu 16) Dus eigenlijk vooral voor acne?

  3. Ik ben nu ongeveer een jaar aan de pil (iets langer) en het bevalt me prima. Ik ben ermee begonnen omdat ik verschrikkelijk onregelmatig ongesteld werd. En vooral als het heel hevig was, had ik verschrikkelijk last van menstruatiepijn. Nu weet ik precies op welke dag ik ongesteld word, en het is nooit heel heftig. Bijkomend voordeel is trouwens het doorslikken. Dat probeer ik niet te vaak te doen. Maar a.s. keer zou ik met school in Barcelona zitten, dus dan slik ik lekker door. 😀

  4. @anonimus: Dat kun je denk ik het beste even bij je huisarts vragen:)

  5. 3 maanden geleden gestopt met de pil om te kijken of ik nog natuurlijk ongesteld wordt (heb ondergewicht) maar niet dus.. Nu hopen dat ik snel weer ongesteld word en in de toekomst misschien wel ooit weer aan de pil als anticonceptiemiddel.

  6. Ik slik de pil niet en heb deze nooit geslikt ook.
    Tijdens mijn anorexiaperiode is mijn menstruatie een tijd weggeweest (ruim 2 jaar) en gelukkig weer teruggekomen (al weer 5 jaar nu). Mijn man en ik gaan op een natuurlijke wijze met onze vruchtbaarheid om, door te letten op de eigen tekenen van het lichaam als temperatuur, slijmafscheiding en ligging baarmoedermond. Ik zou zelf niet anders willen.. Je hebt a) geen hormonen in je lijf en b) leef je samen veel dichter bij de natuur, het mooie van alle veranderingen in je lichaam en ben je er ook samen in alles bij betrokken (terwijl als je de pil een keer vergeet of een condoom scheurt het de schuld is van haar of hem). Naja.. dit is dus waarschijnlijk een heel andere visie op en gebruik van voorbehoedsmiddelen… 😉

  7. Ik heb nu 9 maanden de prikpil.
    Het is op zich wel fijn, maar ik laat hem 1x in de 3 maanden zetten en iedere keer tegen het eind van de 3de maand hou ik super veel vocht vast (met deze pil wordt je weinig/niet ongesteld) dat vind ik wel een groot nadeel. Want dit betekent ook dat ik zwaarder ben..

  8. Ikzelf slik gewoon iedere dag een anticonceptiepil. Dit vindt ik zelf de meest gemakkelijke manier. De pil die ik slik is speciaal tegen acne. Heeft iemand ervaring met deze pil en weet iemand hoelang het duurt voordat er resultaat te zien is ? Ik slik hem namelijk nog maar heel kort. Zelf heb ik geen last van bijwerkingen gelukkig maar misschien komt dat nog…

  9. Ik heb een spiraaltje sinds kort.

    @ Muis. Is dat wel betrouwbaar? Want je hoort toch altijd dat de betrouwbaarheid van zo’n soort methode heel laag is

  10. Vandaag is mij aan geraden om de anticonceptie pil te gaan slikken, omdat nog tot je 25e of 26e je botten groeien (niet meer in de lengte maar wel in de dikte) Dus nu moet ik daar over na denken om dat te gaan gebruiken… Maar ik weet het niet zo goed…:( Sommige mensen krijgen er erge puistjes van of hebben gewichtstoename, niet echt de leukste dingen… Dus weet niet zo goed of ik het wel moet doen.

  11. @-F: Ik heb een tijd geleden hiervoor een cursus gevolgd (NFP) en wanneer je je slijmwaarneming in combinatie met je temperatuurlijn neemt, is deze methode voor 99% betrouwbaar en dat is gelijk aan de pil. Het mooie ervan is dat je je lichaam ook steeds beter leert kennen. Natuurlijk vraagt het ook wat van je.. Wanneer je nog niet zwanger wilt/kunt worden, dan betekent dat dat je in je vruchtbare periode je een tijdje van elkaar onthoud. Maar goed, als je daar dan ook beiden voor gaat, is dat ook niet erg. Er zijn zat andere manieren om het fijn en intiem met elkaar te hebben, zonder gemeenschap met elkaar.

  12. Ik gebruik nu ongeveer 6 jaar de gewone pil. Lijkt me ook wel makkelijk aangezien mijn vriend en ik nu nog geen kindjes willen. Over een jaartje of 2 pas…

  13. Ik slik de Diana pil ongv 2 jaar, en ik heb die pil genomen voor acne, en voor vakanties om ongesteldheid uitestellen.
    Voor puistjes helpt het echt erg goed! ik heb amper meer puistjes en ze drogen gauw in.
    alleen is bij deze pil wel meer bijwerkingen, omdat het een hele zware pil is. Ik kwam wel paar kilotjes aan. Maar dat hoeft niet altijd

    xxx

  14. Ik mis hier nog wel een belangrijke bijwerking van de pil: het slikken van de pil geeft een grotere kans op trombose en op verschillende vormen van kanker. Zeker in combinatie met overgewicht en/of roken wordt dit risico groter. Daarom verbaast het me dat de pil zo ‘makkelijk’ wordt voorgeschreven, terwijl er veiliger alternatieven zijn (en je je kunt afvragen of je uberhaupt anticonceptie nodig hebt).

  15. Whaha dit is egt grappig!!
    ik heb het er net vandaag over op school!!! wie ginger er spelletjes mee spele:P

    maarja ik lees het dus maar niet want weet allees nu wel(A)

    xxx CM

  16. @Floorjte wat heeft de anticonciptpil met je botten te maken ? Je zegt omdat je botten nog groeien niet in de lente maar wel qua dikte ?

    Ik slik zelf niets. Ik doe ook niet aan sex.
    De pil lijkt me ook maar rotzooi al die bijwerkingen.

  17. Ik heb sinds een jaar de Nuvaring. Ik heb 2 pillen geprobeerd, maar werd er ontzettend onevenwichting van. Huilbuien, minder zin in sex, allemaal dat soort rare dingen. De hormonen waren dus te veel voor me. Nu heb ik alleen nog last van mijn persoonlijkheid 😉

    Hij is heel makkelijk in te brengen, en je voelt hem niet zitten. Ook met de sex merk je er vrij weinig van. Ik heb er nog geen reactie op gehad. Ik heb het mijn vorige vriend gevraagd, maar die merkte niks 😀

  18. Ik ben al 2 a 3 jaar niet meer ongesteld. Ik ben het tussendoor 1x geworden, omdat ik bijna op mijn streef zat maar toen viel ik weer terug
    Ik heb nooit veilig gedaan. Mijn eerste vriend was zelf maagd, mijn 2e fladder niet, maar ik heb er nooit van gekregen. Ik weet dat hij het met andere meiden WEL veilig deed. Met mijn huidige vriend doe ik het ook niet veilig, omdat ik weet dat ik niet kan hebben en hij het met zijn ex heel weinig heeft gedaan, maar wel onveilig :S We hebben het er wel overgehad, maar zolang ik niet zwanger kan worden en we niks merken, maakt het ons niets uit 😉 Ik vind het altijd zo’n gedoe en een spelbreker, zo’n condoom etc…
    Als ik weer ongesteld word, ga ik wel de pil slikken en/of een condoom gebruiken!

  19. @marjolein

    ik vind dat je heel onverantwoordelijk bezig bent. Je weet niet wanneer je opeens weer vruchtbaar bent, dat kan ook als je nog wel ondergewicht hebt! Straks ben je ineens zwanger!
    En er maar op vertrouwen dat je nieuwe vriend geen enge ziektes heeft is ook niet zo verstandig…

    Heb je deze blog wel goed gelezen??
    Ik hoop echt dat je er iets aan gaat veranderen, want het klinkt echt niet goed hoe je ermee om gaat.

  20. @ anoniem, (ik weet het jammer genoeg niet precies meer, kreeg zo veel informatie ineens dat ik niet alles heb opgeslagen) Maar als je ondergewicht dan mis je een stofje (die wel in de pil zit) en dat zorgt er voor dat je later kans hebt op ostreopose. dat je botten heel erg dun worden en snel kunnen breken. En mij is verteld dat je pil daar tegen helpt. Maar het kan ook zijn dat ik het dan helemaal verkeerd heb begrepen..

  21. Ik slik ook al 7 jaar de pil, maar ik mag alleen een van de lichte versies.
    In onze familie komt trombose voor dus heb ik na goed overleg enz uiteindelijk de pil gekregen, maar ik moet dus wel voorzichtig zijn. De kans dat ik trombose kan krijgen is hierdoor idd wel vergroot. Overleg dus altijd even met je huisarts!

  22. Voor diegenen die denken dat niet menstrueren en ondergewicht hebben er wel voor zal zorgen dat je toch niet zwanger wordt; je hebt t mis! Ik had een spiraaltje maar dit is er uit gevallen… (zonder dat ik t merkte dus) was al een tijdje niet ongesteld vanwege ondergewicht maar ben toen dus blijkbaar toch zwanger geworden… daar kwam ik pas na 19 weken achter, ik was toen opgenomen in een kliniek en vanwege PMT besefte ik me pas dat mijn buik er niet kloppend uitzag, ik kreeg nog commentaar dat t vet zich eerst ophoopt op je buik dus dat t wel weggaat… hoe klein de kansen ook zijn om zwanger te worden, er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Dus marjolein, pas alsjeblieft op hiermee. Ik heb toen een abortus gehad en dat is echt geen pretje… en een kind opvoeden in zo’n onstabiele situatie ook niet!

  23. ik heb de ladycomp. even betrouwbaar als de pil!

  24. Ik heb ongeveer 4 uur te laat me pil ingenomen dat was zaterdag daarna gelijk 2 ingenomen ook die van zondag maar toen wel seks gehad, ik heb net mijn pil voor vandaag ingenomen, kan dit kwaad?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *