Anticonceptie van de redactie

Dat ene magische moment in de puberteit, we worden een vrouw, gaan menstrueren en zijn plotseling vruchtbaar. Ons lichaam is klaar om kinderen te krijgen, ook al zijn we er op die leeftijd zelf meestal mentaal nog helemaal niet aan toe. Gelukkig kunnen we tegenwoordig best goed plannen wanneer we aan kinderen willen beginnen, doordat er allerlei verschillende voorbehoedsmiddelen bestaan die we kunnen gebruiken om een zwangerschap te voorkomen. In deze blog delen wij aan welke anticonceptiemethodes we de voorkeur geven.

Anticonceptiemiddelen zijn ervoor gemaakt om zwangerschappen te voorkomen en condooms bieden daarnaast ook bescherming tegen sexueel overdraagbare aandoeningen. Hiernaast kunnen verschillende anticonceptiemethodes ook ingezet worden om de menstruatie te controleren zodat je beter kan timen wanneer je ongesteld wordt, of de intensiteit ervan kunt verminderen.

anticonceptie

♥ Anticonceptie van Irene..
Ik gebruik al meer dan 10 jaar de anticonceptiepil. Eigenlijk weet niet ik echt beter. Ik heb regelmatig artikelen gelezen waarin staat dat de anticonceptiepil helemaal niet zo prettig is voor veel vrouwen vanwege de hoeveelheid hormonen die je tot je neemt. Ook veel van mijn vriendinnen zijn intussen overgestapt op bijvoorbeeld een koperspiraaltje.

Ik ben er het één en ander over gaan lezen en hoewel het idee van anticonceptie zonder hormonen mij wel aanspreekt lijkt zo’n spiraaltje me doodeng! Ik weet dat het gewoon kan, maar toch krijg ik er de kriebels van. Dus ja, misschien dat ik niet beter weet, maar ik ervaar eigenlijk helemaal geen problemen met de anticonceptiepil en vind het daarom ook wel goed zo. Ik vind het ook wel prettig dat ik m’n ongesteldheid op deze manier zelf kan plannen door simpelweg de pil door te slikken. 

Anticonceptie van Lotte…
Zelf geef ik de voorkeur aan de anticonceptiepil. Ik heb in het verleden verschillende dingen geprobeerd, maar ik kom hier toch altijd weer bij terug. Wel gebruik ik nu een van de lichtste pillen die er op de markt is. Voor mij werkt deze tot nu toe erg prettig en ik vind het fijn dat ik de pil soms door kan slikken wanneer ik bijvoorbeeld op vakantie ga of naar een festival. Als ik vergeet om de pil te slikken (dat is gelukkig bijna nooit), ziek ben geweest of diarree heb gehad gebruik ik voor de zekerheid condooms.

Ik heb verder nog een spiraaltje geprobeerd en de Nuvaring. Het spiraaltje vond ik niet zo prettig. Mijn menstruatie werd er veel heviger en pijnlijker door en na een tijd bleek ook dat het spiraaltje scheef was gaan zitten in mijn baarmoeder en dus eruit moest. Over de Nuvaring was ik over het algemeen heel tevreden. Voor wie er niet mee bekend is, een Nuvaring is een siliconen ring die hormonen afgeeft in je vagina. Je kunt de ring zelf in en uitdoen. Het voordeel is dat je het minder makkelijk vergeet dan de anticonceptiepil. Het nadeel is dat het niet door elke zorgverzekering vergoed wordt.

anticonceptie

♥ Anticonceptie van Scarlet…
Toen ik rond mijn 16de naar de huisarts ging omdat ik graag de pil wilde slikken vanwege de extreme menstruatiepijn, wilde hij me de Diane pil voorschrijven. Op die manier zou ik ook direct wat minder puistjes hebben. Uhmmm? Ik had helemaal geen klacht over mijn puistjes. Die interesseerden me niets. Geef me maar gewoon een normale pil, meneer de huisarts. Die kreeg ik vervolgens. Volgens mij was het Microchinon 30. Een lichte pil die een aardig tijd redelijk zijn werk heeft gedaan. Ik had minder last van menstruatiepijn. Toen dit langzaam weer terugkwam besloot ik te stoppen met de pil. Ik gebruikte hem bovendien ook niet als daadwerklijke anticonceptie.

Hierna heb ik enkel tijdens vakanties nog weleens een lichte pil gebruikt. Die slikte ik dan twee weekjes om tijdens mijn vakantie niet ongesteld te worden. Verder heb ik nooit meer gebruik gemaakt van anticonceptie. Niet zo veilig natuurlijk…. het gevolg? Tsja… nu is mijn vriendin zwanger 😉

♥ Anticonceptie van Phoi Cai…

In het begin gebruikte ik tijdens de vakanties een lichte pil zodat ik ongestoord kon genieten en zwemmen. Later merkte ik dat ik behoorlijk onregelmatig menstrueerde waardoor ik me dagelijks onrustig voelde. Wanneer zou het komen? Straks heb ik niks bij me! Wat als ik het niet doorheb en ik doorlek… Al deze gedachtes bleven door mijn hoofd spoken. Daarom koos ik op een gegeven moment voor de pil zodat ik wist waar ik aan toe was. Naast de pil gebruikte ik in het begin van relaties ook nog de condoom om soa’s te voorkomen totdat ik zeker wist dat het wel goed zat. Ik nam liever het zekere voor het onzekere! 

Een half jaar voordat ik zwanger werd van Romy ben ik gestopt met de pil. We waren niet van plan meteen zwanger te worden maar ik wilde mijn lichaam de tijd gunnen om haar eigen cylcus te vinden. Ik merkte dat mijn cyclus alsnog erg onregelmatig was, maar ik kon er beter mee omgaan. Na mijn zwangerschap heb ik de pil achterwege gelaten omdat ik had gehoord dat het de borstvoeding kon beïnvloeden. Sindsdien gebruiken we de condoom als anticonceptiemiddel. Ik heb de pil vanaf het begin geen moment gemist en ik vond het wel fijn om niet dagelijks een pil te hoeven slikken.

anticonceptie

♥ Anticonceptie van Daphne…
Al heel jong begon ik aan de pil, met eigenlijk als voornaamste reden om mijn huid te verbeteren. Ik had erg last van acne. Omdat dat zo vroeg begon had ik na een paar jaar echt al alles geprobeerd, zonder enige verbetering. De dokter adviseerde mij de Diane Pil, een pil dat oorspronkelijk een medicijn is voor huidproblemen. Dit was voor de tijd dat deze pil erg in opspraak kwam. Doordat ik aan deze pil ging merkte ik voor het eerst echt verbetering in mijn huid en ben ik hem blijven gebruiken. 

Toen er zelfs een documentaire op Zembla verscheen over de Diane Pil, omdat het de kans op bloedklonters ernstig zou verhogen, ben ik wel even opgestopt op een lichtere pil. Hier voelde ik mij alleen totaal niet prettig bij. Mijn huid werd weer slechter en ik voelde mij niet fijn in mijn vel zitten. Na uitvoerig overleg met de huisarts ben ik toch weer overgestapt op de Diane, ook omdat de kans erg klein zou zijn dat het voor mij alsnog een risico zou zijn. Zelf ben ik nog steeds erg tevreden, ik voel mij er fijn bij en vind ik het fijn dat ik mijn menstruatie ermee kan timen. 

♥ Anticonceptie van Ginger…
Op dit moment heb ik geen relatie dus is anticonceptie niet nodig. In mijn vorige relaties gaf ik de voorkeur aan een condoom omdat ik gevoelsmatig niet iedere dag pillen zou willen slikken en ik toen nog te jong was, vond ik zelf, om een spiraaltje te nemen.

In mijn spreekkamer krijg ik vaak de vraag naar anticonceptie en ik heb mij er ook in verdiept. Een spiraaltje is, samen met de anticonceptiepil, de meest betrouwbare manier van anticonceptie en zonder veel bijwerkingen. Dit is ook wat ik mijn patiënten dan altijd voorleg. Een spiraaltje is snel gezet en vaak niet lang pijnlijk. Als ik weer een relatie krijg dan denk ik dat ik een spiraaltje ga nemen. 

Fotografie: Pexels

Aan welke anticonceptiemethode geef jij de voorkeur?

Lotte

Geschreven door Lotte

Reacties

34 reacties op “Anticonceptie van de redactie”

  1. Ook gestopt met pil heb nu veel meer energie

  2. Het voordeel van lesbisch zijn.. geen anticonceptie hoeven gebruiken 😉

    Misschien heb ik niet goed opgelet, maar.. wie is Ginger?!

    1. Ik vraag me dat ook al een tijdje af. Ze is toch niet echt geintroduceerd of iets?

    2. Ze heet eigenlijk Lotte, geneeskundestudent, maar door de nieuwe blonde Lotte is het verwarrend en heeft ze haar naam op de site gewijzigd naar Ginger, omdat ze ‘rood’ haar heeft 😉
      Excuses of vul me aan redactie bij eventuele misvattingen!

    3. Klopt helemaal, Ginger heette voorheen Lotte.
      Ze is vooral actief op het forum en verzorgt wekelijks een ervaringsdeskundige chat op zaterdagavond.

  3. Voorkeur? Geen enkele

  4. Ik gebruik alleen condooms met mijn vriend. Ik moet er niet aan denken om allerlei hormonen in mijn lichaam te stoppen of om elke dag een pil te slikken. Daarnaast ben ik ook bang dat wanneer ik een spiraaltje neem, hij verschuift of je het voelt tijdens de seks. Condooms zijn voor mij prima en zo lang je er voorzichtig mee omgaat en hem even controleert als je klaar bent, is er niets aan de hand en is hij in mijn optiek net zo betrouwbaar als de pil of een spiraaltje.

  5. Hahahahah Scarlet! Tja, zonder anticonceptie krijg je dat natuurlijk…

  6. Hoe gaan jullie om met mannen die eisen dat ue pil moet slikken ik wil niet hij vind condoom niet fijn maar ik kan niet tegen hormonen pil wat kan ik nu beste zeggen en hoe mijn grens aangeven ?

    1. Eisen?
      Heel hard weg rennen. Geen enkele man mag eisen hoe jij je beschermd tegen hem. Dus als bescherming: wegrennen.

    2. Eens met Daan.. Beschermd niet alleen tegen niet zwanger worden he? Geslachtsziekten zit je ook niet op te wachten

    3. Ik ben het ook eens met Daan, ik vind de pil ook verschrikkelijk ik kreeg daar juist last van hormonen. Zelfs bij de lichtste vorm…

      De groeten zeggen tegen hun dus, nog iets: Een condoom beschermt tegen HIV of AIDS een pil niet.

  7. Tof dat jullie dit (toch wel privé onderwerp) in een blog delen!

  8. Is het echt zo dat je aan komt van de pil?

    1. Ik was daar wel voor gewaarschuwd door zowel de dokter als de apotheker, maar ik ben er niet van aangekomen en ik ken eigenlijk ook niemand die dat wel heeft gehad.

    2. Ik denk dat je alleen eetbuien kunt krijgen als je daar al gevoelig voor bent door bv. boulimia in combinatie met de hormonen. Maar ik denk niet op een andere manier.
      Dit is namelijk waarom ik er van aan kwam… dat nam weer af zodra ik normaal at.
      Ik slik zelf echter nu niet de pil en vind dat ook niet echt nodig. Ik heb sowieso al een lange tijd geen relatie.

    3. Bedankt voor jullie reactie.
      Ik zit er over te denken omdat ik mijn menstruatie vaak heel erg veel pijn geeft.
      Ik ga er met mijn huisarts een keer over hebben.

    4. van een baby kom je ook aan 🙂

      1. Klopt, maar ik ben lesbisch dus om die reden hoef ik niet aan de pil

  9. Ik laat volgende week mijn eerste spiraaltje zetten… Heel spannend maar ik wilde graag minderen in de hormonen

  10. Ik heb toen ik kind was een paar jaar de pil geslikt omdat ik heel lang ongesteld was en ik er bloedarmoede van kreeg. Nu ben ik zonder pil gewoon een week ongesteld en heb toch nooit seks dus scheelt het weer in aantal pillem dat ik slik.

  11. Ik ben op m’n 17e begonnen met de pil te slikken toen ik wat kreeg met nu mijn man. 1 keer door de pil heen zwanger geworden en toen we nog een kindje wilden ben ik ermee gestopt. Ik weet niet zeker of ik weer met de pil wil beginnen.. Spiraal of prikpil zie ik ook niet zitten.. Dus voor nu condom en wellicht weer de pil.. Eerst maar eens de hormonen van de zwangerschap m’n lijf uit ^^.
    Vind het heel fijn om even zo’n soort blog te lezen, heel erg bedankt voor jullie openheid

  12. Ik heb een aantal keer (hele lichte) pillen geprobeerd, maar werd er altijd zo kotsmisselijk van dat ik geen hap meer door m’n keel kreeg. Hebben meer mensen dat? Heb het daardoor nooit langer dan twee weken volgehouden. Door deze ervaring wil ik eigenlijk ook geen kunstmatige hormonen meer in m’n lijf.

    1. Daar heb ik ook last van gehad

      1. Je zegt ‘gehad’? Nu niet meer? Of gebruik je geen hormonen? Ben benieuwd!

  13. Ik slik de pil om mijn menstruatie onder controle te houden.
    Mijn vriend en ik hebben besloten pas gemeenschap te hebben als we er klaar voor zijn om bij een onbedoelde zwangerschap het kindje te houden. Dat is deze zomer zo ver :-). En dan gaan we pil en condoom combineren, aangezien de pil bij mij niet zo betrouwbaar is door de eetstoornis gedragingen.

  14. @Jo, als mannen eisen gaan stellen misschien beter toedeloe zeggen. Wel kan je een pessarium gebruiken, heb ik ook.

  15. @maria pessarium hoe gebruik je dat?

  16. Ik gebruik gewoon een condoom. Ik heb eerder wel verschillende soorten hormonale anticonceptie geprobeerd maar ik kreeg last van bijwerkingen en toen ben ik er helemaal mee gestopt en ik vind het prima zo.

  17. Momenteel is mijn anticonceptiemiddel gewoon geen seks hebben. Zeer veilig en effectief 😀

  18. @Jo, heb het destijds laten aanmeten bij Rutgershuis. Tegenwoordig heb je onder andere de Casa-klinieken of via gynaecoloog. Dan krijg je meteen uitleg; hoe je hem inbrengt en hoe je ermee omgaat. Altijd met zaaddodend middel, bijvoorbeeld. Er bestaat ook het Caya-pessarium, dat één maat is. Geen ervaring mee.
    Voordeel van een pessarium is dat je hem van tevoren (niet te lang van tevoren) inbrengt, waardoor op het moment van grote opwinding geen onderbreking hebt. Plus dat je meer voelt dan met een condoom.

  19. Casa is Gynaikon geworden.

  20. Ik word ongesteld terwijl ik anticonceptie slik. Ik heb gehoord dat dit een soort “schijn” ongesteldheid is. Kan het zijn dat ik, door overmatig sporten en mogelijk te weinig voeding, in het echt niet ongesteld ben? Od kan ik hier alleen achterkomen door te stoppen met de pil?
    I

    1. Hoi Fleur, je kunt hierover het beste even contact opnemen met je huisarts. Het is een hele normale vraag en hij/zij kan je daarmee verder helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *