Antidepressiva leidt niet tot gewichtstoename

De gewichtsschommelingen die kunnen optreden bij patiënten met een depressie worden niet veroorzaakt door het gebruik van antidepressiva. Dit blijkt uit onderzoek van Deborah Gibson-Smith en haar collega’s van VUmc. Het onderzoek is gisteren gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Clinical Psychiatry.

Een depressie kan tot zowel gewichtstoename als gewichtsafname leiden. Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat het gebruik van antidepressiva kan leiden tot gewichtstoename, maar het blijft onduidelijk wat de bijdrage van deze medicatie is bij de gewichtsveranderingen die optreden tijdens een depressie.

bron foto

Nederlandse Studie naar Depressie en Angst
Om dit verband op te helderen, hebben de onderzoekers van GGZ inGeest en VUmc twee jaar lang meer dan 2.500 deelnemers aan de Nederlandse Studie naar Depressie en angst (NESDA) gevolgd. “We hebben bij zowel depressieve als gezonde patiënten gekeken of hun gewicht afnam, toenam of stabiel bleef”, vertelt Gibson-Smith. “Ook hebben we gekeken naar individuele factoren, zoals de leeftijd, het gebruik van bepaalde antidepressiva en alcoholgebruik. Vervolgens hebben we al deze gegevens gecombineerd in een model om te kijken welke factoren bijdroegen aan gewichtsverandering.”

Depressie leidt tot verandering
De resultaten lieten zien dat mensen met een depressie in vergelijking met gezonde mensen een grotere kans hebben om aan te komen, maar dat antidepressiva geen rol spelen in dit proces.”We zagen namelijk dat patiënten met een depressie die geen antidepressiva gebruiken evenveel kans op gewichtstoename hebben als patiënten die wel antidepressiva gebruiken”, aldus Gibson-Smith. De onderzoekers willen nu, in het kader van het MooDFOOD project, de verbanden tussen depressie en overgewicht verder onderzoeken. Gibson-Smith: “Wij zoeken nog deelnemers voor dit vervolgonderzoek. Hopelijk kunnen we met hun hulp de relatie tussen depressie en gewicht verder ophelderen.”

MooDFOOD
Het vervolgonderzoek van Deborah Gibson-Smith maakt deel uit van het MooDFOOD project, een groot door de EU gefinancierd project dat zich bezighoudt met onderzoek naar voeding, leefstijl en welbevinden. Op dit moment worden 250 Nederlandse deelnemers gezocht om deel te nemen aan een onderzoek van een jaar waarbij de effecten van voedingssupplementen en leefstijlcoaching op het ontstaan van depressie worden onderzocht. Het doel van de onderzoek is om te zien of voedingssupplementen of leefstijlcoaching bijdragen aan een verbeterde stemming en welbevinden.

Lees ook: 5 vragen over antidepressiva 
Bron: VUMC.nl

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

16 reacties op “Antidepressiva leidt niet tot gewichtstoename”

  1. Grappig dit artikel. Dat het zo tegen de eerdere dingen in gaat.
    Het had 2 weken eerder moeten verschijnen want toen startte ik weer met nieuwe AD en ik ben sinds die tijd ook flink aangekomen wat eerder ook is gebeurd zonder dat eetgewoontes veranderden. Ben toch benieuwd hoe dat dan zit. De psychiater voorspelde het aankomen namelijk al. Die wist dat het zeker ging gebeuren en het gebeurde ook.

  2. @mamvan3: wel eens van self-fulfilling prophecy gehoord?

  3. Even terug was er ook al hier iets over aankomen en AD.
    Ik hoop dat iemand er misschien wat aan heeft, maar ik heb 3 verschillende soorten gebruikt en nog nooit van een AD in gewicht aangekomen.
    Wel heb ik soms in de eerste weken dat ik wat meer vocht vasthield, maar dat trok ook vanzelf weer weg na een paar weken.

  4. @laura, ja zeker van gehoord. Alleen is het bij bepaalde middelen wel en andere niet. Bij 1 middel was het zelfs geheel onverwacht. Er is geen peil op te trekken.

  5. Er zijn toch heel wat artikelen en eerdere onderzoeken die voor bepaalde middelen het tegenovergestelde beweren. Misschien goed om die er ook tegenover te zetten.

  6. Ik word echt gespannen van dit onderwerp, het maakt me onzeker! Iedereen zegt steeds wat anders…

  7. ieder pondje gaat door het mondje . misschien krijg je meer eetlust maar als je daar dan niet op reageert en genoeg sport dan komt dat wel goed.

  8. @lola, niet helemaal waar, er kan ook iets misgaat met je metabolisme, schildklier, het heeft niet altijd te maken met meer eten. Ja tuurlijk kan je minder gaan eten als je door ziekte aankomt, maar of dat dan gezond is.

    Zelf heb ik op mijn 14e antidepressiva genomen en was hier veel van aangekomen, maar geen vet. Het was allemaal water en ik zag er letterlijk uit als een opgeblazen ballon. Dit gewicht ging dan ook weer evensnel weg toen ik de pillen niet meer nam. Is er voor dit onderzoek enkel gekeken naar de weegschaal of ook WAT het gewicht was?

  9. Ik was vroeger zo mager als een lat. Omdat ik spanningen had had ik totaal geen eetlust. Dat veranderde toen ik AD ging slikken ik werd ontspannende en werd opeens een echte zoetekauw. Toen ben ik zo 15 kilo aangekomen. .

  10. Anti-psychotica laten je wel aankomen toch?
    Tenminste, die ervaring heb ik wel..
    En verhalen als mamvan3 hierboven hoor ik ook regelmatig.. opmerkelijk..

  11. Ik vind,wat doen die medicijnen met je lichaam als geheel ! Ze worden je zo snel opgedrongen ook al heb je ze niet nodig (mijn ervaring in ieder geval).
    Ik ben blij dat er nu onderzoek wordt gedaan om op een natuurlijke manier van je depressie af te komen .Dat dat niet eerder is gebeurd !

  12. Ik heb een tijdje antideprissiva geslikt en ben daar enorm van aangekomen. Ik ben niet meer gaan eten en ook niet minder gaan bewegen ofzo…

  13. Mijn eetlust werd juist verminderd toen ik begon met AD. Ik snap er helemaal niks meer van en ik ben nu bang dat ik ook aan ga komen. Van de anti psychotica ben ik wel aangekomen..

  14. ik heb af en toe antidepressiva gebruikt ,kwam x kilo aan zonder een hap meer te eten ,en het bleef gewoon doorgaan de gewichtstoename
    toen ben ik van ellende maar gestopt
    maar na een jaar kwamen de klachten weer terug ,dus nu weer tot mijn groot verdriet aan het opbouwen met alle bijkomende ellende en dan komen de kilo,s weer snel erbij ,leuk vooruit zicht weer

  15. Ikzelf ben de eerste week zonder iets van medicatie (serlain), hiervoor heb ik 4 weken moeten afbouwen.. Dit voelde ik nog niet, omdat ik steeds nog ‘iets’ binnenkreeg, nu pas voel ik de bijwerkingen. Die ik liever niet zou hebben, maar ik ben toch wel om en bij de 10kg bijgekomen, dan is de keuze snel gemaakt, of ik neem de medicatie en kom bij, of ik sta onder goede begeleiding van dokter, psych etc en bouw af (enkel afbouwen als het positief met je gaat uiteraard). Ik ben dus benieuwd of de kilo’s er terug af zullen gaan.. Diëtiste vertelde me dat AD er bij de meeste van de patiënten voor zorgt dat ze bijkomen in gewicht dit omwille van metabolisme dat lam wordt gelegd. Dus hoe frustrerend het ook is, dat je bijkomt van de AD, blijf rustig, want ook bij jou komt er een moment dat je mag afbouwen en sterker staat, en dan verdwijnen de kilo’s wel weer,

    Groetjes!

  16. Waarom wil de wetenschap absoluut dat feit ontkennen dat men verdikt van antidepressiva?
    Het is wel zo : ik ben zelf 25 kilo aangekomen

    op zichzelf : vreselijk
    als men je dan ook nog eens met de vinger wijst en verwijt dat het je eigen schuld is = nog veel erger

    ik word hier echt ongelukkig van

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *