Antioxidanten: Flavonoiden

Misschien heb je wel eens vaker over flavonoïden gehoord. Zitten deze niet in rode wijn? En is dat dan juist goed voor je of niet? Flavonoïden is een verzamelnaam. Er zijn verschillende soorten flavonoïden. Maar wat zijn het dan precies? Flavonoïden zijn antioxidanten. Ze komen van nature voor in bepaalde groente en fruitsoorten maar ook in sojabonen bijvoorbeeld. Voedingsmiddelen die van deze grondstoffen worden geproduceerd bevatten om die reden ook meer flavonoïden, denk bijvoorbeeld aan rode wijn.

Functie flavonoïden
In het menselijk lichaam hebben de flavonoïden een antioxidante werking, ofwel ze helpen mee met het wegvangen van vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen kunnen schadelijk zijn voor het lichaam en antioxidanten helpen mee met het onschadelijk maken van deze vrije radicalen. Een andere functie van flavonoïden is dat ze waar ze van nature in voorkomen mede verantwoordelijk zijn voor de smaak en het aroma van het voedingsmiddel waar ze van nature in voorkomen.

bron foto

4000 verschillende soorten flavonoïden
Flavonoïden kun je onderverdelen in hun chemische structuur. Zo zijn er 6 verschillende soorten te onderscheiden:

1. Flavonen (bijv. in paprika)
2. Flavonolen (bijv. in ui en thee)
3. Catechinen (bijv. in rode wijn, fruit, chocolade)
4. Isoflavonen (bijv. witte/bruine bonen)
5. Flavanonen (bijv. citrus fruit)
6. Antocyanen (bijv. in blauwe druiven, bessen)

Fabels en Feiten
Er is een minimale aanbevolen hoeveelheid aan flavonoïden die je per dag binnen moet krijgen
Fabel: Er zijn geen aanbevolen hoeveelheden opgesteld voor deze stoffen 

Kruiden bevat de meeste flavonen.
Feit: In kruiden komen de meeste flavonen voor.

Je kunt zonder gevaar supplementen slikken met flavonoïden.
Fabel: Er is niet bekend wat de gevolgen kunnen zijn van hogere dosering aan flavonoïden en om die reden wordt er geadviseerd om geen supplementen te gebruiken waar deze aan zijn toegevoegd.

Vroeger werden flavonoïden vitamine P genoemd.
Feit: De ontdekker van de flavonoïden noemde deze stoffen vitamine P.

Vitamine C heeft een nadelig effect op flavonoïden.
Fabel: Vitamine C heeft juist een synergetisch effect, ofwel ze versterken elkaars werking op een positieve manier.

Verhitten heeft een nadelig effect op de flavonoïden.
Feit: Door verhitting gaat de werkzame functie van flavonoïden grotendeels verloren.

Cacao en thee bevat veel van flavonoïde cathechinen.
Feit: In cacao en thee komt deze vorm van flavonoïde veel voor.

bron foto

Het gehalte aan flavonoïden in een voedingsmiddel is altijd hetzelfde
Fabel: Het gehalte aan flavonoïden kan per seizoen verschillen. Dit is mede afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die belangrijk is voor de aanmaak van flavonoïden.

Flavonoïden zijn niet de enige antioxidanten die in de natuur voorkomen.
Feit: Vitamine C en E zijn ook bekende antioxidanten.

Alleen gekleurde voedingsmiddelen bevatten flavonoïden.
Fabel: Ook uien bestaan bijvoorbeeld uit flavonoïden.

Isoflavonen komen met name voor in peulvruchten
Feit: Isoflavonen vind je met name in sojabonen.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *