Veel patiënten met anorexia nervosa weigeren medicatie te slikken waardoor medicatieonderzoeken moeizaam gaan. Maar niet alleen de medicatie onderzoeken, ook het onderzoek naar de behandeling in het algemeen voor anorexia nervosa is mager omdat veel patiënten zich noodgedwongen moeten terugtrekken uit het onderzoek. Hierdoor zijn de behandelrichtlijnen voor anorexia nervosa voornamelijk gebaseerd op de aanbevelingen van experts.
Maar nu even terug naar antipsychotica en de behandeling van anorexia.
De gedachte achter het gebruik van antipsychotica bij de behandeling van anorexia nervosa is gebaseerd op de volgend drie punten:
- Antipsychotica heeft mogelijk effect op de cognitieve symptomen zoals de ‘stemmetjes’ die zeggen dat je te dik bent, een verstoord lichaamsbeeld, obsessief denken of bepaalde rituelen
- Antipsychotica speelt een rol bij gewichtstoename en eetlust
- Het gebruik van antipsychotica kan angst, agitatie of hyperactiviteit doen verminderen, die het gewichtsherstel mogelijk in de weg staan.
Er is nog veel onbekend over de precieze werkingsmechanismen van antipsychotica bij de behandeling van anorexia nervosa. Ik zal jullie het ingewikkelde verhaal over ‘D2-receptorbezettingen’ besparen.
Met Olanzapine zijn kleine onderzoeken gedaan bij volwassen met anorexia nervosa. Uit de onderzoeken blijkt dat er, bij mensen die lijden aan anorexia en wel Olanzapine gebruiken, een snellere stijging van het BMI wordt gezien, depressieve klachten nemen af en ook angstklachten en obsessieve gedachten worden minder. Er is een verbetering te zien op het gebied van klachten die gerelateerd zijn aan eten en de weerstand tegen behandeling wordt minder.
Dit zijn weer best mooie resultaten, maar veel onderzoek is er dus helaas nog niet gedaan. Zelf heb ik ook Olanzapine geslikt en inderdaad, de bovenstaande punten herken ik, in meerdere en minder mate. Het artikel beschrijft dat medicatie zo kort mogelijk voorgeschreven moet worden en zeker geen standaard interventie moet zijn bij de behandeling van elke anorexia patiënt.
Daarbij is er nog steeds veel onbekend, bijvoorbeeld de optimale behandelduur met Olanzapine maar ook naar lange termijn effecten en eventuele schadelijke gevolgen is nog geen onderzoek gedaan
Veel vraagtekens en onduidelijkheid en toch slikken behoorlijk wat mensen met anorexia medicatie.
Wat denk jij hiervan?
Bron: Psyfar, juni 2011, nummer 2 (Antipsychotica bij de behandeling van adolescenten met anorexia nervosa)
foto 1: (Foto:flickr.com//photos/epsos)
foto 2 (Foto: flickr.com/photos/takgoti)
Geef een reactie